icon

Kolik plánujete utratit za dárky a večeři na Vánoce?

petru445
12. lis 2025

Ahoj, kolik letos celkově za vše k Vánocům, dárky, štědrovečerní večeře, nějaké to cukroví, výzdoba atd. utratíte? Chci si to jen porovnat. Pokud je to pro někoho příliš osobní, omlouvám se, nemusíte odpovídat. Díky

Strana
z4
klokanka31
16. lis 2025
@eviicka

Těžko říct jak odpověď, protože spoustu věcí sice koupíme, ale kupovaly by se vlastně stejně (jídlo, praktické dárky).
Ale dětem dárky tak za 5000 (2 děti dohromady i s Mikulášem), manžel, rodina, učitelky... tak dalších 5000.
Dekorace do 500 (víceméně jen jako podpora při místním vánočním trhu).
Jídlo, tam to může být tak 3000 nad rámec běžného rozpočtu.

@eviicka A co za dárky tak kupuješ že tě to vyjde tak levně?

somalicats
16. lis 2025
@klokanka31

@somalicats Tak ono záleží jaké balíčky Mikuláš chystá...Do těch klasických malých balíčků bych taky tolik neutratila, ale u nás je tradice velký pytel (pro dítě, dospělý má malý pytlíček).

@klokanka31 Já teda velké pytle nechystám, to by děcka jedla rok 😀. U nás fičí hodně ovoce, čokoládu taky milujou, ale to už mě vyjde líp jim udělat třeba pralinky nebo kočičí jazýčky nebo figurky sama (je to navíc originál, vím, co do toho dávám, pokud to má náplň a hlavně i tu náplň jim můžu individualizovat). Pytel kvalitní čokošky v cukrářských potřebách vyjde kolem 800 Kč/kg a udělám z toho pro všechny. Když vezmu, že teď bude Mikuláš, pak jsou Vánoce, kde je celkem dost cukroví, tak jsou z toho pak už všichni přeslazený a schovávat kvanta čokolády z Mikuláše až do jara/léta pro mě postrádá smysl, to jim radši koupím novou. Navíc mají celkem hezky rozložené narozeniny od konce prosince až do léta, na podzim pak já, tak máme v průběhu roku ještě dost dortů 😀

drep
16. lis 2025
@somalicats

@klokanka31 Já teda velké pytle nechystám, to by děcka jedla rok 😀. U nás fičí hodně ovoce, čokoládu taky milujou, ale to už mě vyjde líp jim udělat třeba pralinky nebo kočičí jazýčky nebo figurky sama (je to navíc originál, vím, co do toho dávám, pokud to má náplň a hlavně i tu náplň jim můžu individualizovat). Pytel kvalitní čokošky v cukrářských potřebách vyjde kolem 800 Kč/kg a udělám z toho pro všechny. Když vezmu, že teď bude Mikuláš, pak jsou Vánoce, kde je celkem dost cukroví, tak jsou z toho pak už všichni přeslazený a schovávat kvanta čokolády z Mikuláše až do jara/léta pro mě postrádá smysl, to jim radši koupím novou. Navíc mají celkem hezky rozložené narozeniny od konce prosince až do léta, na podzim pak já, tak máme v průběhu roku ještě dost dortů 😀

@somalicats dcera letos dostane k Mikuláši adventní kalendář, který si sama vyrobil (Chokotopia nebo tak nějak) a do pytlíčku jí dám sušené ovoce a alaburky a malou hru. Dává mi to výrazně větší smysl než ji utopit v nekvalitních sladkostech (do čehož počítám i Milku, Lindt a spol, jak je v čokoládě sojový lecitin, tak prostě není kvalitní).

ee.liska
16. lis 2025
@hanka_12345

@ee.liska jako ze za.darky.das.50-80 000 ? 😦 muzu se zeptat co tak kupujes? To si nedovedu predstavit.

