Jak ušetřit s příjmem 34 tisíc korun měsíčně?
Ahoj zajímá mě jestli jsem na tom fakt tak špatně ze nedokážu nic ušetřit nebo by jste měly taky problém ... Jsme 5. Člena rodina - 2 dospělí, 9 let, 3 roky, 4 m. ( Plně kojeny) ,,,,. Naše příjmy jsou celkem cca 34 tis. Výdaje jsou cca 19 tis , a zbytek tedy 15 tis. Zůstává na jídlo, drogerii ( ale zas až tak velkou spotřebu nemáme) , popř. Oblečení , boty .... Přijde mi že žijeme skromně ale stejně se mi nedaří ušetřit ani korunu , 🙈
@drep Nikde. U investic není nikdy zaručena výnosnost, pokud někdo s tímto pojmem u investic operuje, uvádí zákazníka v omyl, kecá.
Konktrétně jsem psala , "u investic se jedná o model, výnos může být nižší i vyšší, záleží na ekonomickém vývoji a ten nikdo negarantuje, ani nedokáže předpovědět". Zdálo se mi to dostatečné upozornění.
Investice sebou nesou vždy riziko, dá se zmenšit tím, že to rozložíš mezi více aktiv, ale výsledek ti nezaručím. Můžu říct v minulosti bylo dosahováno průměrného výsledku tolik a tolik, ale je to pro orientaci. Může to být více, může to být méně. Je to vždy model. Investice chtějí svůj čas, z horské dráhy také nevystupuješ uprostřed jízdy.
Když si zvolíš nějaký akciový fond, který má vyšší výnos, ale více kolísá, tak na trhu může dojít k propadu. Ty tam místo 100 tis, které jsi tam vložila uvidíš 93 tis, tak pokud zpanikaříš a vybereš to, tak jsi v mínusu . Z každé krize se světová ekonomika oklepala a vrátila se na růstovou trajektorii. Tím, že ty peníze necháš pracovat např. 10 let, tak se poklesy eliminují a vyděláš nad ně, protože akciové trhy v dlouhodobém horizontu rostou.
Abys přišla úplně o všechno, musela bys to vše investovat do jedné firma a ta by zkrachovala nebo by muselo být dojít k totálnímu rozpadu světové ekonomiky. Všechny firmy by musely přestat vyrábět, peníze plnit svou funkci. V tomto apokalyptickém stavu, by pravděpodobně začalo rabování a platit právo silnějšího. V takovém případě by bylo jedno, kde ty peníze máš, jestli v investici v akciích, v nemovitostech (nemovitost se dá také zničit) nebo doma pod polštářem. To by tě možná zachránil ostrov daleko od lidí, ale dostatečně velký s vhodnými klimatickými podmínkami na to, abys tam byla soběstačná.
Můžeš se podívat jak funguje Nobelova nadace. Alfréd Nobel, vynalezl řadu vynálezů, měl hodně patentů a vybudoval řadu továren. Za svůj život shromáždil velmi slušný majetek. Své jmění odkázal fondu, z něhož se vyplácí odměna za nejvýznamnější vědecké objevy. Jeho podmínkou bylo, aby aktiva fondu byla pouze v konzervativních investicích. To se časem ukázalo neudržitelné, majetek fondu se začal zmenšovat, výnosy z úroků nedokázaly vydělat na odměny nositelům Nobelovy ceny. Muselo dojít k přehodnocení strategie. Dnes je většina aktiv držena v dynamických investicích.
Jistota, kterou máš, je inflace. (Inflace=peníze ztrácí svou kupní sílu, před x lety stál rohlík 1 Kč, dneska 2 Kč, za 20 let ten rohlík bude ještě dražší.) Loni byla inflace 3,2%, letos je okolo 4% (oficiálně, i když, co se týká cen stavebního materiálu, tam ceny vyletěly o 20-30% a to je člověk rád, že ten materiál sežene.) Cílem ČNB (České národní banky) je inflace okolo 2%. Když si necháš na běžném účtu 100 tis. Kč, budeš je tam mít 20 let a průměrná inflace bude 2%, tak za 20 let, bude mít hodnotu těch dnešních 100 tis Kč mít hodnotu 67 297 Kč , při inflaci 3% budeš mít za 20 let by hodnota dnešních 100 Kč byla 55 368 Kč.
