Jaký máte rozpočet po dobu RD?
@marion2017 taky máme na dovolenou, mám na permici na cvičení, na vstupenku do kina, nesedíme jenom doma na zadku 🙂 Akorát nevybíráme ty nejdražší varianty. A vůbec tím někomu nic nevyčítám, jen je potom hrozně těžký, když ten rodičák není tak vysokej a člověk je zvyklej na něco lepšího.
@marion2017 a plno párů po třicítce bulí, že děti mít nemůže.. Nakóec jsem ráda že mě chlap zbouchnul mladou
@marion2017 a mimo to, já nepsala konkrétní věk. I žena, která má 25 může vydělávat hodně a pak mít miminko a ze svýho platu klesnout na RD ...
marion2017 nevyjde to sul nul. Pořád nám budou zbyvat cca 3 tisice, napsala jsem je na drobne opravy aj. a to i presto ze budu na RD. Za plinky nic nepocitam jelikoz budu latkovat a verim v to ze co nejdele kojit. Najem se nezvysi kdyz platime hypo na barak a energie by mohly ale neverim ze nas to zruinuje, pritel kazdy mesic prepisuje hodiny a pocita spotrebu za el.a vodu ( plyn nemame a topime i varime na drevu. Za auto jsem napsala 5tisic ale treba tady nemam vubec poneti kolik to je jelikoz nejsem ridic 😂 jezdime s nim akorat do mesta na nakupy ale do prace jezdi pritel s kolegou ktery ho vyzvedava. Navic priteli staci jeden prescas a hned ma 2tisice, nebo jako technik muze vedeni napsat nejaky dobry napad- ten pokud schvali a rozhodnpu se zrealizovat, tak za nej má 4tisice. Umi vydelat prachy. Vzhledem k tomu ze mame hospodarstvi se na dovcu ani nechystame. Pripadna nemoc partnera je vyresena jeho zivotnim zdravotnim a nemocenskym pojistenim. A co se tyka me prace- 12ti hodinovy provoz je na kratky dlouhy tyden, tudiž 15 směn za měsíc. 25 tisic za 160 hodin je pres 150 kc na hodinu v čistém. A propo.tuším ze jsem se nikoho neptala na nazor, kritiku ci finanční poradenství, pouze jsem napsala jak to zhruba budeme mit s pritelem my a odpovedela tim na dotaz zakladatelky.
@terez18 No, děti zatím nemáme a nejsem úplně fanoušek toho na internetu vypisovat úplně vše, takže kolik s manželem berem ti nenapíšu, ale řeknu to takhle - stát ti přispívá - tzn. neplatí, jen ti přidá a přidává velkoryse. Každý, kdo plánuje dítě, měl by vědět, že ho zvládne uživit a měl by mít něco našetřeno. Přeci se nemůžeš zlobit na stát, že ti na dítě nedává víc. Je to vaše dítě, vaše zodpovědnost ho uživit. Ptáš se, ze čeho uživit hypotéku (?), DVĚ auta (jsou a budou dvě potřeba když na to není?), jídlo, dluh - neměli jste na tohle myslet dřív? Nešla bych do dítěte, kdybych věděla, že nemám na to, abych poplatila základní věci.
@denny1990 jako že vyděláš 50 tis. a přiznaných máš 10? A to ti to nevadí? To se dost divím, obzvlášť, když plánujete dítě 😨 A to mi neříkej, že vyděláte 100 tis. a nemáte nic ušetřeno a chystáte se na dítě. to snad nee...
@zuzineckah co jíte a kolik vás je?
@marion2017 Jo a moc děkuji že jsi nám tak krásně spočítala kolik máme našetřeno na spořícím účtě který je založen už před deseti lety 😂 Navím malý ještě není na světě, narodí se v srpnu, do ledna budu na MD, pak si vyberu dovolenou z práce a od února 2019 na RD. To máme dalších 9 měsíců na to abychom šetřili 😉 Takže když si to spočítám já tak budeme mít přes 100 tisíc určitě, což mi po dobu RD vychází že mužeme vybrat a využít minimálně další 3 tisíce měsíčně ze spoření 🙂
@martinka_33 No, on se ne každý jaksi chce nechat zbouchnout bez rozmyslu, že? Třeba chce nejdřív vystudovat a dítě zabezpečit, pořídit bydlení - třeba právě proto, aby tu pak v diskuzích nebrečel, že každá desitikačka dobrá. Říká se tomu plánování... ono dnes neznamená že hranice 30 = automaticky problém s početím. Je to tolik mladých holek, které nemůžou otěhotnět. Buď ráda, že nevíš... ty považuješ za nezodpovědné nechávat plození po 30, já považuju za nezodpovědné přijít do jiného stavu neplánovaně.
