icon

Jaké je minimum pro matku s 1 dítětem?

furka
10. zář 2014

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jaké je minimum pro matku s 1 dítětem (novorozenec 2 měsíce). Dostávám příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, příspěvek na dítě a výživné od otce. Dohromady mi toto činí 13536,-. Měla jsem ještě hmotnou nouzi- příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení- to mi činilo 9000,-. Dnes jsem byla na hmotné nouzi a paní mi řekla, že mi něco odejmou a nechají mi jen to, do toho minima. Netuším, kolik to je, ale docela mě to naštvalo, teď jen doufám, že mi neodejmou celou tu hmotku. Máte s tim nějaké zkušenosti?.. Děkuji za odpovědi

Strana
z8
sulemina
11. zář 2014

pisatelka si za to může sama, začla tu ostatním sama nadávat do pi..., sklízí jen to, co zasela, rozhodně si nemá na stát co stěžovat

sulemina
11. zář 2014

@zuzana_ka na to se těším, až začne vůbec do systému příspívat a zda vůbec,ale do té doby může akorát držet pusu a krok a být ráda, že je ráda, kolik maminek má postižené dítě, dostane almužnu, prakticky celý život živoří a ona? samozřejmě za to nemůže jak stát hospodaří a rozdává, ale tady jde vidět ta nespravedlnost, naseká si dítě nezdpovědně, je sama a státe plať, kde jinde na světě tohleto je..je mi z toho zle..

suzanna123
11. zář 2014

@pav_la Přečti si tu diskuzi znovu - první, kdo se tu pohoršoval nad rozdávačností státu byla tazatelka, když si stěžovala, že by musela být Cikánka, aby jí stát přiklepl ještě nějaké dávky a ne takovou almužnu (až později obrátila, že je vlastně spokojená). A co se ždímání státu týče - sociální dávky byly zavedeny snad v Německu po válce a fungovalo to opravdu jako sociální solidarita s těmi, kdo nemají jinou možnost obživy. Fungovalo to tak proto, že pro lidi bylo neskutečně ponižující si pro ty dávky jít a dělali, co mohli, aby se tomu vyhnuli. To, jakým způsobem se to zvrhlo, komu se dávky vyplácí a obecně panující názor, že kdo nepumpne stát, když může, je osel (připomíná mi to "kdo neokrádá stát, okrádá svou rodinu") mi přijde opravdu nechutné. A k tomu bezdůvodnému osočování místo prosté odpovědi - až se tu někdo zeptá, jakým způsobem si nakrást co nejvíc peněz, tak se taky budeš pohoršovat nad tím, že se vyjadřují i ti, kdo nemají vhodné tipy?

lenicka07
11. zář 2014

@suzanna123 To je snad trochu nepřesné přirovnání - co je špatného zeptat se na to, zda je či není nárok na nějaké dávky? to se snad s krádeží nedá srovnávat. Běžně se tady na to holky ptají, zas holt u někoho to vadí ☹

suzanna123
11. zář 2014

@lenicka07 promiň, ale myslím, že jsem napsala dost srozumitelně, co mi na tom vadí

lenicka07
11. zář 2014

Mě vadí tisíc věcí, ale je to vada systému, nevím proč si vybíjet zlost na konkrétní mamince, byť si třeba můžeš myslet, že by měla víc šetřit. Každá rodina žije trochu jinak, každý má jiné potřeby, člověk to nemůže jen brát podle sebe. Dítě tě nemusí stát skoro nic a nebo taky může, každé je jiné. Je rozdíl jestli je zdravé, či nemocné, jestli kojíš atd. V poslední době jsem si zrovna u tebe v diskuzích všimla, že ti vadí dost věcí ...
Srozumitelně jsi to napsala, ale s tou krádeží to už bylo přes čáru (můj názor)

sulemina
11. zář 2014

možná je to jen povzdech nad tím aby se dotyčná vzpamatovala, a samozřejmě je nefér, když někdo jako já kupu let dávám peníze do systému a nedostanu ani porodné a člověk, který je nezodpovědný dostane vše, proč by nenapsal někdo svůj názor a zrovna zakladatelka není měkká květinka..12000 proboha nemá ženksá za kasou, která přijde domů po šichtě a doma má děti, trochu reality a ne drzosti

somalicats
11. zář 2014

@lenicka07 Ono to hlavně ze začátku vypadalo podle těch příspěvků, že opravdu nevychází s penězi. A v takovém případě proč zároveň neporadit, na čem se dá ušetřit? Jasně, je to každého věc, za co prachy utrácí, ale pokud je takový člověk na dávkách, je v pořádku, že si za peníze, které jdou mimochodem z práce nás všech, co děláme, kupuje třeba ty cigarety, nebo jiné blbiny, a pak pochopitelně skuhrá, že má málo, a že chce dávky? Kdyby si takový člověk ty peníze sám vydělal, ať si celou vejplatu projí třeba ve zmrzlině, je to jeho věc, ale ať pak nenatahuje ruce ke státu.
A na jakoukoli radu ohledně šetření reagovala tazatelka tak, jak reagovala - prakticky odmítavě, až urážlivě.

