Jak máte s manželem rozdělené finance?
Holkyzajima me, jak mate s manzelem rozdeleny finance. Tzn. Kdo co plati. Ja mam rodicak 7300, plaim cast najmu- 3500, zbylych 5000 partner,nakupy ja delam jenom mensi a kupujupro maleho obleceni,boty, sunar, pleny jak kdy. Problem jev tom, ze kdyz zaplatim vse co musim, zustane mi asi 1500- koupim si za to kosmetiku, dvakrat zajdu s kamoskoz, asi jsem rozezrana, ale strasne me stve, ze si nic nekoupim. Chci za rok na brigadu. Chtela jsem, aby pritel platil cely najem a starak se o vetsi nakupy a ja budu platit vse pro maleho, to ale odmita. Jak to mate vy? Me je blbe mu o penize rikat a s tim poklesem prijmu se nejak nemuzu srovnat 😉
@micaella23 přesně... Brzo bychom těch peněz měli miiiin🙂
Zvláštní diskuze.. 😉 nikdy by mi nenapadlo hodnotit jakýkoliv vztah podle toho,kolik je účtů v rodině,kdo kam posílá peníze a komu kam chodí výplata,jestli na jeden účet,nebo dva,nebo deset..peníze jsou snad stále v rodině společné,nezávisle na počtech účtů..každý to má asi tak,jak mu to vyhovuje a jestli k tomu potřebuje 1 účet,nebo 15 různých je úplně jedno...pro mě je důležité jediné,že vím,že se co se týká financí v rodině můžu na manžela spolehnout a on na mě,že každý zaplatíme,na čem jsme se domluvili,ale jestli mu příjde jeden měsíc na účet o pár set méně,nebo více,to vážně nepotřebuju vědět...stejně vím,že event.přebytek dá stranou na naše společné zájmy,typu dovolená,výlet,atd...stejně tak to udělám já...důležité výdaje spolu samozřejmě konzultujeme,ale jestli půjdu jeden měsíc ke kadeřnici a další si koupím letničky na zahradu a manžel si nechá zase vyměnit za pár set diody na autorádiu,to jsou výdaje,o kterých se vážně nepotřebujeme informovat a rozhodně neděláme po výplatě žádné stojky do koruny,kdo co tento měsíc má v rozpočtu či na korunu,co si chce koupit...víme každý,co si můžeme dovolit,máme všech pět pohromadě a věříme si nejenom,co se financí týká..jsme spolu 25let a bylo by hodně smutné,aby to bylo jinak...dost možná už bychom spolu ani nebyli..pokud si člověk ve vztahu nevěří,tak to nemá cenu a ani žádný společný účet to nezachrání..když bude někdo chtít,obejde to raz dva...
Máme jeden účet, kam chodí obě výplaty (bylo to tak, i když jsem byla na rodičáku), z peněz se zaplatí všechny poplatky a se zbytkem prostě hospodaříme společně, oba utrácíme rozumně, snažíme se, aby se každý měsíc ušetřila určitá částka, takže není problém..
U nas se staram o penize ja,na zadost manzela samozrejme,kdyz jsem byla na rodicaku meli jsme spolecny ucet,po mem navratu do zamestnani jsme se kvuli prehlednosti rozhodli pro dva,z manzelovho uctu se plati vsechny vydaje souvisejici s bydlenimpojisteni,sporeni internet telefony,skolka a takove ty blbosti,z meho zase jidlo na cely mesic,obleceni,drogerie,vylety,leky atd.manzel nema rad na starosti penize,u nas spis ja jemu musim cpat penize aby si koupil neco pro radost.Myslim,ze v RD je pro vetsinu rodin velmi skromnym obdobym a proto delit penize na tvoje a moje je blbost.
