icon

Jaké je minimum pro matku s 1 dítětem?

furka
10. zář 2014

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké je minimum pro matku s 1 dítětem (novorozenec 2 měsíce). Dostávám příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě a výživné od otce. Dohromady mi toto činí 13536,-. Měla jsem ještě hmotnou nouzi- příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení- to mi činilo 9000,-. Dnes jsem byla na hmotné nouzi a paní mi řekla, že mi něco odejmou a nechají mi jen to, do toho minima. Netuším, kolik to je, ale docela mě to naštvalo, teď jen doufám, že mi neodejmou celou tu hmotku. Máte s tim nějaké zkušenosti?.. Děkuji za odpovědi

Strana
z8
blahova_andrea
11. zář 2014

@furka jo..už je tam, já si říkala, že se asi hned stěhuju do jiného kraje 😀

furka
autor
Odpověď byla odstraněná
furka
autor
11. zář 2014

@blahova_andrea Unikla, už je to opravené 😀... Byla by paráda platit 600 za byt, bejvávalo, ale to jsem byla ještě u maminky v bříšku xD

blahova_andrea
11. zář 2014

@furka no to by byla paráda...i vlastním rodičům jsem platila víc, když jsem u nich bydlela, takže mít za to sama 2kk, to by byla bomba! 😀

andelka
11. zář 2014

@furka nemohla by ses vyjadřovat slušně? Když tebe tady tímto způsobem nikdo neuráží?

furka
autor
11. zář 2014

@andelka Někdo mě uráží jiným způsobem, tak mi prosímtě neříkej, jak se mam a nemam vyjadřovat a nepiš mi, že to svědčí o mém iq, tohle totiž nemá s iq nic společného 😉

raada
11. zář 2014

Jejdas, co to je tady za slovíčka???☹ To cestování do nemocnice se dá nechat proplatit od pojišťovny, dávají an to příspěvky, schovávej si účtenky nebo doklad o benzinu a něco dostaneš, nevím přesně jak a kde to zařídit, ale známí mají nemocné dítě a denně ho vozí do školy a ze školy a dostávají něco.

andelka
11. zář 2014

@furka copak něco o IQ píšu? 😕 Já jen že pokud by mi takhle jednou mluvil a vyjadřoval se můj 22letý syn, tak bych ráda opravdu nebyla. V pubertě, ok, ale v dospělosti? A jako rodič? Víš co to o tobě vypovídá a jak trapné to je? Když tebe takhle nikdo tady nenazývá? Malé přeji jen to nejlepší a je skvělé jak si plánuješ se o ni starat, držím palce ať zvládáte všechno co nejlépe. Ale nad vyjadřováním opravdu zůstává rozum stát. A škodíš tím jen sama sobě.
Chtěla bys aby takhle mluvila tvoje dcera? Takhle sprostě? Vážně?

furka
autor
11. zář 2014

@blahova_andrea To teda jo, ale i tak se to dá. Lidi si pořád budou na něco stěžovat, až se nestane nějaká "věc" co jim přehodnotí priority. Když se kouknu na to co se děje na Ukrajině, na ty války, ty lidi tam určitě peníze neřeší, chtějí žit jen v míru, když jsem byla v Egyptě, dávali jsme naší svačinu dětem, pět se jich pralo o jeden chleba, neskutečný, opravdu mi jich bylo líto a když se mi narodila Maruška, tak šli peníze stranou (ano jsou potřeba, musela jsem to taky řešit), ale nejdůležitější pro mě bylo (je a navždy bude), že moje holčička žije, že bojuje a i kdyby mi teď sebrali všechni dávky, tak udělám vše proto, aby malá měla všechno. Budu makat 24 hodin denně, určitě by se to dalo udělat, museli by jí hlídat babičky, nebo táta, ale šlo by to, všechno jde, když člověk nesedí doma na prdeli, ale ne kazdy to chape 🙂

furka
autor
11. zář 2014

@raada Ano já vím, děkuji. Já jezdím za malou vlakem, jízdenky si schovávám, ale nikdo mic neproplatí, musela bych jezdit autem.

