Jsem rozmazlená?
Ahoj, tak abych popsala můj problem, mám přítele, který vydělává nadstandardní příjmy, zástavá názor, ze bydlení a auto ne na hypotéku, ani leasing, ale vše hotove. Na tom by nebylo nic spatneho, ale všimla jsem si jedné věci, jakmile se ma něco koupit, přemýšlí, kde by se dalo ušetřit. Tím myslim, ze jakmile se ma něco koupit, přemýšlí, jestli nemá nějakého klienta, který by nám to mohl dat levneji. Viz prstýnky na svatbu, mám určitou představu, kde bych je chtěla vybrat a on hned, ze zajdeme do zlatnictví, které ma nějaký jeho známy. Nebo svatební cesta, hned ze se ozveme jeho známému, který nám da lepsi ceny. No když jsem videla ty nabídky na lepsi ceny a pak to srovnala s tim, co jsem si našla na internetu sama ne přes cestovku, tak to žádná sleva nebyla. Vím, ze je dobre šetřit a například koupě nového auta je v tomto případě super, když znáte někoho, kdo Vám dá slevu. Ale někdy mi přijde, ze bysme nemuseli pořad vyhledávat někoho, kde bysme to mohli mít levnější. Pak me zarazí jedna věc, o bývalé přítelkyni mluvil tak, ze s ni chodil do lepších podniku a me nikdy do takového nevzal. A dorazil me větou když řekl, ze na svatební cestu na maledivy se mnou nepoletí, protože na to ma špatně vzpomínky s bývalou přítelkyni. Jsem rozmazlena, když bych někdy chtěla si vybrat něco jinde, než kde ma známy a dostaneme na to slevu?
Myslí si, že musí být po jeho, protože to kešuje.
@kyticka2 je fajn, ze premysli, jak usetrit. Spis mi ale prijde, ze byste meli rozhodovat spolecne. I kdyby to bylo treba takhle - Maledivy nechces, hele dobre, tak udelame kompromis, kazdy vyberem par mist, kam bysme chteli, dame do misy, zamichame a jeden z nas vylosuje. Nebo se domluvime na nejakem peknem miste spolecne? Vis, ja bych taky chtela vybrat nejakou dovcu sama, co pro jednou to udelat po mem a pak se stridat? Jednou ja, jednou ty, treba budem prijemne prekvapeni. Potrebuju, abys mi dal duveru. A s tema lepsima podnikama - treba tam nechodi, aby nemusel vzpominat.
@babanci no já vím, když jsem ke svatební cestě něco navrhla - ze bych si to opravdu chtěla užit a mít to pěkný, preci jenom na svatební cestu člověk nejezdi pořad. Tak mi řekl, ze zrovna tohle je vyhazování penez. Tak me to zamrzelo. Svatební cestu proste bych chtěla krásnou - krásný hotel a podobně. Vím, ze to nekomu přijde zbytečný, ale kdybych teď ty peníze měla, tak si za to rada připlatím. Proto jsem chtěla se vším počkat.
@malanoha Take by mi to nebylo prijemne, kdybych o slevu musela zadat stylem “čau Franto, chceme na dovolenou, das nam na ni slevu?”, ale prijit za znamym a rict mu, ze shanime svatebni cestu, zeptat se, co by doporucil a na kolik to vyjde, jestli se to neda sehnat nekde levneji... Na tom mi teda nepřijde nic špatneho, pokud je to dobry znamy a nejakym zpusobem jsem mu nekdy ja pomohla. Myslim si, ze vetsina dobrych znamych by to pro vas udelala s radosti a jeste by měla dobry pocit, ze vam pomohla...
Mě přijde, že chce mít kontrolu nad vším a tvoje názory ,,shazuje'' a neustále argumentuje tím, že on umí zařídit levnější 😏😏 jestli řeší peníze ale ve všem...i třeba v tom, že místo kaviáru si máš dát třeba nevím placnu šťouchaný brambory a steak a neustále rozhoduje o tom, co smíš, respektive, že lepší/levnější je to druhé... nevím, přemýšlela bych o tom, zda to do budoucna nebude spíš na škodu...
