icon

Kolik plánujete utratit za dárky a večeři na Vánoce?

petru445
12. lis 2025

Ahoj, kolik letos celkově za vše k Vánocům, dárky, štědrovečerní večeře, nějaké to cukroví, výzdoba atd. utratíte? Chci si to jen porovnat. Pokud je to pro někoho příliš osobní, omlouvám se, nemusíte odpovídat. Díky

Strana
z4
diaxi
12. lis 2025

Já to nepočítám. Ale snažím se držet při zemi a všechno kupuji průběžně, ne najednou, to by mě porazilo. Vše s mírou, ale aby nám nic nechybělo 🙂

misha31
12. lis 2025

Cca 40t

sarihy
12. lis 2025

...dává se do salátu cibule?... K čemu ti bude, když ti to sem lidi napíšou? Někdo dá několik tisíc, někdo vyšší desítky...neřekne ti to nic, a ještě to může způsobit zbytečné rozepře...

misha31
12. lis 2025

Jako urcite jsou i rodiny, kde se da treba nove auto jako darek a muze to jit klidne do milionu 👍

maciceksta
12. lis 2025
@misha31

Jako urcite jsou i rodiny, kde se da treba nove auto jako darek a muze to jit klidne do milionu 👍

@misha31 A nebo taky rodiny, kde třeba nemají ani 5000 Kč. Přesto můžou mít úžasné Vánoce.
My plníme nějaké přání dětí a pak dostanou i něco praktického. Ráda daruju i dostávám zážitky. Řiď se vlástním pocitem. Za mě je tedy zbytečené nakoupit za desetitisíce, jen proto, abych řekla, že jsem za tolik nakoupila. Je to o radosti, o tom, že je rodina spolu 🙂

misha31
12. lis 2025
@maciceksta

@misha31 A nebo taky rodiny, kde třeba nemají ani 5000 Kč. Přesto můžou mít úžasné Vánoce.
My plníme nějaké přání dětí a pak dostanou i něco praktického. Ráda daruju i dostávám zážitky. Řiď se vlástním pocitem. Za mě je tedy zbytečené nakoupit za desetitisíce, jen proto, abych řekla, že jsem za tolik nakoupila. Je to o radosti, o tom, že je rodina spolu 🙂

@maciceksta to urcite mohou mit krasne Vanoce, s tim souhlasim 👍 i za mene penez.
Ja bych si nikdy nedovolila kohokoliv odsuzovat. Kazdeho vec

hanka_12345
12. lis 2025

co se tyce darku tak cca 1000-1500 na hlavu u dospelych, dite tak 2000/hlava. Dekorace moc nenakupuju. Jo, kazdej rok neco koupim ale spis to jsou drobnosti do treba 200kc. Cukrovi si delam svy takze kdyz moc tak do 1000? takze asi tak. Letos se a vanoce zrovna stehujem do novyho domu takze jak psal nekdo vyse, letos to jde do milionu :D

levandule_k
12. lis 2025

Výzdobu dělám velmi skromnou, dekorace vytáhnu ty, co jsem koupila v předchozích letech. Přiznám se, že já nikdy úplně nepočítám kolik utratím za cukroví, vajíčka mám od babičky, mouku jsem si teď koupila. Perníčky se chystám péct brzo a v podstatě je dám hned ke konzumaci. Když mě honí mlsná, můžu si dát perníček, nebo sladkost kupovanou z obchodu, obojí stojí peníze.

A dárky si dáváme menší, věci si kupujeme v průběhu roku. Nemám potřebu utratit za dárky horentní sumy.

maciceksta
12. lis 2025
@misha31

@maciceksta to urcite mohou mit krasne Vanoce, s tim souhlasim 👍 i za mene penez.
Ja bych si nikdy nedovolila kohokoliv odsuzovat. Kazdeho vec

@misha31 Tak ať je máme všichni kouzelné a hlavně ve zdraví 🙂

lauriak
12. lis 2025

Darky cca 15 tis (deti, manzel, moje cast rodiny)
Stromeček cca 700kč
Předvánoční nákup cca 3000kč
Vanocni svetylka 0kč - mame z predchozich let
Ozdoby interier 0kc - mame z predchozich let
Venec na dvere cca 800kč
Adventni svicky cca 500kč
Ozdoby na stromecek - 800kč (kupujeme každý rok 3-4ks rucne vyrábenych ozdob a tvorime si postupne sbirku)
Snad jsem nic nezapomela ☺️

miryp
12. lis 2025

Výzdoba 700 Kč - je v tom strom, adventní věnec a výzdoba do váz. Žádnou další výzdobu nekupuji, léta používám totéž.
Cenu cukroví a sváteční hostiny neznám, nakupuji čerstvé suroviny až ve chvíli, kdy jdu péct/vařit, tudíž to ještě není aktuální téma.
Cenu dárků také nevím, v tuto chvíli mám vyřešenou pouze jednu charitu, dárky pro učitele a tajného Ježíška, jinak nic. Děti ještě ani nenapsaly svá přání.

