Kolik peněz měsíčně ušetříte?
Hezký večer,
jen by mě zajímalo,zbyde vám měsíčně dávat peníze bokem,ušetřit?A kolik?
Šetřím 10% pravidelně, odkládám hned, jak peníze dorazí, tudíž jsem zvyklá je nemít k dispozici, je to takto pro mě nejsnazší. A takové ty mimořádné platby, jako vratky za energie atp. taky dávám hned na spořící účet.
@lv děkuju☺️ a je lepší spořící nebo termínovaný účet?Nevíš,prosím,rozdíly?
Termínovaný, to je pak jako dlouhodobá investice.
Autorko, tak zalezi kolik mas plat. Nekdo jede od vyplaty k vyplate, nekdo usetri a nekdo ma polstar plny penez. To my nemuzeme vedet
Spořící účet - máš peníze pořád a kdykoliv k dispozici, termínový je na určitou dobu - kdy jsou peníze uvázané. Spořící - menší úrok, termínový - vyšší úrok.
Je to tak, jak pisou holky - terminovany lepe uroceny, ale za cenu toho, ze nemuzes vybrat hned, ale az po stanovene lhute (jsou terminovane vklady na nekolik mesicu, rok... od toho se odviji i vyse uroku).
Je to tak, jak pisou holky - terminovany lepe uroceny, ale za cenu toho, ze nemuzes vybrat hned, ale az po stanovene lhute (jsou terminovane vklady na nekolik mesicu, rok... od toho se odviji i vyse uroku).
@berenika39 dobře,děkuju☺️
@lenka3p dobře,děkuju☺️
Ano, zbyde, dost. Do investic pravidelně odchází peníze hned jak se připíšou výplaty, nechám si účtu pár tisic a zbytek přesouvám na spořící. Je to sice propojený a snadno převoditelný zpět, ale psychologicky ty peníze nemám hned k dispozici. Když spořák překročil sumu, kterou tam chci, tak jednorázově někam investujeme, teď mě bavil dluhopisy.
Ano, zbyde, dost. Do investic pravidelně odchází peníze hned jak se připíšou výplaty, nechám si účtu pár tisic a zbytek přesouvám na spořící. Je to sice propojený a snadno převoditelný zpět, ale psychologicky ty peníze nemám hned k dispozici. Když spořák překročil sumu, kterou tam chci, tak jednorázově někam investujeme, teď mě bavil dluhopisy.
@drep dluhopisy - poradíš? Děkuju...jaké?
Driv jsem si davala petinu platu do obalky a setrila si.
A nemusi být na spořáku jen do 200t?Kvuli uročení🤔
Pokud potřebuješ mít v rezervě víc, pak je vhodný termíňák.... na spořáku je to tak, že je možné, že do 200k je lepší úrok, než nad 200k...
tohle je fakt individuální. záleží jaké jsou příjmy, a jaké výdaje.. a mnoho dalších aspektů (nájem, vlastní, hypotéka, dluh atd). a za další.. obávám se že co nebude ve zlatě to nebude, pač jinak si to, co se děje neumím vysvětlit.
@drep dluhopisy - poradíš? Děkuju...jaké?
@berenika39 mám živinu, bamboolik, rohlík, předtím jsem měla zonky, všechno funguje dobře.
@berenika39 mám živinu, bamboolik, rohlík, předtím jsem měla zonky, všechno funguje dobře.
@drep že děkuju...
Podle toho kolik vydelám. Na provoznim uctu nechavam 20 tisic, (jde na nej moje vyplata a penize z najmu), zbytek posilam na sporici ucet jako rodinnou rezervu na horsi casy (dokonce jsem ten ucet v IB tak familierne pojmenovala "na horsi casy" 😃 Nekdy tam poslu tisicovku, jindy deset a nekdy musim vybrat, kdyz je nejaky vydaj presahujici ty bezne. Kazdopadne muz se nedavno divil kolik jsem tamnzvladla nasporit a pochvalil me ze jsem sporivá, ze on by to utratil 😅 No a jeste mam druhy nerodinny ucet, tam mi posila muz polovinu toho, co zbyde z vyplaty jemu po zaplaceni vydaju na bydleni atd. Z toho si pak kazdy platime osobni vydaje. A zatimco jemu nezbyde nikdy nic, ja mam na rodinnou dovolenou, ale tak moc ho miluju, ze ho vezmu s sebou 🤪❤️
V měsíčním rozpočtu počítám s částkou, která jde na spořák. Ted mi prijde větší obnos (pro me větší, pro někoho drobné) a premyslim, jak je zhodnocovat. Dlouhodobě, krátkodobě... nevím... musím se nad tím ještě zamyslet.
