Jak mladé páry řeší bydlení v drahé Praze?
Ahoj holky,
S přítelem bychom rádi se odstěhovali a plně osamostatnili a byli ve svém. Jsme z Prahy, proto jsme si vědomí aktuální finanční náročnosti. 😢 Jsem studentka na vysoké škole, přítel je živnostník. Takže hypotéka téměř vůbec nepřipadá v úvahu. Cca do 2 let bychom však rádi miminko, a tak moc nevíme, jak situaci s předraženým bydlením vyřešit. 😖
Samozřejmě neustále koukáme na nabídky pronájmů v Praze, ale vychází to na téměř 20 tisíc měsíčně za 1+kk, což je naprostá šílenost. 😡 Samozřejmě bychom úplně nejradši nějaký menší domeček, který bychom si dokázali sami postavit (díky šikovnému příteli a jeho i mé rodině), avšak pozemky jsou nyní dražší než samotná stavba domku😖
Jít Někam pryč daleko za Prahu, kde by ceny byly asi přijatelnější, nemám vůbec pomyšlení, jelikož v Praze máme všechny přátele a rodinu, bez kterých si neumíme představit být.😢
Chtěla bych se proto zeptat vás, především mladých párů, jak tuto situaci řešíte vy? Nemáte nějaké tipy, jak bydlení v této době sami zvládnout?
My už bydlení druhým rokem odkládáme, protože jsme naivně doufali, že ceny budou zase klesat, ale vůbec tomu tak samozřejmě není....
Tak mas uzasnou vyhodu, ze muzete par let u tech rodicu byt a setrit. To nema kazdy, a i ti co to nemaji, na hypoteku se zmuzou.
Ale on se ten trh fakt zblaznil. Kdyz jsme asi pred 8 lety kupovali byt pred reko za cca 3miliony, rodice nas povazovali za blazny. Kamoska radila, at neblaznime, a koupime neco maleho a pak az neco poplatime, tak vetsi. Kdybysme na ty rady dali, tak jsme ted v haji. A nemeli jsme ten luxus X let nekde bydlet zadarmo.
Par znamych taky nestihlo koupit vetsi byt, a bydli s 2 detma ve 2+1 treba. Ono se to da, kdyz neni jina moznost.
Proste je to tak, jak to je. A nic moc jineho se na to rict neda, nez ze kdo na to nema, tak si to nekoupi.
My jsme treba druzstevni byty vylozene skrtali a nechodili se na ne ani divat. Nevim uz, co byla ta nevyhoda. Asi ze byt ti nepatri, ale stale patri druzstvu? Mozna byl tehdy problem s hypotekou na tento typ bytu? Podminky meni, chce to nastudovat..
@nikcanikolka Zacatek 1+kk urcite bude stacit. Ale teda doufam, ze myslis koupeny byt, ne podnajem. Lepsi by mi prislo bydlet i s miminem u rodicu a setrit, nez davat prachy cizim lidem.
@pilzzee to ovsem musí ti rodiče chtít a musí se s nima dát žít 😀 Svoje rodiče mipuju ale délenež víkend s nimi pod jednou střechou nevydržím 😄 A bydlení u rodičů s miminem, to se už dostáváme do tech 60.let? 🤔
@martinka_33 Jo, je to desny, ja to chapu. Jen mam dost odpor k podnajmum 😀 Kdyby bydlet u rodicu, tak jen fakt co nejkratsi dobu, ale ja bych kazdopadne slecne nejdriv radila vyprdnout se na mimino jeste na par let a jit makat 😀
@tereza0111 zboznuju tohle povyšování a slova jako kdybyste mě x let znala.. 😉 ja bych si tohle nikdy nedovolila ale to je jedno.. to je o jiné diskuzi na kterou vazně nemam čas ani naladu😉 To je už Kazdeho svědomí... za počitacem je kazdý frajer 😉
nikdo tu nechce poplácat po rameni, uz vubec ne od vas, jestli vy na to takhle koukáte tak neco u vas neni v poradku😉 A ano, stojím si za tim ze vyhazovat 20 tisic mesičně za jednu mistnost která není ani moje a nesplnuje zakladní pozadavky nejaký psychický pohody a klidu je strašné, kor když tomu pred pár lety ještě nebylo... Takze vaše rady, ať se odstěhuju za hranice a ze mam skolu zadarmo si prosim nechte pro nekoho od vas, tohle totiž chce kazdý v mem veku a situaci slyšet, je to moc povzbuzujíci 😉😉 mam asi prostě jen drzet hubu a krok a být vubec ráda ze ziju co😉
@pilzzee chápu a souhlasím 🤔
@pavlinar děkuji za názor 🙏🏼😇
@pilzzee to každopádnè, mimino pár let počká, když se jinak nedá. A kdyby přece vzniklo, tak radeji spolubydlení s mladými než s rodiči, ale nekomu zase mamahotel vyhovuje 😀 Nájmy jsou na nic, tím človek nikdy neušetří 😥
@nikcanikolka ted jsem otevrela sreality a inzeratu na pronajem 2+1 kolem 20tis na me vyskocilo nekolik. Nevim, kam koukas, ale 20k za pokoj fakt ne.
