Finanční problémy - přítel nechce prodat drahé auto

andy15
10. čer 2015

Ahoj kopretinky🙂

jdu si od vás pro jinou radu, která se netýká těhu.
Přítel má auto Wolswagen Passat, prostě šíleně drahý auto.( on má vojetinu - 200 tisíc) Měsíčně ho to auto výjde na velký peníze, a do toho teď hledáme byt. Mě je 17 takže hledám brigády, abych pomohla úplně se vším. Já totiž nevím, jak to budeme zvládat, jestli-že ty peníze půjdou jen do toho auta. A když vám to řeknu úplně přesně, tak za pouhý 2 opravy dal 20 tisíc Kč. Mě to furt neleze do hlavy. Moc bych si přála, aby pochopil, že bude mít miminko, který výjde draho. Takže bych si přála, aby ho prodal, koupil si auto za 50 tisíc ( né za 200) a pár tisíc budeme mít v kapse pro mimi, na byt. Je den co den, co se hádáme. 😖 😔

Nevíte, někdo, co mám už dělat, aby to pochopil? Nebo mu něco říct? Já se mu to snažím dennodenně natlouct do hlavy a nic. Prej, že ho neprodá. Mimochodem je mu 22 let. Fakt nevím. Teď se máme stěhovat, jenže všude jak chtějí, kauce, provize, nájmy, tak to najednou výjde všechno kolem 20 tisíc. Fakt už mám z toho hlavu úplně na větvi.
Nevíte někdo co s tím? 😔

kamino
10. čer 2015

Zivot je otazkou priorit.. zalezina kazdem,jaka je jeho priorita,na jeho pohledu,potrebach a vyzralosti. Z prispevku citim,ze pritel je jeste kluk a asi to pro vas bude bude hodne tezke,nez se naladite.. preji pevne nervy, diplomacie bude rozhodne v tomto pripade hodne zapotrebi..

lv
10. čer 2015

Každý auto něco stojí, už jen provoz - benzín, pojistka, servis, opravy jsou noční můra. Komfort vozit si zadek prostě zaplatis. A i ty, až budete jezdit k lékaři, a všude jinde s miminkem.
Chápu, zařídit bydlení bude něco stát, i výbava (je na každém, jestli levná, nebo drahá). I když mu to budeš tlouci do hlavy, nechce a jen se budete dál hádat..

somalicats
10. čer 2015

@andy15 Do auta za 50tis bude cpát peníze taky, je totiž úplně fuk, jak drahý máš auto. Provoz každého auta něco stojí.
Přítele bych do prodeje auta netlačila, ale zeptala se ho, kdy teda jako budete bydlet, když už za chvíli budete muset zajišťovat výbavičku...

andy15
autor
10. čer 2015

@kamino On není jakoby ještě kluk, je rozumný, dělá v Praze na Letišti, odtahuje letadla, takže má na starosti spoustu věcí, a jak si každý myslí, že když on, či já řekne, že pracuje na letišti, tak si každý řekne, že má peněz dost. Nemá. kadžý auto něco stojí, tak to je jasný, bydlíme na Kladně, takže to není tak hrozný. Mě jen vadí, že na tohle nemyslí nic víc. 😉 Hlavně měsíčně to auto ho výjde kolem 6 tisíc korun. 😉
Nejsem sama, kdo mu to říká.

@iv Za vození zadku zaplatím i v MHD. Hlavně, kdyby se teď prodalo, tak pak dám příklad za 4 roky až budu mít po škole a budu v práci, budou zase peníze navíc, takže si to auto může koupit, třeba i lepší. Tady jde o to, že teď zkrátka, když ho prodá dám příklad za 100 tisíc, koupí vojetinu za 50 t. a bude mít v kapse tisíce, za který si může koupit výbavu do bytu, třeba. Protože jsme bez nábytku. Já mám pár tisíc schovaný, ale tak co to je žejo.
No nevím. Zkusím to s ním probrat po dobrým, protože vím, že on je klidný, že jsem spíš já ten typ, co by se hádal. V tom si právě sama za to nadávám.
Tak uvidíme no. 😉

budouci_maminka
10. čer 2015

@andy15 a jakou má představu on?

