Máte ve vaší domácnosti rozdělené finance na osobní a společný účet?
Ahojte, chtěla jsem se zeptat máte některá ve své domácnosti rozděleny finance tak že každý z partnerů má svůj vlastní účet + máte založený jeden účet zvlášť
ktery je spolecny a kazdy ma svou kartu.. na který by pritel posilal celou svou výplatu krom pojistky na sebe co mu jde trvalým příkazem to by si nechal urcitou castku na účtu ať se mu to může strhnout z jeho účtu + já bych tam posílám něco málo z rodicaku... pritel nechce mít na svém účtu žádné peníze kvůli minulym špatným zkušenostem v rodině. Prostě neveří..tak jsme si rikali ze bychom to vyresili takto a platilo by se vse z toho společného.
Mame spolecny ucet a k tomu kazdy svuj na ktery si posilame mensi castku jako kapesne, ze ktereho se nezpovidame. Jestli si nekam zajdem, koupime nadstandardni obleceni (klasika jde ze spolecneho, ale kozenou bundu nebo luxusnejsi kabat bychom minimalne castecne dali ze sveho), dalsi kytaru, treti nositko nebo cokoli jineho je jen na nas.
@marketanovakova14 no ty vogo...ja bych se s takovym chlapem nevyspala 🙂kladu to na uroven, ze by nemel zuby, nebo smrdel...proste no sexapeal 🙂
@marketanovakova14 vsechno, uplne vsechno jde na spolecny ucet. Z toho se plati vse okolo domacnosti, jidla (zaklad, nejake vetsi mlsky nebo restaurace/kaficka ne), deti, zakladni obleceni (ne luxusni kousky, ktere nepotrebujeme, ale chceme). Z neho si posilame kapesne. Puvodne to bylo o neco vic a vic pomerove podle prijmu (chlap vydelaval aso 1,5x vic, to jsme zohlednili). Co jsem na rodicaku, tak jsme to zkrouhli a ani pomerove uz to nesedi (kdybych to mela dle rodicaku, byla by to almuzna...). Co si u toho obvykle kupujem, viz vyse.
@elu s tím souhlasím, peněženka je vědecky dokázaný aspekt mužského sexapelu 😁
Mame kazdy svuj a jeden spolecny. Ze spolecneho platime naklady na domacnost,potraviny apod. Manzel by chtel mit spolecny ucet,ale ja jsem proti.
@marketanovakova14 to je hrozný přístup. Ono ve výsledku je jedno, jestli mají manželé jeden účet, nebo každý svůj, podstatný je, jestli k tomu přistupují jako ke společným penězům, nebo odděleným.
Tvůj muž je neskutečný sobec. Zajímalo by mě, jestli si uvědomuje, že i ty peníze, které si škudlí u sebe, jsou i tvoje, stejně tak ty nemovitosti. V případě rozvodu byste se o ně dělili.
@martinka_33 to taky, ale spis to vidim z druhe strany, kdyz je chlap skrt...nemusi davat, ale kdyz je vylozene takhle blbej, tak to je silena charakterova vada 🙂
@marketanovakova14 no to je aky skrblik 🤦🏼♀️ Ved ste rodina, mate spolocne dieta a mali by ste hospodarit spolu. Nie, ze on si ide diskoteku a ty rozmyslas nad kazdou korunou. 🤦🏼♀️
My mame kazdy svoj ucet, potom spolocny ucet kde posielame peniaze na dovolenky a je to aj rezerva ked sa nieco pokazi. Zaroven mam aj kartu od muzovho uctu pretoze zaraba neumerne viac ako ja a ked treba cosi kupit hlavne pre deti tak to kupim z jeho uctu.
@marketanovakova14 To je vazne milacek. A domaci prace, vstavani k diteti atd. taky delate striktne napul? Pokud jde o system dvou vlastnich a jednoho spolecneho uctu, prislo by mi spravedlive, aby Vam obema zbyla stejna castka s tim, ze zbytek pujde na spolecny ucet.