Jak poznat někoho, že nejsi pro něj jenom dojná kravička, ale bude "smysluplně" pečovat o tvoje portfolio, no není to úplně jednoduché, ale já bych se řídila těmito znaky.
a) Tlačí na tebe, abys to uzavřela hned ? b) Neupozorní tě na riziko, nevysvětlí ti ho, přehnaně zdůrazňuje klady? => zbystřila bych, jestli takovému člověku chci svěřit svoje peníze¨
c) Dobrému poradci je dlouhodobý vztah - ideální je, když ti, každý rok zavolá a zeptá se, co je nového. Ne, že ti udělá ve 20 životní pojistku a ty ho nevidíš 10 let, mezitím máš dítě a hypotéku a pak si vzpomene, že chce něco řešit. (Ani ta pojistka nebude úplně dobře nastavená, protože za 10 let u tebe došlo k posunu, máš víc závazků a zodpovědnosti, tedy je nutné u vyšší pojistné krytí.)
d) Zabývá se finančním plánovaním, probere s vámi, příjmy, výdaje, cíle. Některé věci nenaplánuješ, ale víš, že je tvůj sen projet si USA a chceš si u toho dopřát komfort a ne volit nejlevnější ubytko a jíst konzervy. Tak se pobavíte o tom, jak to nastavit, abys měla za 5 let dostupných 300 tis. na svoji dovolenou a nedělalo sekeru v rozpočtu. (Kdo je finančně na hraně a zvládne odkládat bokem 1000 Kč, tak tam ve finančním plánu nevykouzlím prostředky na nový mercedes za 5 let.)
e) Upozorní tě na poplatkovou strukturu. (Vstupní, manažerský, výstupní.)
f) Spolehni se na svou intuici, když ti někdo nebude sympatický, tak s ním svoje finance neřeš, i kdyby ti ho doporučovalo 10 lidí z 10. (Nikdy k němu nebudeš mít plnou důvěru a něco řešit s ním tě bude otravovat, pak se snáze udělá neoptimální rozhodnutí.)
Já jsem začala investice trochu víc řešit kvůli sobě, protože jsem z rodiny, kde se investice nepreferovaly, pouze spoření. V rámci řízení svých financí jsem se k tomu postavila tak, holt budu muset risknout nějakou ztrátu, protože jinak o ty peníze stejně přijdu díky inflaci. Výsledek je ten, že jsem zjistila, že existuje zajímavý investiční nástroj, který mě hodně nadchnul. Výsledek je ten, že měním společnost, pro kterou pracuji, abych mohla s klienty řešit finance od komplexně a dlouhodobě. (Klidně bych ho tady uvedla odkaz, ale nevím, jestli bych neporušila nějaké pravidla diskuze.)
Snad to není moc Off topic.
@katule1990 to blbost opravdu je, protože inflace ti značnou část peněz ukrojí, což je škoda. My jsme kdysi nacpali peníze do kryptoměn a hodilo to krásnou částku. Manžel se investování pak začal věnovat víc a teď máme nainvestováno různě. V trezoru jen hotovost pro jistotu, na účtech provozní peníze + menší okamžitá rezerva.
@levandule_k ještě poslední off topic dotaz, když budu shánět toho mnou výše zmíňeného zubaře, poptám se kolegů a od toho se odpíchnu. U nás nikdo neinvestuje, žijou spíš tady a teď. Mám dát do googlu investiční poradce? Mám se poradit s bankéřkou, která mu spravuje účet (ale ta mi asi doporučí někoho z čsob, kdo se věnuje investicím, nemá důvod doporučit někoho jiného). Přijde mi to investování trošku jako takový “gentlemans club”, kam se moc nedá dostat.