@hanka_12345 ne, částka za celé Vánoce i s jídlem, výzdobou

ferda90
16. lis 2025

@petru445 kolik utratime za jidlo, cukroví ti uplne nereknu pac to nejak nemam spocitane, ale na veceri k nam chodi noji rodice+segra a tchyne, takze nas byva doma 6 dospelych a dve male deti, co se ty darku, tak s pritelem mame danou castku, za kterou si darky kupujeme - 3tisice a pro deti mame 4 mensi darky, ktere vysly na 1000 kc(ja rada kupuju na vinted, takže i letos jsem tam pro deti koupila darky v noc hezkem stavu+neco nove v akci) vic toho nekupujeme protoze dalsi darky dostanou od mych rodicu, od tychne a tchana a on moji segry, takze ve finale darku bude dost
Ono fakt zalezi, ja chci jit cestou mene darku at proste deti vi, ze Vanoce nejsou jen o kupe drahych darku, ale i o drobnostech
Syn ma radost i z auticka za 130 kc 🙂

linusha
16. lis 2025

@petru445 cukroví děláme 6 druhů v bezlepkové podobě takže cca 1000, dekorace neuznavame jelikož pro nás jsou to pracholapače, stromeček vloni stal 700, večeře pro 4 do 600, dárky záleží na počtu osob a co si přejí u nás bude letos nejdražší dárek pro tchany chtějí drahé vitamíny a dcerky kuchyňka ta je za 2300. Ozdoby na stromeček máme z loňska. Dárky nakupuji průběžně ať to pak není takový randál.

eviicka
16. lis 2025
@klokanka31

@klokanka31 vzpomínám, co minulý rok: děti lego 1600, deskovka 500 (oboje měly dohromady), pak knížky, vybarvovačky, tvoření-každý tak 3 věci celkem za 500. Něco sportovního taky každý tak 500. No a pak má určitě každý ještě nějakou menší hračku.
Mikuláš počítám čokoládový adventní kalendář a drobnou hračku, výrobek nebo tak. Dáváme ještě ovoce apod. to tedy nepočítám, to kupujeme i bez Vánoc.

eviicka
16. lis 2025
@klokanka31

@klokanka31 dospělí - s manželem si dáváme praktické drobnosti, kosmetiku, kalendář, neco dobrého... to je tak 1000 + něco na sebe další 1000. Učitelky tak 5x 100, další děti v rodině 2x 500 (dávám poukazy), ségra 1000 (knížka, kosmetika), manželova rodina kalendář + něco na zub.

marketa11112
16. lis 2025

Když ono je to těžké. Někdo koupí dětem třeba nové kolo během roku jen tak, jiný čeká na Vánoce ( třeba my). Tak se to pak vyšplhá jinam. My si s manželem necháme pod stromek to, co máme stejné v plánu koupit..letos slušnou sušičku potravin ( starou obyčejnou máme dvacet let), chtělo by to nový vysavač. Ale uvidíme, jak to vyjde. Teď se sešli ještě jiné výdaje a na prvním místě je splnění přání dětem. + Vždy mají pod stromečkem nějaké pomůcky na cvičení, něco do snoezelen pokojíku, něco na psychomotorický rozvoj a pod. ( Letos světelný stůl s doplňky na třídění, nový kinetický písek, průhledná čísla a písmena a pod). Další kapitolou jsou věci na vyrábění a malování. Z nás velké téma a defakto dokupuji vše možné cel rok. Na Vánoce nechávám to dražší ( takže obří box s fixama, malířský kufřík, plátna na malování, různé předtištěné papíry a pod. ). Vloni děti chtěly cokoli na vyrábění svíček a mýdel. Snažím se koupit i knížku k Albi tužce. Případně nějakou hračku. Vždy mají pod stromečkem novou hru ( nějakou prostorovou). Jo a ponožky s legračními obrázky. Letos tam bude sada knížek pro oba ( koupena zde na mk).
Jinak mezi svátkama chodu návštěvy, koupím navíc limo, džusy, chipsy, děláme jednohubky, dávám pak štrůdl nebo vánočku, cukroví. Klasika. Nedělám pak večeři, všichni se najít od stolu. Letos tedy bude velká návštěva na silvestra, i s přespáním, tak to musím trošku dovymyslet, využijí domácí zavařené výrobky. Věřím, že také něco přivezou. Zvládneme to.
Příbuzným dáváme také dárky. Ale jen prarodičům a synovci. Limit máme nastalo na 500 a vždy něco vymyslím. Babička letos dostanou kabelku ( aktuálně sleva na CCC - 40 %). A jeden děda asi taštičku přes rameno na doklady. Apod. Druhý ještě nevím. Horší je to se synovcem. Je hodně náročný a vybrat něco je nadlidský výkon. Snad něco vymyslíme.
Učitelky jsou kapitola sama pro sebe. Ale mám tu polštářek na oči z dm, pak asi přidám domácí marmeládu, malý keramický výrobek od dětí, možná maličko cukroví. To samé dostanou známí, kteří dorazí k nám.

