icon

Jak šetřit peníze v době zdražování?

4. bře 2023

Vzdycky, kdyz ctu, ze by lide meli mit bokem nasporeno trojnasobek sveho platu, me svira uzkozt o nasi neschopnosti. Mame na sporicim uctu par tisicovek, do kterych vzdycky musim sahnout. Ted, jak se zdrazilo, tak neusetrime vubec nic. A to uz si nekupuji nic navic. Ani to blbe kafe si nedopreju! Jak se dari setrit vam?

Strana
z5
marketa11112
6. bře 2023

@ninive211 presne. Clovek chce mit rezervu. Ted se vsude otravuje s duchodama, ze si na ne mame setrit. Ale obavam se, ze to bude k ničemu, protoze ta hodnota te castky bude za tricet let uplne jinde. Trosku to mozna prilepsi, ale fakt si rikam, zda neni lepsi si užívat ted, tady. Vsak co vime, za pet let nas zivot muze vypadat úplně jinak. Na druhou stranu cloveka drti ta zodpovědnost,starost o budoucnost, o deti. Chce to vybalancovat.
Ja verim, ze treba casem bude syn samostatnejsi nebo ze se mi naskytne prace, kterou budu moci na plno skloubit s peci o nej, a budu moci normálně pracovat. Přeji si nasetrit pak na to more, aby ho i me deti videly, na virivku pro syna na uvolneni svalstva, na velke auto,kam se mi vejde vozítko, pripadne kolo pro handikepovane, nasetrit na studium pro dcerku a pod.

ninive211
6. bře 2023

@hojda Úplně stejně. Na dovolenou šetříme nad rámec alespoň minimální rezervy, jako zákon schválnosti je zàkon schválnosti a já bych se asi cítila dost blbě s vědomím, že si jedu na dovolenou za 80 litrů, ale po jejím návratu nebudu mít ani rezervu těch 20 000, kdyby se náhodou podělala třeba pračka nebo auto a musela si na to půjčovat. A většinou zákon schválnosti funguje tak, že se v krátké době podělá těch věcí víc...

janule0123
6. bře 2023

@marketa11112 tak co se týká důchodu jen to na jinou debatu… tady byla myšlena prepodkladam rezerva (spoření) ne na duchod.. ale na to když se pokazí pracka, vypadne jeden příjem, z čeho zaplatit nájem, hypo…atd.. co se týká důchodu tak si myslím ze by to muselo byt nastaveny nějak jinak … pokud nemáš možnost a nepojmes spoření na důchod jako sbírání nemovitosti 😂😂tak oficiální princip je teď za me nastaveny tak, ze cca naši generaci ten přechod sunda - je potřeba ufinancovat původní systém, kdy odvádí na důchody ti co pracuji těch co pracovali predtim … a není tam úplně prostor spořit na vlastní penzi aby to k něčemu bylo …

marketa11112
6. bře 2023

@janule0123 ano,s tim souhlasim. 🙂.

ninive211
6. bře 2023

@janule0123
@marketa11112 Ještě před covidem jsem byla smířená s tím, že naši generaci (80.léta) budou čekat nejspíš minimální důchody jen lehce nad úrovní životního minima, teď po těch šílených schodcích SR a s chystanou reformou penzí se smiŕuju s tím, že se možná důchodu ani nedožiju😪 Nebo jo, ale bude to almužna, jen aby člověk vyloženě nechcípl hlady. Bohužel zároveň nemáme dostatečně finance na nějaké "skupování nemovitostí", abychom si žili jako rentiéři. Sice na jednu stranu nemáme žádné dluhy, na druhou stranu máme "holej zadek", jak já říkám a naším nejcennějším majetkem je to ojetý auto...při ceně nemovitostí jsem se snů na vlastní bydlení dávno vzdala...

ruzovyjednorozec77
13. bře 2023

Ja mam mnohem víc a jsem vděčná. Plus se dojíždí stavebko. Vzdy jsme posilali penize pryč do tramtarie aby se na to už nedalo sahnout. Ale priznam se ze teď už moc nesporime. Jen těch 1700,- plus uroky co se pripisuji (kolem 6000,-) a výplata nam diky zdražení vseho (topime plynem) vystačí akorát. A kluky oblikam a obouvam z uspor. Až bude mít Elias rok (v září) půjdu opět na 2-3 dny v týdnu na brigadu.
Ale tahle situace tady před 3-4 lety rozhodně nebyla. Trela jsem bídu z nouzi a byl to děs!!! Proto jsem se pri první lepší příležitosti rozhodla makat od nevidím do nevidim. A velkou část uspor mam kvůli blbemu úklidu 😊

axel85
13. bře 2023

Prodala jsem byt,takže něco mám 😄a je to úleva nemyslet jestli něco můžu nebo ne.

vitezove
13. bře 2023

Strašně dlouho jsme šetřili, abychom měli tu půlroční rezervu (jak se doporučuje mít našetřeno na půl roku, abyste s tím vyšli). Fakt se to povedlo. Jenže po nějaké době se po*rala práce a "šéf" nám přestal platit. Drželi jsme a čekali. No a úspory tradá a byly v tahu. Pak nás vesele vyhodil a peníze už nikdy neuvidíme. Takže teď nemáme úspory žádné /spíš naopak/ a teď doufáme ve finanční injekci, která by měla přijít z nějakého dědictví a doufáme, že se to zase spraví a budeme víc v klidu, že tam nějaká ta rezerva je. A snad se ty ceny brzy zase spraví a bude to lepší... ale je to děs.

fire85
13. bře 2023

@laxesis tak to je smutnej život, do restaurací vubec a na koncert jen když zbyde...Vy ten život spíš přežívate...na co tolik peněz když je nemáte kde udat

pavca1982
13. bře 2023

My třeba jedeme obálkovou metodu a můžu to jen doporučit. Každý měsíc si dáváme na konkrétní výdaj část stranou a když pak dojde na placení prostě vezmu obálku a mám to. Je tam i obálka na průsery😊 Rezervu máme k tomu ještě taky.

patypresdevaty
14. bře 2023

@vitezove tohle je blbý, ale ještě že jste tu rezervu měli, co? Predstav si ji nemít...

vitezove
14. bře 2023

@patypresdevaty no ono by to možná dopadlo stejně. Jen bychom tak dlouho nedoufali, že se to zlepší ale z firmy stihli odejít dřív a najít jinou práci dřív..

Strana
z5