@somalicats 20k nájem +energie pro rodinu s miminem, kde chlap vydelá 50tisíc je na život od výplaty k výplatě 😥 Ale nevíme kolik přítel autorky jako živnostník vydělá, jen vím, ze takový strojvedoucí v praze bere tech 50tisíc a to jsou urcite i hůř placené práce...
@martinka_33 zrovna v nasi mestske casti vidim pronajem 2+kk za 13tis bez energii. Chce to hledat. Plus aby autorka aspon neco odpracovala, pak bude mit narok na materskou a nemusi zit jen z vyplaty partnera +.RP.
@somalicats hledáme intenzivně rok a půl. S temahle cenama kdyz se pak na byt jdete podivat tak byste tam bydlet nechtela ani za nic. A odpracovat neco chci, uz to i delam, to se nebojte
@somalicats mateřká je pul roku... Zbytek stejně rodičovská... Neznám trh v Praze, ale na Liberecku jdou ty levnější byty na dračku, není snadné se k takovému dostat ale samozřejme muze se štestí usmát. A hlavne ty levnejsi jsou v horších čtvrtích a to chceš bydlet s malym dítetem na feťáckym sídlišti 😅 Ale Prahu neznám, takze nemuzu soudit...
@nikcanikolka myslela jsem si to, to jsou byty vetsinou v panelácích, kde chybí zábradlí, osvetlení a tak 😀 pokud je to slušné místo, je o ten byt obrovský přetlak. Nakonec zbývají novostavby a lukrativní byty, které jsou sice super ale za cenu, kterou normálne pracující človek neuplatí. Aspoň takhle to funguje na Liberecku, jinde to muze být jinak.
@nikcanikolka on tohle človek, který si nekde bydlí a zrovna bydlení nehledá, nemůže vidět ty souvislosti. Tím že jsem si hledánim podnájmu prošla celkem nedavno, mám trochu přehled jak to chodí 😀
@martinka_33 to sice je, ale mas tak v souctu podstatne vic penez, nez kdyz jsi od zacatku na RP. Ad Praha - to je o necem jinem, zila jsem nejakou dobu v Litvinove, takze dokazu posoudit rozdil 🙂. I tady je to kolikrat o stesti. Ja reagovala na autorcino tvrzeni, ze po nich chteji vsude 20k za pokoj, coz v realu neni pravda - podle toho, kde hledali. Jasne, ze v uzsim centru bude bydleni drazsi, nez na krajich Prahy, zase na druhou stranu dostupnost MHD je tu temer vsude vyborna.
Na podnájmu u "začínajících" párů nevidím nic špatného. Lepší pár let v nájmu, než neuvážená koupě v době vyšponovanych cen (každá koupě bytu je i risk - problémoví sousedi, vázanost k místu apod.).
Já také začínala několik let spolubydlením v nájmu, pak jsme ve svém bytě přenechali do nájmu pokoj. Díky tomu jsme si ten byt (v paneláku) mohli dovolit i před 10 lety se muselo obvykle začínat takto. Každý ten domek mít nemůže...
Jinak bydlet kde máte, tak vás tolik netlačí okolnosti. Doporučuji házet sítě po známých a kamarádech. Sama pronajímám byt jedině takto, nájem chci o několik tisíc než je v lokalitě běžné, výměnou za to ale mám spolehlivé nájemníky. Kdybych dávala někde inzerát, tak si taky řeknu vyšší částku, protože rizika pro pronajímatele jsou příliš vysoká.
Uplne chapu, ze nechcete vyhazovat oknem dvacet tisic mesicne. Ja se na najmy divam stejne. Kdyz neni zbyti, tak to clovek samozrejme da, ale kdyz muzete bydlet jeste u rodicu, tak radeji ty penize setrete. Nevim, v jakem oboru se nachazite, ale kdyz jste jeste mladi a bezdetni, co zkusit zahranici? Krome dobre vydelanych penez clovek neco procestuje, nabere cenne zkusenosti, nauci se jazyk a trochu i zmoudri 😇 kdybych byla v tve situaci, byla mlada a bezdetna, tak odjedu pracovat do Saudske Arabie, kde bych si na byt vydelala tak za dva roky 👍🏼 Jako zdravotni sestra. Ale verim, ze i jine profese jsou jinde ohodnoceny lepe. Mozna to nebude na celou nemovitost, ale myslim, ze kapital do zakladu by to mohlo byt fajn. Co studujes ty a v jakem oboru je pritel?
@martinka_33 Zdravotní sestra + učitel, Praha.
Jo, dostali úžasnou bezúročnou půjčku v hodnotě 20 000 korun, které skoro stačily na to, aby si zařídili kuchyň v nájemním bytě. To skoro je tam důležité, nebylo dost na všechny skříňky, takže část zůstala mnoho let nedokončená. Byla jsem s mamkou na kafi, tak jsem si zjistila čerstvé info.