eviicka
16. lis 2025

Je fakt, že jsem zapomněla započítat, dárky pro kamarády dětí, různá vánoční dobročinnost (dobrovolné vstupné na akce) a další 🙂 fakt těžko to všechno shrnout 🙂.

michaela666
16. lis 2025

@klokanka31 Já když viděla letos ceny sladkého, tak není těžké utratit tolik peněz. To naskáče hned a i když nemusíme výrazně šetřit, tak to už z principu nekoupím.
Malá na Mikuláše dostane adventní kalendář - něco od Kinder a k tomu knížku. No a taky pár brambor a kousků uhlí 🫣😀. Pro rodiče síťku mandarinek a pytel buráků, abychom si zavzpomínali na naše dětství a hotovo.

Když vezmu kolik sladkého vždycky dostane od babiček + balíček z mojí a letos i manželovi práce, tak to jíme ještě v únoru.

somalicats
16. lis 2025
@drep

@somalicats dcera letos dostane k Mikuláši adventní kalendář, který si sama vyrobil (Chokotopia nebo tak nějak) a do pytlíčku jí dám sušené ovoce a alaburky a malou hru. Dává mi to výrazně větší smysl než ji utopit v nekvalitních sladkostech (do čehož počítám i Milku, Lindt a spol, jak je v čokoládě sojový lecitin, tak prostě není kvalitní).

@drep Přesně, proto jim tu čokoládu radši udělám sama. Čistá čoko bez těch srágor okolo a když náplň, tak ze stoprocentních ořechových past nebo z ovocného pyré.

somalicats
16. lis 2025
@drep

@drep P.S. Jestli si vyráběla kalendář v Chocotopii, tak tam používají hodně kvalitní čokošku, občas tam na workshopy děcka beru a ptala jsem se, co tam mají. Pracují s Belcolade.

hanka_12345
16. lis 2025
@ee.liska

@hanka_12345 ne, částka za celé Vánoce i s jídlem, výzdobou

@ee.liska No i tak. My jsme 4, nejsme teda zadni chudaci co se financi tyce (myslim jako ze nemusim pocitat kolik dam za jidlo) a nedovedu si predstavit dat za vse 80, to mi prijde jako hodne velkej prestrel :D

ee.liska
16. lis 2025
@hanka_12345

@ee.liska No i tak. My jsme 4, nejsme teda zadni chudaci co se financi tyce (myslim jako ze nemusim pocitat kolik dam za jidlo) a nedovedu si predstavit dat za vse 80, to mi prijde jako hodne velkej prestrel :D

@hanka_12345 že tobě to přijde jako ústřel je zrovna mne úplně jedno 😉

hanka_12345
16. lis 2025
@ee.liska

@hanka_12345 že tobě to přijde jako ústřel je zrovna mne úplně jedno 😉

@ee.liska no asi nebudu jedina. To je jedno jen me zajima co kdo za 80K nakupuje. Asi budete z tech mamonu kdo tahne 6 kosu zradla. Diky za pekny info-slusne jsem se zeptala tak nemusis psat jako ze jsem ti odpadla od prdele.. Mej se.

klokanka31
16. lis 2025
@hanka_12345

@ee.liska no asi nebudu jedina. To je jedno jen me zajima co kdo za 80K nakupuje. Asi budete z tech mamonu kdo tahne 6 kosu zradla. Diky za pekny info-slusne jsem se zeptala tak nemusis psat jako ze jsem ti odpadla od prdele.. Mej se.

