Manželovy dluhy a rozhazování peněz. Jaké je řešení?
Ahoj holky. Předem se omlouvám za anonym...stydím se... Mám takový malý/velký problém. S manželem jsme spolu dva roky, z toho rok manželé, jsem těhotná, v létě se nám má narodit miminko. Teď k věci... Před svatbou jsem věděla, že manžel má nějaké dluhy...nikdy o tom ale příliš mluvit ani nijak jinak diskutovat nechtěl ( i přes mé opětovné naléhání)...vzali jsme se a dva týdny po svatbě jsem z něj dostala alespoň částku, kterou dluží... Takže mi bylo jasný, že holt to nebude žádná hitparáda ale přežijeme...nakonec se rozhodl pro insolvenci. Jelikož jsem těhotná a na neschopence, beru něco málo přes 4 tisíce... Manželovi po stržení zůstává 14 až 16 tisíc... S tím co je měsíčně potřeba zaplatit si moc neškrtáme, máme nějakých 150-170 Kč na den. Není to málo ale ani moc... Do té doby, dokud chodila jeho výplata na můj účet to bylo v rámci možností v pohodě. Věděla jsem co je potřeba zaplatit, kolik nám zbyde... nakonec po velké hádce v lednu jsem mu řekla, ať si tedy nechává posílat peníze k sobě, když nemá přehled a se*e se kvůli tomu...problém je v tom, že on prostě neudrží korunu a je schopný výplatu rozházet za pár dní za hovadiny...popravdě nevím, co si počít. Poslední dny přemýšlím i nad tím, jestli bych
se sama bez něho neměla líp... Dokonce ani nevím, jak popsat pocity k němu...navíc se mnou cloumaji hormony, to mi upřímně taky moc nepřidává...někdo nějaký nápad, jak z toho ven??? Omlouvám se za výlev ale nemám si o tom s kým pořádně popovídat...
Možná by bylo dobré zajít si pro radu za právníkem, protože očividně nemáš jistotu, že neudělá další dluhy které by pak mohly spadnout i na tebe. Podle toho co píšeš bych se dost bála jeho dalšího chování a to, že vám jednou domů přijde exekutor. Ach jo ☹
@dixi86 ano, mám syna, 9 let, rodiče si vydělají dost peněz takže když to řeknu blbě, z rodičáku když nevyjdu, pomůžou mi. Jsem moc ráda, že je mám. Fungujeme jako rodina, pomáháme si. Nevím co bych si bez nich počala... Byla jsem zaměstnaná na DPP a dpč zároveň, za úplné minimum, při zjištění těhotenství jsem šla na neschopenku, práce ve vysoce infekčním prostředí ..takže proto mě doktor nechal zrovna doma...no a firma mi dala výpověď, což na ty dvě dohody můžou...takže mě vyplácí OSSZ a po porodu hurá na pracák 🙄
@journals byla jsem uklízečka v nemocnici, takže infekce, chemikálie...
@mmm12345 no mamka je z toho na prášky kvůli mě, taťka se snaží se do toho nemíchat, protože je to mezi náma...což chápu... Kdyby aspoň dostal trochu rozum, že za chvíli přijdou ještě větší výdaje...to on mi teda řekne, že to ví, že to chápe...ale tam to taky končí...
@journals no to kdyby nebyl v insolvenci a přišel k nám exekutor, to už by letěl z baráku na hned...ale říkala jsem mu, že holt to takhle dál nejde a nepůjde...že holt se prostě rozvedeme, a buď spolu budeme nebo ne...mě taky děsí představa co kde ještě vyplave a aby tyhle jeho dluhy co si nadělal s bývalou nešly za mnou ..
Rozhodně bych se zatím rozvedla a uvidíš. Buď se srovná a můžete spolu žít a nebo se nesrovná a ty aspoň nebudeš mít na krku jeho další dluhy. A věř mi, že s jeho přístupem si rozhodně udělá další.
@gracinka7 to mi právě přijde zatím jako nejrozumnější řešení... Pak bych aspoň taky asi byla klidnější... protože jinak už fakt nevím jak dál...