tak my nejsme sezdani, mame dve deti a u nas to funguje takto: kazdy mame svuj ucet - ja mam rodicak na tri roky, z toho platim najem, elektrinu, vodu (byt je muj), nejake sporeni detem sobe, zbyde mi tak neco pod 2 tisice, muz mi dava jeste dva tisice (z toho kupuji detem obleceni, casto leky, nejakou drogerku, dobrotky, darky pro deti na narozeniny a vanoce, i pro kamaradky, nejake jidlo), muz ze sveho platu nakupuje jidlo, plati pojistky, sporeni, splaci pujcku na pozemek (mame chatu) - kdykoliv potrebuji, tak mi da, pta se me jestli jeste nepotrebuji penize, nekdy nakoupi v lekarne on (aspon vi, jak je to vsechno drahe), prispeje mi na boty pro deti - nam to takhle vyhovuje (aspon nema prehled, co si treba nekdy koupim na sebe hahaha) 🙂))
Také jsme řešili otázku financí a zajímal by mě váš názor. Budeme se s přítelem k sobě stěhovat, čekáme mimčo. Jedná se mi o to, jak to rozdělit, až budu mít těch 7 000, budu mít teda celkem 10 000 (mám ještě jeden příjem 3000 bokem). Takže přítel bere 17 000 + ještě něco dostane za malýho v práci a já budu mít 10 000. On by platil domácnost- nájem, energie, jídlo, drogerii atd. Já bych mu měla podle něj přispívat 1 500 a z peněz co budu mít kupovat vše mimču. Myslíte si, že je to takto fér? Peníze chceme mít odděleně. Děkuji za názory
@veronicka810 A jaký budou náklady toho, co bude platit on?
@veronicka810 Zda je to fer nelze rici, pokud nikdo neví, kolik stoji provoz domácnosti - může to byt 5 tisíc a taky 15.. Fér je, když oboum zbyde pro svou potřebu (po zaplaceni nutného) priblizne stejne.
@veronicka810 to je těžko říct, spíš si napiště, kolik stojí energie, nájem, jídlo, drogerie a pak si třeba psát, kolik budou stát ty věci na mimčo. Ono to může být jeden měsíc pár korun a jindy hodně, dítě třeba poroste, začne léto a budeš muset dokoupit letní oblečení, atd. Taky záleží, jestli budeš kojit, nebo dávat UM, jaké budeš používat plenky atd. POkud chcete mít peníze oddělené, tak bych si spíš každý měsíc psala, kolik co stálo a kdo to platil a pak to "zúčtovat".
@veronicka810 tak vzhledem k tomu, ze plati najem,drogerii atd. mi to prijde ok. Ja najem a jidlo platim napul. Deti, sebe, drogerii, net atd. ze svyho. Ale tezko radit, kazdy to ma jinak.
chtít po matce svého dítěte, která se stará o dítě a nemůže jít do práce, aby platila nájem je vada charakteru!!!!, máte můj velký obdiv, já bych to nedala
My máme každý svůj byt který na sebe vydělává a to co zbyde dáváme oba do společného bydlení,vychází to plus minus na půl.Účet máme každý svůj a bude tomu tak i po narození dítěte.Výbavu platíme na půl,stejně jako jídlo,dovolene atd .Rodicak chceme šetřit bokem .Po narozeni miminka bude platit víc platit muž a já jen něco málo dle toho kolik peněz mi bude chodit z práce jelikož mám firmu a tím že budu nějaký čas mimo tak klesne výdělek.Kdybych vydělává méně tak by muž platil většinu ale jsem na tom platove skoro stejně proto máme většinu společných výdajů na půl a pak si že svého každý koupi co chce.Každému vyhovuje něco jiného ;)
U nás to tak bylo,on všechno ohledně bydleni,ja děti a část jídla ( většinu,ale kupoval i on,nebo jsme sli na velký nákup spolu a platil on). Byli jsme teda manželé,ale ex byl poněkud.. svůj.
Zas tak velký rozdíl ve financích nemáte,aby rp byl kapesné jako někde. Spočítala bych kolik co stojí a kdo to bude platit,pokud chcete mít oddělené účty a dělit kdo co platí. U tebe bych zrušila to prispivani na nájem,stejne to zaplatíš treba za jídlo,domacnost,drogerii,to asi nebude kupovat vždycky jen on.
Máme jeden účet, od něho dvě karty a nic neřešíme. Ani jeden nerozhazujeme za blbosti, takže si můžeme věřit. Když si chce někdo něco koupit a má pocit, že ten druhý by to měl vědět, normálně si to řekneme, ale není to tak, že si něco zakazujeme. Spíš, že se bavíme o všem a tohle je prostě součást debaty.