@hanka_12345 Proč na ni útočíš? Myslím teď s těma košema žrádla...🤨 Někdo investuje desetitisíce do dovolené, někdo do Vánoc...

ee.liska
16. lis 2025
@klokanka31

@hanka_12345 Proč na ni útočíš? Myslím teď s těma košema žrádla...🤨 Někdo investuje desetitisíce do dovolené, někdo do Vánoc...

@klokanka31 děkuji 🙂

ee.liska
16. lis 2025
@hanka_12345

@hanka_12345 nebudeš tomu věřit, ale koš máme jen jeden. Jen prostě rádi investujeme do společného času a kvalitních věcí. Máme velikou rodinu, dost dáváme na potřebné a asi je mi jedno, co ty si o tom myslíš. Pouze jsem odpovídala na otázku zakladatelky. A protože běžně během roku dražší věci nekupujeme, Vánoce jsou pak super příležitost.

marketa11112
17. lis 2025

Já myslím, že kdo má starší děti, tak stačí když přijdou s tím, že potřebuji nový počítač, mobil, PlayStation, kolo, vybavení na lyže a pod. To už je pěkná darda. Tedy cokoli z toho. A když se takové děti sejdou dvě, tři. Pak stačí přidat dárek do domácnosti ( nějaký pěkný dražší spotřebič, který si člověk schovává pro tuto příležitost) , nebo třeba dražší dárek pro manžela či pro sebe, pár příbuzných, kamarádů, učitelek, kamarádů dětí, pár návštěv, nákup většího množství oříšků a pochutin . No, ono se to pěkně nasčítá.
Já to raději nepočítám a nakupuji kde co postupně po celý rok a v různých akcích. Ale je mi jasné ,že v tom máme také dost peněz ( asi víc, než bych chtěla). Některý rok jsou Vánoce skromnější, jindy dražší, dle toho, jaké jsou příjmy . Ale snažíme si Vánoce užít, když je to možné. .

felis
17. lis 2025

Vybírám dárky pečlivě a začínám už třeba srpnu. Je to ale prostě tím, ze ráda dávám a snažím se vymyslet něco, co druhého opravdu potěší. Cena samozřejmě taky rozhoduje, ale pro někoho je to věc za 100,- a pro někoho za 1.000,-. Nakupuju postupně. Něco je promyšlené, něco impulsivní. Jsme velká rodina a vidame se, takže i ta částka je vetsi.
Za ta léta už mam výzdoby až až, tak kupuju jen jednotlivé věcičky, co se mi líbí. Tam se vejdu do málo peněz už. Spíš mi jde o tradice: s kámoškou chodíme na motani adventních věnců u nich do DDM, se starší dcerou chodime vybírat každá ozdobu na adventní trhy, jezdíme se podívat na trhy do jiných měst, ...
Co se týče jídla, tak nevím... je to vic nez jiné měsíce, ale částku nevím. Muj muž si rád dopřeje. Pro něho je plný stůl a dobroty nějaká kompenzace s dětství 🤣 ale co? Jsou přece Vánoce 🙂 a ty ja miluju 😍

brunetka11
17. lis 2025
@ee.liska

@hanka_12345 nebudeš tomu věřit, ale koš máme jen jeden. Jen prostě rádi investujeme do společného času a kvalitních věcí. Máme velikou rodinu, dost dáváme na potřebné a asi je mi jedno, co ty si o tom myslíš. Pouze jsem odpovídala na otázku zakladatelky. A protože běžně během roku dražší věci nekupujeme, Vánoce jsou pak super příležitost.