@terez18 Asi hodně záleží, jak jste nároční, kolik utratíte za jídlo, telefony za zábavu atd. My jsme 2 dospělí, 2 děti a třetí na cestě. Manžel vydělává kolem 30 tis. měsíčně a já mám klasika rodičák. A nežijeme si špatně. Manžel platí hypotéku a poplatky kolem bytu, já platím jídlo a životní pojištění. Posíláme si peníze na stavebka a ještě i odkládáme peníze bokem.
Rozpocet? Neutratit vic nez kolik je prijem.Mame starsiho syna s postizenim, jen jeho rehabilitace nas rocne stoji cca 50tisic, hradime skolni autobus coz je s jeho minimalni nemocnosti mesicne 3000.Skolne nastesti pokryje prispevek na peci, platime 11 tisic hypoteku. Muj prijem klesne na cca 30%dosavadniho prijmu. Za sebe opet v dobe rodicaku hodlam utratit minimum - ve skrini mam obleceni dost. Mesicni naklady s hypo a bez skolneho a bez jidla jsou cca 25 tisic.
@marion2017 My jsme do domu také nacpali spoustu peněz, něco kolem 1 000 000 to bylo. Byl to starý dům kde bylo potřeba skoro vše předělat. Platili jsme vše z našich peněz, které jsme taky někde museli našetřit. To ze nemame zadnou pujcku je jen diky timu ze jsme dokázali s penězmi hospodarit. A samozřejmě že jsme pocítili že jsem na RD a mám jen 6000kc, když jsem vydělávala dali jsme dohromady 60-70000 měsíčně a to se to pak jinak šetří....
@journals delam servirku, holt to tak u gastra je. Dyska se samozrejme nepriznavaji, vyplata se v 99% pise jako zakladni minimalka.
Nasetreno nemame, holt z 300.000 usetrenych padlo cca 150 na ivf a dalsich 150 na drobne upravy domu. (ne nemame vodni postel a vedle ni virivku). 😉 Takze tak...
Ted jsem na PN po ivf a naslednem potratu
@journals Kdybych měla děti plánovat, jsem bezdětná, protože vhodný čas by nebyl 😀 A hlavně nebyl by chlap a peníze taky ne.. Žila jsem si na pohodu, nic jsem nešetřila - na co? Práci jsem měla a mám.. A s chlapem jsme se o dětech bavili, dokonce dřív než jsme si spolu začali, ještě jako kamarádi jsme svým potencionálním dětem dávali jména, pak jsme si řekli, že kdyby náhodou, že si miminko určitě necháme, ale nedošli jsme do bodu "už" je na čase.. To jsme spíš došli do bodu "chceme se rozejít" - ani jeden jsme nepěstovali dlouhodobé vztahy a ten náš už zasmrádal 😀 No a dcera to rozhodla za nás ❤ Vlezla mi do břicha a neptala se na názor a já jí za to miluju a neměnila bych.. Jasně, občas si člověk řekne, co bych asi dělala, kdybych neměla děti, ale nic z toho není hezčí než rodina..
@alassel Stát se nestará? Podívej se do okolních zemí. Rodiče se mají starat, ne stát!
@martinka_33 proto ale není nutné odsuzovat ty, které to mají jinak 😉
@denny1990 no, chodí, nechodí... moc výhodné to pro tebe není
@alassel stat se nestara?Stara se luxusne.Ziju v zemi,kde zamestankyne ma narok na 15tydnu MD,zadna RD. OSVC nove maji zvyseno z 2tydnu na 6tydnu. Cesky stat krome RP a MD ti plati zdravotni pojisteni,doba na RD se pocita do duchodu a zamestnavatel ti drzi misto.Ukaz mi zemi,kde se maji maminky s detmi lepe.
A jeste upresneni,od cca4 mesicu do 2,5let chodi deti do jestli,ktere plati rodice ze svych penez,statnich jesli je tu jako safranu.
Stát se nestará? :DDD asi mě nenapadá jiný stát, kde by se ženy "mohly válet" do cca 4 let dítěte doma a ještě za to dostávaly peníze...já taky zastávám to, být s dítětem doma co nejdéle a nešoupnout ho ve dvou do školky a jsem opravdu vděčná za to, že to tady vůbec jde, i kdyby stát platil "jen" pojištění
@martinka_33 no, ale pokud Dítě mít nemohou, tak ho nemusí mít ani ve 20 ti. Osobně mam v širokém okolí pouze jeden bezdětný (Teda adopce ano) par a ti zkoušeli od 26 ti. Ostatní dříve či později deti meli. Naopak mam v okolí lidi, kteří si nastříleli deti jako mladí, jsou 2-3x rozvedeni, mají deti s ruznymi partnery a prezivaji, stěžuji si, že na nic nemají a deti vidí v lepším případě more poprvé v 15 ti. Ale když to někomu vyhovuje, tak ok. Já si na manžela i deti počkala a jsem spokojena.