suzanna123
11. zář 2014

@lenicka07 takže ještě srozumitelněji: žádnou zlost si nevybíjím, mou reakci vyprovokovala tazatelka stěžováním si na Cikány a na to, jak oni dojí stát. O šetření jsem, pokud vím, neřekla ani slovo a velká část toho, co jsem napsala, byla adresována někomu jinému než tazatelce a byla reakcí na jejich připomínky. Občas se to tak v diskuzi stane, že se rozvětví nebo rozvine i jiným směrem (hádám, že proto je tu možnost zvolit, jestli chci založit diskuzi nebo otázku). A nepřirovnávala jsem čerpání sociálních dávek ke krádeži, ale uvedla to jako příklad toho, že každý máme jiná měřítka, co je správné a co ne. Pro někoho je přes čáru, když někdo žije ze soc. dávek a ještě si stěžuje, že dostává málo a má potřebu na to zareagovat, pro někoho ne. V případě uvedeného příkladu (krádeže) by, domnívám se, měli potřebu reagovat i ti, kterým je téma sociálních dávek lhostejné a nechápou, proč do toho někdo vrtá. Ten příklad jsem tedy uvedla proto, aby to i oni pochopili...

linnhe
11. zář 2014

@furka Mě na plný úvazek při studiu zaměstnali😉 Byla jsem tam na brigádě a jakmile se uvollnilo místo prostě jsem ho vzala. Naštěstí mi zaměstnavatel na ty důlěžité předměty dovolil odběhnout z práce a měla jsem to místo pauzy na oběd 🙂

lenicka07
11. zář 2014

@somalicats Ale ona se přece ptala na co má nárok, a vy tu řešíte její výdaje. A když nepřijímá vaše rady, jak ušetřit, tak si nemá chodit pro dávky? O dávkách ať si rozhodne příslušný úřad, a pokud se to zdá být moc, třeba je chyba v systému, ale to asi v diskuzi nevyřešíme. Prostě se poslední dobou na MK diskuze tohoto typu množí - poslední dobou se tu pořád do někoho rýpe, pořád se někdo posuzuje, pořád se hledají detaily, jak dotyčný žije, přitom prvotní otázka je prostá... a málokdo na ní odpoví...

marcicek84
11. zář 2014

@pav_la, @lenicka07 holky, přečtěte si tu diskuzi od počátku @suzanna123 má pravdu, na začátku byl položen dotaz stylem mám měsíčně 22500 Kč a protože nejsem cikánka tak mi chtějí něco vzít, mají na to právo, co všechno můžu žádat, na jaké další dávky mám nárok, kolik je minimum pro mě a malou? Po dalších příspěvcích otočila, že má vlastně dost, protože na nájem dá 6000 Kč a zjistila od přispivatelek že živ.minimum, po zaplacení tohoto výdaje pro i malou je kolem 4500 Kč, tedy ji určitě budou postupně odejímány dávky a přídavky až se dostane na hranici 10500 Kč.Momentálně má víc, tak by měla šetřit, protože evidetně bude ještě hůř, takže např. postupně přecházet na levnější plíny, přestat kouřit a už si tu rezevu postupně tvořit, tazatelka nad těmito radami ohrnula nos, že má dost i když ji vezmou hmotnou nouzi ve výši 9000 Kč a ostatní se ji do toho nemáme sr.....jako myslím, že tady i ty rady zazněly, ale tazatelka to slyšet prostě nechce a ostatním hrubě nadává a máme se z toho jejího příjmu posr...Stále si myslím, že jsou vzhledem k hrozí situace její slova dost neuvážlivá, protože z odpovědí holek se dá lehce vydedukovat, že hmotná nouze se posuzuje každý měsíc, tedy bude odebrána prvně,pak budou následovat po čtvrtlení příspěvek na bydlení, po roce příspěvky na dítě, pouze do té výše pokud to bude překračovat hranici 10500 Kč. Bylo by hloupé si tu rezervu ted nevytvořit, když ji stát tímto způsobem pomohl, myslím, že všechny tyto rady byly cenné a dále to je na tazatelce, jak s těmi informacemi naloží...

