Na čem pravidelně měsíčně ušetřit?
Ahoj, asi trochu vtipná otázka, ale třeba mě inspirujete. Potřebuju měsíčně najít v našem napjatém rozpočtu částku asi 3000 navíc, nemáte nějaký typ, na čem pravidelně měsíčně ušetřit peníz?
@nov777 celou diskuzi jsem nečetla,jen poslední příspěvky,musím reagovat 😀 neporadím,jak ušetřit,jelikož to moc dobře nejde,když člověk žije dá se říci od výplaty,k výplatě,to jsem nedávno dostala sprda od nějaké chytračky,že si dovolím čekat třetí dítě 😀 😀 asi tak...od rodičů jsem odešla v 19ti bydlet s přítelem,bydleli jsme u něj,spolu dvě děti,po letech jsme šli od sebe,já se vdala jinde,začínala jsem od nuly,bydlíme v podnájmu,nejsme žádné socky,nakupujeme v akcích,vařím normálně,máme se rádi,žijeme z maličkostí a jsem šťastná,že jsme zdraví,to je pro mě a moji rodinu nejdůležitější.To,že nemám peníze na dovolenou u moře nebo nevlastním auto mi nevadí.Výlety se dají pořádat i jinak.K věci...mám sourozence,kteří využili svůj život trochu jinak a připomíná mi to tak nějak tu tvoji tetu ze Slovenska ☹ sestra bydlela do 28let u rodičů,neplatila nic,šetřila si pro sebe,jako matka samoživitelka si koupila byt,má auto na které jí "půjčila" matka,bratr něco podobného,také vlastní byt,dále bydlí s rodiči a byt pronajímá...když jde do tuhého všichni ti vyčtou,že jsi v životě h...o dokázala,že ONI si dokázali našetřit,oni jsou lepší...podotýkám,že bratr je bezdětný a využívá mamahotel,sestra koupila byt hned vedle máti,aby mohla dále využívat její služby....stále si stěžuje,že nemá peníze a ejhle jede na dovolenou k moři,tak mě trochu vrtá hlavou,kde na to asi vzala,když je na mateřské,alimenty jí chodí dost nepravidelně.Pak se na mě vrhne s tím,že já jí závidím,závidím jí auto,závidím jí byt.A to jsem se jen zeptala,kde dokázala "našetřit" na dovolenou,když pomalu nemá ani na rohlík,jak sama tvrdí...to mi hlava nebere 😀 😀 😀
Nejlepší na téhle diskuzi je, že zakladatelka se po úvodním příspěvku vytratila 😀 asi se tak vyděsila těch výdajů, že, že zrušila i internet 😀
@simdan Ona je v podstate cela diskuze reakce na vyrok, ze hypoteka je fuj a schpni jedinci si na byt vydelaji. A presne, jak pises, vydelat si na byt, jde ruzne. Znama si to zaridila podobne. Zustala u rodicu, bratr se osamostatnil, ona rodice ukecala, aby ji dum prepsali. Za nasporene penize koupila byt, ktery pronajims. Bydli ted v dome rodicu, ktery ji patri, okradla bratra o dedictvi a jeste si mysli, ze je za hvezdu. Rodice tam bydli dal, takze mamahotel i pro ni i pro jeji dite. Dokazu pochopit, ze nekdo takhle zije, ale verejne se tim chlubit mi prijde hodne mimo.
Jenže nejhorší na tom je,že ten člověk to sám ani nepřizná,že je závislý stále i ve třiceti na financích rodičů a tvrdí,že sám dokázal na všechno našetřit...že nikoho nepotřebuje,že je absolutně samostaný,to mě hlava nebere a když tohle řeknu nahlas,tak jsem nejhorší na světě.Ano taky jsme si chtěli brát s manželem hypotéku a moje matka mi řekla,že jsem se zbláznila,že si máme našetřit,a jak?ono by to šlo jedině se nastěhovat na 10-15let k ní,nepřispívat na nic a zachvíli mám našetřeno i na barák 😀 😀 kdž jsem po rozchodu s ex potřebovala na dva měsíce azyl s dětma,než se z toho všeho trochu dostanu,řekla mi,že u nich není místo a nabídla mi,že mi může zaplatit když tak někde na ty dva měsíce nájem...nakonec jsem to vyřešila přes kamarádku a nějak jsem se z toho vykopala bez pomoci rodičů,nejsem hrdá,že bych nepožádala o pomoc,ale pokud to jde i jinak proč ne..
@simdan Tak ona ta pravdiva verze neni tak libiva a hrdinska 😉 Napadaji me dve ksmaradky, ktere vsem tvrdi, ze plati hypo a jak je to hrozne. Jsou mi hodne blizke, takze me se sverili, ze byty koupili rodice. Jedne z nich byt v centru Brna 3+1. Proc vykladaji tu historku o hypo nevim. Asi se boji reakci okoli.
Mě to připomíná jednu příbuznou, co se taky vyjádřila, že hypotéku si vemou jen magoři a že ona by si ji nikdy nevzala... no nevzala, když jim peníze na barák dali rodiče od manžela . Ona je už 9 let doma, stará se o děcka, domácnost a tvrdí, že nestíhá .... 😀
@texetka mě přijde docela slušný magor ten, kdo říká, že hypotéka je zlo a přitom z něj vyletí,že platí nájem za bydlení, které nikdy jeho nebude ve výši té hypotéky, nebo ještě víc 😀 tuhle logiku nikdy prostě nepoberu. To může podle mě vypotit jen někdo, kdo absolutně hypotéce nerozumí, nebo je finančně negramotný.
