Jak a kde spoříte svým dětem?
Zdravím dámy, včera si mě pozvali do mé banky, aby mi prý sdělili novinky a seznámili mě s poradenstvím, které mají, tak jsem se jich ptala na spoření pro dceru, protože o tom už delší dobu přemýšlím. Ale trošku mě zarazilo, že si tam účtují u stavebního spoření úroky a ještě roční poplatek za vedení účtu. Platí se takhle ve všech bankách? 🤷 Popřípadě, kde jste s tím třeba nejspokojenější popřípadě spoříte přes stavebko nebo jinou formou? 🙂
@cherie24 ahj, nasetrene penize sme vlozili do nemovitosti (nejde o hotovy dom), kupili sme stary dum (barabizna) ktery s muzem behem nekolika let dame dokupy a pak se ditko muze rozhodnout (zmysel vtom vidime, muz je kutil ja take) a na hodnote to porad bude rust.
a nejde o nonsens: uz jeden dom sme takhle opravili (nase sucasne bydleni)....
@sigyn Ale já nezpochybňuji fakt inflace. Ano, hodnota peněz bude pak někde jinde. Já jen píšu, že lepší něco než nic. Teď třeba setrim min, časem budu moct víc, to se všechno uvidí. A doufám, že svoje děti vychovam lépe, než že mi pak vmetou do tváře, že si za to koupi akorát jízdní kolo. Já byla vždycky vděčná za všechno, co jsem dostala. Je fakt, že doufám, že jim našetřím víc, než na to kolo. Ale když ne, tak ne...
@cherie24 Ještě k tomu stavebku. Založit ho můžeš sama jako rodič, ale když se ruší, tak u toho musí být podepsání oba zákonní zástupci. Pokud otec nechce podepsat výpověď a ty to stavebko chceš po 6 letech a více letech chceš vybrat, dáš návrh na opatrovnický soud.
Orientačně, když zůstanu u té pětistovky za měsíc. První rok, od ledna do prosince je to na vkladech 6000 Kč, státní podpora je 10% z naspořené částky, max. 2 tis/rok, v tomto příkladu 600 Kč, úrok z vkladu po zdanění 51 Kč, poplatky budou v rozmezí 300 -350 Kč/rok. (úrok z vkladu bude menší, protože, tím jedním procentem se úročí aktuální částka, takže úrok je vyšší, když vložíš 6 000 Kč v lednu, nebo je nižší, když 6000 Kč v prosinci. Jsi na nějakých 6 351 (6300 Kč). Druhý rok, je to podobné, ale máš lehce vyšší úrok od spořitelny, protože se ti úročí víc peněz.
Uvažuji založení stavebka zdarma, na trhu takové pro děti jsou.
Kdyby ti nějaká "dobrá duše" doporučovala stavebko s cílovou částkou 1 mil Kč, kde máš poplatek za založení, tak ji pošli do háje. To se ti nevyplatí, jenom za založení bys dala 10 000 Kč
Když budeš mít peníze někde na spořící účtu, kde máš úrok 1% - 0,5%. Praxe je, že spořící účty jsou spíš pod to 1%. Tak úrok za celý rok je 60 - 30 Kč, když 1. ledna vložíš na účet 6000 Kč.
Na tom stavebku nezbohatnete, ale 300 - 350 Kč za rok navíc, je lepší než nic. Minimálně se naučíš si pravidelně odkládat a bude se tam tvořit malá rezerva.
Nejdůležitější je nějak začít.
V daních se orientuji jen lehce, u tebe úplně nevím, jak to je.
@levandule_k není ten opatrovníka soud už zruseny? My jsme vybírali synovo stavebko pred několika lety (5-6 zpatky) a museli jsme k soudu, ale pak nám bylo řečeno, že už to zrušili. A myslela jsem, že když je to po skončení tě 6 lete lhuty, tak se ani k soudu nemusí.
@levandule_k ale děkuji ti za tohle super shrnutí. Mně se stavebko nějak vnitřně příčí, i když jsme ho měli a vlastně ani nevím proč 😀. Chtěla jsem spořící účet, ale ten asi tedy nemá význam.
Ten spořící účet jsem chtěla i proto, když děti dostávají peníze od babiček, tak by se tam nepravidelně časově i výše částky posilaly a děti by to měli ulozene jinde než v pokladnicce. To je asi blbost, ze?
@levandule_k aha to a tím opatrovnickým soudem jsem vůbec netušila, takže když tam její otec nic spořit nebude, ani není s námi, tak stejně rozhoduje o tom, co s tím můžu dělat? 😨
@majili není to jeho dcera, i když je to víc její tatínek než její biologický táta. Ale to nikoho zajímat nebude.
