icon

Je možné vyžít se čtyři tisíci měsíčně na jídlo?

27. led 2025

Ahoj všem,jen takový menší dotaz?Vyžily by jste se 4tisíci na měsíc?Jen potraviny.Dva dospělí a jedno dítě-5let.

Strana
z3
jane46
27. led 2025

@rezina96
@fire85
Jako za nas mam ciste svedomi, ze kupujeme z 90% zakladni "nezmucene" potraviny...zadne sladkosti, slany mor, salamy, alkohol, balene vody, polotovary, smakulady, ulehcovace a veci, co maji slozeni delsi nez clanek v Blesku... nic.To max na oslavu a echt sladkost 1x za tyden, kdyz nakup dorazi.
Ale proste muj chlap se pecivem ci polevkou proste nenaji, ja taky ne a vedu k tomu i deti. Potrebujeme bilkoviny, zeleninu a zdrave sacharidy a ty proste lezou do penez... i kdyz je to tvaroh, skyr, sunka ci jen vejce. Stokrat radsi udelam detem ke kazde veceri file/vajicka nez chleba s maslem. K tomu talir zeleniny. Na svaciny taky skoro vubec nenosi namazane pecivo. Ctu slozeni, snazim se at ji zdrave cela rodina a to podle me proste znama lacina jidla nejsou. Dcera treba miluje kecup, ale proste ji nekoupim ten co kolem rajcat jen bezel a je to jen voda s cukrem. A smula, ze neni v akci. A to nekupujeme nejake gurmanske speciality, znackove ci IN potraviny. To by bylo o dalsich x tisic vic.
Vim, ze u nas bychom museli jit dolu jedine s kvalitou a to nechci. A vim ze muj chlap ji za dva, s tim nic nenadelam...kazdy sportovec leze do penez.
A jsem moc rada, ze uz hodne vyrobcu nabizi verzi s nizsim obsahem cukru, soli ci jinak zdravejsi verzi, premysli o slozeni...to proste koupim i bez slevy. A tisicovky litaji jedna radost.

jane46
27. led 2025

@enoli Ja jednou chlapovi ukazala obrane luxusni stehno... prozrel, ze je z toho "prd" masa, takze ten sni tu vetsi ctvrtku kurete s prsem, druhe prso mam ja, deti nohy a je kuratko pryc 😆 Kdyz chci i do prace, musi se pect minimalne kureci pavouk 🤣 Jako "rodinna" baleni treba kurecich palicek me akorat rozesmejou. A jsem mega lina (a trochu me to odrazuje) pak ze stolu sbirat kosti a varit treba vyvar. Kure nejvic delame na zeli a toho padne kilo, protoze prilohu k tomu delam jen chlapovi, at po tom jeho kilovem obedu nezemre bidne hladem.
Jezis taky mi to mohl rict na prvnim rande, ze taaak moooc zere 🤣😂

podaji
27. led 2025

Ježíš to sem snad ani nepište, to je hrozný. Jako chápu kdyby hudroval na 10-15tis, ale 5? Dejte mu přečíst tuhle diskuzi. Ano bude taky pindat jaká je to slepičárna, ale pokud má trochu soudnosti...

podaji
27. led 2025

@podaji smerovano autorce diskuze

klokanka31
27. led 2025

@podaji Já bych mu dala ty 4 tisíce ať za to teda nakupuje celý měsíc jídlo on. Bych ho fakt chtěla vidět 🤣

petrasipkova1
28. led 2025

@jane46 to je super, snažím se o podobné směrování stravy. Plus chovám domácí zvířata, zeleninu, ovoce. Jen se svačinami bojuji, přece jen je to 5x týdně furt furt .🙈 co nosí tvoje děti do školy ? U nás právě to sklouzne stejně k tomu ze pečivo s něčím( obměna pečiva za pečivo- toast, tortilla, domácí buchta) a tuna ovoce a zelenin.

mabs
28. led 2025

@jane46 co dáváš dětem k svačině?

suzanna123
28. led 2025

Kdybych musela, tak ano - ale taky by to podle toho vypadalo...
Však to zkus - rozpočítej to na osobu, že je chlap a ty a dítě hádám sníte míň než on, tak mu nastav rozpočet na 1600, ať a nech ho, ať se z toho měsíc krmí. Když mu to bude vyhovovat, může v tom pokračovat

jane46
28. led 2025

@mabs
@petrasipkova1
Vzdycky maji zeleninu a ovoce a k tomu jim zaroluju sunku a napicham na paratko nebo neochucene mleko v piticku, nejakou jednohubku syr a sunka... snazim se at jsou to bilkoviny, ale taky to je treba domaci buchta ci neco kupovaneho, to vetsinou zkousim nejake krekry, ty ovocne susene rolky, syrove veci pro deti a tak... Jsou zatim v 1. a 2. tride, takze obed maji uz 11:30 a kdyz jsem jim delala tradicni svacinu s pecivem, ovoce a treba susenka... kterou snedly 9:30, tak uz proste nejedly obed a timhle se to o dost zlepsilo, takze na to prdim a maji mensi svaciny 😆 Zatim si na hlad nestezuji, doma taky dopo svacinu nevedeme...