Jinak my finance mame striktne rozdelene, najem a jidlo napul, deti, sebe, net atd ja. Chlap si plati svoji hypo a svoje uvery, auto atd., do toho ja nevidim a nezajima me to a ja, kdyz mi neco zbyde kupuju radosti, ted jsem si treba koupila novy hrnec pd Tefalu 🙂 sve prijmy zname jen tak priblizne a co si se svymi penezi delame, je nase vec. Funguje nam to takhle dobre 🙂 ale teda manzele nejsme, tam to asi takhle nejde moc.
@vineta Náklady toho, co by platil on jsme počítaly tak přibližně, protože nevíme, kolik nás bude stát třeba jídlo. Celkem by platil asi 13 nebo 14 000, ale to jsou jen odhady.....
@japona To by mi taky přišlo spravedlivé.....ono to tak možná i vyjde, ale spíš jemu zbyde víc: D.
@andelka Právě, že já mu dám 1 500 a pak stejně budu potřebovat na ten nákup jít a třeba mi nebudou stačit peníze, tak si o ně zas řeknu...jak v kocourkově: D.
@veronicka810 Mně přijde dobré když z toho účtu kde je víc se platí ty povinné platby, hlavně ohledně bydlení, pojištění třeba, úvěry,nákupy přes internet apod. a ten kdo je "doma" a víc vaří, víc se stará o domácnost, o děti, nakupuje tyhle věci.
@veronicka810 Tak si to chvíli zkuste a kdyžtak to přerozdělíte. Jídlo a nějakou drogerií budeš určitě nakupovat i ty, to si mu budeš pokaždé říkat o peníze? Divný
@veronicka810 my to tak máme a vyhovuje mi to. Já mám 7300 +4000 bokem. Manžel platí byt, hypotéku, naftu a nákupy se střídame. Větší dělá on. Já kupuju vše dětem a dávám mu 1000 na bydlení, on má ve výplatě daň na mého syna plus společnou dceru. A vždy se mě ptá jestli mám peníze..
@vineta Ty nákupy budu taky určitě dělat nebo třeba společně: ), to budem muset ještě vychytat.
@desencanto Tak to je dá se říct stejný případ, tak to jsem ráda 🙂. Zkusíme to tak.
@desencanto to jde odecitat dan na dite, ktere neni jeho? Nam bylo receno, ze to nejde a odecita si jen spolecnou dceru.
Mě připadá zajímavý, že tyhle témata vždycky zakládají lidi, co mají finance oddělené. Lidi, co je mají dohromady to málokdy řeší. Jakoby to dělení moje/tvoje častěji ve společném soužití způsobovalo, že ne všechny strany jsou spokojené. Přemýšlím, jestli se tenhle přístup pak nepropisuje i do dalších aspektů vztahu. Jen taková úvaha.
nijak. finance jsou doma nas obou... vse chodi na jeden ucet, odejdou z nej poplatky, ostatní se setri a zijeme z toho. jsme rodina a verime si.
@sisstin musíte být svoji a jde to

Máme sice tři účty, ale peníze společné 🙂 Manželův příjem pokrývá hypotéku, zálohové platby, auto, phm, pojistky, školku, spoření dětem, nám, všechny větší náklady, já z mého příjmu hradím vše kolem domácnosti. Přehled máme navzájem a když jde na nákup (třeba včera se stavoval v lékárně koupit něco děckám a 1200,- zahučelo, tak to prostě zaplatí a hotovo, neřešíme). Stejně tak teď přišel doplatek za vestavnou skříň pro dceru, tak jsem 18 tisíc poslala ze svého účtu.
Když jsem byla na MD, tak mi manžel každý měsíc přeposílal 15 tisíc na domácnost. Když mi rodičák skončil a byla jsem ještě se synem doma, tak to bylo víc. Nějak zapomínám, že mám kartu od jeho účtů v peněžence, jsem zvyklá platit svými 🙂 Teď už mi neposílá nic, příjem mám vyšší, takže tu částku stopíme na investice, které jsme odkládali.
Na žádné tvoje a moje už dávno nehrajeme a nehráli jsme ani když jsme byli nesezdáni. Jakmile jsme začali mluvit o rodině, koupili dům apod., tak jsme k financím přistupovali také jako ke společné věci, i když manžel vydělává víc. Hlavně se nikdy nestane, že by jsme o těchto věcech spolu nemluvili. Prostě vše probíráme. Tak jak je to v rodině podle mě normální