icon

Jak se naučit šetřit s nepravidelným příjmem na IČO?

1. čer 2026

Ahoj, pracuju na IČO a příjmy mám každý měsíc jiné. Někdy super někdy menší. Nedaří se mi odkládat peníze bokem i když bych chtěla. Zkoušela jsem si dělat rozpočty ale dlouhodobě to nevydržím. Máte někdo tip jak si to nastavit aby to fungovalo? Díky moc

lv
1. čer 2026

Pokud nepotřebuješ z těch lepších měsíců financovat ty slabší, nejjednodušší je to procentuálně, prostě z každého příjmu 20% rovnou přepošli na spořící.

lauriak
1. čer 2026

Ja bych si umele udelala fixni prijem. To znamena vsechny penize, ktere prijdou bych dala na sporici ucet. A kazdy mesic bych si z toho sporiciho posilala na bezny ucet stejnou castku - nizsi prumer toho co vydelas. Ten zbytek co tam zustava mas nasetreno.

annasmyckova
1. čer 2026

jsem taky osvč a nic jiného než si tvořit rezervu na to období, kdy je příjem malý asi neexistuje. Taky mi chvíli trvalo, než jsem se to naučila

brunetka11
Dnes ve 12:22

Z každé faktury jsem automaticky odkládala na spořák částky na DPH a na daně. Většinou jsem pak díky tomu byla na jaře v přebytku, ten se překlopil na investice. Ze zbytku šly peníze na sociálku, mobil a internet, zdravotní, leasing atd. - takové ty povinné výdaje. A část jsem rovnou posílala na společný účet na provoz domácnosti.
Pokud máš jen drobné příjmy a nežiješ sama, provoz domácnosti bych nechala na partnerovi, mapovala si rok průměrný příjem a přebytek přelila pak na společný spořák a výdaje. Teprve potom operovala s výše uvedeným.

Každopádně základem je mít oddělené účty a náklady na provoz domácnosti a zvlášť na podnikání.

ai30
Dnes v 15:22

@anonym_autor Podle me taky zalezi, co znamena to 'nevydrzim' - jestli ty penize vybiras na neco potrebneho (nebo relativne potrebneho), nebo ne. Podle toho by sis potom mela nastavit, jak moc si k tem penezum musis zamezit pristup, nez si odvyknes prebytek utracet.