@blka Když rodiče (zákonní zástupci) normálně fungují a uplyne 6 let (vázací doba), tak přijdou do spořitelny a normálně podají výpověď, nic se přes soud neřeší. Pokud třeba rodiče spolu nekomunikují, protože rozvedení a jsou na kordy a jeden z nich to chce vybrat a druhý to nechce dovolit, tak se to řeší přes opatrovnický soud, protože by se mohlo stát, že jeden z rodičů to zruší a naspořené peníze použije pro sebe místo pro dítě. Přes opatrovnický soud se to řeší také kdybys to chtěla vybrat dřív jak po 6 letech, ale tam to soud může a nemusí povolit, nikdy jsem tohle neřešila, ale asi by se muselo prokázat, že ty peníze jsou teď pro dítě velmi nutné a nemáte jiné prostředky.
Výpověď oběma rodiči je z důvodu ochrany nezletilého dítěte. Běžně se k soudu nechodí.
Spořící účet má malinkatý význam. Asi tak, když máš běžnou rezervu např. 6 měsíčních nákladů na domácnost, tak je lepší to mít na spořícím účtě než na běžném, ale není to žádné terno. Neochrání tě ani před inflací, natož aby vydělal něco nad ni.
Ono vždy záleží jaké máte finanční prostředky, jaké máte do budoucna plány a jaké riziko jste ochotní nést.
Pokud se chceš dostat nad inflaci, musí se jít do investic, ale člověk musí akceptovat riziko.
@cherie24 Až to budeš chtít zrušit, tak bude muset do spořitelny podepsat výpověď, když se sekne, že ne, dáš to soudu.
Já mám pro malého obyčejnou vkladní knížku, úrok je tam pouhé jedno %, alw nešlo mi až tak o výdělek, ale prostě jen o to, aby nějaké peníze do budoucna měl
@levandule_k aha, tak to jsem tam neviděla tu souvislost s nekomunikujicimi rodicemi.
Investice určitě ne, jsme v tomhle spíš konzervativní, jak tu zaznělo v jiném příspěvků a ani finančnímu trhu tolik nerozumíme.
@levandule_k Díky, že sis s tim dala takovou práci!
@cherie24 V tom případě bych to stavebko založila na svoje jmeno. Ten úrok 1% je navíc garantovaný jen po dobu 6 let, kdy tam jsou ty prostředky vazane, tak kdyby se vám chtělo, můžeš pak to první spoření vypovědět a založit nové v akci bez poplatků někde jinde.
Nesporime, to uz nema cenu. Dnesni doba je uplne jina.. penize investujem jinam a dcera bude mit slusny zaklad do zivota.. 🤗
@felixfelicis no jako je to blbý docela s tím, že já to založím, budu jí spořit a pak potřebuju svolení někoho, koho malá vidí sotva jednou měsíčně a kdo jí nedá ani pětistovku, protože bych ji určitě utratila za sebe a ne pro malou 🤦 Založit to na své jméno by bylo taky řešení no. 🙂
@levandule_k a když bych teda těch 6 let spořila a pak bych s těmi penězmi chtěla třeba jinak nalozit než založit další stavebko, tak je můžu třeba vybrat nebo s nima manipulovat bez souhlasu druhého rodiče?
@glimmer penzijko mam taky pro sebe,opravdu je to zatim nejvyhodnejsi sporeni 🙂
@cherie24 Neber to jako svolení, je to ochrana prostředků dítěte, i když jsi je naspořila ty. Zákonní zástupci jsou zpravidla 2, oba pečují o dítě (v realitě to ne vždy dobře funguje). Kdyby stačil podpis jednoho, tak by to on mohl vybrat bez tvého vědomí.
Pak si s tím můžeš dělat, co chceš, je jedno, jestli jí koupíš nový pokojíček, nebo si za to koupíš diamantové náušnice pro sebe.
Ještě pro ty, co se nechtějí investovat, protože jim to nepřijde dost bezpečné. Zkusila bych zvolit taktiku, že to zkusím. Investuji pár stovek (tisíc), s vědomím, že kdyby se všechno absolutně podělalo tak o ty peníze přijdu. Tím vše podělalo, myslím, zhroutila by se světová ekonomika, přestalo by se vyrábět, peníze by neplnily svou funkci. (V takové situaci by bylo jedno, kde ty peníze máte, jestli doma pod polštářem, v nemovitostech, akciích, nebo kryptoměnách.) Udělala bych si mini mix konzervativní investice, vyvážená a dynamická. Pak bych čekala třeba 5-8 let. Obecně nelze usuzovat budoucí ekonomický vývoj na základě minulých dat, nicméně v minulosti i když došlo k poklesu, tak v dlouhodobém horizontu trhy rostou, ale není to růst přímočarý, ale někdy je pokles, jindy růst, trhy kolísají.