Co když si třeba budeš chtít pořídit na dítě kočárek, který splňuje veškeré tvé požadavky a on ti na to řekne, že ten o 2 tisíce je levnější a určitě lepší.
Máš vůbec na něco právo??
@bvl Nechci ti do toho kecat, ber to prosim jen jako myslenku nezucastnene. Neplati to vzdy, ale obcas se stava, ze zeny, co takto zustanou doma a zabezpecuji chod rodiny tak nejak postupne degraduji na domovni inventar a podle toho se k nim muz pak zacne nejak samospadem chovat. A milenky nejsou pak nicim zvlastnim v techto vztazich. Byla bych velmi opatrna, kdyby po mne muz tohle chtel.
My treba nemame nadstandartni prijmy,jsme bezna ceska rodina. Ale ty zname si manzel v praci dela take. Vetsinou jde o malickosti,ale ve finale nam to usetri za rok hodne penez. To je tamhle levne ovoce na zavarovani,tamhle zadara cerpadlo, tamhle velmi levne super maso na mrazak, tamhle drevo na strechu..a kdybych to spocitala ,tak za rok to bude asi i nekolik desitek tisic. A jsem za to rada.
Jinak zpet ke svatbe. Bud stastna za svatebni cestu. My na zadne nebyli. A ze nechce jet na stejne misto,kam jezdil s byvalkou? Tak to docela chapu. Muj muz nechtel bydlet v byte,kde jsem zila s byvalym pritelem. A chapala jsem ho.
Kazdopadne vyberte misto spolu,takove,ktere se bude libit obema. Saty od navrhare,? Vau. Se mas. Vzdyt si vyberes takove,ktere se ti budou libit. to je skvele.
Myslim,ze ti dava docela dostatek prostoru. A ze vyuziva zname? A slevy? Proc ne,zbyde tak na dalsi veci.
S tou dovolenou jeste..u znameho treba zaplati stejne,ale muze mit lepsi sluzby,hotel a pod.
A prstynky? Ne,ze bych nechtela mit prstynky za sto tacu,treba. Ale ty nase staly 2000 a lezi nam v supliku v loznici. Nenosime je. Za me to jsou vyhozebe penize. Ale i treba prstynky za 10 tacu udelaji stejnou sluzbu a mohou byt stejne hezke ci hezci ,nez ty za 100000. A kdyz je da znamej levneji? Proc ne. Vzdyt zase nas moznost vybrat si takove,ktere se ti budou libit. Prostor mas...
@kyticka2 pokud se nepletu, tak si ale psala, ze pritel uz je starsi (37?), jestli spolu nejste tak dlouho, tak uz ma svuj zivotni styl, ktery si myslim, ze se u takoveho muze tezko meni. On je autorita, je zvykly, ze ho lide v praci a klienti vetsinou poslouchaji, protoze on ma ten titul...
Pritel takto se zacatkem advokaciny taky tak trochu zblb, choval se k ostatnim obcas nadrazene, na me si to nikdy nedovolil, jsme spolu od jeho 21 let a troufam si rict, ze ke mne ma nejbliz a udelal by pro me vsechno... musela jsem mu to tedy nejak opatrne rict, ze si myslim, ze to se svym chovanim k ostatnim obcas trochu prehani, uvedomil si to a jeste mi za to podekoval...
@sudylichozrout To jsi napsala kulantně. Prostě jsou doma jen na ozdobu a moc se s nimi o jejich názorech nediskutuje. 🙂
@sudylichozrout Ano, myslim si, ze k tomu v nekterych pripadech urcite muze dojit, ale kdyz se s pritelem podivame na moje rodice, kteri takhle zijou uz 30 let a jsou naprosto spokojeni a ja s brachou jsme meli to nejsuprovejsi detstvi, tak bychom to same chteli i pro nase deti. Nemyslim si ze muj pritel je takovy typ cloveka, je rodinny typ.. Tesi se na deti, uz kouka po kocarkach, obleceni, hrackach.. Mame doma kocku a stara se o ni jak o dite, na dovolenou by bezeme nejel, ven nechodi, radsi je doma se mnou nebo chce, abych sla s nim...Jsme spolu uz par let a chova se ke mne stale stejne hezky. Zkrátka mu v tomhle věřím 😊 je možné, že toho ale někdy budu litovat
@babanci V některých případech to tak skutečně je. U nás v rodině to tak nikdy nebylo, táta se s mamkou vždy o všem bavil, nikdy by neudelal nic bez toho, aby se nezeptal na jeji nazor nebo vedel, ze ona s tim nesouhlasi. Byli si a jsou si vděční, mamka tátovi za to, že nas zajistuje, bere na dovolene a dela vse pro to, abychom se meli dobre. Taťka mamce za vareni (tata si ani neohreje jidlo v troube), vyprani, uklizeni, posekani travniku a ja nevim co vsechno jeste...