Na jednu stranu tě chápu, na druhou, pokud by jsis to rozmyslela,lze třeba manželství stornovat na základě zamlcenyvh údajů? Já si manžela vzala také a dluhami i trestní minulosti, máme spolu dceru a čekáme druhé, akorát teda manžel ačkoliv má insolvenci a ještě platí alimenty na první dítě, se kterým nemá žádný vztah, snaží se nás zabezpečit. Snazi se vydělat peníze, vše donese domu a já platím co mám. Hodně ušetříme na jídle jelikož je kuchař, takže jidlo nosí z práce. Jediná možnost je sednout si a protlačit aby donesl peníze a tys zaplatila co je nejdůležitější a zbytek peněz si rozpocitali, popřípadě mu dat nůž na krk, čekáte miminko a jsi těhotná takže je potřeba to vyřešit . Držím palce 🍀
@roxanalit já jsem si právě naivně myslela, že to taky tak fungovat bude...já neříkám že mi nepomáhá, nebo že se fláká. To ne, jen prostě po finanční stránce a komunikací skrz peníze to prostě drhne. A hodně.
Já chci jen dát povzbuzení.. Moje sestra dlužníka jednou tolik než by a s manželem. To zvládli splatit i se dvěma detma. Tím jsem jen chtěla říct, že když se chce, jde dost. Jde o to, jestli chcete..?
Tvůj problém je, že máš manžela, který není chlap a k problémům se není schopen postavit čelem. A to se podle mě nezmění. Těžko z něj v dospělosti uděláš jinou osobnost, lidé se zásadně nemění, když sami nechtějí, což on očividně nechce.
Na tvém místě bych se situaci snažila ošetřit alespoň teď, když jste to neřešili před svatbou. Buď bych se rozvedla, nebo pokud by to mělo trvat dlouho, tak bych alespoň zúžila SJM, to by mělo jít i po svatbě, ne zpětně, ale do budoucna, kdyby si náhodou chtěl dělat další dluhy bez tvého vědomí.
Je sice blbé, že jsi takto v dospělosti závislá na rodičích, ale je lepší, když budeš se dvěma dětmi sama, než abys ještě řešila průšvihy svého muže, který se o tom s tebou vlastně odmítá bavit. A pokud už jsi zkoušela dát nůž na krk několikrát a nikam to nevedlo, tak musíš příště říct, že pokud neudělá něco, tak ty uděláš něco, ale opravdu to dodržet. Když člověk vyhrožuje, tak jedině tím, co je schopen a ochoten udělat.
Nečetl jsem diskuze, já jsem na tom podobně jako ty. S pár velkými ALE. Můj muž mi hned sdělil jak na tom je. Před 12 lety nebylo "lehké" dostat se do Insolvence. Poctivě jsme na tom spolu začali makat až se to povedlo a jemu insolvenci schvalili no a pak jsme se konečně mohli vzít. Nemáme Před sebou tajnosti a ikdyž mě občas nase*e a i já jeho a s penězi jsme na štíru tak se navzájem podporujeme. Letos v létě končí jeho insolvence ale moje hypotéka tu s námi bude do synovych 30-ti let. Držím ti palce aby jste si to srovnali a stali se taky parťáky, rovnocený partneři.
Není den, kdy by se tu neobjevil přispěvek o nemožných chlapech. Tohle prostě nepochopím, jak si může ženská vzít chlapa s dluhy, ke který se není schopen postavit nebo kriminálníka a ještě si s ním pořídit dítě.🤦 Za co dluží? Podle toho co píšeš, si napujcoval na blbosti. Dluhy za dylinoviny je prostě pro mě známka naprosté nespolehlivosti. Takže v to v jaké jste situaci si za to vlastně můžeš i sama, protože jsi to věděla. Takže v tuhle chvíli bych mazala za právníkem, poradila se. Pak jsou jen dvě možnosti, pokud s tebou bude chtít být, bude bez diskuze odevzdávat celou výplatu na tvůj účet a ty ji rozdělis na příslušné výdaje nebo sbalit chlapci kufřík i s rozvodovými papíry. máš velkou výhodu, že bydlíš v domě u vašich. Já se teda divím i tvým rodičům, že si něco takového pustili do domu. Pokud se o první variantě odmítá bavit, je to jasný signál pro variantu dvě.
Tak chlapcovi nezbývá nic jiného než si najít práci,kde vydělá víc nebo dvě práce.A Ty si pořádně rozmysli jestli s ním chceš být nebo ne....