@drep Já teď budu zkoušet finančního poradce tady přes MK, tak pak můžu příp. dát vědět 🙂. V bance nemám vůbec dobrou zkušenost, ale mám KB a je to samozřejmě hlavně o lidech. S finančními poradci taky nemám zatím moc dobrou zkušenost, vždycky jsou hrozně úžasní, naslibují, jak budou pravidelně v kontaktu a pak nic. Manžel má za poslední dobu minimálně třetího, co si vzpomínám.
@levandule_k to investování je strašně složité a nejisté,mi přišlo vždycky. Já mám tak max stavební spoření. Fondy apod jsou španělská vesnice. Ale co třeba drahé kovy, zlato, stříbro, mince..?
@katule1990 Můžu ti říct, jak jsem to měla já. Kdysi jsem si taky zkoušela u banky, kde mám účet investovat do nějakých fondů pár stovek měsíčně. Prd jsem tomu rozuměla, takže jsem si to dala konzeravatiních fondů, protože to hlavně nesmí klesnout, něco spolyká poplatek, pak tam byl pokles, protože ekonomika se vyvíjí v cyklech, sice jsem to vydržela, takže jsem z toho vytáhla o malinko víc, než tam vložila, ale to jsem tam není započítaná inflace. Nyní mám něco v akciových fondech, občas je tam pokles, ale dívám se jak mi to hezky roste. Mám tam peníze, které nemám v plánu používat 10 let, ale kdybych je potřebovala vybrat si je můžu, není to nijak zabetonované.
Během října budu řídit svoje finance a svých klientů přes tento nástroj https://www.edwardinvest.cz/ Dle cílů klienta dokáže určit, kam je vhodné investovat, umí měnově zajišťovat, abych netratila v případě velkého poklesu kurzu, rebalanocovat - přesouvat finance mezi jednotlivými aktivy, tak aby bylo portofólio vyvážené a výnosné a riziko bylo akceptovatelné.
@drep Nevím jaké má ČSOB fondy. (O ČSOB vím, akorát, že teď koupila stavební spoření liškou (ČMSS). Schůzku si s ní klidně domluv, uvidíš, co ti řekne. (Investovat přes ČSOB nemusíš, ber to jako hledání informací.) Když nemáš v okolí nikoho, tak vyhledat přes google. (Já mám pocit, že teď investice dělají úplně všichni 🙂 Jedna moje známá dělá investice přes rakouskou banku, taky velmi zajímavá služba pro klienty.)
@andelka Drahé kovy jsou taková kotva v porfóliu ochrana proti výkyvům. Dala bych si ho tam max. do 10%, možná ještě méně. Mince, cihličky, co má člověk doma, jako lepší než hotovost, ale musíš mít trezor a pak vědět komu to prodat. Mrkni se klidně po nějakém článku o investicích do zlata např. tady. https://www.finax.eu/cs/blog/investice-do-zlata...
Na stavebku nezbohatneš, největší smysl má 20 000 ročně, abys využila maximální státní podporu.
Počítejte s tím, že když najdete finančního poradce, který dělá jen hypotéky, pojistky a stavební spoření, tak vám úplně v investicích neporadí. Kdo bude dělat korporátní dluhopisy bude chválit korporátní dluhopisy, kdo bude dělat fondy finanční instituce A, bude tvrdit, že to je nejlepší tato firma, kdo bude dělat fondy instituce B, bude chválit tyto fondy. (fondy firmy A i firmy B, můžou být oboje dobré, nebo oboje nic moc.)
@zuzineckah
@ai30 a jeje, slepice se holt najdou vsude. Myslela jsem to samozrejme tak, ze je skoda vyhodit cokoli. Jsou lide, kteri dokazi zpracovat uplne vse. Ja ne. Tak to radeji hodim slepicim. Jim je fuk, co sezerou, jsou to vsezravci. Take proto jsem si je poridila. Je mi jednodusse nelibe, vyhazovat jakékoli zbytky.