kamino
10. čer 2015

@andy15 Jak dlouho ho ještě budete splácet?

barborka09
10. čer 2015

@andy15 Prostě je to ten typ, pro něhož je auto jeho "mazlíček". A myslím že nějakýma hádkama nic nevyřešíš. Z druhé stránky v jeho věku tuhle úchylku mívá hodně kluků. Ovšem teď si musí uvědomit, že bude za chvíli otcem, bude mít povinnosti vůči tobě a malému a hold bude muset přehodnotit priority. Já bych si sepsala výdaje které vás teď se stěhováním a narozením malého čekají, v klidu si s ním sedla a chtěla vědět jak to vše míní řešit. Mít dítě ho nikdo nenutil, tak se k tomu musí postavit čelem. Zvládne-li finančně utáhnout stěhování do nového bytu, mimi a k tomu ještě auto. Jestli s tím nemá problém tak ať si auto nechá. Ovšem jestli není schopen pokrýt základní potřeby, tak je třeba to řešit - jak říkaš prodat auto, ale jsou i další řešení - najít si lépe placenou práci, dělat přesčasy. Ale určitě řešit v klidu. Držím pěsti ať vše dobře dopadne.

andy15
autor
10. čer 2015

@budouci_maminka Jeho představa je taková, že si to auto zkrátka chce nechat. Absolutně nepočítá s tím, že se může kdykoliv něco stát, vím to z naší rodiny, kde jsme měli problémy. Úplně nejhorší je, že hlavně nedokáže komunikovat. Na cokoli se ho zeptám, tak mi řekne " máš pravdu, jo jasně, já to vím, nevím" atd.

@kamino Cca 3 roky.

@barborka09 To je přesně to, co myslím! ;.-) Kolikrát mi příjde, že si to ani neuvědomuje, a to vzhledově vypadá na 30 let a tak celkově. To stěhování bude další problém, protože jsme bez nábytku, já doma něco mám, jenže to jsou takový ty maličkosti, jako lampička, věšák atd. Nic pořádného. S tou prací jsem mu to říkala taky, jenže mi řekne " kde si mám sehnat práci?" a to ještě jeho směny? ty jsou taky bomba. Každý den, úplně jiná směna. To bude mazec.

kamino
10. čer 2015

@andy15 Nábytek levně seženete na bazarech ( pokud vám to nevadí - my také máme hodně věcí z druhé ruky, jelikož jsme předem počítali s tím, že dítě stejně vše zlikviduje -- což se potvrdilo 🙂 ) a to co radí @barborka09 je asi jediná cesta. Držím vám moc palce !!

andy15
autor
10. čer 2015

@kamino Nic jinýho nám nezbyde. Pak všechno nějak postupně lepším, nakupovat. 🙂
Díky 😉

budouci_maminka
10. čer 2015

@andy15 to chápu, ale jak on si představuje to financování domácnosti, rodiny,vozu, dítěte a bydlení.. jaký má on plán?

hansed
10. čer 2015

@andy15 víš, nechci se teď slepě zastávat tvého přítele, ale my jsme jen do jedné opravy auta dali přes 20tisíc... Pokud nemá starého Passata, může ti argumentovat, že máte auto bezpečné, což je pro ježdění s prckem taky výhoda. A rozumíš autům? Víš, co to bylo za opravy? Pokud to byly třeba brzdy plus ložiska (což by cenově odpovídalo), tak je to na pěkných pár let poslední taková oprava, brzdy a ložiska se dělají jednou za x let 😉 Nehádejte se, netlač ho do ničeho a naopak si sedněte a rozumně si promluvte. Zeptej se ho, co to bylo za opravy, jestli ještě nějaké tak drahé opravy budou apod.
Ono je totiž jedno, jestli máš auto za 20tisíc nebo za 200tisíc, do každého musíš dát peníze - nafta/benzín, olej, povinko, občas myčka, jednou za čas brzdy, ložiska apod.

hansed
10. čer 2015

@andy15 teď jsem dočetla. Pokud auto splácí, tak bacha na to, co musí doplatit úvěrové společnosti (nevím, u koho půjčku má). Aby když auto prodá za 100tisíc, aby nemusel té společnosti doplatit 90tisíc a vám ve výsledku nezbyde nic....