mabs
28. led 2025

@jane46 Ty jo, tak to kluci by umřeli hlady takhle 😀
Chtěla bych právě trošku eliminovat pečivo, ale moc mě nenapadá jak, aby to zasytilo.

jane46
28. led 2025

@mabs Hadam, ze to brzo zacne i u nas... Jestli bude syn jist jako tata, tak si budeme hledat druhou praci 😆 Jen se mi nechce platit za obedy, ktere leti do kose. Nerikam, ze tam vari nejak luxusne, ale jsou to normalni jidla a jeste ty starsi deti navadi ty mensi, ze je to hnusny. Skola je boj 😁

kakba
28. led 2025

@jane46 tak to se nedivim, ze eliminujes pecivo. Mas jeste male deti, ktere maji obed fakt brzo. Moje deti jsou na sportovni skole a to co uvadis pro ne neni svacina. Maji od kazdeho neco a zda se mi to vyvazene i kdyz pouziju rohlik nebo chleba.

elesse
28. led 2025

Kdyz bych musela, tak bych vysla. I vyzivove v pohode, ale toho casu v kuchyni, aby to za neco stalo. Ale jsem rada, ze nemusim, utratime bezne asi dvakrat tolik

megi89
28. led 2025

To bych nedala.... 🙈 Taky jsme 2 dospělí a 1 dítě 6let... Chodíme do obchodu obden a ty peníze jen lítají... 🙈 Utratíme za týden 2500-3000kc...🙈

somalicats
28. led 2025

@mabs Mrkni na Velkou svačinkovou bichli. Jedeme svačiny podle ní, jsou tam i varianty bez pečiva nebo se zdravějšími variantami, děckám to chutná a já si podle toho taky dělám jídlo.

mabs
29. led 2025

@somalicats Hm, nevypadá to špatně, ale na takovéhle svačiny nemám časovou kapacitu 🙈

somalicats
29. led 2025

@mabs no nevim, svaciny zaberou treba kolem 5-10 minut, ja chystam rano pro 4 deti a rozhodne si kvuli tomu ze spanku neukrajuju 😁. Co ma pripravu delsi, se vetsinou da udelat den predem.

mabs
29. led 2025

@somalicats vždyť tam jsou věci typu lívance, tortily a tak. To prostě není časově jako namazat rohlík. Já to právě ani den dopředu nedám.

somalicats
29. led 2025

@mabs tak.tohle jasne, ale pak je tam.spousta receptu na oblozene bulky, ruzne jogurty nebo tvarohy apod. Ja taky vybiram, nejedu striktne podle dni, a vybiram.tak, abych to stihala.

izz76
13. bře 2025

Ne,4 tisíce mam na týden pro 2 + 1 dite 10let.

monny3
13. bře 2025

@rezina96
@fire85
Takže vy byste zvládly za 4000,- měsíčně nakupovat maso, ovoce, zeleninu, vajíčka a mléčné výrobky pro 3 lidi na snídaně, obědy a večeře 😯 ?

macik84
13. bře 2025

Určitě ne, my máme problém ve čtyřech vyjít s 12 tisíci. Vždy si dáme limit, že to zvládneme, že přece nemůžeme "prožrat" víc. Vždycky přesáhneme. Počítám do toho tedy i drogerii. Na měsíc teď 13 - 14 tisíc, a to máme ještě všichni obědy v zaměstnání nebo škole, které se platí inkasem.

felis
13. bře 2025

Jako od ledna ubehl nějaký čas... a mezitím se nám rozpočet na zvedl na 16.000,-. Jsme dva dospělí a 17ti leta dcera, takže taky dospělá. 16.000,- = potraviny, drogerie, dcera svačiny, ja z toho doma varim obedy a večeře (dcery obedy do toho nepočítám, ty platim zvlast mimo tento rozpočet). Plus jsem tehotna, takže do rozpočtu, který se od porodu zvedne o 4.000,- spadnou i peníze na pleny a dalsi potreby pro mladsi nenarozenou dceru, takže budeme mit 20.000,- na 3,5 člověka a musím se do toho vejít. Samozřejmě když budeš větší vydaj, tak platí muz. Když máme nějakou oslavu, tak si rozdělíme, co jde z rodinneho uctu a co platí on. Větší vydaje na společnou dceru taky platí/bude platit on.
Nevím, autorko, máš podle chlapa asi kouzlit. Už jsem to psala v lednu. 4.000,- jsem mela na jidlo a drogerii pro sebe a dceru do roku 2021, když jsem s ní žila sama a to jsme si nijak nevyskakovaly. Restaurace 1x za mesic, vaření na vic dni, maso kureci/veprove a 2x mesice ryba a hovezi, plus ovozel a mléčné vyrobky, obcas nejaka dobrůtka. Proste nic extra 🤷🏼‍♀️ ale byly jsme samy dve a pred krizi, inflaci, atd... Pro dospělé a dítě mi teď 4.000,- přijdou nereálné 🤷🏼‍♀️

felis
13. bře 2025

@monny3 to jsem si taky říkala 😀 to naopak přijde jako úlet mě.

