Dají nám hypotéku? Jsem na RD, manžel bere 15000-16000

coreprincess
19. led 2015

Jsem na RD do 3 let věku dítěte. Pobírám tedy 7333kč. (jsem zaměstnaná, ale ve zkušební době a teď na rodičovské dovolené). Manžel bere cca 15000-16000 kč. (ve firmě pracuje již 6 let)
Vlastníme pozemek v hodnotě 1 000 000kč. A chceme si postavit domeček za 1 300 000kč
Naspořeno nic nemáme. A ručit nám taky nemá kdo.
Dají nám hypotéku? a kolik by potom činila měsíční splátka kdyby jsme to chtěli na 30 let?

anetka1701
19. led 2015

Doporučuji kontaktovat finančního poradce a poptat se jeho 🙂 Mně přijde, že by ji dát mohli (budete ručit i pozemkem), ale poradce bude vědět :o)

coreprincess
autor
19. led 2015

@anetka1701 právě 🙂

zuzka3112
19. led 2015

@coreprincess tady ti pomůže jen nějaký finanční poradce, nebo si projít osobně banky s doloženými přijmy. Záleží, jestli je manžel zaměstnaný na dobu neurčitou, nebo je živnostník, pak tedy daňové přiznání..Záleží, jakou máte platební morálku, jak "moc" jste výhodní pro danou banku, zda máte už nějaké závazky (úvěr, kontokorent, řádné splácení kreditky apod)... Každá seriozní banka má trochu odlišné podmínky, určitě doporučuji zajít si osobně. Momentálně také pomalu vyřizujeme a není to žádná sranda...

coreprincess
autor
19. led 2015

@zuzka3112 to teda je to hrůza :( člověk má pozemek, ale ani to v dnešní době není žádná výhra :(

berenika39
19. led 2015

Dají. Jsou hypotéky, kdy nemusíš dokazovat příjmy, sice méně výhodné, ale jsou. Máme to tak, oba živnostníci, a MBank dala. Bez problémů. Ne velkou, ale dala. Potřebuješ něco na zajištění, potřebuješ slíbit, že budeš splácet a dají, oni potřebují cashflow, mít stabilní příjem ......najdi dobrého fin poradce a je to ok.

zuzka3112
19. led 2015

@berenika39 my právě chtěli taky u Mbank, protože tam mám účet, ale nepořídili jsme. Máme problém s příjezdovou cestou k naší nemovitosti-je v soukromém vlastnictví. Navíc dům chceme rekonstruovat, chceme dělat vodovodní přípojku, spravovat septik, na vše musíme mít povolení majitele cesty a hlavně, pokud by k nám jela těžší technika (jakože jela-náklaďák a pod), tak pro tento účel je potřeba, aby byla cesta naše, nebo mít věcné břemeno.. S majitelem není domluva, takže bouhžel, u mbank sem to vzdala... Jinak by to šlo, tohle je ale trošku jiný problém 😀 ale už jednám s jinou bankou a ti tuhle podmínku naštěstí nemají 🙂)) člověk se kolikrát nestačí divit...

katkasv
19. led 2015

Kdybyste chtela radu - dam vam cislo na meho skoro muze. Dela financniho poradce a co se hypotek tyce ma bohate zkusenosti, urcite by vam poradil a doporucil to nejvyhodnejsi ;)

leniczka23
20. led 2015

Uplně stejný případ teď řešila moje známá a hypotéku bez problému dostali s krásnou úrokovou sazbou.. 🙂 U 1300 000 to dělá cca kolem 5000 měsíčně..

jmisa
20. led 2015

@coreprincess pokud nemáte další dluhy - úvěry, kreditky, kontokorenty, leasing atd., tak by to příjmově mělo vyjít, splátka je kolem 5000 tisíc, je k tomu potřeba připočítat, ale nějaké zajištění typu pojištění, jednak minimálně manžela jako živitele a pak i nejspíš stavby.
Jinak hodnoty pozemků a budoucích staveb se mohou u různých bank započítávat různým poměrem, např. banka půjčí jen do hodnoty 90% atd. Ale to bude různé a pokud má pozemek skutečně dle odhadu takovou hodnotu, tak by to mělo v pohodě vyjít.

sarkar
20. led 2015

Taky doporučím fin. poradce, sice to taky dělám, ale z toho mála, co vím, si neodvážím tvrdit jestli jo nebo ne, na to je to hooodně málo informací. Banky určitě budou koukat do registrů na vaší platební morálku a historii co se týče splátek, pokud jste ani jeden nikdy neměl půjčku tak to taky nemusí být zrovna výhra, kolikrát mají banky radši klienty, kteří už úvěr měli a řádně ho spláceli, taky záleží na tom vašem pozemku, jakou má opravdu hodnotu pro banku, taky budou chtít vidět plány na stavbu domu, budou prověřovat zaměstnání manžela a mraky dalších věcí. Poradce vám taky spočítá, jestli na splácení hypotéky vůbec máte. Hodně štěstí 😉