andy15
autor
10. čer 2015

@hansed S tátou mým jsem opravovala auta, takže vím oč jde. Poměrně dlouhou dobu. A on dával 10 tisíc za " ruční brzdu" tzv. ESP to má místo ručky. Ano, má to do práce 20 minut Kladno - Letiště. Jezdíme převážně po Kladně, k nám do Liberce tak často nejezdíme. A teď obzvlášť ne. Takže si vozíme prdel v luxusním autě, po městě, kde by stačila blbá octavia, nebo něco většího. Protože věřte nebo ne, vím to, to auto je tak nízký a zapadlý, až je to hnus. 😉
Já to vidím tak, že to dopadne úplně hrozně, a já se asi PO****! Ono se to nezdá, ale každý jak na to máme pomalu jiný názor, tak se to těžko i vysvětluje.

shine2015
10. čer 2015

@andy15 já ti rozumím....ono totiž náhradní díly do octavie a passata jsou jo rozdíl v ceně....máme známého automechanika a sam říkal,ze octavie pokud nechcete platit zbytečně za opravy atd je lépe než Passat. Passat je krásné a i bezpečné auto,ale pokud resite peníze n nájem tak naprosto chápu, ze uvaujes jak uvažujes....
Podle me jste prostě oba mládí na dítě,ale cekate tak se k tomu musíte oba postavit celem, což ty se snazis a myslím si,ze i přítel jen holt nechce slevit....nevím jak jste spolu dlouho, ale myslím si,ze to ještě bude chtit u obou stran respekt a snahu aby jste spolu zůstali .....tak slev z auta at nemá pocit ze najednou mu s tebou a miminkem vše konci,ale tlusté si sednout a probrat další možnosti,kde ušetřit a já to zvladout......

andy15
autor
10. čer 2015

@shine2015 Přesně tak. Je jasné, že každé auto něco stojí, to mi je úplně jasný, ale je taky jasný, že čím větší " rachotina", tak tím mín peněz do toho jde. Neříkám, že mít nějakou rachotinu jasně. 😉
Chtěla bych, aby věděl, že se musí začít šetřit. Já schovávám peníze, jak to jde. Schovaný nějaký mám, o čem on ani zatím neví. Ale mě vždycky příjde, tak jak mi to říkala babička, že lidi na vesnici umí nejlíp hospodařit s penězi. Lidi ve městě moc ne. on je z města já jsem z Jizerských hor. A úplně vím, jak se trápila moje mamka.
Jeho to byl sen koupit si tohle auto, jenže co mi řekla jeho mamina, že neuvažoval dopředu. Zkrátka říkala mu, že bude mít jednou rodinu a bude to mít těžký. A je to tady

zuzana_ka
10. čer 2015

@andy15 Naprosto ti rozumím, že tě to štve.
Místo aby ses učila do školy, tak hledáš brigádu aby jste to zvládli finančně a on si cpe prachy do předražené rachotiny, aby se mohl ukazovat před kamošema, že má passata.
Za 200tis můžete mít nové auto v základní výbavě a né ojeté, které je na servis.
Navíc pokud nemáte ani pořádný nábytek a ještě se máte stěhovat, tak na to není co říct, jen že je to od něj pěkně dětinské.

Řeči typu "do všech aut budeš vrážet peníze" je sice pravdivé, ale do jisté míry zavádějící. Vím o čem mluvím. Mívali jsme alfu romeo 159. 2.4 diesel 200koní. Přítel za ní tenkrát dal 160tis a následná oprava a nové rozvody 10tis. Alfa byla na servise 2x častěji než můj fiat punto za 42tis. a opravy alfy byly kolikrát tak drahé, že jsme se málem zadlužili, takže není pravda, jak tu někdo psal, že je jedno co máte za auto!
Pokud nemá moc peněz, nemá si takové auto kupovat. Má si koupit takové, které opravou vyjde na pár tisíc a náhradní díly sežene levně nebo i na vrakáči....

Někteří chlapi i kdyby neměli na chleba, tak na auto budou prachy vždycky.