furka
autor
11. zář 2014

@andelka To bych opravdu nechtěla, to máte pravdu, ale mě prosim vás neřešte, neznáte mě. Jedna věc je jak se člověk chová ve společnosti a druhá věc je psát si tu s lidma co ani nezná, je mě jedno , co tu napíšu, když mě někdo urazí, urazím ho taky (ano moudřejší ustoupí), ale nenechám na sebe házet špínu, ano možná urážím primitivním způsobem, ale nač se tu rozepisovat a urážet formou důstojnosti, když to jde takhle, jednoduše, bez zbytečných slov, kterými stejně nechci plítvat na ty lidi co jsou tu 😉

furka
autor
11. zář 2014

@andelka A děkuji, že nám přejete ať to zvládnem. Jedna věc jsou plány, druhá skutečnost, ale pokusím se bejt pro malou tou nejlepší maminkou, a jak jsem už psala, doufám , že z ní vychovám jednou človeka s tak obrovským srdcem jako mají ti, co se o ní starají. 😔

andelka
11. zář 2014

@furka dospělý člověk se chová už jen kvůli sobě všude stejně, stejně slušně (pokud není nepříčetný v nějaké emočně vypjaté situaci..ale tohle trvá už dva dny). Neznám, ale myslím to dobře. Opravdu to škodí jen tobě a nestojí to za to.Pokud někdo urazí tebe, nemusíš se snižovat na jeho úroveň. Ale sprosté slova tady hážeš kolem sebe úplně zbytečně jen ty. A pokud nechceš plýtvat energií na lidi tady, tak se na diskuzi vykašli a ona upadne v zapomnění. Ono pokud dáš dotaz na net, tak je jasné že zareaguje stopadesát lidí a ne vždy tak jak by sis přála. Ale netřeba to ještě zhoršovat.

andelka
11. zář 2014

@furka je to velká bojovnice a určitě to za pomoci skvělých doktorů a sestřiček zvládne. A i vy si ji doma vymazlíte a vypipláte.
Určitě mrkni na nabídku českých drah, mají spoustu možností na dlouhodobé jízdenky pro ty, kdo často dojíždějí a asi by to vyšlo lépe než platit každou jízdenku. Ona ta zpáteční nebo společná sleva zas tak mega není. Taky jezdím hodně vlakem. Nejlépe zeptat se přímo na infu na nádraží.

pav_la
11. zář 2014

@furka Ani kdybys jezdila teď za malou autem, tak ti to nikdo neproplatí. Dokud je malá v porodnici, pojišťovna cesty rodičům neproplácí. Proplácí se až cesty k odborným lékařům s dítětem po propuštění z porodnice. A není třeba schovávat účty za benzín apod., pojišťovna má daný tarif cena za km (alespoň VZP). Stačí razítko pracoviště v cesťáku. Pokud s ní budeš jezdit vlakem, tak nevím. Ono jde o to, že my jsme měli na cesťáku od praktické lékařky napsáno, že odmítáme přepravu sanitou a cestování veřejnou dopravou je vzhledem k diagnoze (extremní nedonošenosti) nevhodné...

furka
autor
11. zář 2014

@andelka To sice ano, ale když zareaguje 150 na něco, na co jsem se ve finále neptala, tak se tomu pak člověk diví. Nebudu řešit mé vyjadřování občas prostě řeknu něco v tomo případě napíšu tak "jak mi huba narostla". Prostě to tak je. 🙂

furka
autor
11. zář 2014

@andelka To ano, zítra za ní jedu tak si určite nechám poradit s tím co by bylo nejlepší. No zatím to ta moje kočka zvládá statečně, tak doufám, že už bude vše jen na dobré cestě. Taky jsme si prošli i tím zlím, měla streptokoka v bříšku, jeden den jsem myslela, že zemře, bylo to 2 dny po narození, kdy jí dost habroval tlak. Opravdu bych to nepřála nikomu.