konidana
12. lis 2025
@levandule_k

Výzdobu dělám velmi skromnou, dekorace vytáhnu ty, co jsem koupila v předchozích letech. Přiznám se, že já nikdy úplně nepočítám kolik utratím za cukroví, vajíčka mám od babičky, mouku jsem si teď koupila. Perníčky se chystám péct brzo a v podstatě je dám hned ke konzumaci. Když mě honí mlsná, můžu si dát perníček, nebo sladkost kupovanou z obchodu, obojí stojí peníze.

A dárky si dáváme menší, věci si kupujeme v průběhu roku. Nemám potřebu utratit za dárky horentní sumy.

@levandule_k letos to asi budeme mit podobne. Veci nakupujeme v prubehu roku i ted, ale proste jsou to prakticnosti, ktere jdou do pouzivani hned. Nebo deti asi dostanou poukaz na lyzovacku, kterou planujeme uz pres rok. Ale to by bylo i bez jeziska. Letos proste budeme mit pod tim stromem hlavne spolecne straveny cas, a to kdykoli. Nemusi to byt zrovna na stedry den. Dekorace zasadne nekupuji(pokud neslo o vyrobky nasich deti na skolnim trhu) neco se upece.

Penize jsou fakt podruzne, ale jde to s nimi o dost lip, nez bez nich😁

me_druhe_ja
12. lis 2025

Výzdobu nedělám. Stromeček máme umělý, ozdoby už déle, akorát světýlka musíme letos koupit, loni dosloužily. Jiank zadna jiná výzdoba. Peču jen kvůli dětem perníky a další 2-3 druhý cukroví, jinak to skoro nikdo nejí, takže jen symbolicky, abychom dodrželovali i české zvyky. Jídlo na Štědrý den letos dražší, letos je francouzsky menu (střídame se každej rok, loni byla česká klasika a to je skoro zadarmo😀). A dárky? Český knížky a hry už mám nakoupeno z léta, to si nepamatuju a pak předpokládám, že ještě koupíme něco dětem v hodnotě tak max 50 eur. A příteli tak kolem 100eur.

Nicméně každej podle sebe. Krásný vánoce můžou být i s ozdobenou většinou a darovaným sypaným čajem. 🙂

anonym_b5d66a
12. lis 2025

zivy stromek- kolem 1200, v praze jsou silene drahy, a kupujeme ho tejden dopredu, takze proste v peak drahe dobe, ozdoby a svetla mame nekolik let a takovy kupovat kazdej rok ozdoby ci vyzdobu si myslim je blbost, lepsi je handmade :]
jidlo- asi 3000? asi tak normalne jako kazdy jiny nakup jidla, nebereme nic spesl, jen vykuchaneho kapra navic, detem lososa
darky-deti - cely rok prubezne sleduju co stoji a podle toho nakupuju, neoplati se absolutne kupovat na blackfriday, nejvic jsem usetrila nakupu detskych darku na konci srpna a jeste par darku dokoupim ted, podle toho co si dite aktualne preje, je to cca 5-6 darku dohromady kolem 6k(vcetne od prarodicu)
dospeli-jsou vzdy orisek, s manzelem si dame jeden darecek a pak koupime nejaky zazitek nebo nejake letenky, a ostatni rodina nam vzdy rekne co si preje, takze tady to nejde financne urcit, pokud kupujeme prave ty letenky ci vylety

anonym_d128e3
12. lis 2025
@sarihy

...dává se do salátu cibule?... K čemu ti bude, když ti to sem lidi napíšou? Někdo dá několik tisíc, někdo vyšší desítky...neřekne ti to nic, a ještě to může způsobit zbytečné rozepře...