lenicka07
11. zář 2014

@marcicek84 Víš já jsem se domnívala, že tohle fórum je hlavně o tom, že si maminky navzájem poradí, podpoří se ... rada je prostě jen rada, když se tím nechce řídit, je to její boj, její život. Sociální systém prostě není postavený na tom, že co tam odvedete, to vám někde vypadne formou příspěvku a naopak že do něj musíte přispět, abyste něco dostali. Taková je realita. V mém blízkém okolí žije několik invalidních důchodců, kteří si ten důchod opravdu nezaslouží, před komisí dělají jak jsou nemocní a přivydělávají si na černo, důchod prokouří a propijou, a co mám asi tak dělat? Mám se kvůli tomu rozčilovat ?. Já jsem radši, když je doma pohoda, mám radost z dětí, popovídáme si s manželem a na tyhle věci kašlu. Nechápu že se tady v poslední době s podobnými diskuzemi roztrhl pytel.

pav_la
12. zář 2014

@suzanna123 Děkuji za přednášku o sociálních dávkách. Vzhledem k tomu, že mám vystudovanou sociální politiku a sociální práci a 8 let před MD jsem se na různých pozicích v oboru pohybovala a mohla problematiku vidět z vícero stran, byla pro mě zbytečná. Diskusi znova číst nebudu, nestojí mi to za to, stačí mi jedno přečtení, abych si dokázala na výroky udělat názor. A k Tvé otázce k rozkrádání státu se ani vyjadřovat nebudu ...
S mnohými výroky tazatelky také nesouhlasím, slovník se mi nelíbí a nechci se jí zastávat. Nutno ale dodat, že se chová přesně jako člověk, který je zahnaný davem do kouta.
Mě spíš na celé diskuzi zarazila ta zloba některých přispěvatelek, kteří si sem přijdou jen plivnout síru a ulevit své nespokojenosti, než aby diskutovaly nějak konstruktivně.
A to je asi vše, co chci k tomu dodat a víc energie sem vkládat nebudu.

lenicka07
12. zář 2014

@pav_la Výstižné, nenapsala bych to líp ...

marcicek84
12. zář 2014

@lenicka07 - já nevím, jestli se tady někdo rozčiluje, možná tak tazatelka...

abalajda
27. zář 2014

@furka My máme šest tisíc na cely měsíc pro tři lidí.... Přítel musí jezdit do prace autem,takže z toho hradime i benzín a docela vycházíme,takže chápu jak se cítíte....

lucienj
14. říj 2014

Jsem s dcerou sama, teď jí bude 16 měsíců. Rodičovská 7100,- + přídavky na dítě 500,- + příspěvek na bydlení 3500,- = 11100,-. Otec má platit výživné 1000,-/měsíc - neplatí. Za bydlení platím 9000,-. Zbývá mi na měsíc 2100,-. Je to sakra málo, ale vyžít z toho musím! Pleny, jídlo, oblečení, jednou za 2 měsíce si dopřeju i kadeřnici, hračky, kosmetika, lékárna....nemůžu říct, že na to nemám, musím na to mít!

emili30
20. lis 2014

@furka
@furka Jsem sama se synem,manžel nás opustil když mu bylo 18 měsíců dnes je mu sedm. Chodim do práce dřu od rána do večera za 10000kč měsíčně, platim vše sama s občasnou pomocí moji mami. Ex namě hodil milionovou exekuci. Na sociálce mi také moc nepomohli a pro jistotu mi sebrali přídavek na dítě. Otec mého syna si zažádal o snížení alimentů z 1200 kč na 800kč prošlo mu to. A ani to neplatí. Věř že kdy by pro mě a malého zbylo měsíčně 6tis tak si žijem velmi dobře. Nechápu na co si stěžuješ 😠 😠 😠 😠

teriszek
20. lis 2014

To.se mate hodne dobre.Me s malym zbude 3500.Nemit rodinu sem.v haji!!Mit 6000 tak sem spokojena

batv
5. led 2015

Dobrý den,já žiji s pětiletým synem sama v nájemním domě na vesnici.Dohromady pobíráme (od státu) 9200.-Kč,synovo 2000,-Kč od otce a 500,-Kč přídavky, plus zbývajích po zaplacení nájmu 1400,-Kč.Takže na měsíc nám zůstane 3910,-.Kč a to mi bylo řečeno soc.pracovnicí,že bereme nejvyšší možnou částku .Je to tedy hodně!? Jak to milá maminko děláte,že máte 6000,-Kč na měsíc?

Strana
z8