@nikcanikolka pokud by to už nešlo u rodičů, tak bych si asi pronajala nějakou minigarsonku. Pro ty začátku to bohatě stačí pro dva, a případně i s miminem. Koukám že ceny jsou mezi 10 a 15 tisíc, což mi přijde ok. Také jsem s přítelem začínala v garsonce o 20m2. Za mne rozhodně lepší než spolubydlení, natož s rodiči.
@nikcanikolka Necetla jsem celou diskusi, ale kdyby ti to pomohlo, tak ti napíšu můj osobní příběh. Přišla jsem do Prahy za partnerem v době, kdy jsem nastoupila na VS, v té době partner rozjížděl podnikání. Prvních pár měsíců jsme bydleli u jeho rodičů, pak jsme se přestěhovali do bytu 1+0 po babičce, kde jsme platili nájem městu a já začala ještě na škole pracovat, partner podnikal. V bytě jsme dokázali fungovat dost dlouho na to, abychom si rozjeli kariéry, šetřili a zajistili si dlouhodobě dostatečné příjmy. Ale věděli jsme, že naším cílem je samostatně bydlení, byli jsme schopni se vměstnat do malého bytu, kde každé léto byl strašný hic, já studovala a pracovala, partner pracoval z domu, neměli jsme tam moc místa, kuchyň v podstatě žádnou, nejezdili jsme na žádné velké dovolené, dítě nepřipadalo hned po škole v úvahu. Neměli jsme zázemí od rodičů a prostě to jinak nešlo.
Ve tvém případě nemá smysl si stěžovat, jaká je to dnes tragédie, bylo to složité i dřív, nemá smysl se litovat.
Na tvém místě bych si spočítala, jaké můžete očekávat prijmy do budoucna a to, jestli jste vůbec schopni se v Praze uživit. Nemá smysl lpět na Praze, když tu budete živořit a finančně se trápit.
A pak bych si taky připustila, že budeš muset leccos obětovat, když chceš vlastní bydlení, jak sama píšeš, ideálně dům.
A udělala bych si nějaký rozumný finanční plán, jak zhodnotit své úspory, než něco třeba koupíte. Často máme v našem přístupu k životu a financím rezervy na to udělat mnoho drobných změn, které nám pak mohou pomoct peníze uspořit nebo vydělat si víc.
@konidana
@westie holky tohle je už jiná generace, chtějí hned vše hezké, nevidí, že ti, co ty byty a domy mají tomu taky celkem dost obětovali. Když jsem po vejšce přišla do Prahy, tak jsem bydlela ve sdíleném bytě se spolubydlícími v mini pokojíčku v paneláku. Šetřila jsem peníze a v práci se postupně vypracovala, úplně stejně to dělal brácha i jeho švagr. Dítě bylo až skoro ve 30 letech a ne 2 roky po škole, je to blbé to mateřství odkládat, ale nic jiného asi obyčejný člověk nevymyslí. Manžel bydlel na černo na koleji a pak v podnájmech u různých důchodkyň......
@nikcanikolka jo a i tehdy, pred 20 lety, stal ten pronajem pulku meho prumerneho prijmu, takze ted ty ceny nejsou vubec vyssi. Spis nižší vzhledem k průměrnému platu. A vybavenost...🤣🤣🤣.
@hojda nevim kde berete právo na to o mně takhle mluvit a řikat co vidim a nevidim. Nikdo nerika ze to starší meli zadarmo. Cenově dostupnější to vsak prostě bylo. A nikdy jsem nerekla ze tomu abychom bydleli a meli rodinu nic neobetuji. Vubec mě neznate tak nesuďte takhle prosím ano😉
@nikcanikolka reaguji na to, co píšete, jsem ve škole a chci dům a chci dítě....s tímto myšlením to bude hodně těžké.😔 Když čteš ty příběhy, tak jsou všechny stejné, hodně se uskrovnit na začátku a vypracovat se. Máte výhodu toho, že můžete bydlet u těch rodičů.
@martinka_33 tak mateřská může být kolem 100.000,- to jen tak na zemi nenajdes. Navíc pokud bude mít práci na dobu neurčitou, tak má případně vyřešené i PPM pro druhé dítko.
@hojda tak ale zase byly hypotéky dostupné pro mnohem širší okruh lidí. Teď jsou ty ceny úplně mimo. Stejně tak najmy, velká většina si chce jen narýžovat. Tazatelce nezávidím. V dnešní době je to fakt mazeca jsem ráda, ze už to máme všechno za sebou. Teď už bychom si s průměrnými příjmy nemohli hypo na byt dovolit, teda mohli ale bylo by to na krev. Holt kazdy není businessman, IT, atd. 🤷🏻♀️ A nejvíc obecně taky nechápou ti, co jim rodiče spořili nebo něco zdědili, tam je ta startovací pozice diametrálně odlišná 🤷🏻♀️

@ruzova_pastelka zřejmě byly rozdíly, nevím kde vaši žili, čím se živili? V okolí mám jen lidi, kteří naopak v téhle době byt dostali a k němu výhodnou novomanželskou půjčku na to křeslo 😀 Samozřejmě byt to byl panelákový, takový za jaký dnes dáš 5 milionů, což je pro většinu lidí zadlužení do důchodu s nemalou splátkou...