Investice, spoření pro děti a celkově ty větší operace s penězi má na starosti manžel. Já mám svůj běžný a spořicí účet. Tam posílám podle toho, jak se mi podaří ušetřit. Ale minimálně těch 10% z příchozích peněz to vždy je.
V den výplaty posílám manželovi cca čtvrtinu výplaty, on vezme stejnou částku a vloží ji na investice. Dalších asi 40 % výplaty pošlu rovnou na spořicí účet, mám 2 a posílám dle potřeby (kde je vyšší úrok, jaká je maximální částka s vysokým úročením). No a zbytek rozdělím mezi 2 běžné účty, ze kterých dělám běžné nákupy (ten druhý slouží spíše na jednorázové nákupy na internetu, mám tam dočasnou kartu, nebo na platby v zahraničí, kde mám lepší kurz). Manžel operuje v podobném módu.
Ahoj, zalezi jaky mas plat, to se budr samozřejmě lišit
Ja treba odkladam kazdy mesic 5 tisic, poplatim vse co mam a cca 4 tisice mi zustane na kafe s holkama,oblečení atd
Pro nekoho to treba neni moc, ale me to staci
Penize na jidlo jsou bokem, zaplacene je vse, takze na utratu mi to staci
Ja jsem se pred rokem vratila na rok do prace, kde jsem si chtela vydělat nejakou kačku a nyni jsem zas na materske 🙂 za ten rok jsem si nasetrila ja sama 90 tisic, pro nekoho malo, pro me dost penez
Proste se snazim aspon tech 5 tisic mesicne odkladat a nesahat na ne
My nejedeme na měsíční spoření ale na roční výdaje, takže se prostě zaplatí co je třeba dětské tábory, školy v přírodě, všechna pojištění, což už je ročně taky mazec - dum, 2 auta a vozík. Pořád něco budujeme na zahradě, v dome, nějaký nábytek, máme hodně zvířat což taky stojí nemalé peníze, 3-4 X za rok se zaplatí nějaká dovca. Máme nějaké peníze stranou. Ale jinak nijak extra kromě důchodového pojištění se nespoří. Výplaty se rozpustí během roku do provozu. Takze co ušetřím v březnu, dam v dubnu na tábory a tak pořád cely rok 😅 ale život mam ted a tady a nehodlám ho prožít tak ze budu šetřit každou korunu a pak umřu.
Ja sem jen vlozim jiny pripad 😁 70-80% vyplaty hned sezerou trvaly prikazy.. takze nemam co setrit 😎
Takze opravdu tezko radit.. protoze kdyz to tak ctu, tak kdyby mi nekdo rekl 'odkladej si 6tis/mes', tak uz bud jen natankuju, nebo koupim granule, nebo boty kdzy holce vyroste noha nebo tak 🤣
Jo, pak mam jeste alimenty, ale tam zas nikdy neni jistota, ze prijdou ze.. ale i tak 🙈😁
žádná obecná podmínka 200 tis na spořáku není. Možná to má v podmínkách tvoje banka. Např. u Mbank můžu mít na spořáku s lepším úrokem 100 tis, ale těch spořáků můžu mít 8, vše zdarma.
tohle je fakt individuální. záleží jaké jsou příjmy, a jaké výdaje.. a mnoho dalších aspektů (nájem, vlastní, hypotéka, dluh atd). a za další.. obávám se že co nebude ve zlatě to nebude, pač jinak si to, co se děje neumím vysvětlit.
@marketka_m co konkrétně si neumíš vysvětlit?