Pokud mají rodiče peníze a pomůžou ti, tak bych jejich pomoc využila na jedno klíčové - právníka. Podle mě by pro tebe bylo nejvýhodnější ponechat si manželství (případný sirotčí, vdovský důchod a podobně) a zúžit SJM, abys neručila za žádné jeho minulé (před manželstvím) ani budoucí (co by si ještě nabral) dluhy. Abys měla jasně právně dané, že dům je tvůj (a nepřišla o něj kvůli nějakému jeho průšvihu). Zda to jde a jak přesně se to dělá, s tím ti pomůže právník. Manžela pak jen postav k hotovému.
Samozřejmě záleží, jak na tom je i jinak než co se týče peněz, ale pokud spolu jinak nějak vycházíte a funguje, pomoc chlapa s dítětem je nenahraditelná (hlídání a podobně). Tzn. jenom potřebuješ, abyste šli finančně každý na sebe. S penězi se domluvte, kolik pošle na domácnost / jídlo / děti / energie - a se zbytkem ať si dělá, co chce. Počítej s tím, že prostě bude jíst z ledničky, ale když budete domluvení, kolik ti pošle (ať nastaví trvalý příkaz), tak ať jí - a ať si zbytek klidně rozháže. Holt finance budeš muset hlídat ty, že budeš mít rezervu.
A co jsem já před otěhotněním vůbec netušila, naštěstí jsem měla výbavičku od rodiny, tak jsem ani řešit nemusela - dětské věci stojí šílené peníze, Pepco má levný věci, ale je to kus hadru, který se po pár vypráních sepere, že to fakt nejde. ALE - dětských věcí se všude válí, holkám se to vůbec nedaří prodávat, dá se sehnat za 5 Kč / kus i hezké věci - nebo ti třeba dají i zadarmo, když budou vědět, v jaké jsi situaci a mít pocit, že ti pomůžou. A plno věcí ti kamarádky můžou i půjčit, pokud třeba čekají, že budou mít druhé - já měla půjčenou váhu (skončila mi tu nakonec s tím, že až bude jisté, že nebude další dítě, pošlu ji zase do světa nějaké potřebné mamince), měla jsem půjčenou ohřívačku na mlíko, odsávačku (ta se mi bohužel rozbila, tak jsme se domluvily na náhradě - to se může stát). Babičky, příbuzní - často chtějí přispět, dávají dárky, je vhodné vědět, co chceš a říct si přesně o to, co potřebuješ (jako prevence hromady nepotřebných krámů).
Pleny z Alberta (pokud máš poblíž) jsou super a často mívají akci. Jsou dle mého zjištění i mnohem ekologičtější a šetrnější než Pampers.
Na kojenecká mlíka jsou velmi často slevy. Super dětské "jídlo" (za hezké ceny) má DMko - jak se dítě rozjí, hodí se vařit, ale mně malý šíleně dlouho snědl tak třetinu skleničky za den, to jsem pro něj vařila jen když jsem to současně vařila i pro sebe.
Koupání se nedoporučuje denně a já první asi 2 roky používala vzorek mýdla, co jsem dostala jako těhotná - když měl fakt špinavé vlásky - a jinak čistá voda stačí. Vlastně i ten třetí rok jsem používala výjimečně.
Na čem neušetříš jsou boty, ale první 3 měsíce chůze je ideální bosá noha (tobě to nejspíše vyjde na léto), potom stejně typicky dítě moc nechce běhat po venku, kamarádka dokonce první botky na ven šila ve stylu stonz. A pak se dají koupit barefooty přes bazárky.
A hodně mě teda stály různé léky - vitaminy, ale i antibiotika jsou s doplatkem. Tam to jsou občas šílené pálky, ale pojišťovna dává dost bonusů a proplácí zpátky, zjisti si to.
Ne, že bych malému nic nekoupila - ale u spousty věcí to je fakt, že mu koupím, protože chci a ne proto, že musím. I hračky jsou na bazárcích a opět za pár korun.
Držím pěsti.
Promiň, nečetla jsem celou diskuzi, ale už jen ta tvoje veta - vím, že jsem si ho neměla brát a mít s nim dite. V podstatě sis odpověděla sama. Můj názor je, že byste měli jít od sebe, navíc v tyhle domácnosti s malym ditetem tě to dřív nebo později zničí. Když se o tom nechce bavit a rozhazuje tak se prostě nezmění a bude to ve vztahu jen horší a horší.