@katule1990 Mezi poradci je relativně velká "úmrtnost", když začínáš, tak uděláš pár věcí příbuzným a pak jsi ve fázi tvoření klientely a ne každý to období, kdy má výkyvy v příjmech zvládne. Komerčka má výběr z hodně fondů, dá se vybrat. Ty si musíš položit otázku jaké jsi ochotna nést riziko. Vyšší riziko=větší výnos i větší případná ztráta. Menší riziko=menší potencionální ztráta i menší výnos.
@drep Nevím, na koho zrovna narazíš na pobočce, jak bude investicím rozumět. Schůzka bude probíhat tak, že se pobavíte, jaké máš, cíle. Vyplníš investiční dotazník, podle toho tě banka zařadí do typu klienta, jaký máš vztah k riziku a začnou se vybírat fondy. Příklad, když vyjdeš jako velmi konzervativní klient tj. nejsi ochotna nést případnou ztrátu, tak ti nedoporučí investovat do akciových fondů. Pokud ty budeš trvat na tom, chci tento akciový fond, protože jsem ho viděla u kamarádky a má tam za poslední rok růst 7%, tak záleží jak to oni mají právně ošetřené. Jestli tě upozorní, že to není vhodný produkt pro tebe, ale koupit si ho můžeš, nebo to odmítnou realizovat.
Já, když jsem chtěla něco investovat do akciového fondu u České spořky, tak mi to odmítalo provést obchod, protože jsem byla konzervativní klient. Volala jsem si na info linku, aktualizovala investiční dotazník, pak už jsem mohla provést obchod. Bankéř, co to se mnou řešil, mi nabídl, že se můžeme kdykoliv pobavit o výběru fondu, kdybych s tím chtěla pomoct. Manžel, když řešil penzijko, tak měl schůzku s poradcem, co dělá penzijka pro jejich firmu. Říkala jsem mu, je celkem jedno, jestli si zvolíš tuhle společnost, nebo tuhle (penzijní fondy mají přísnější podmínky na fungování), ale chtěj dynamickou strategii. Výběr bude skoro po 30 letech. (Až se bude blížit doba výběru část peněz zkonzervativníme.) V záznamu jednání má zapsáno doporučená strategie vyvážená, na přání klienta zvolena dynamická. Jde o to, že když je někdo absolutně neznalý investování, patří mezi konzervativní investory, aby mu to poradce nedal peníze do něčeho rizikového a klienta nepoškodil. Na druhou stranu je na poradci, aby klientovi vysvětlil, že když má 1 mil. na účtu, neplánuje nákup chaty, cestu kolem světa, podporovat děti na škole, ani kupovat auto a peníze si chce nechat na přilepšenou k důchodu, který bude za 15 let, že je to nesmysl mít v investici, která nese 1-2%).
Až budeš řešit ty investice s někým, nemusíš omezovat jen okruh svého města. Řada poradců dobře funguje v on-linu.
@katule1990, @drep @andelka dostaly jste dostatečné odpovědi na vaše otázky?
S tim bych nevyzila, tohle mam pro dvouclennou rodinu, ale je fakt, ze platim hypoteku,auto,pojistky. Nestradame, horsi to bude v kvetnu, az budu mit pouze rodicak, uz ted z toho mam husinu
@levandule_k Děkuju za informace 🙂! Mám to jako ty kdysi, hlavně být konzervativní a o peníze nepřijít, ale vím, že to s ohledem na inflaci není dobrá strategie. Už leta si říkám, že s tím budu něco dělat, věřím, že jsem konečně dostatečně namotivovaná to změnit. Jen se rozhodnout, jaké fondy pro investice zvolit. Ještě bych nějaké dotazy měla, ale nechci tady už zaplevelovat diskusi na jiné téma 🙂.
@katule1990 Ten pocit znám, víš, že bys měla udělat "něco", ale nevíš přesně, jak by to "něco" mělo vypadat, abys nedopadla, jak sedláci u Chlumce. Kdybys chtěla, klidně napiš soukromou zprávu.
Podle mě nelze srovnávat, zda jde nebo nejde ušetřit na RD a když oba partneři vydělávají a mají alespoň ucházející příjem.