laja64
20. led 2015

@coreprincess Hypo bral na sebe jen chlap ( i když mi na jeho účet chodily příjmy). Průměrný příjem má cca 21.000Kč. U banky kde jsme brali hypotéku má chlap už přes deset let účet, měli jsme u nich už úvěr - ten jsme splatili. Pak úvěr na bydlení - ten jsme si nechali strhnout z hypotéky. Takže je taky doplacený. Hypotéku máme na
1 400 000Kč. Splátka je 5 998Kč. Na splátku máme a vždy jsme měli nastavené povolení k inkasu - takže si banka vždy peníze stáhne a my se nemusíme starat 🙂 Jinak samozřejmě nesmíte mít nikde žádné dluhy, nesmíte být v registru dlužníků atd. My jsme měli hypotéku do měsíce schválenou. Kupovali jsme jakoby půlku domu od jeho mamky takže dům musí být pojištěný na jméno nového majitele - mého chlapa a musí být vinkulace ve prospěch banky - tzn že kdyby třeba barák vyhořel banka je první kdo dostane vyplaceny peníze. Myslím že tohle ale chtějí všchny banky. Barák pochopitelně pojištěný byl...už xx let. Ale musela se udělat nová smlouva takže za pojistku teď platíme 10.000Kč ročně. + je dobré mít životní pojištění. Pro případ že by majitel nemovitosti zemřel, pojistka doplatí celou hypotéku. Tzn. mít životní pojistku pro případ úmrtí třeba v našem případě na 1 400 000Kč.

denyzuza06
20. led 2015

My máme 1200 000 za 5100 měsíčně na třicet let, každopádně po nedávně zkušenosti důrazně nedoporučuju finančního poradce, ale udělej si ten čas a obejd si banky sama, všude ti ochotně poradí a vysvětlí to nemusíš mít strach. my dělali první hypo přes poradce protože jsem si chtěli šetřit práci a najivně jsme se domnivali ze je nestrany a má přehled o celém trhu. Při přechodu na druhou hypo jsme pak měly docela prblémy díky jeho chybě a ve finále jsem si všechno vyběhala sama a nebylo to zase tak naročný

evaviki
20. led 2015

@berenika39 mbank nedava bezprijmovou hypoteku 🙂

@coreprincess Spocitam, napisu.. 🙂 Jen mi prosim do IP napis, kde mate ucty..

denyzuza06
20. led 2015

@coreprincess to že máš ozemek je sice hezký, ale oni nechtějí tvuj pozemek co by museli pak složitě odebírat a dražt, oni chtějí abyste byli schopní splácet takže na ručení pozekem bych moc nespoléhala, důležité jsou výdělky a náklady a život, banku zajímá jestli ti zbyde na splátku pokud ano problémy by to asi být neměl.

denyzuza06
20. led 2015

@laja64 můžu se optat na kolik máte nemovitost pojistěnou že platite takovou šílenou častku za pojištěni? my dělali loni novou pojistku protoze banka chtela pojistit na 3miliony jelikoz postavit uplne novy pri pripadnem zniceni by stalo prave tuhle cenu. Pojisteny ho mema snad uplne na vsechno vcetne padu letadla a neplatime ani 2000 za rok.

laja64
20. led 2015

@denyzuza06 Pojištěno na 2.680 000Kč. Dům má 3 bytové jednotky (proto taková částka za pojistné ) Dole 4+2, pak 3+1 a nahoře jsme přistavěli 3+1. Je pojištěná i domácnost, elektronika, veškeré vybavení a kdyby si např. vaše dítě u nás na schodech zlomilo nohu, dostanete vyplacenou nějakou částku. V pojištění máme i to , že kdyby moje dcera ve školce rozbila televizi, pojistka to zaplatí.

laja64
20. led 2015

@denyzuza06 oprava 3.680 000 Kč.

berenika39
20. led 2015

@evaviki my máme od mbank bezpříjmovou🙂

evaviki
20. led 2015

@berenika39 bezprijmove hypoteky maji urok cca 3,5% a vys.. Koukni se na smlouvu, jaky mas urok 🙂

tulikiss
20. led 2015

jenom pozor pokud jsi na rodicaku, tak je nezajima kolik beres, ale zapocitavaji jenom urcitou castku, neco kolem 4 000, aspon RB to tak delala..

berenika39
20. led 2015

@evaviki asi takový nějaký😀, každopádně máme tu horší verzi bez dokazování příjmů, protože jinak bychom nedostali ani kačku.

kajalka
20. led 2015

A já finančního poradce doporučím, pokud se v tom pohybuje již nějakou dobu, mívají opravdu přehled. A není problém si s ním vytipovat pár hypoték a jít si to ověřit do banky. My jsme u Partners, totálně jsme s ním překopali všechna spoření a pojistky, ušetříme, víc naspoříme a máme lepší podmínky.

happylenulka
20. led 2015

taky bych šla do finančního poradce. ale s největší pravděpodobností vám nepůjčí, myslím si, že máte malý příjem.
my s manželem dohromady příjem okolo 40 tisíc, pozemek 2500m2, oba smlouvu na dobu neurčitou, naspořené stavebko 250 tisíc, na účtu 350 tisíc a měli jsme fakt problém, aby nám půjčili a to splácíme "jen"12 tisíc měsíčně, což vzhledem k platům není zas tolik...