hkosakova1984
14. bře 2025

Zrovna u nás aktuální téma. Můj chlap nějak nedokáže pobrat, že "moc utracím" za jídlo. Jsme dva, a dceři je 13. V dubnu přibude ještě prcek.
Za nákupy nechám v průměru 15 tisíc (jen za jídlo) a to zdaleka nekupuju všechno. Vajíčka, cibuli, brambory, nějakou zeleninu, ovoce, houby, některé maso - to všechno máme svoje.
Nekupuju žádný "kraviny" čokoládu, brambůrky, nebo takový zbytečnosti, alkohol, ani nic jiného.
Průměrně 3x v týdnu jdu na nákup, koupím nějaký pečivo, mléko, sýry, šunku, jogurty, tvaroh, ovoce , zeleninu - pro mě základní potraviny. Jen tohle je kolem tisícovky úplně běžně. Dalších zhruba 1.500 padne v masně. Jediný, co kupuju oproti ostatním rodinám navíc, je balená voda. I v zimě padne balík denně. V létě zvládnem i 3 balení - to je taky docela suma, co se pak nastřádá. Vodu kupujeme, protože máme v baráku vodu ze studny, a i když jsme ji nechali před dvěma lety testovat, nepřijde mi na pití dobrá. Vařím z ní kafe, ale "čerstvou" ji nepiju, je mi po ní blbě.

misulka84
14. bře 2025

@hkosakova1984 teda neumím si představit, žít o balené vodě. Jinou alternativu ke studni nemáte?

kakba
14. bře 2025

@felis panejo, toto je darda za jidlo. A to jsem koukala na kolegyni, kdyz prisla, ze dava kolem 19K.

monny3
14. bře 2025

@hkosakova1984 počkej, balík vody je 9 - 12 litrů, to v zimě každý vypijete doma 3-4 litry vody (když je někdo přes den v práci/škole, kde taky pije) a v létě vypijete každý balík, takže 9-12 litrů denně 😯 ?

kakba
14. bře 2025

@hkosakova1984 zvazila bych si poridit barel normalne do elektriky. Takovy ty vydejniky

felis
14. bře 2025

@jane46 mám to stejně... a i když jsme byly s dcerou samy, tak jsem kupovala kvalitní věci (žádné in nebo značky) - zkrátka ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, maso...
@kakba 20.000 od července s plenami a dalsi kojenecké potřeby mi teda prijde akorát 🤷🏼‍♀️
Ted máme 16.000 na jidlo a drogerii, tak myslím, že za jidlo dáme těch 13-15.000,- a jsme tri dospeli lidi bez nejakych intoleranci. Prostě máme pestrou kvalitní stravu bez nahrazek a umělotin. Varim několikrát týdně, muj muž taky potřebuje maso jak to píše @jane46. Dceři delam někdy obedy do školy, na ZS jim vařili lip a tohle jsou někdy opravu blafy, kam chodí se střední - bohužel - a to nejsme rozmazlený fifleny, moje mamka byla kucharka, v ruznych kuchynich jsem vyrostla a prostě vim, ze jde varit lepe i podle norem. Dcera moc neji pecivo, tak ji davam ovoce, zeleninu, syry, zakysy nebo smoothie do školy (ma 4xtydne odpoledku). K tomu nějakou drobnou sladkost buď kupovanou anebo peču domácí koláč. Muj muz pracuje z domova, 3x tydne delam obed (někdy na vic dni), 5x tydne večeře: kvalitni pečivo, zelenina, syry. Jsme schopni vdechnout balení a pul platkoveho sýra za jeden večer 🤷🏼‍♀️ k tomu třeba Lucina, klobásky, kvalitní šunka a hned jsme skoro na 400,- jen za večeři pro nás tři. Přijde mi nereálné, jist za min... na úkor kvality nebo množství? To by se nam odrazilo na zdraví dříve či pozdeji.
Nakupuju většinou v akcích, protože skoro 60,- za syr teda dát nechci. I ovozel, maso, mlecne vyrobky v akcích. Jednou za čtvrt roku jedu nakoupit do Německa a Polska. I v Polsku se dají najít kvalitní potraviny na menší ceny - maji v supermarketu regionalni potraviny o 30% levnejsi nez u nas a to se se chce cloveku pak az plakat. V Nemecku máme své ověřené klasiky (mleko, praci gel, ...). Jezdím tam kvůli kvalitě a ceně.
Obdivuju každého, kdo má třeba víc děti a menší rozpočet.

Strana
z3