@sarihy no když budeš takto ošklivě psát,tak rozepře uděláš jen ty.Kam ten svět spěje🙈🤮🤮

ditkla
12. lis 2025

Vánoce jsou nejkrásnějším obdobím, vím, že to není o dárcích, ale já hrozně ráda překvapuju lidi a dělám jim radost. Proto až tak na sumu nehledím, ale každému se snažím koupit to, po čem touží 😉

klokanka31
12. lis 2025

Za výzdobu nic, máme vše z jiných let, cukroví letos péct nebudu, malá to nejí, já nesmím kvůli žlučníku, a pár kousků pro manžela mi dá mamka. Stromeček bude stát kolem 1200, dárky cca 30 tisíc.

zlataberta
12. lis 2025

Nikdy to nepočítám a taky se držím při zemi, nepotřebuji dárky pod stromečkem, koupím si během roku, co chci a potřebuji, malé děti nemáme, koupíme stromeček, kapra manžel ulovil😀 uděláme salát a úplně běžný nákup. Vždyť mezi svátky je všude otevřeno. S přibývajícím věkem je to spíš o té pohodě a odpočinku. Výzdobu ale dělám každý rok, to mne moc baví a líbí se mi, když je to hezky vyzdobeno. Já myslím, že každý podle svých možností, zvyku, nálady atd.

sarihy
12. lis 2025
@anonym_d128e3

@sarihy no když budeš takto ošklivě psát,tak rozepře uděláš jen ty.Kam ten svět spěje🙈🤮🤮

@anonym_d128e3 Miláčku, když ani nemáš koule na to, abys nepsala z anonymního profilu, tak jako fakt si tohle asi k srdci nevezmu...howgh...

kakba
12. lis 2025

Letos jsme si nadelili Thajsko, takze zadna vyzdoba doma, ani na chalupe, zadne zasoby jidla, jen par darku vezeme. Takze ano, letos Vanoce budou drahy.
Co se tyce nakupovani darku. Do 10K se vlezu i s drahejma darkama.

bereni
12. lis 2025

@petru445 Stromecek cca 1000 Kc
Ozdoby letos obměna zatím cca 2000 Kč
Nákup na svátky (jídlo,nápoje, losos) cca 2500-3000 Kč
Dárky cca 10.000 Kč
Cukroví suroviny, tyjo asi do 1000 Kč💁‍♀️.
Tak asi vše 🙂

anonym_e9bc60
12. lis 2025

Hm, jen manželovi kvalitní kožený pásek s peněženka (obojí fakt potřebuje jako sůl) a jsem za 4000, ještě potřebuje min. 2ks pyžama (taky nutné a nebufu kupovat levné z Lidlu,bude to mít zas na roky), to bude jen pro něj dárky za 6000. Plus obligátní kosmetika z drogerky, která se tak nějak "očekává". U dětí vůbec netuším, skoro nic si nepřejí, jsem bezradná. Vím, že dceři musím sehnat žuoan a deštník, ale obojí "potřebuje", takže to není TEN dárek. Nějaká kniha, hra, puzzle a víc nevím...ale něco musím vymyslet a je nejvyšší čas. Od babičky dostanou společně nový tablet (vybereme my rodiče). Penize za jídlo a cukroví absolutně nepočítám, suroviny nakupuju tak různě průběžně a o Vánocích nejíme extra jinak než normálně (jako že výdaje na jìdlo za týden se nebudou výrazně lišit od průměrného běžného nákupu)

kupi
13. lis 2025

Na vánoční výzdobě docela ujizdim-takže cca 4000, cukroví pečeme jen 3 druhy, zbytek máme od babiček a objednávám akorát trubičky za 800, dárky- mám v plánu pro deti max 5 dárků, ale protože v tom bude autoškola a iphone + dárky pro zbytek rodiny, tak cca 60tis.

biciklissie
13. lis 2025

Myslím, že i ty suroviny na domácí cukroví něco stojí, másla, čokolády, ořechy a tak dále. Tak to bych řekla tak 1000 Kč. Pak u nás se i dost projí, dopřejeme si lepší maso, různé slanosti, pití, sladkosti, sýry a ovoce, což si tolik běžně nedopřáváme. Plus se něco nosí po návštěvách a taky se chystá pohoštění pro návštěvy u nás. To bych řekla tak kolem 5 tis. K výzdobě každý rok něco přikoupím někdy za pár stovek, někdy za tisíce. Letos je to zatím 2 tis. cca a ještě uvidíme. Co se týká dárků k Vánocům, tak do toho počítám i svátek dcery a narozeniny manžela, mají před Vánoci. Plus pro učitelky, drobnosti kamarádkám. A klasické vánoční. Odhadla bych cca 10 tis., ale myslím, že reálně to bude tak 15 tis. Pak se taky víc chodí na taková ty předvánoční posezení, to bývá v restauraci nějaká útrata, t bych řekla celkem taky tak 2 tis. Stromek máme umělý, kapra nekupujeme, ale jinak je to mazec tedy. Ale za mě je to krásné, prostě čas s rodinou, Vánoce miluju. PS: Salát dělám bez salámu, cibule a jablka. 🙂🙂🙂

amazienka
13. lis 2025

Věřím, že se letos sakumprdum vejdu do 5000. Šílenství kolem Vánoc mi vadí rok od roku více.

reeeza
13. lis 2025

Záleží, kolik je stravníků...pro kolik lidí se kupují dárky atp..