Sama jsem ještě na MD u obou dětí byla schopná i dát nějakou tu tisícovku měsíčně bokem. Ale na RD vůbec (a to nemám nastaveno na 4roky), sice nejedu na účtu měsíčně do 0,- ale že bych tam měla rezervu to ne. A to ty hlavní výdaje táhne manžel. A za ty 4,5roku co jsem doma s dětmi je na tom manžel platově o dost lépe, s mým RD a jeho původním příjmem si to neumím představit, museli bychom se hodně omezit.
Beru to tak, že pokud je jeden doma s dětmi, tak se prostě nešetří (ale máme rezervu z předchozího období, kdyby snad bylo třeba). A až se vrátím do práce bude to zas úplně o něčem jiném.
@krtikkrtovaty jenže když pak čteš ty finanční doporučení, tak naopak vytváření rezerv je nejdůležitější pro ty nízkopříjmovější, pro které je to zároveň nejnáročnější. Kdybych neměla rezervy a odešla mi pračka, koupím ji z příští výplaty, ale pro zadavatelku to bude nepekonatelný problém. Já bych na jejím místě neohrnovala nos ani nad 500 za roznos letáků ani 200 úspory za látkovky (v reále to bude víc), to je 700 měsíčně, 8400 za rok a je to lepší než nic.
@levandule_k
@levandule_k dostala jsem přesně tu odpověď, kterou jsem potřebovala, ale jsem na tom podobně jako @katule1990 : něco bych chtěla, vím, že bych měla, mám volné prostředky, ale jak je to téma, kde se vulbec neorientuju, tak nejsem schopná se odhodlat.
Ohledně investování je to sice složité téma, ale dá se uchopit po malých krůčkách. Pokud někdo chce začít, nečekejte, že hned investujete všechny svoje úspory a máte od toho klid. Pro lidi, co mají nějaké peníze, které chtějí uložit někam na později a zhodnotit je, jsou dvě cesty - buď máte těch peněz dost a pak je můžete dát do dobré banky, která se zabývá správou majetku - nemyslím tím standardní retailové banky - tam budete mít člověka, který se Vám o ty peníze bude starat a bude si za to brát nějaký poplatek - to je dobré pro lidi, co jsou opravdu bohatí. A Ti, co mají něco našetřeno, pak musí počítat s tím, že péče o peníze stojí nějaký ten čas a schopnost zjistit si dostatek informací. Myslet si, že se vám o peníze postará nějaký skvělý finanční poradce, který za Vás všechno vyřeší, je podle mě totální cesta do pekel - ten člověk nikdy nebude mít tolik informací o vašich potřebách jako vy, nikdy nebude mít stejnou motivaci jako vy - vy chcete peníze zhodnocovat, jsou to vaše těžce vydřené peníze, jemu jde o jeho blaho, jeho poplatky. Je fajn využít poradce na jednotlivé produkty, ale u nás prostě féroví poradci nejsou, bohužel. Vždy budou mít tendenci vám doporučovat produkt, který je pro ně nejvýhodnější.
A základem veškerého investování je rozložit svoje prostředky do několika (spíš vícero) investičních nástrojů. Důležité je nakombinovat rizikové a méně rizikové nástroje, různé splatnosti, různá podkladová aktiva.
A vždycky investovat přes instituci, která má povolení od ČNB a je regulovaná, to je úplný základ.
Napíšu, jak na to jdeme my s manželem, třeba to někomu pomůže. Máme nějaké peníze našetřené, zároveň jsme schopni pravidelně odkládat nějaké částky. Takže jsme hledali, co s tím. Přišli jsme na to, že nám vyhovuje, když se o naše peníze staráme sami. Věnujeme tomu čas a rozkládáme naše úspory to různých nástrojů:
- stavební spoření pro nás a pro děti
- důchodové pojištění pro nás
- Zonky - vybíráme si půjčky po pár stovkách - nově už to nepůjde, takže od nich odcházíme
- zlato
- příležitostně bitcoin - řeší manžel, já nestíhám sledovat vývoj - velmi rizikové - důležité je nepanikařit a počítat s možnou ztrátou, dát si jasný limit pro celkovou investici
- akciové fondy - například při každé platbě kartou se mi tam pošle 50,- - mám to tři roky a mám tam naspořené desetitisíce - s penězi nepotřebuji manipulovat, mám je na rizikovějších fondech, až je budu potřebovat, převedu je na konzervativní, aby mi neztratily hodnotu v době vybrání
- fondy obchodující se zlatem, konzervativní fondy
Vypadá to, že máme spoustu peněz, ale všude investujeme pár stovek měsíčně, což si někdo řekne, že je nic, ale když se to sečte a vezme se průměrný výnos, jsme nad očekávanou inflací a víme, že nejsme závislí na jednom investičním nástroji, můžeme peníze vybírat v různou dobu, investujeme u různých institucí.