andelka
11. zář 2014

@furka koukám že tady nejsi dlouho, což mnohé vysvětluje 😅 takhle to tu prostě chodí, na původní dotaz se toho nabalí mnohem více. Zvlášť když to založíš jako diskuzi a ne otázku (tam může každý reagovat jen jednou).
Pokud s tebu maminka taky takhle mluvila, tak ano, lze říct že takhle ti huba narostla. Ale už jsi dospělá a můžeš své vyjadřování změnit, zkultivovat. Jak budeš mluvit ty, bude mluvit i tvoje dcera. Děti to pochytí velmi rychle. Ale v rodině se to mohou také částečně odnaučit, pokud se jejich rodiče budou vyjadřovat slušně.
Popravdě tyhle výrazy slýchám ve dvoře od prepubertálních dětí a je to šílené, smutné, ošklivé. Lze jen doufat že z toho vyrostou (dřív jak ve 22 s mimčem).

somalicats
11. zář 2014

@suzanna123 @blahova_andrea Jasně, že se dá pracovat i při studiu... Taky jsem to tak měla. Druhou VŠ jsem dělala komplet při zaměstnání, takže část týdne ve škole, část týdne v práci. Dálkově to nešlo, ještěže šlo seskládat si dobře rozvrh. Začínala jsem s jedním dítkem, končila se dvěma... Když se chce, jde vše, ale to někteří prostě nepochopí 😉

andelka
11. zář 2014

@furka člověk se o ty děti bojí pak už celý život. A nejhorší je moct jen přihlížet a čekat.

marcicek84
11. zář 2014

@furka - pochopila jsem tedy správně, že tobě jde jen o to, že ti sociálka nenechá dýl ty královské peníze, měsíčně tedy příjmy pro tebe a malou se vším co máš ve výši 22 500 Kč se kterými si počítala na stálo či podstatně delší dobu a jsi pouze zaskočena z toho, že by ti to mohli odebrat? Jako já nevím, ale průměrný plat v ČR činí 25 000 Kč hrubého, v čistém to není ani tolik kolik ti teď dali, myslíš, že kdyby to tak dávali měsíčně každému, že někdo bude chodit do práce? Všichni by byli za vodou. Možná by neškodilo trochu sebereflexe. Navíc pokud tohle napíše kuřák, tak je zřejmé, že když má na tyto radovánky, tak žádné dávky už nepotřebuje 😉 No a myslím, že není třeba někoho urážet vulgarismy. Jinak při studiu jsi mohla kvůli práce přejít na kombinované studium, nemusela jsi to řešit prací na černo, šel vyřídit individuální studijní plán atd., možná byla snad i vadianta dálkové či večerní školy 😉, tím chci jen napsat,že kdo chce, tak si způsob najde 😉 To jsou takové drobnosti, které tady ostatní maminky pálí, protože způsoby jsou, jen se musí chtít a když píšeš, že něco nejde,nebo nešlo, tak to tak úplně pravda není 😉 Zase na tvou obranu si myslím, že po dobu mateřské tedy první půl rok by se ženská měla starat o své dítě a ne chodit po brigádách, jak tě tady na ně někdo hnal, to mi zase vůči tobě přijde trochu nefér ti hned tohle napsat, ale pak po tom půl roce bude záležet na tom, jestli budeš na vše sama,nebo ti někdo bude hlídat, pokud nebude hlídání, těžko bude možnost přivýdělku, takže zase ty brigády tak moc reálné být nemusejí, proto pokud se ted naučíš vyjít s mín penězi pro tebe jen dobře, s postupem času to může být horší a horší...

andelka
11. zář 2014

@marcicek84 souhlasím s tebou. První měsíce by mělo být mimčo s maminkou, i když nekojí. Zvlášť pokud je narozené dříve. Musí si ledacos vynahradit, sladit se..Když je hlídání, je to super. Já jsem kojila, malej flašku nechtěl, blbě spal, hlídat se nedal, nebylo se kdy učit, tak jsem si musela školu prodloužit a ukončit až v jeho 1 roce, kdy už šlo hlídat. Sice jsem si musela připlatit, ale stálo to za to. Byli bychom vystresovaní všichni, lámat to přes koleno. To samé s brigádou. Pokud to není naprosto nutné z existenčního hlediska, od mimča bych nešla. Ono se to zvládnout dá, člověk se časem naučí hospodařit, ví co je nutné co ne, co kde lépe koupit a po určitou dobu se to prostě dá. Chvíle s dítkem nic nenahradí.