On musí přijít sám na to, že pokud nejsou peníze na základní věci jako jídlo a bydlení, tak auto musí stranou... Je jen otázkou, co se musí stát, aby to pochopil ☹

andy15
autor
10. čer 2015

@zuzana_ka Je to těžší, než se zdá. Přesně tak. Můj táta má obyč. Renault Megane za 40 tisíc a opravdu ho výjdou co se týče maličkostí asi 800 korun. krom gum pochopitelně. A splácí minimum měsíčně! když dám příklad, tak třeba 500 korun může splácet. Jenže tady přítel splácí 3500 tisíce, plus každý 3 měsíce pojištění, který je též kolem těch 3000 korun. Jsou to blbý 3 měsíce, ale třeba teď platil v Tescu kartou a zjistil, že nemá na účtě dostatek peněz. A když ti to řeknu úplně přesně, tak jeho výplata činí zhruba 17 tisíc korun, tak kde je ten zbytek teda? 😲 Já jsem z toho už magor, nechápu, když ted zaplatil přes 6 000 tisíc za auto, tak jde je ten zbytek peněz. Jeho mamce přispěl necelých 5 tisíc na nájem, kde teď jsme, tak mi neleze do hlavy, kde je ten zbytek.

petrasipkova1
10. čer 2015

rozhodně bych se s ním nehádala, to je cesta do pekel, můj muž má taky celkem drahý koníček, ale je to on kdo vydělává, tak mu ho přece nebudu zakazovat, on mi taky nic nezakazuje, to by byl pak strašný život. My máme dvě auta, Felicii, kterou jsme kupovali od kamaráda za 25 000 Kč před stavbou domu aby bylo v čem jezdit do stavebnin 😀 a teď jsem si koupila starou Fabii combi abych mohla vozit kočár za 70 000 Kč, na kterou mi teda něco půjčili naši. Máme rádi tyhle český auta, protože si na nich dělá manžel servis sám. Jinak provoz je drahý, bydlíme na vsi, navíc často jezdíme na výlety, takže tak 5000 Kč dáme za benzin. Kvůli penězům se nehádáme, je to zbytečné, prostě jich teď moc nemáme, rezervy jsme vyčerpali na stavbu domu, takže začínáme od začátku. Myslím, že sám na to přijde až bude malé, co musí poplatit, co dítě stojí, musí na to přijít sám, to mu do hlavy nenacpeš, hádkama se vše zhorší a akorád se zablokuje, holt se pak bude muset začít otáčet aby to zvládnul všechno. Spíš v klídku probrat co kolik bude stát a kde na to vzít, ale musíte táhnout za jeden provaz a ne hned rezolutně ať prodá auto, já bych svojí zahrádku a psa do kterých vrážim taky nemalé peníze neprodala 😉

brusinka_
10. čer 2015

Muzu se jen zeptat proc si porizujete dite? Nebylo lepsi trochu pockat, az budete moci diteti neco nabidnout?

petrasipkova1
10. čer 2015

@andy15 tj, měsíčně 11 000 pryč a zbylo mu tak 6 000 a to není moc, co benzin, jídlo, oblečení, nějaká zábava, doktoři atd ? ... až začnete fungovat jako rodina tak to bude lepší, začněte spořit spolu, tj. každý měsíc se musí ušetřit tolik a tolik, i přes to, že má drahé auto, prostě si spolu udělat takový finanční plán. Jinak si to neumim představit, 😒

japona
10. čer 2015

Pokud si pritel koupi auto na splátky na tři roky (pokud jsem to dobre pochopila) v době, kdy nemáte vybaveny byt (ten je aspoň váš nebo platíte nájem? ) čekáte mimino, tak moc zodpovědný nebude. Na druhou stranu co čekat od dvacetiletého kluka..

zuzana_ka
10. čer 2015

@andy15 řekla bych, že hodně peněz dá za pohonné hmoty...