@drep Pokud budeš chtít můžeme se o tom během října pobavit, co se dá udělat s tvým (rodinným) majetkem.
@drep Pokud máš prostředky k dispozici a chceš je investovat, tak je hlavně rozlož do víc produktů a způsobu investování. To nejhorší, co můžeš udělat, je, že to dáš na správu všechno jednomu člověku a ten to frkne do jedněch fondů - něco sice na konzervativní strategii a něco na rizikovější. Pokud máš někoho v okolí, kdo alespoň trochu investuje, tak nejlepší je, pobavit se nezávazně s někým, kdo není žádný finanční poradce, nenabízí konkrétní produkt, ale je schopen ti říct investiční základy. Jakmile máš naspořené nějaké peníze a chceš s nimi něco dělat, tak ty sama bys měla mít základní povědomí o tom, co děláš nebo dělá ten, komu jsi peníze svěřila. Ty potřebuješ nejdřív nezávazně poradit obecně, utřídit si myšlenky, pak můžeš jít za poradcem, který žije z prodeje produktů.
@westie problém je, že v mém okolí se investuje buď do hypotéky (30+) nebo cest na Bali a miniCooperů (30-), neznám reálně nikoho, kdo by investoval. A zároveň, když už mám omylem čas si něco přečíst, stejně si radši sednu k novým doporučením brain trauma fundation. Do zonky už jsem se skoro pustila, ale v te době jsem chtěla investovat jen po troškách a vlastně ani nevím, proč jsem se do toho nepustila🙈
@drep Rozhodně souhlasím, my třeba měli pořádnou rezervu než jsme pořizovali děti, což tak každý nemá. V tomto případě rozhodně každá stovka dobrá. Já byla zvyklá odkládat a manžel také, teď prostě ušetří jen manžel, ale je to dočasný stav a kdyby bylo třeba tak těch pár let na RD se "uskromním" z pohledu nepojedu na dovolenou, ale musím prostě poplatit všechny životní potřeby. Nikde jsem se nedočetla jak je na tom bude zakladatelka po RD, to bude také klíčové (i když za pár let). Třeba to, co tu píšeš o té pračce mi přijde strašné a je pravda, že hodně lidí, to tak má. 🙈
@krtikkrtovaty máme v rodině. Švagrová taky vyžívá od výplaty k výplatě, ale místo vytváření rezerv se koupí druhá televize do pokojíčku a podobně🙈 a znám to dokonce i ze skupiny vysokopříjmových - můj kolega utratil za svatbu tolik, že si na svatební cestu půjčoval od jiného kolegy😂 já bych neuměla klidně spát, pokud bych neměla aspoň tu rezervu na pračku/ledničku.
Poslechněte si podcasty s Radovanem Vávrou. Jednoduše a polopatisticky vysvětluje, jak má člověk začít investovat. Dává konkrétní rady i říká, do čeho investuje on. Člověk nemusí hned nalít někam statisíce, stačí pravidelně odkládat pár stovek nebo tisícovek a může si vybudovat za pár let slušné portfolio.
Třeba my máme část peněz v ETF fondech, kde jsme do strategie vybírali americké technologické firmy, zdravotní a farmaceutické firmy a firmy zabývající se vodohospodářstvím. Pak jsme přes brokera nakoupili akcie s vyplácením dividend a budeme časem přikupovat (budeme vybírat z tzv. dividendových aristokratů).
