icon

Jak ušetřit s příjmem 34 tisíc korun měsíčně?

17. zář 2021

Ahoj zajímá mě jestli jsem na tom fakt tak špatně ze nedokážu nic ušetřit nebo by jste měly taky problém ... Jsme 5. Člena rodina - 2 dospělí, 9 let, 3 roky, 4 m. ( Plně kojeny) ,,,,. Naše příjmy jsou celkem cca 34 tis. Výdaje jsou cca 19 tis , a zbytek tedy 15 tis. Zůstává na jídlo, drogerii ( ale zas až tak velkou spotřebu nemáme) , popř. Oblečení , boty .... Přijde mi že žijeme skromně ale stejně se mi nedaří ušetřit ani korunu , 🙈

Strana
z6
krtikkrtovaty
23. zář 2021

Tak to myšleno nebylo, spíše o kolik se zvedne Váš společný příjem - tedy zda ušetříte, alespoň pak. Jak jsem psala - teď píšeš, že neušetříte, tak by to chtělo zapracovat na tom, aby jste mohli šetřit pak, třeba si doma zkusit zvýšit kvalifikaci, naučit se něco nového.

krtikkrtovaty
23. zář 2021

@drep Napsala jsi to krásně, ono zakladatelka asi čekala, jak ji všichni budou litovat a možná ji někdo dá něco zadarmo. 🙁

levandule_k
23. zář 2021

@westie Vesměs souhlasím. Penizenauteku.cz Je fajn stránka pro někoho, kdo se vůbec neorientuje ve financích. Jsou tam základní informace. Je udělaná Českou národní bankou, slouží k vzdělávání obyvatel, nikoliv na prodej konkrétních produktů.

Je otázka, co definuješ, jako špatnou investici. Ono nedělat dlouhodobě nic, když máš rezervu na běžné účtu vyšší jak 6 měsíčních nákladů (nákladů nikoliv platů), je také špatně. Já po nikom nechci, aby hned teď dal někam 1 milion, do jednoho aktiva a do něčeho čemu nerozumí, hlavně, aby peníze nežrala inflace. (To je špatně, protože tam nejsou zakomponovány cíle, vztah k riziku a není to diverzifikováno.) Chce to hledat si informace, ale chce to i schůzku s někým, kdo těm investicím rozumí. (Ve výsledku tak svoje finance řešit nemusí.) Klidně kontaktovat i více lidí. Hledat si informace další měsíc je v pořádku, ale rok, dva, to už je dlouhá doba. Navíc ta rezerva u lidí, kteří mají úspory, se tam nezjevila včera, ale už je tam třeba 5 let a vy jste se s partnerem dostali na relativně slušnou částku, i když investujete menší částky (dle tvých slov).

Fio banka má občas semináře o investování, jak sám začít investovat na kapitálovém trhu. Od určitého počtu miliónů má člověk nárok na pasivní správu portfólia, kdy se domluvíte na strategii, dodáte peníze a makléř nakoupí akcie a od ještě vyšší částky má člověk nárok na osobního makléře a s ním si pak volá a řeší nákupy konkrétních akcií firem, jinak si je řeší dle svého uvážení. https://www.fio.cz/akcie-investice/seminare (S Fio bankou nemám žádnou smlouvu, tohle jen sdílím informace na úrovni běžného diskutéra, protože by to pro někoho by to mohlo být zajímavé.)

levandulovy_caj
23. zář 2021

Blbnout s letáky bych taky nechtěla. Tohle je práce pro studenta, který si vydělává na páteční akce a ne někdo kdo chce přilepšit rodině. Nota bene jezdit s kočárkem. Kolik letáků se ti vejde do kočáru? Budeš tahat kočár do každého vchodu???? 😑😑😑Raději čas investuj jinde.