@nazka jasně že chci, a on chce taky, jen už nějak nemá smysl mi říkat, že holt musí fungovat normálně a ne rozházet peníze který máme na jídlo za hovadiny...
@westie
@morwisek
@alubif já už jsem z toho tak psychicky zlomená, že i ve stavu v jakým jsem asi podám žádost o rozvod... Tohle je prostě nereálný i do budoucna... Holt co jsem si nadrobila, to si sezobu ale takhle už je to prostě neúnosný...dluží ani nevím za co...nabral si dluhy s bývalou...ona chtěla auto, on šel, vzal půjčku, koupil jí ho....a takhle to asi bylo se vším. Když se rozváděli tak si vzal dluhy na sebe...
@zmrzlinka to právě bohužel není tak jednoduchý. Čím víc si vydělá, tím víc mu seberou. Takže jedině brigáda na černo... Což o to...vždycky dělal jak hledá...a že nikde nic není....jako u nás je to s prací hodně špatný ... No nakonec jsem mu domluvila takový kšeft sama, protože on není prostě schopný si něco, cokoliv, zařídit sám
@merope tak výbavu naštěstí už z větší části mám, to jsem pořídila postupně a pomalu z neschopenky...nějaké oblečení mám nové, něco darované takže to je v pohodě... Dál mám kočárek, postýlku, vajíčko. Už mi chybí vlastně jen matrace do postýlky a vanička z těch větších věcí. Celý set do postýlky pro miminko jsem si ušila sama na stroji.
Bohužel DM, Albert a tyhle obchody tu nemáme. Nejbližší jsou 30km, ale budu jezdit pro plíny, vlhčený ubrousky, přesnídávky a UM do Polska, to mám blíž.
Navíc se mi blíží narozeniny tak se mě mamka ptala co bych chtěla tak jsme se dohodly, že mi dá peníze a já si dokoupim co je pro mimčo potřeba...
Ale určitě se budu snažit ušetřit tam, kde to půjde. Už je to přecejen skoro 10 let co jsem měla doma miminko, tak si musím trochu oživit paměť s tím co je potřeba 🙂
@fresshinka ano, bohužel máš pravdu, jako ostatní holky tady...
Já hlavně nechápu proč ses musela hned vdávat? Vždyť jsi mohla normálně porodit, dítě mít příjmení po tobě a bylo by 😉 Navíc neznat finanční stránku svého partnera mi přijde podivné na dnešní dobu...
A ty od něj ocekavas že bude "hlavou rodiny" ? Chlap co neudrží peníze v ruce?
Příběh ze života: chlap si na výšce udělat dítě,vzali se. Místo vojny se upsal do dolů, tam se mu nelíbilo, tak se nechal zavřít do blázince, z tama ho vytáhla manželka. Tramvají jezdil na černo, upomínky pálil, manželka jednu náhodou našla. V tý době to byli už strašný prachy. Zrušila mu účet a vše chodilo na ni, když tři roky sekal latinu, účet si mohl znova zřídit. Po pár letech manželka zjistila, že je na černé listině neplatičů, protože ji manžel uvedl jako spoludlužníka na půjčce o které ani nevěděla a on ji neplatil. Pořešila jeho rodina. Pár let byl zas klid, pak ho vyhodili z práce a před manželkou to tajil, soc. a zdrav. neplatil. Prasklo to po letech, dluh skoro mega, plus ještě penále. Předstíral pokus o sebevraždu, aby ho rodina litovala a nekritizovala jeho dluhy.
Doporučuji rozvod.
@veruuu_kubesovic bohužel, stalo se...jiné páry se berou po 3 měsících vztahu nebo čekají dítě .. bohužel, je to tak, jak to je... Pozdě bycha honiti... Dostala jsem se do takové situace sama a tady jsem se jen prostě potřebovala vypsat...
@syslounek tak to už je taky pořádný extrém...
Jak píšeš, že když víc vydělá, víc mu seberou. To je přece jedině dobře. Aspoň bude mít nižší dluh. I když chápu, že ty peníze bys využila i jinde.
@gracinka7 to jo, já jsem to myslela tak, že to není řešení, že finančně nám to stejně v domácnosti nepomůže, kdyby bral víc, protože by mu to stejně sebrali..