My jsme se tento rok s rodinou domluvili, že pro dospělé jen drobnosti. Čili za dospělého máme dárek v hodnotě 500-1000kč max. Pro děti v rodině nám to nakonec taky tak vyšlo.

Jinak slavím jen s partnerem a s tím si dáváme dárek/ dárky většinou celkově do 2000kč.

K večeři bílá ryba plus bramborový salát plus steak ( ten je zadáčo na poukaz k řezníkovi z práce). Cenu fakt neodhadnu, ale dělávám obří mísu, porcí je tam tak 8-10 a jíme to několik dní od rána do večera 😅. Ale na tom je nejdražší snad ta majonéza, vše ostatní jsou levné suroviny. Plus hrachová polévka, mražený hrách je za pár korun, slaninka. Přes den houbovo kroupový kuba, opět levné kroupy a sušené hříbky ze samosběru.

Cukroví letos uberu, budou tři druhy. Jsem těhotná a hodlám odpočívat. Zpočítané výdaje ale nemám, nepropočítávám to..Ořechy jsme dostali, marmeláda je domácí, takže výdaje jen za mouku, vejce, máslo, vanilkovou esenci.

anonym_d8beac
13. lis 2025

@kesulkak Je to tady! Je to tadyyyyy!!!

monny3
13. lis 2025

Nikdy jsem to nepočítala a možná kdyby jo, tak bych další rok něco z těch položek dost omezila 😅

Největší výdaj jsou určitě dárky, vloni to bylo tak za 50 tisíc hádám, ale 30 z toho bylo kolo pro syna 🤷🏻‍♀️ Takže letos dárky třeba za 20-25, doufám 🫣 To ostatní vánoční je pak pár tisíc no, stromek je jediná jasná jednorázová položka cca za tisícovku, ozdoby používám opakovaně z předchozích let, koupím třeba do 500 něco nového 🎄 Jídlo těžko říct, na ten sváteční týden dejme tomu 6000 🤔

marketa11112
13. lis 2025

Nikdy jsem nepočítala cenu večeře ..věčeříme stejně každý den a vždy to něco stojí. A to, co zbyde, vždycky zbyde, se stejně dojídá další den.
Jinou kapitolou jsou dárky. U nás se plní dětská přání. Jsou věci, za které jsem ochotna dát více peněz a hledám kvalitu a pak jsou věci, kde vybírám nejvýhodnější nabídku. Třeba dcera hodně maluje a vyrábí, pastelky, fixy, bloky, různé barevné papíry, to máme všude. No a teď si přála veliký box s fixama. Mají ho třeba i v actionu, ale na netu koupím jednou tak velký a za ještě lepší cenu.Stejně tak nejsem ochotna koupit dítěti telefon za dvacet tisíc ( ani sobě). Je to pro mě spotřební zboží. Nebo je to u nás dobré s oblečením, děti se nezajímají o značky, synovi je putna, co nosí, dcera jde spíš po obrázku. Tohle ale nebývá pravidlem, co slyším kolem. Ale, zase je u nás drahou záležitostí kolo, jsem ochotna dát víc peněz za drahé pomůcky, sportovní vybavení ( vloni syn dostal velkou motokáru od Bergu), za boty a pod.
Cukroví sice něco stojí, peču s dětmi, ale zase pak nepeču tolik koláče a pod. Takže je vanička, štrůdl a cukroví, případně štola, když se mi chce. Nebo panettone. Ale vše pečeme doma. Pak ta cena není nijak strašná.
Koupila jsem asi za 1000 nové ozdoby. Stromeček je na půdě. Dárky ještě dokupuji, ale část dám babičkám. Určily hezké částky.

izz76
13. lis 2025

@petru445 výzdobu mam z předešlých let, za jídlo utratíme přibližně stehně jako normálně, nedokážeme kvůli Vánocům sníst víc jídla. Darky nevim jeste co vymyslím, možná kolem 15 tisíc.

Strana
z4