@ee.liska Máme to podobné. A pak se pohybujeme o Vánocích v podobných a i vyšších částkách.
Slušnější kolo vyjde kolem třicítky, notebook nebo mobil, šperk a lítá tam klidně šestimístná částka.
Ale jak píšeš - přes rok nenakupujeme yx věci. Navíc si už pár let cíleně dávám v roce několikaměsíční, klidně i půlroční detox od on-line nakupování. Odmítám nakupovat na čínských tržištích. Raději jednu věc, ale kvalitní a na Vánoce nebo narozeniny.

P.S. už proto se mi tu nechtělo odpovídat na otázku této diskuze. Nemá smysl se hejtit - je to o životním stylu, příjmech dané rodiny a nastavení priorit.

klokanka31
17. lis 2025
@ee.liska

@klokanka31 děkuji 🙂

@ee.liska Není zač 😊 Já tak nesnáším tyhle ženský co si musí za každou cenu do někoho kopnout...😡 Hlavně si z ní nic nedělej, sama má se sebou očividně problém.

klokanka31
17. lis 2025
@marketa11112

Já myslím, že kdo má starší děti, tak stačí když přijdou s tím, že potřebuji nový počítač, mobil, PlayStation, kolo, vybavení na lyže a pod. To už je pěkná darda. Tedy cokoli z toho. A když se takové děti sejdou dvě, tři. Pak stačí přidat dárek do domácnosti ( nějaký pěkný dražší spotřebič, který si člověk schovává pro tuto příležitost) , nebo třeba dražší dárek pro manžela či pro sebe, pár příbuzných, kamarádů, učitelek, kamarádů dětí, pár návštěv, nákup většího množství oříšků a pochutin . No, ono se to pěkně nasčítá.
Já to raději nepočítám a nakupuji kde co postupně po celý rok a v různých akcích. Ale je mi jasné ,že v tom máme také dost peněz ( asi víc, než bych chtěla). Některý rok jsou Vánoce skromnější, jindy dražší, dle toho, jaké jsou příjmy . Ale snažíme si Vánoce užít, když je to možné. .

@marketa11112 Naše Eliška letos přišla s tím že úplně nutně potřebuje vlastní počítač a vesmírný dalekohled. Tak jen za tyhle dva dárky padlo 6 tisíc, a kde je zbytek...To není jako když byla maličká a kupovaly se gumové kostky atd. 😁

drep
17. lis 2025
@hanka_12345

@hanka_12345 my si manžel koupili nov v létě, když jsme se potřebovali, ale kdybychom si je nadělili k vánocům, byli bychom přes stotisíc jen na dárcích pro nás dva. A to nepočítám výbavu na bike-packing😅. Nic to nevypovídá o naší rozežranosti (navíc koupíme jenom stejky z tuňáka, ale ty jíme i přes rok a nealko sekt), jenom to hovoří o tom, že máme rádii gravel. A řada rodin to bude mít podobně. My naprosto běžně do jednoho člena investujeme tak desítku, zase ne z rozežranosti, ale s manželem si nadělujeme pobyty pro nás dva atd.

lauriak
17. lis 2025
@drep

@hanka_12345 my si manžel koupili nov v létě, když jsme se potřebovali, ale kdybychom si je nadělili k vánocům, byli bychom přes stotisíc jen na dárcích pro nás dva. A to nepočítám výbavu na bike-packing😅. Nic to nevypovídá o naší rozežranosti (navíc koupíme jenom stejky z tuňáka, ale ty jíme i přes rok a nealko sekt), jenom to hovoří o tom, že máme rádii gravel. A řada rodin to bude mít podobně. My naprosto běžně do jednoho člena investujeme tak desítku, zase ne z rozežranosti, ale s manželem si nadělujeme pobyty pro nás dva atd.