@bvl Takhle je to ideální. Ale, jak to tu slečna popisovala, neměla jsem dojem, že se jí někdo na její názor ptá. Spíš mi to přišlo takové autoritativní - bude to, jak já chci. Jsem 30 let s jedním mužem, má vlastní firmu a daří se mu. Já nikdy nevydělávala jako on. Přesto se u nás diskutuje, kam pojedeme na dovolenou, kam se investují peníze a já mám stejné slovo jako on. Spíš jsem víc slyšet než on. 🙂
@babanci U mojich rodičů je to stejně. Myslím si, že takhle je to správně.
Ono se také nenajde tolik žen, které by byly schopné zůstat doma s dětmi a starat se o všechno kolem domu. Vidím to na mamce, nemá tolik kamarádek, protože nechodí do práce, kde by si je získala. Zůstat doma a nechodit do práce má své pro a proti.
Kdybych měla být doma a manžel by mě nenechal říct svůj názor, protože on vydělává a já mám doma “pohodu” s dětmi...to bych si tedy líbit nenechala.
@kyticka2 Jak jsi psala, že rozjíždíš podnikání a chtěla by si na svatbu počkat, aby si mohla taky přispět, ale přítel čekat nechce, tak se to dá asi celkem pochopit. Z jeho pohledu na to máte peněz dost, asi si ho skutečně nadchla, je s tebou šťastný a ví, že si ta pravá. Má nejvyšší věk na to se ženit a založit rodinu, tak nač čekat?
@kyticka2 Můj partner také šerří na čem se dá.
Od dovolené po jídlo a já nevím co vše. Občas mi to leze na nervy. Ale vis co já jsem rada za to co máme. Žijeme si tak skromně i když máme na víc. Ted jsme dostaveli dům, tak děláme na domě. Když se nad tím zamyslim tak jsem rada ze mám takového partnera a taky se od nej dost učím. Jsme mladí. A je potřeba myslet dopredu. Možná jenom proste necháš manžela ze to mysli dobre 🙂 zkuste si třeba o tom promluvit a nebo se nad tím zamysli 🙂
Souhlasím z nita1984
@nita1984 a @janablizka, zajímavý názor. Takže jen proto, ze chlap vydělává více než žena, což by tak vlastně i mělo být, tak ženská má držet jen hubu a krok? Přesně takto jsi/ jste to napsala/y. Vám by se takový život líbil?
Víš jak se to říká kdo šetří má za tři 😀 Jinak mě to nepřipadá zas tak hrozné, u dražších věci mi přijde normální, zjistit si ceny a zbytečně nepreplacet když už se jedná a pár tisíc.. Jiná věc by byla kdyby řešil například cenu másla a obihal supermarkety kde je o korunu levnější.
@dominikaromanova to asi ne, ale ten dotaz je postaveny jinak. Vyznelo to tak, ze slecna chce hyri a utracet bez rozmyslu jeho penize, on ne a ji se to nelibi. Samozrejme, ze i ona ma narok na to, aby spolurozhodovala o tom, co se bude kupovat a tak. Urcite by si mela vybrat svatebni saty i prstynek. Ale nemuze po partnerovi chtit, aby platil veskere jeji rozmary a jeste rad.

@kyticka2 No, to je právě ono. To by měl. V partnerství se lidi domlouvají. Ne, že on nechce počkat se svatbou, tak si ho teda vezmu hned, on nechce jiné prstýnky, tak mu teda kývnu na tyto. To je ale právě úskalí těch zlatých klícek.