78marcela
23. zář 2021

Na svý poměry a potřeby naší rodiny bych z 34tis dokázala ušetřit. Určitě aspoň ty 4tis měsíčně.

autor
24. zář 2021

@levandulovy_caj děkuji za rozumný komentář , letáky jsem už roznášela a teda žádný med to není což by ani tak nevadilo ale za tuto směšnou částku s kočárkem a trileťakem který je každou chvíli v cestě nebo tam kde prostě být nemá si to prostě ani nedokážu představit 🙈

autor
24. zář 2021

@78marcela teda tak to smekám , já ať se snažím jak se snažím tak to nejde

autor
24. zář 2021

@krtikkrtovaty prosím ? Nic jsem nečekala a ani nic nechci , nedělejte ze mě úplného blba co čeká s nataženou dlaní . Jen mě zajímalo zda by jiní dokázaly ušetřit nebo prostě s penezma neumím nebo vzhledem k příjmům je to ,,normální,, . Urážet by vám šlo tleskam 👏👏👏👏

autor
24. zář 2021

Všem které jste se snažili poradit a odpověděly k dotazu moc děkuji , 💙

ai30
24. zář 2021

@krtikkrtovaty Hele neurazej, v cele diskusi zakladatelka ani jednou nenaznacila, ze by ocekavala nejake milodary, zas je fajn byt aspon trosku fer. A ono co si budem, 8400 Kc je fajn, ale je treba si uvedomit, ze je to mzda za rocni! roznaseni letaku - v letnich vedrech, v mrazu, v desti, s malym ditetem v kocaru. + Jako pracovni zkusenost je to naprosto bezcenne. To fakt neni zadne terno, po kterem by mel clovek s obrovskou vdecnosti za nabidnutou prilezitost skocit.

78marcela
24. zář 2021

Já jsem sama, bez chlapa. Děti 4 a 6 let. Hypotéka. Jeden plat. Teď už ho mám dobrý, plus ještě přivýdělek, ale s dcerou jsem žila jen z rodicaku, s oběma detmi pak z měsíčního příjmu cca 20-22tis. Naučila jsem se opravdu dost šetřit. Žila jsem s babičkou, od ní jsem měla výbornou školu.
Těžko říct, jestli by se u vás dala najít rezerva. To by chtělo prozkoumat pořádně kompletní příjmy a výdaje. Co se opravdu musí, co není až tak nutné. S jídlem pro čtyři (když jsou děti malé) se zkusit vejít do 8tis. Jde to.

ai30
24. zář 2021

@78marcela To jo, Marci, ale ono kdyz to vezmes pomerne, tak ten tvuj zivot z rodicaku jako jeden dospely a dve malinke deti vychazi pomerne jako jejich soucasny prijem pro dva dospele a tri deti (z cehoz jeden skolak).. Ty moznosti setreni tam jsou asi fakt minimalni..

78marcela
24. zář 2021

@ai30 no mne se ale moc nezdá, že je to 500 za měsíc. To by nedělal vůbec nikdo. Už před několika lety jsem se o to zajímala taky, a u nás v malé vsi se 1300 obyvateli nabízeli 400 za roznos pouze Kauflandu. Měsíčně tedy 1600. Takže i teď bych tipovala, že těch 500 bude za jednorázový roznos.
Jako že to není žádný vývar, to je jasné, ale když je nouze...

78marcela
24. zář 2021

@ai30 já jsem měla rodicak 7600, u Ondry 6800. Jejich příjem je čtyř až pětinásobný.
Ale to nechci srovnávat. To se ani nedá. Každý má jiné podmínky, jinou životní situaci. Jen píšu, že je těžko radit, když nevíme přesně, co mají za výdaje.

ai30
24. zář 2021

@78marcela Souhlasim samozrejme, ze je potreba to do detailu zanalyzovat a pak to clovek lip uvidi, ale podle me uz jako rodina hospodari s takovym minimem, ze je tezko tvrdit, ze tam nejaky vyznamnejsi prostor je..