@drep tak ale to je potom otazka jestli sa bavime kolik dame za darky na vanoce nebo co vsechno jsme si koupili pocas roku. Protoze kdyz si tam kazdy narata jeste letni dovolenou, eurotrip, welness a ze jsme si tento rok kopili auto tak se dostaneme i daleko pres pul milionu 😅😅

drep
17. lis 2025
@lauriak

@drep tak ale to je potom otazka jestli sa bavime kolik dame za darky na vanoce nebo co vsechno jsme si koupili pocas roku. Protoze kdyz si tam kazdy narata jeste letni dovolenou, eurotrip, welness a ze jsme si tento rok kopili auto tak se dostaneme i daleko pres pul milionu 😅😅

@lauriak my věci obecně kupujeme, když je potřebujeme a kolo mám v kategorii “potřebuju”, vánoce máme na věci, co chceme. Já tím jen chtěla říct to, že nějaká suma je totálně nicneříkající číslo, protože každý vánoce pojímá jinak a spousta lidí by si ty drahý kola nadělila pod stromek a vypadali by to, jak mají mega drahý vánoce, ale přitom by to bylo něco, co kupujou jednou za 10-20 let.

lauriak
17. lis 2025
@drep

@lauriak my věci obecně kupujeme, když je potřebujeme a kolo mám v kategorii “potřebuju”, vánoce máme na věci, co chceme. Já tím jen chtěla říct to, že nějaká suma je totálně nicneříkající číslo, protože každý vánoce pojímá jinak a spousta lidí by si ty drahý kola nadělila pod stromek a vypadali by to, jak mají mega drahý vánoce, ale přitom by to bylo něco, co kupujou jednou za 10-20 let.

@drep uplne souhlasim. Ja to treba beru tak, co jsem na vanoce koupila, co bych si jinak nekoupila (napr. nase deti nepotrebuji dalsi lego ale je to jejich prani tak to koupim i kdyz jich doma mame pres dvacet). A kdyz potrebuji novou mycku, vysavac, mobil nebo kolo tak si to koupim hned a nebudu cekat na vanoce.

mourovatakocka
17. lis 2025

To je super mít v mobilu v záložkách nějakou diskuzi pár dní, jakože až bude chvilka, počtu si a vono se to mezitím zvrhne v "My chceme kvalitně trávit čas a tak dáme za Vánoce totéž, co je čtvrtletní příjem někoho jiného a šup se pochlubit na sockach". Jen mi chybí okřídlené "ale každého věc".

marketa11112
17. lis 2025
@mourovatakocka

To je super mít v mobilu v záložkách nějakou diskuzi pár dní, jakože až bude chvilka, počtu si a vono se to mezitím zvrhne v "My chceme kvalitně trávit čas a tak dáme za Vánoce totéž, co je čtvrtletní příjem někoho jiného a šup se pochlubit na sockach". Jen mi chybí okřídlené "ale každého věc".

@mourovatakocka Hele, tohle je ale strašně těžký. Nikdo přeci nemůže za to, že když on má vyšší příjem, tak ti druzí nižší. Přeci nemůžeme po někom takovým chtít, aby se omezoval ve spotřebě proto, že třeba my musíme? Tohle mi nezní dobře. Každý se musí přizpůsobit svým možnostem. A vůbec to neznamená, že takové vánoce budou špatné. U nás byly dražší, když syn dostal kolo ( trojkolku). Také se snažíme plnit dětská přání, ikdyž třeba levněji, než jinde. Dcera si letos moc přála mobil, ale iPhone fakt nečekejte. Ikdyž s tímto názvem přišla , protože jej jedna spolužačka má ( poděděný od maminky, je to má kamarádka). I s obalem a krytem skla jsme se vešli do dvou tisíc. A udělá ji velkou radost. Kdyby dostala daný iPhone, tak ta radost nebude větší, bude úplně stejná. Nevidím v tom tedy význam. Ale vidím to, že za stejnou částku můžeme mít mnoho jiných věcí, zážitků, výletů, návštěv kin apod. A kdyby jí tento telefon spadl a odneslo to sklo, nebudu ji vzteky trhat hlavu ( obrazně). Ale pokud někdo takový telefon dítěti dá, jednoduše proto, že to pro něj není tak šílený výdaj, tak ať dá. Proč bych to měla řešit? U nás je zase zvykem, že je pod stromečkem vícero balíčku, děti to milují. Mají tam vždy něco dražšího a pak několik drobnějších věcí. Jinde mají třeba strop pěti dárků. A taky jim to funguje. V pořádku je obojí.

Strana
z4