@raduushka nebylo to nic osobního, také hledám rady kde a jak ušetřit a jak vyjít z rodicaku. Nechtěla jsem moralizovat, jen vědět jak to je a jak to máte spočítáno. Uvazuji z dlouhodobeho hledis ka, a tak např. za 5 let budou stát energie a potraviny více, úroky jdou nahoru, tak jak při fixu apod. Ale ok, jste spokojena, tak fajn...
@marion2017 to je pravda, že je plno holek, co mají problémy už před třicítkou ☹ Ale stejně jsem ráda, že jsem mladá maminka 🙂 Ale mám skvělého chlapa, který zastává názor, že než aby se omezoval, vydělá víc peněz a už mě přesvědčil, že to myslí vážně 🙂
@journals Já se hlavně těším až mi bude padesát, děti budou z baráku a moje vrstevnice budou mít doma k menopauze puberťáky 😀 Moje mamka měla děti v pětadvaceti jako já a teď si s tátou užívaj, cestujou, jedinou nevýhodu vidím v tom, že ještě nejsou v důchodu a nemám hlídání, jak bych chtěla, ale to je nevýhoda pro mě, ne pro moje rodiče 😀
@raduushka ja jsem vycházela z tvého komentáře, že pár měsíců šetříte, tedy selsky jsem brala, že méně než rok. Ale asi nemám tak selský rozum a neodvodila bych z toho 10 let; a při šetření 4000 mesicne mi stále nevychází, když vemu kveten-leden=9×4000=36000.takže 100-36=64, ajaj, to jsem se sekla tuším o cca 24 tis, tak s ohledem na to, že jsem nevěděla delku, tak myslím docela ok.jen tech 10 let mi tam nějak nesedi 😊😊😊😊😊
@ronja55 tak to jasan,ja jen ze to je minimum, za milion si např. Nakoupíte dům, pozemek či v Pze garsonku.My jsme kupovali byt 4 mi o, 1,2 VZ a zbytek hypo.vybavení zvlášť. ...
@martinka_33 pardon, Vaše reakce mi přijde poněkud, no, primitivní. Ještě pomalu děti nemáte a uz se těšíte, až vypadnou z baráku!!! No nevím, přežívat 20 let, abych mohla v 50ti vycestovat, s menopauzou....a cestování single je také k nezaplacení, předat dítěti znalosti a zkušenosti, y bouřit se a neco si zkusit. A ideál je cestovat s dětmi, jak to máme my a ne se v padesáti odspuntovat a ukázat jim, ze funguje také neco jiného. Ale proti gustu....
@superkousky tak takový plat pro prodavačky pokladní bych chtěla vidět no ale u nás máme 17000kc.mesicne max čistého ale dobrý no
@marion2017 Jojo chápu že jsi to nemohla vědět, účet existuje 10 let ale taky z něj přítel vybíral na základ k hypotéce+ za 5 let se vrazilo do baráku cca milion a půl bez půjčky. Něco už tam bylo ale vzhedem k rekonstrukci vážně max 20tis. a navíc neposíláme tam striktně jen 4tisice, např. tento měsíc přišly daně, takže jsme tam poslali 10tisic a v lednu mi zase zbyly peníze navíc, takže jsem tam poslala dalších 1500,- . Učet jsme měli, využívali- hodně se tam posílalo ale také hodně vybíralo, ale co jsem těhotná, tak jen posíláme a to minimálně ty 4 tisíce (když máme více tak pošleme více), ať našetříme na horší časy až budu na RD. Počítám taky že na rodičáku budu jen do tří let malého a pak hurá zpět do práce, zase šetřit a pak začít uvažovat nad druhým prckem 🙂 Je to plán vypočtený až do září roku 2021 😀 a já myslím že dobrý- živořit nebudeme, budeme mít rezervy kdyby něco, akorát jsme se hold museli uskromnit hned jak jsem otěhotněla 🙂 A do budoucna to vidím jen lépe- solární panely na střechu, rozšiřující se hospodářství, kde už příští rok ušetříme na masu, mléce a vejcích, v létě sad plný ovocných stromů a zahrada plná zeleniny 🙂 Navíc se přítel uchází o lepší pracovní místo ve stejné firmě, ale zatím se mu nedaří kvůli technické angličtiny kterou se doučuje ale věřím že to místo dostane (Realizace projektů, pouze ranní směny, volné víkendy, řídí si svou pracovní dobu sám a krásných 10tisic navíc)

@denny1990 Ty jo, co děláš, že vyděláváš tolik peněz? Ale zase je naprd že na pásce minimum.. Budu držez pěsti při IVF!