Jinak my jsme oba OSVC, takze mame kazdy podnikatelsky ucet. Dale mame jeste kazdy sve bezne a sporici ucty. Ke vsem svym uctum ale mame maximalni disponentska prava vcetne karet a pristupu do internetoveho bankovnictvi. Takze sice uctu je nekolik, ale penize jsou spolecne a prelivame je dle potreby.
Musí to vyhovovat hlavně vám.
My máme každý svůj účet, ale penězích přemýšlíme jako o společných.
My mame kazdy svuj ucet, nevidim duvod pro spolecny ucet, zbytecna starost. Mame nastaveno komu prijdou jake platby a komu odchazeji tak nejak spravedlive, pokud nekdo na konci mesice nema, automaticky si preposilame finance tam a zpatky. Ale my vsechno utratime, stavime barak 😄 Jinak ja jsem pomerne sporiva, manzel spis nakupuje co potrebuje ale moc nad tim nevaha. A me to nevadi, jsem rada, ze si naskudlim a pak za to treba koupime mycku nebo ty penize jdou na nejake necekane opravy.
@betelgeuzz Nemovitost, pokud ji koupí, by byla při rozvodu brána společně. Problém s penězi je, že oficiálně má velmi nízký plat a veškeré příjmy má bokem, takže při vypořádání u rozvodu a výpočtu alimentů bych nedostala téměř nic. Nevím, jestli se při rozvodu dá neoficiální příjem nějak prokázat?
@martinka_33 @elu Dřív to tak nebylo, když jsme spolu chodili, neměl partner problém s placením za nás oba. Je moje chyba, že jsme o tom nemluvili dřív a neřešili, jak to bude s financemi na RD. Možná je to i tím, že manželovo rodiče jsou rozvedení a i před rozvodem měli každý svoje finance a neznali ani své příjmy. Ani já vlastně nevím, kolik manžel vydělává. Jen že je to na dnešní poměry hodně peněz. A také netuším, kolik má našetřeno, ale do nemovitosti občas investuje a dále to i plánuje.
@dafne55 Domácí práce jsou na mě, manžel vyjímečně uvaří. O dceru se stará hezky a nemá problém k ní i vstát, ale do práce se chce vyspat, takže vstávám já. Obecně často zdůrazňuje, že dceři nemá problém cokoliv koupit a má a bude mít vždy všechno. Problém jsem já a moje výdaje, na ty si musím ideálně našetřit z RD.
@marketanovakova14 Jako budeš si to muset vybojovat, vysvětlit mu společné jmění manželů. Čeká tě několik rozhovorů na téma finance, teda u nás jich proběhlo několik než jsme si to nastavili, než to sedlo. Teď si dokážeme říct, kolik máme, co chceme a za utrácíme. Nic si nevyčítáme. Budeš mu muset vysvětlit, že z RD neušetříš nic, protože je tolik a tolik a platíš z toho tohle, že může být s dcerou doma on ty půjdeš do práce, abys měla na kadeřníka. Zároveň se začni zajímat o investování, ať prostě vidí, že nechceš jen utrácet, ale myslíš na budoucnost.
Jako jak netuším kolik má našetřeno.
Vzor z rodiny ho určitě ovlivňuje, ale tobě to očividně nevyhovuje, přijde mi, že se k tobě chová jak k malému smradovi s kapesným.