Autorko, zkuste si zapisovat ty vydaje, zjistit, cemu by se dalo pomoct (ohledne jidla samozber v okoli, kupovat vetsi baleni, peclive planovani jidel, atd), jinak asi snazit se ted prezit s malem a az to pujde, hledat nejaky smysluplny! privydelek.
Zkus se mozna i pres deti seznamit s vice maminkami z okoli, treba by o necem vedely a neco by ti dohodily..

ai30
24. zář 2021

@78marcela Jo takhle, ja myslela, ze ten rodicak byl vic. To jsi husta, to by kazdy nezvladl.

78marcela
24. zář 2021

@ai30 mně to zas nepřijde jako takové minimum. Není to úplně na vyskakování, to je jasné, ale pokud mají celkem 34tis, ona 9tis rodicak, tak chlap má 25 čistého, což sice není nejvyšší, ale zase ani nejnižší, a řekla bych, že rodin s podobným příjmem bude celkem dost.

78marcela
24. zář 2021

@ai30 hele, teď jsi mě znejistela, jestli jsem ten rodicak neměla vyšší..možná jo, potom, když jsem už čekala Ondru, tak jsem to asi dala co to šlo a stejně jsem to nestihla vybrat.. no teď nevím, hýbala jsem s tím podle potřeby. U Ondry si to ale pamatuju, to jsem dobrala nedávno.

autor
25. zář 2021

@78marcela ne ne je to opravdu jen 500 Kč za měsíc dělala jsem to , všechny lépe hodnocené jsou už obsazené a tohle nechce dělat nikdo takže je to stále volné , jsme malé město a řidičák nemám

autor
25. zář 2021

@78marcela kdysi jsem roznášela i ten Kaufland to bylo tuším 1400 / měsíc , to je jiné kafe ,jenže jak píšu vše je obsazené

whitechocolate
25. zář 2021

Nevím, jestli moje odpověď nějak pomůže, ale ušetřit se z toho opravdu nedá, během rodičovské jsem měla na naši rodinu (4 osoby) cca 11-12 tisíc určených na ty samé výdaje, co vy máte oněch 15 tisíc. Vlastně jsem si za ty 3 roky nemohla dovolit koupit ani nic moc pro sebe, ale nemyslím si, že by jsme nějak trpěli nouzí. Jen mě napadá, jestli využíváte příspěvků zdravotních pojišťoven, já tak poplatila třeba kroužek pro dceru. A využili jsme i jednorázových akcí, kdy se daly koupit třeba vitamíny, dezinfekce, nebo mezizubní kartáčky, není to sice nic nezbytného, ale cokoliv navíc potěší. Roznášení letáků je nesmysl a vlastně jakoukoliv brigádu bych s 4 měsíčním miminkem zavrhla. Jestli má manžel směnný provoz, tak to je asi těžké si něco pravidelného najít, snad jen jestli má nějaké odměny, tak z toho dělat rezervu na rozbité spotřebiče a pokud zaměstnavatel dává nějaké unišeky či fokuspasy, využít v lékárně.

levandule_k
25. zář 2021

Ono to chce sledovat, jestli se něco neobjeví.

Na druhou stranu, teď jsi říkala, že budete žádat o přídavky. Známe se stalo, že když byla na děti sama, tak si našla k práci brigádu na přilepšenou, bylo to pár stovek, ale když je nouze, tak je dobrých i to. Díky těm pár stovkám navíc neměla nárok na přídavky. Ten systém je nastavený trochu pitomě, že v určitý chvíli je lepší nic nedělat a vyběhat si dávky, než to nouzově řešit brigádou s pár stovkami.

Říkala jsi, že máte hypotéku, teda jestli jsem to dobře pochopila. Máte jen hypotéku, nebo k tomu i překlenovací úvěr. Máte to u normální banky, nebo je to nějaká jiná společnost? (Kolegyně takhle kdysi refinancovala hypotéku od nějaké společnosti, kde měl klient příšerně vysoké úroky a platil pokutu za předčasné splacení, ale i tak ho to vyšlo levněji.) Teď zrovna není úplně vhodná doba na nějaké refinancování úroky letí strmě nahoru a zatím to nevypadá, že je to strop :-/

brunetka11
25. zář 2021

Upřímně - kdybych se rozhodla, že ušetřím, tak bych to udělala. A to i za těchto podmínek. Které bych se ale snažila změnit a podobnou finanční situaci rodiny změnit. Už jen z důvodu, že v dnešní době žít bez jakékoliv rezervy je hazardování s životaschopností rodiny / vztahu.
Úraz je záležitostí sekund, pokud by se něco stalo jednomu z vás, ten druhý to těžce odnese.