On ti nedává ani žádné peníze??

aja123
10. čer 2015

Mám z toho takový pocit, že se tu celkově neplánovalo a něco je do konce i nad plán 🙂 No nic, držím palce ať to doplánujete až do konce 😉

petrasipkova1
10. čer 2015

@japona Myslím, že když čekají miminko až v prosinci, v 17 letech nejspíš neplánovaně, tak je pravděpodobné, že to auto si pořídil ještě " za svobodna " ne? 😀

kacca11
10. čer 2015

Ja necetla celou diskuzi, spis par prispevku namatkou, tak mozna budu opakovat to, co tu zaznelo.

- Co se tyka auta, netusim, jake vsechny vydaje na nej mate. Benzin, povinne ruceni, opravy. Cena za opravu mi pripada (samozrejme zalezi na tom, co se opravuje) adekvatni, udrzuje to auto v chodu. Co se tyka benzinu, chce to myslet ekonomicky, planovat cesty, aby se projelo co nejmene. A povinne ruceni sjednat levnejsi, pripadne treba pres pojistnika. To, ze ma najeto 200 t nevnimam jako problem, tohle auto najede bez zavahani i 500t, vetsiho drzaka snad neznam.

- Co se tyka prodeje auta, tak prodat rohle za 100 a koupit jine za 50, to je blbost. Neskutecne si pohorsite, vrazite rozdil do oprav a udrzeb a budete tam, kde jste byli, i na nakladech a povinnem ruceni. V tomhle nevidim moc smysl.

- Souhlasim, ze je potreba setrit, ale to jste meli oba spolecne uz pred ditetem. Hledat brigady, privydelky, setrit spise planovanim cest nez vymenou auta. Pokud auto prodat, tak dalsi ted nekupujte.

andy15
autor
10. čer 2015

@brusinka_ na to bych se mohla zeptat svých vlastních rodičů třeba...Proč si mě udělali a dali do děcáku, když mi neměli co dát.

zazynka
10. čer 2015

Jak říkáte, pokud má člověk priority jinde.. Nehledě na to, že 22 let u muže je docela málo na založení rodiny a táhnutí celé domácnosti(po fin. stránce). Málokterý chlap ve svých 22 letech si plnně uvědomuje, co obnáší starost o přítelkyni, dítě, domácnost.. Myslím, že váš protějšek do tohoto musí spadnout po hlavě, jinak si to bohužel neuvědomí.. Ženy to mají nastavené jinak, teda většina... Opravdu jedinné řešení vidím v tom, sepsat si vše, co vás trápí- třeba na papír, sednout si spolu večer a vše to v klidu probrat i s návrhy řešení a důsledně jít za nimi. Pokud by se nic nezměnilo, tak bych asi s takovým člověkem já osobně být nemohla. Musím mít po boku člověka, kterému důvěřuji, na kterého se mohu spolehnout a ne každý den čekat na odpověďi, kterých se mi nedostává... Zvlášť teď, když čekáte dítě- už nemáte zodpovědnost jen sama za sebe. Nevím, zda dítě bylo plánované či nikoliv, ale podle toho, že nejste zařízení atd. předpokládám, že asi ne, ale to je teď jedno. Prostě se podařilo, miminko si chcete nechat a tudíž prostě musíte vzít zodpovědnost do vlastních rukou. V případě neshod s partnerem bych začala okamžitě řešit, zda máte kde zůstat s miminkem, třebas u rodičů. Nespoléhat se jen na partnera, že se to "nějak vyvrbí", ono totiž můžete čekat a také se nemusíte dočkat...

hansed
10. čer 2015

@andy15 tak asi jsem mimo, ale ESP nefunguje místo ruční brzdy..... ale to je mimo téma. Držím palce, aby se vaše situace vyřešila co nejlépe

brusinka_
10. čer 2015

@andy15 Ja to nemyslim zle, jen nechapu proc se clovek nepouci a dite si nenaplanuje do lepsich podminek, pokud mel takto slozity vstup do zivota ( decak ) a prave proto se ptam, protoze by me uprimne zajimalo proc si za techto podminek holka poridi dite. A v dnesni dobe antikoncepce se to planovat da...To je trapna vymluva otehotnet pres HA.
Ale odpovidat vlastne nemusite, je to osobni, to chapu. Ale proste mi to neda a ty duvody me zajimaji...Chudak dite teda.