důležité je např. to, že pozemek má prodejní hodnotu zhruba přes 2 miliony, ale banka nám ho nacenila jen na 750 tisíc! tam se to cení nějak jinak, jako cena při prodeji v nouzi a ta je o hodně nižší...
ale tak třeba by to šlo, kdyby vám to dali na 30 let a nějakou malou splátku, ale spíš počítej s tím, že ne.. zvlášť když jste 3 osoby. 🙂
nám hodně pomohl ten finanční poradce. a to jsme mu neplatili ani korunu 🙂 hodně fin. poradců pracuje za odměny od konkrétní banky za uzavření hypotéky 🙂

vera_vila
20. led 2015

zjišťovala jsem si vše přímo u bank a vřele to doporučuji... myslím, že by to vyjít mohlo, ručili byste pozemkem a zjisti si, která banka poskytuje hypotéku, kde se dá ručit i budoucí nemovitostí, tedy domem... Máme ji tak i my, protože kromě pozemku jsme žádný jiný majetek, kterým bysme ručili, neměli, samozřejmě většina bank si hned zajistí i pojištění té nemovitosti a určitě doporučím přidat pojištění "živitele" na úraz, smrt, ztrátu zaměstnání apod (nabízí banka většinou také přímo s hypotékou)

lenka5731
20. led 2015

Taky mi příjem 22-23 tisíc pro tři osoby přijde strašně nízký (a kdo ví, jestli banka započítá tuto výši rodičáku). Splátka max. 5 tisíc a kdo ví jestli.

Ono se z reklam zdá, že půjčují na dobrý úrok a každému, ale není to tak úplně pravda. Když jsme jednali s bankou, tak jsme se dost divili, jaké všechny požadavky měli a jak nízkou splátku nám nakonec povolili, vlastně by nám ani nedali hypotéku se splátkou, kterou už roky bez problému splácíme 😀 (souhlas s
@happylenulka )

dzejnab
20. led 2015

jedna asi zásadní informace je, že rodičovský příspěvek (mateřská) se do měsíčního přijmu rodiny nepočítá ... takže máte pouze 16tisíc na 3členou rodinu ... přesto že budete ručit pozemkem, tak se obávám, že máte smůlu .... na společnou hypo nedosáhnete, je varianta ještě, že by si vzal hypo jen tatínek a nepřiznal vás a dítě, ale pokud jste manželé, tak to neprojde .... podobné jsme řešili před cca čtvrt rokem ... musela jsem se vrátit do práce ...

barinkas
20. led 2015

jak píše
@dzejnab mateřská či rodičák se nepočítá bohužel ☹ Pozemkem ručit jde, ale máte i tak hrozně nízký příjem...
Bývalý si před pár lety(asi 4) bral hypotéku, měl plat kolem 16000-17000, bral si to jen sám, ale taky mu to nedali, musela s ním do toho jít jeho matka... brali tedy i její plat. K tomu ručili barákem rodičů.

lenka5731
20. led 2015

Z mojí zkušenosti se NEpočítá jako příjem mateřská (tzn. ten příspěvek pobíraný po dobu 28 týdnů), ale rodičovská se jako příjem počítá. Tak mi to řekli u několika bank. Otázka je, v jaké výši, to už si každá banka dělá jinak. V ČS třeba počítají skutečnou výši, ale maximálně 6 tisíc.

dzejnab
20. led 2015

rozhodně by bylo vhodné, aby se zde uvedlo, kdy se o hypo žádalo u těch, co ji dostali ... už rok nám platí NOZ a díky němu si banky podmínky dosti přeměnili ... do příjmů se nyní nepočítá mateřská, rodičák, dohody o provedení práce ... pokud máte možnost se někde zaměstnat na zkrácený úvazek, tak to by vám hodně pomohlo .... ale rozhodně kontaktovat solidního finančního poradce ... mi jsme využili poradce od realitky, přes kterou jsme domeček kupovali a už bych to nikdy neudělala ... nejprve jsme měli nízký příjem (zhruba to co je uvedeno v dotazu), nedali ji ... dohnali mě ktomu si rodičák navýšit ... přesto hypo nedali (až v tu chvíli přišli s tím, že se nepočítá do přijmu), nakonec jsem se musela vrátit do práce na zkrácený úvazek a přesto ji nadali (stále nízký příjem) ... po poradách s jiným poradcem jsem se vrátila do zaměstnání na HPP (19 tisíc), pobírám dále rodičák (který se nepočítá) a sama jsem hypo dostala ... dítě zapřené .... ještě jsou varianty s nedokazováním přijmu, tím ale naskakují automaticky vysoké úroky ... rozhodně vyhledat poradce, bude znát kličky

denyzuza06
20. led 2015

@laja64 jo to my máme taky všechno pojištěný, ta částka mi přišla šílen předražená 🙂 my máme dvě bytový jedntky