Ale mám tak trochu pocit, že jsi se sem přišla ubezpečit v tom, že jak to máte nastavené, je v pořádku. A to konstatování není o tom, že bych měla potřebu se do tebe navážet.

levandulovy_caj
25. zář 2021

@brunetka11 a jak? Co by jsi oželela, aby jsi ušetřila?

katule1990
25. zář 2021

@78marcela Souhlasím, taky si nemyslím, že by byl ten plat nejnižší, když člověk bydlí na malém městě. Já jsem před mateřskou pracovala na celkem odborné pozici vyžadující VŠ a specifické znalosti, měla jsem kolem 25 tis. čistého a neustále se setkávala se závistí a urážkama, jak jsem přeplacená (od různých lidí). Ve velkém městě bych na tom se stejnou prací byla tak 2-3x líp. Předtím jsem pracovala u soukromníka, který se nestyděl přede mnou hledat, jakou nejnižší možnou mzdu mi může dát - měla jsem 12 tis. Kč. Když jsem hledala práci jinou, tak ostatní nabídky než ta, co jsem pak dělala, byly klidně o 10 tis. níž. Samozřejmě je to málo pro rodinu s dětma a ženou na rodičáku, ale spousta lidí žijících ve větších městech si neuvědomuje, že 25 tis. může být v některých částech ČR nadprůměr.

autor
25. zář 2021

@levandule_k Jen hypotéka u KB na 30 let

levandulovy_caj
25. zář 2021

nepostřehla jsem jestli tu bylo uvedeno odkud jsou, ale výplata 25tis na chlapa, který si odepisuje z daní 3 děti není nic extra. Za normálních okolností by bral kol 20-21tis. Takový plat má moje mamka jako obyčejná prodavačka v obchodním centru...

blue108
25. zář 2021

Jak bylo napsáno, vaše příjmy jsou nízké, o tom není pochyb. Ale záleží, jestli ušetřit chceš nebo nechceš. Pokud chceš, ušetřit se dá téměř z každého příjmu, a z toho vašeho ano. Nepíšeš o struktuře vašich výdajů nic konkrétního, takže se nedá nic konkrétního poradit, pokud člověk nechce psát román. Výhoda je, že máš děti maličké. S těmi dvěma mladšími nejsou spojené prakticky žádné větší výdaje. Finančně nejnáročnější jsou puberťáci/studenti, to je horší než dospělý 🙂. Píšeš, že žijete skromně. Žijte tedy ještě skromněji. Zamýšlí se nad každou položkou v rozpočtu, plánuj jídelníček, nakupuj v akcích, pouze základní suroviny a vše si dělej sama doma/domácí. To je účelnější vynaložená energie než s kočárkem a triletakem roznášet letáky... Hned po výplatě dej stranou třeba 2000 a obejdi se bez nich. Nějaká rezerva je potřeba. Z čeho budeš platit novou pračku, lednici, opravu auta? Pokud bys to chtěla řešit úvěrem, stejně bys na splátku musela mít...

blue108
25. zář 2021

@levandulovy_caj 25 tisíc čistého (se třemi dětmi) je 24 tisíc hrubého. Pokud by chlap chtěl a něco by pro to udělal, určitě by byl schopen zajistit rodinu líp. Ano, třeba by nebyl tolik doma. To už záleží na jejich prioritách.

levandulovy_caj
25. zář 2021

@blue108 tak jasně. Teď je to hodně o tátovi, aby tu rodinu zabezpečil...
Narážela jsem na to, že tu ostatní píšou, jak je to pomalu super výplata, podle mě je to dost bída. Muž má potenciál vydělat lepší peníze...

Strana
z6