My máme dvě banky. U jedné máme běžný účet, který nevyužíváme a spořící účet, na který posíláme peníze, na které nesaháme. U těchto účtů máme oba dva dispoziční práva. Pak máme druhou banku, kde máme běžný a spořící účet. Opět máme oba dva dispoziční práva. Ze spořícího účtu ukrajujeme když je potřeba. Ted se stěhujeme, řešili jsme rekonstrukci a máme miminko na cestě, tak je ten účet potřeba. Jinak manžel má ještě podnikatelský účet, ke kterému práva nemám, ale peníze měsíčně přeposílá na účty, ke kterým se dostanu. Vše hradíme společně. Nikdo nemá své peníze. Já bych si z toho nic nekoupila. Nás živý manžel a nebere to jako jeho peníze a kdyby se mu cokoliv stalo, tak se musím o nás s dětmi postarat a musím mít přístup k účtům. Celou dobu jsme měli jen účty u jedné banky, ale nedávné zkušenosti kdy jedna banka padla jsme se rozhodli, že to rozdělíme do dvou velkých bank. Jistota je jistota. My jsme ale s manželem trošku zvláštní. My jsme od začátku věděli, že k sobě patříme a společný účet jsme měli takřka od začátku vztahu (cca po měsíci) 😅
@marketanovakova14 to si dobrá… my dáme za jídlo tak dvakrát tolik než je rodičak a to jsme dva dospěly a jedno 3 lety dite … v okolí znam podobnyho partnera … a i 10 nemovitosti je málo 😂 … a jediný za co má cenu utrácet a na co se šetří jsou další a další byty …je potřeba si ten život k trochu užit
@marketanovakova14 jinak teď to čtu ještě jednou… nechce na další RD třeba on?😂 ta částka je směšná … je asi 1/4meho standardního příjmu, dite je obou a šli jste do toho spolu… takže posílat oba stejnou částku, z které budete vše platit 😂😂😂 za me pokus o vtip.. pomerově se podělit o příjmy me přijde rozumný v době kdy spolu nemáte žádný závazky typu děti … já si teď nemůžu dovolit vzít praci, kterou bych mohla bez děti, a tím me padají i moje příjmy … mám byt bita manzelem za to, ze máme společné dite ? Děti? A doziju se jednou toho co jsem jako bezdětná slyšela od známého kamarádů? Kde jste byli lyžovat ? Jenom s dcerou? Manželka nejela ? Ne, neměla na to peníze, platíme si to vše na půl 😂a manželka proste neměla, tak nejela na dovolenou…společný účet nemáme, hlavní platby platí manzel, já ty menší ke kterým se dostanu a co případně vyrizuju a když nemám peníze, tak si řeknu kolik potrebuju poslat na konci měsíce (myšleno když jsem byla na RP)..
My se vlastne pomerove delime. Ale o prebytky, ne o prijmy. A i tam mam ted jak jsem na RD pomerove vic nez by mi melo nalezet...
Máme každý svůj a jeden společný (který je teda psaný na mě, ale manžel má k němu dispoziční právo i vlastní kartu). Výplaty nám chodí na naše osukromé účty, ze kterého si každý platí svůj telefon, svoje pojistky (životko, penzijko) a soukromé výdaje typu když si chci mimořádně koupit něco jen pro sebe zbytného a nepotřebuji, aby mi do toho chlap kafral. Nebo třeba dárek, že jo. Taky z toho platím školku, družinu a stravné oběma dětem. A vždy něco pošleme na ten společný (manžel minimálně polovinu výplatky), ze kterého se platí nájem a velká část nákupů. Manžel ještě hodně dělá nákupy i na tu soukromou kartu, já moc ne.
S manželem máme každý svůj účet.vsechny platby jdou z jeho účtu a já mu tam posílám polovinu.ted budeme mít prcka,takže nic posílat nebudu a z rodicaku budu platit jídlo
Mame kazdy svuj ucet. Spolecne slozenky odchazi z meho uctu a manzel mi kazdy mesic posila cca polovinu - 13tis.
Plus ze sveho uctu plati vse okolo auta jeste. Kdyz jdem nakupovat tak platime ruzne cca 50/50 - jednou ja jednou on. Vetsinou online nakupy potravin/drogerie platim ja (protoze ja objednavam) a on zas v kamenem hypermarketu.
Ze zkusenosti z okoli vim ze takovy ty “co nemaji zadna tajemstvi a veri si a jsou pro spolecny ucet” maji stejne vedle tajny ucet o kterem manzelka nevi🤣🤣🤣
Máme jen jeden. Sme manželé. Žijeme jako rodina společně, takže to se týká i financí. Nepočítáme kdo vydělá víc a co kolik stojí. Zaplatí se co je potřeba. Něco ušetří a že zbytku žijeme. Teď jsem na rodičovské. Ani nevím jak bych se sama a děti tedy živila. Živí nás muž. Přijde mi ubohé zebrat manžela o peníze na jídlo atd.. Nikoho nechci urazit, ale takhle to máme.

Máme každý svůj účet a pak jeden společný, kam oba posíláme část peněz a platíme z toho bydlení a věci kolem.