ilonne
11. zář 2014

@furka Holka, prober se. Nadavas tu na cikany, ale chovas se stejne jako oni. A o tvem slovniku radeji pomlcim. Je mi lito, ze se ti predcasne narodilo miminko, ale to je asi tak vse. V nicem dalsim te litovat netreba. Podivej, my se s manzelem chovame zodpovedne, vystudovali jsme pri praci, od 19timlet odvadime dane a prispevky do socialniho systemu, platime si hypoteku na vlastni byt. A jak jsme dopadli? Pri prvnim jsem se vratila donprace, jeste nez byly An dva roky. Ted s druhym budu doma tri, ale pomuze rodina. Sest tisiv na mesic jen pro Tebe a miminko je vazne luxus a nevim proc by mel byt financovan z toho, co ja jsem odvedla za ta elta do sicialniho systemu. Rezervy zacni hledat predevsim sama.u sebe.

suzanna123
11. zář 2014

@ilonne já obecně zírám, kolik svobodných dvacetiletých matek si tu libuje, že konečně šly do svého (podotýkám, že jsou stále ještě na RD). Samozřejmě můžou mít velkorysé a zaopatřené rodiče nebo se otec dítěte projevuje mimořádně zodpovědně (když pominu ten malý detail, že zplodí dítě s holkou, se kterou se ani nepokusí utvořit rodinu), ale když si to tu čtu, tak si nedělám iluze, kdo jim to sponzoruje. A na druhé straně je tu x holek, které žijí s rodinou u rodičů svých nebo partnera, protože by si vlastní bydlení mohli dovolit jen za cenu počítání opravdu každé koruny nebo vůbec (. A co je ještě horší - rodiče postižených dětí se musí doprošovat na charitách, aby těm dětem mohli poskytnout péči, kterou potřebují... Opravdu nesnáším současný sociální systém v téhle zemi 😢

sulemina
11. zář 2014

sociální systém je špatně nastavený, pak takové vyžírky jako je furka, která do systému nepřispěla nic nula prázdno se tu bude s cigaretou v hubě rozčilovat na co má a nemá nárok a ještě se bude hanlivě vyjadřovat k těm, kteří to platí s celou parádou, nevím, kolik by si představovala, že by chtěla dostat od státu, hnus 😕

furka
autor
Odpověď byla odstraněná
zuzana_ka
11. zář 2014

To, že tu někdo pobírá sociální dávky je špatné, ale to, že tu každá pobíráme mateřskou či rodičák je dobře? Všechno vyplácí stát, tím pádem je to na jedno brdo.
V podstatě by jste měli nadat i mě. Brala jsem na mateřské přes sedmnáct tisíc a na rodičáku mám ten nejvyšší možný. Vysosávám ze státu o hodně víc jak 220 tis, takže jsem taky nestoudná vyžírka. Navíc jsem si studovala do 24 a do systému jsem přispívala jen nějakých 7 měsíců, takže bych se měla stydět. Ale pomine rodičák a malá půjde do školky a my budeme makat až do aleluja, takže to státu vrátíme stokrát.
To, že furka pobírá přídavky neznamená, že je bude pobírat doživotně, třeba je ted momentálně potřebuje a jak se zvetí, taky pokluše do práce, takže taky bude jako my všichni přispívat do systému, takže řeči stylu, že ještě nepřispívá a odebírá jsou blbost.
Sleduju tuto diskuzi od začátku a pěkně se to zvrhává. Nevím co tímhle moralizováním chcete docílit.