Možná to někomu přijde trochu ujeté, investovat s vědomím, že přijdu o všechno, ale já kdybych si tohle neřekla, tak v životě neudělám žádnou investici, protože bych měla tendenci držet ty peníze na běžném účtu, a tam o ně postupně díky inflaci přicházím zaručeně.
Co se týče spoření (ve smyslu ukládání menších částek, aby se pak vybrala větší částka), dřív jsme měli stavebka, i pro dítě, ale teď už mi nepřijdou výhodné, ale si pořád lepší než spořit na běžný účet. Já mám už dlouho důchodové připojištění, to mi přijde z těch spořících produktů asi nejvýhodnější - úrokový výnos sice není žádná hitparáda, ale z každé 500,- je 130,- od státu a ještě mi dává i zaměstnavatel 500,-, než bude dětem 18, tak to půjde z poloviny vybrat. Asi si to ještě navýším.
Pokud bych měla co investovat, asi to nějak rozdělím - nemovitost (zahrada, garáž...), kapitál v bance a možná nějaké dluhopisy. Ale investice jsou u nás zatím v nedohlednu, nejdřív chci splatit hypotéku.
Ještě je možnost konzervativní investice do státních protiinflačních dluhopisů. Moc se o tom asi neví, poradci za to nemají provize. Jen to není na spoření každý měsíc, ale jednorázově nějaká (spíš větší) částka. Je to jako termínovaný vklad, na 6 let, ale vždycky 1x ročně se to dá vybrat. Nevím jaké jsou teď přesně podmínky, ale úrok byl inflace+0,5%. Není to nějaký vývar, ale aspoň se peníze neztrácí jak na spořícím účtu. Stavebko je za mě taky fajn konzervativní produkt. U výnosnějších investic (akcie, ETF, stříbro atd) se člověk musí už trochu orientovat, u nás to naštěstí řeší manžel. Podílové fondy asi záleží jak které, měla jsem jeden a díky poplatkům a vývoji trhu jsem po pár letech vybrala to, co jsem vložila a byla rada, že nejsem v mínusu.
@cherie24 Jen tak ze zvědavosti rozhodla jsi se jít do stavebka, nebo nakonec ne?
Taky investujeme dceři do Podílových fondů
@levandule_k na to investování se fakt moc necítím. Zvažují to stavebko, ale psané na mě. Nevím, jak bych pak třeba naháněla ex, on fakt moc nefunguje a čekat 2 měsíce než ho seženu a přiměju něco podepsat ... Zatím zjišťuji, kde to založím 🙂
@felixfelicis fondy jsou vyhodnejsi, lisi se dle slizeni-rizikovosti, nicmene je to na dlohodobejsi spireni, rekla bych min 5 let. Aby to bylo vyhodne, ale vybrat se da i drive.stavebko ne, sprici ucty ne, detske ucty jen do urc castky, cca 30 000.
My teda dáváme každý měsíc na spořící účet, kde máme složku pro prcka..je to jistota, že na to člověk může sáhnout kdyby náhodou něco..
Narazila jsem na zajímavý tweet ekonoma L. Kovandy: Lidi v Česku letos čeká tak hluboký pád životní úrovně, jaký za celou historii republiky od roku 1993 nepamatují (1).
Vyhnou se mu jen ti, kteří budou riskovat. Neboť každé investování je risk. Někteří západní investoři teď za hubičku skupují ruský dluh; věří, že zhodnotí (2). https://twitter.com/LukasKovanda/status/1510542...
Co z toho plyne, kdo má nějaké úspory (běžný účet, spořící) měl byl začít přemýšlet o investování v souladu se svými cíli. Úrok na spořícím účtu 3% vypadá hezky, ale když je inflace byla v únoru 11%....
@pampeliska1313
jenze vzhledem k obrovske inflaci je ti to k nicemu kdyz rocne prijdes o 11%

@levandule_k no tak já bych tolik měsíčně dávat nezvládla. 😔 Respektivě zvládla, když by si partner mohl zapsat malou do daní. Pak by jí tam jednou ročně poslal půlku, co by mu vrátili z daní a já už bych to do těch 20ti doklepala. Ovšem vzhledem k tomu, že nejsme manželé, tak se obávám, že to nepůjde, myslím že je to asi podmínka pro úlevu na daních. Takže bych jí prozačátek syslila jen tak něco po málu jen já sama z rodičáku.