A muž se k tomu staví jak? Očividně není moc finančně gramotný, ale je s ním řeč, nebo je to takový ten typ že ví vše nejlíp a nenechá si od ženské poradit? Kdybys ho přesvědčila, aby si mohla s penězi v první řadě hospodařit ty, poplatit vše nutné a pak mu dát třeba nějaké kapesné na útratu (teda nepodávala bych to jakože bude dostávat kapesné, ale snad chápeš jak to myslím). Rodicak si můžeš nastavit na větší částku a jít dřív do prace, nebo pokud máš hlídání si někde přivydělat sama. Pokud teda neplatíte nájem, tak se to i celkem dá, nebude to na vyskakování, ale máš kdyžtak pomoc rodičů a rodicak budeš mít asi víc než máš teď ne? Já bych se nejvíc bála toho chlapa, že mu rupne v bedně a někde rozfrca celou výplatu.
@krisstina93 právě že to už ti bylo. Jeho výplata chodila na můj účet, takže jsem za něj poslala vše co bylo potřeba ale kámen úrazu nastal, když se mu ozval insolvenční správce, že mu má do konce ledna poslat peníze, což v že době zbýval týden do konce měsíce a částka byla taková, kterou jsme měli na přežití do další výplaty ale muselo se to poslat insolvenčnímu. Ale že dva měsíce předem jsem do něj hučela, ať mi kouká dát číslo účtu ins. SP. Ať mu to můžu poslat, vždycky mi bylo řečeno "jo, já to pak najdu, mám to někde doma". No a za ty dva měsíce už se insolvenční ozval, že to chce. Takže jsme se kvůli tomu pochopitelně pohádali, že výplata chodí ke mě, že veškerý finance mám u sebe já, tak jak mohl vědět že na to není .. podotýkám znovu, že dva měsíce předem jsem ho kvůli tomu uháněla. Prostě on to neřeší. Jak kdyby mu to bylo jedno. A když už je velkej průser, pak teprv přišel, že neví co má dělat....
Takže tvůj prijem před otěhotnění byl 9000kc, teď máš dokonce jen 4000kc, máš už 9ti leteho syna. Ty si najdeš dalšího skvělého chlapa, uděláš si ještě další dítě a tvoji rodiče vás musí platit? Bože holka, není ti trapně? Už ted máte s dalším partnerem krizi, co bude za 2 roky, dotahnes si dalšího chlapa a s ním si taky udělas dítě? Tvůj taťka by tě měl vzít a pořádně ti konečně naplacat na prdel. Já se nedivím, že rodiče jsou na prášky, zaslouží si klid, nehonit se na stará kolena v práci. Co by bylo kdyby vaši rodiče onemocněli, přišli o praci? Kdo vás bude živit?? Partner je průser, ale celkem jste si podobní.. Ja bych jsem se hanbou před rodiči propadla.
Jen se ještě zeptám, důvod předchozího rozvodu víš? Proč se nebaví s rodinou? Jaké problémy mu bývalá dělala, že mu předchozí dítě nestojí za to? Aby to nebylo to samé, s čím se potýkáš ty. Nevyspělost, neochota něco řešit a peníze.
Nebudu se vyjadřovat k tomu, že sis vzala vola. Ale k výdajům za mimčo - na stroji si můžeš ušít látkové plenky nebo koupit levně bazarové, um nemusíš potřebovat vůbec, pokud budeš kojit, potom příkrmy vařit, když vaříš pro sebe a místo vlhčených ubrousků perlan a vodu a ten prát. Já jsem třeba za celé plenkové období dcery (2 roky necelé) za perlan utratila max 1000,-

a co na to říkají tvoji rodiče? Předpokládám, že se mu hodilo, abyste byli manželů, protože mu v insolvenci zůstane víc peněz, i po narození dítěte mu zůstane víc peněz - pro něj to je určitě výhodný. Půl milionu má přihlášeno do té insolvence? Tak i když tam bude aspoň něco měsíčně posílat, tak to má za 5 let splacené...
Myslím, že z tvé strany to byl neuvážený krok a osobně bych s takovým člověkem nebyla. Jasně, každý jsme byl mladý, dělali jsme blbosti, někdo si nabral půjčky, ale teď už je snad dospělý a musí se k tomu postavit. Musí přemýšlet a ne rozházet výplatu během pár dnů...