Myslím, že to je hodně o výdajích. Někdo má hypotéku, jiný ne, někdo bydlí třeba ve společném domě s rodiči, někdo je má daleko, také výdaje na studium. My máme hypotéku na dům, holčičku v soukromé školce, velké výdaje na dojíždění - daň za menší hypotéku. Něco měsíčně zbyde, jde to vždy na spořicí účet, kde mám 4,5% úrok. Měsíčně to nějakou tisícovku hodí🙂
Termínovaný, to je pak jako dlouhodobá investice.
Jestli chceš šetřit více, tak je dobré si udělat přehled o svých příjmech a výdajích.
Některé výdaje jsou nezbytné, zaplatit je musíš vždy a pak máš ty výdaje, které dělají život příjemnější, ale dá se bez nich žít. Tady vzniká prostor pro šetření. Pokud už šetříš hodně, tak nezbývá nic jiného než navýšit příjem, což je poněkud panská rada.
Některé banky mají podmínku, že "vyšším" úrokem úročí jen určitou částku na spořícím účtu. Pokud máš částku vyšší na spořícím účtu než jejich částka stanovená pro úročení vyšším úrokem, tak ti tu částku, která je nad limit úročí nižším úrokem. (Je to jistá motivace, aby jsi peněžní prostředky využívala efektivněji a investovala je např. do podílového fondu.)
@lv Termínovaný vklad není investice. Je to druh spoření.
Nezbyde, rozpouštím spořicí účet do provozu každý měsíc😎 RP nejak nedává prostor .. spis naopak
U nás někdy neušetříme nic a někdy pár tisíc, záleží na výdajích, někdy je to zubař někdy zase něco, takže prostě nezůstane na účte nic. Když něco zůstane tak dáváme na spořící účet.
Jestli chceš šetřit více, tak je dobré si udělat přehled o svých příjmech a výdajích.
Některé výdaje jsou nezbytné, zaplatit je musíš vždy a pak máš ty výdaje, které dělají život příjemnější, ale dá se bez nich žít. Tady vzniká prostor pro šetření. Pokud už šetříš hodně, tak nezbývá nic jiného než navýšit příjem, což je poněkud panská rada.
Některé banky mají podmínku, že "vyšším" úrokem úročí jen určitou částku na spořícím účtu. Pokud máš částku vyšší na spořícím účtu než jejich částka stanovená pro úročení vyšším úrokem, tak ti tu částku, která je nad limit úročí nižším úrokem. (Je to jistá motivace, aby jsi peněžní prostředky využívala efektivněji a investovala je např. do podílového fondu.)
@lv Termínovaný vklad není investice. Je to druh spoření.
@levandule_k No když se podívám, kolik za roky investování mám na investiicích (několikrát se to hnulo dost dolů, naposledy měsíc zpátky), tak kdybych za tu stejnou dobu stejnou částku naspořilaa i na spořáku a bez rizika...investice jsou rizikové. Můžeš hodně vydělat, ale taky spíš ztratit. Já jelikož jsem na investice začala dávat až po rodičáku (měla jsem v plánu nějaké fondy už dlouho, ale na rodičáku prostě nebylo z čeho, člověk byl rád, že je rád a že našetří něco málo aspoń na dovolenou v Česku), tak jsem začala investovat spíš v době, kdy to pak šlo do kopru (válka na Ukrajině, energetická krize, vysoká inflace...) - první rok jsem byla spíš v minusu než v plusu. Investuju průběžně každý měsíc, takže rozložené investice (kdybych jednorázově investovala tehdy třeba 200 000, tak jsem na tom mnohem hůř). Pak to přes rok šlo krásně nahoru a říkala jsem si hůrá, konečně to roste! A pak bum, Trump a všechno zase bylo v kopru (využila jsem to teda k nákupu a nakoupila něco navíc za "nižší ceny", tak snad v budoucnu to k něčemu bude...už teď jsem zase pěkně v zelených číslech, ale stejně nevim nevím, jestli kdybych tu stejnou částku neměla na spořáku, jestli bych na tom nebyla podobně...myslím nominálně).

Šetřím 10% pravidelně, odkládám hned, jak peníze dorazí, tudíž jsem zvyklá je nemít k dispozici, je to takto pro mě nejsnazší. A takové ty mimořádné platby, jako vratky za energie atp. taky dávám hned na spořící účet.