Do budoucna chceme koupit zlato, dolary v hotovosti a část peněz uložit na dolarový účet vedený v zahraničí.
@drep věř že za 500 měsíčně by jsi neotočila , je to částka co má člověk i s minimální mzdou za den ,ale za měsíc je to opravdu výsměch
@krtikkrtovaty ono co bude až mi skončí RD je jen jedna jasná odpověď a to nástup do práce , určitě si nebudu válet šunky doma .
@drep neotročila **
Jenže je to práce, kterou uděláš při procházce s kočárem, dítě můžeš mít s sebou a jako kdovíjaké otročení mi to nepřijde. Já bych 500 asi neakceptovala ani jako hodinovou mzdu, ale to jen díky tomu, že si to můžu dovolit, kdybych opravdu neměla doma rezervu na řešení roztrhlého kabátu nebo kleklé lednice, tak bych rozhodně neopovrhovala žádnýma penězma. S těma hroznýma látkovkama jsem si prošla (a k tomu jsem pracovala), dcera měla jednoráz jen asi 3x na dovolené, takže si troufám říct, že o tom otročení fakt něco vím a taky mi to nepřišlo jako kór obět. Myslím, že ti tu holky opakovaně napsaly, že příjem je tak nízký, že moc úspora možná není, ale je potřeba nějak zvýšit vaše příjmy a pak je asi holt třeba brát, co je. A to teď nemyslím nijak zle, podobné diskuze tu bývají často a mívají dost podobné rysy. Nevycházíme s penězi, ale ušetřit na výdajích nejde, protože… a pracovat nemůžu, protože… kde je vůle, je i cesta, ale nemusí být vždycky příjemná a pohodlná.
@levandule_k Klidne takove informace poskytnu😉
@drep Pro zajimavost jsem se zeptala zname, ktera se profesne venuje zvysovani povedomi o investicich mezi zenami a doporucila mi stranky penizenauteku.cz - osobne ale neznam. Pak mi rikala o moznostech zaplatit si profika na sestaveni portfolia - ne konkretnich produktu, ale povahy investic, aby to davalo logiku rizika-vynos-splatnost pro vase konkretni potreby. Ale toto se da zvladnout vlastnimi silami z dostupnych zdroju.
A jak se tu resi inflace a snaha investovat, aby penize nezrala - samozrejme neni nejlepsi nechat vsechny uspory na spiricim uctu. Ale zaklad investovani je “nepanikarit” a lepsi zadna investice nez spatna. Lepsi prijit o inflaci, nez si v klidu rozmyslim, co s penezi udelam, nez je nekam rychle nastrkat a nerozumet tomu.
A jen me napada, ze lidi si casto pletou pojmy - cesta na Bali je naklad, nikoliv investice😁. Pokud tam tedy nehodlaji zalozit sve podnikani z plaze, jak je ted supermoderni😁. Minicooper stejne tak, pokud ho v budoucnu neprodaji se ziskem😁
@westie to byl vtip, s Bali a miniCooperem, moji svobodní kolegové žijí taky od výplaty k výplatě, jen není úplně malá, takže ji celou rozfrcají. My jsme taková specifická skupina - relativně slušně zaplacená, takže máme na Bali, ale zároveň ve srovnání se spolužáky z gymplu - ekonomy, techniky, ajťáky, právníky - zdaleka nebereme tolik, takže k Bali už neušetříme (teď myslím kategorii 35+, úplně mladý doktor díky 100h přesčasů na tom bude líp než úplně mladý právník). Za tipy na web děkuju, mrknu na to.

@levandule_k Mám stejný dotaz jako @drep. Jsem na toto taky naprosto nemožná a úspory mi leží na účtu, protože vždycky když mi někdo v bance poradil, ten jejich "zaručený výnos" byl stejný jako vstupní poplatek, následující rok zaručený výnos fuč a zhodnocení žádné. Mám už strašný problém někomu věřit, kam investovat, tak dělám tu největší blbost, tj. mám vše na účtu.