marketa11112
11. zář 2014

ja porad nechapu tu vymluvu -- me je sice 31,ale mam 2 práce a navíc delam skolu. jak je to tedy mozne, ze ja to zvladam? jednoduse chci. ted jsem na zacatku 5 mesice tehotenstvi a chodim na praxi do decaku -- dnes jsem několik hodin mela na starost 2 - leteho chlapecka ( kterého jsem musela celého vykoupat a opravdu umyt od sra...... , protože v tom byl, když jsem prisla) a 3- mesicni holcicku. a musim to zvladnout i s pupkem, cekaji me další zapocty, zkoušky, zaverecna práce i zkoušky. jedna práce 10 kilaku od bydliste, druha doma. s manželem stavim opernou zed, maka na zahrade, staram s e o nase zvířata, obehavam urady, chystam výbavičku pro mimco a ještě jsem mela cas procist tuto smesnou diskusi.
nikdo ti nezazliva otázku, ja dokonce tvrdim, proc si nevzit od sttauz prachy, když je dava -- a to jsem nikdy zadne nedostala. ale tohle je fakt moc ---- uz ani neverim, ze mas nejakou skolu, tve vyjadrovani tady patri spi mezi sortu opryvdu nižších bytosti. holka zpamatuj se sakra. takhle chces vychovavat dite? ja ti zde také psala presne castky a co třeba kdyby padlo za to diky? a nejen ja, je tu vice maminek. kazda s ete snazi chapat, ale..............pokud te nezajimal názor nikoho, nemela jsi sem davat zadne příspěvky. tohle je diskusni forum, tak proc by maminy nerekli, co si mysli? hele ja také makam --- musela jsem uz od 13- let vypomáhat rodicum na obchode, no a co? ty jsi poradne nedělala dodnes -- ok na cerno brigáda jestli vůbec. ja byla po brigádách od 15 let. no a ? takových lidi je. je muj problém , ze makam jako sroub, to jo, me to pripada proste jen normalni. a je to vychovou, ano.
jo jinak --- i v detskem domove jiz pouzivaji latkove plenky --- je to levnejsi i zdravejsi , nepouzivaji ubrousky, mimco jsem mila pod kohoutkem a dvouletaka taky. a reci chci usetrit? ano tady je navod. navíc, ted sice platis cestu za malou, ale neplatíš ani jidlo a ani plenky pro ni ---- takze to se ti cena tak vyrovna , ne? takze az ji budes mit doma, bude to podobne. a navíc cesty k lékařům.
jinak to koureni. manzel taky kouri, ale vydela si na to. a ja rvu jak lev, co vse za to by mohlo byt -- a to prokouri tak 600 mesicne. je to sice každého boj, ale dite stoji za se na svete i zdani se cigaret-- spočítej si, co vse uz jsi za to mohla male koupit. skoda.

pav_la
11. zář 2014

Já tedy také koukám, kam se diskuse dostala. Na začátku byl jasně a slušně položený dotaz, kterým tazatelka určitě nechtěla píchnout do vosího hnízda, což se bohužel stalo. A většinu diskutujících nechápu.
Já sama jsem od patnácti trávila prázdniny na brigádách, vždy na řádnou smlouvu. Celých 5 let prezenčního studia na VŠ jsem pracovala nejdříve na poloviční, pak na celý úvazek. Sloužila jsem hodně víkendy a noční, po kterých jsem chodila na přednášky. Pro dítě jsme se rozhodli, až když jsme věděli, že jsme zajištěni a máme takovou rezervu, která dokáže pokrýt větší náklady. Pracovala jsem až do porodu, který byl bohužel také předčasný. Od státu jsem nedostala ani porodné, protože jsem měla vysoké příjmy. Měla jsem vysokou PMM a teď pobírám rodičák. Nic jiného jsem od státu nikdy nedostala, ani o to nežádala.
Takže bych podle teorie většiny diskutujících měla být také naštvaná na tazatelku a všechny, které od státu dostávají peníze. Ale nejsem, protože mi je úplně fuk, kdo, jak, kolik a proč ždímá peníze od státu. Starám se v tomto směru prostě sama o sebe a nemám potřebu se na někoho odvolávat a rozčilovat se, proč oni dostali a já ne.
Takže si myslím, že tazatelka v několika málo příspěvcích odpověď dostala a není potřeba stále dokola útočit.

lenicka07
11. zář 2014

@pav_la Poslední dobou mám pocit, že takové útočení je na koníku čím dál tím častější. Kdo nechce poradit, tak ať si takového dotazu nevšímá, ne?

Strana
z8