@zuzineckah Souhlasím, radši budu do padesáti splácet hypotéku a pak budu platit jen energie, než abych celý život platila nájem a čekala, kdy za mnou majitel bytu přijde, že se mám do třech měsíců vystěhovat, protože chce byt pro svého syna - dceru 😀
@simdan mě to nedá, musím reagovat 😀 znám maminku, která čeká druhé dítko - každým dnem. Má dvouletou holčičku. Co se týká její minulosti na drogách - nebudu se vyjadřovat. Problém je ale takový, že se o tu malou nestará, více méně se jí o dítě stará její matka, která ještě chodí do práce. A sama maminka? Čeká druhé dítě, s pupkem chodí po hospodách, kouří jednu za druhou a když jsem se jí ptala, jestli se na miminko těší a jestli má výbavičku, odpověď zněla že né, všecko jí nachystá maminka, vypere, nakoupí atd. Maminka za ni zaplatila providenty, protože ona nemá peníze, maminka jí nakoupila pro malého plenky, protože nejsou peníze. Donedávna žila u rodičů. A když jí něco řeknu, tak závidím, protože ona si to uměla zařídit. Takových je 😀
@pepankub které maminky ti je líto?? Té co vyhuluje s pupkem po hospodách? 😲
@zuzineckah Spis te jeji maminky.
@nov777 tak to jo 😀 jsem se lekla, že by někdo litoval tu čůzu...
Jinak někdy jsou největším problémem dětí jejich rodiče. Podle mě přílišná obětavost a vodění za ruku škodí stejně moc jako nezájem a "volná" výchova... Mám bratra, který ve 45 letech pořád bydlí u našich a podle mě se od nich nikdy nedostane. Jeho život je jeden velký průšvih a jsem přesvědčena, že velkou zásluhu na tom má právě to, že naši mu vždycky podali pomocnou ruku. Prostě máma se nějak nedokáže přinutit jednou provždy ho vyšoupnout za dveře bez možnosti návratu... Aby to nebylo špatně pochopeno - naši jsou skvělí, určitě by útočiště poskytli i nám (mám ještě jednoho bratra), kdybychom byli v nouzi. Ale narozdíl od nejstaršího, my žijeme normálně, víme co je zodpovědnost a chováme se tak... Maminky mi je na jednu stranu líto, je to její dítě, nechce ho nechat padnout na dno (i když z mého pohledu se po něm plazí celý život), na druhé straně jí to občas zazlívám, protože kdyby mu pořád nekryla záda, možná by byl dnes jinde. Možná... Pro rodiče je to určitě moc těžké, sourozenec to asi vidí jinou optikou. Bráchu mám ráda, ale zároveň ho "nenávidím" (berte s rezervou), protože on byl z nás 3 jednoznačně nejchytřejší, nejzručnější a svůj život úplně kompletně promrhal... A pochopitelně mi vadí, že parazituje na našich, my s drzhým bráchou se jim snažíme dopřát hezké stáří a oni místo toho, aby si ho užívali v klidu, tak tam mají tenhle dáreček... Naštěstí je už aspoň mírnější ve svých alkoholových eskapádách a má práci. Z mamčina pohledu velký úspěch, z mého absolutní tragédie (v jeho věku tohle považovat za úspěch)... Ale už to nekomentuji, vím, že mamě je to líto, tak kvůli ní se držím, když tam přijedu. On ví, že s jeho života jsem v rozkladu, tak aspoň hraje báječného strejdu (děcka ho milují).
@zuzineckah Laska rodicu je slozita vec. Vzdycky budes sve dite milovat, at udela cokoli. Jsme vuci nim bezbranni 😉 Ze tri jste se dva osamostatnili, takze bych to primarne nevidela na problem ve vychove. Spis braska je vycuranej. Na druhou stranu tohle neporesis, to si musi vybojovat vasi.
@nov777 jj, už jsem rezignovala... Nechci jim to dělat těžší, vím, že takhle si budoucnost syna nepředstavovali, ale jak píšeš, hodně v tom sehrává jeho kalkul... Ale štve mě to občas pořád. Já jsem taky padla na držku, zůstala s dcerou sama, bez alimentů, bez táty. Kdysi dávno. Taky mi rodiče tehdy na začátku moc pomohli, ale po dvou letech jsem se stěhovala do vlastního, protože jsem si řekla, že když už to tak dopadlo, jsem povinná se o sebe a své dítě postarat a neviset na krku rodičům! Sakra, když jsem se já s dítětem dokázala vyhrabat ze sraček, vydělat na bydlení a slušný život, tak chlap bez závazků by měl být schopen minimálně jednou tolik, ne?! To mě sere, se přiznám bez mučení! Že v něm není kousek studu...
Teda ženy, já někdy nestíhám koukat 😒.
Čtu tady o parazitování na rodičích (jako jasně - v 45 letech už je to síla), ale kde je ta hranice, kdy je to od rodičů pomoc mladým do začátků a kde to začíná být parazitování? Pouštíte se tu do @xbohu, jako by její přístup byl kdovíjak nemorální. No, já nevím tedy.
Taky jsme s mužem žili do 28 let v domě mých rodičů (prázdný malý domek po babičce). Nájem jsme rodičům platit nemuseli a ani já po svých dětech nebudu chtít nájem, když uvidím, že si spoří na vlastní. 4 roky po škole jsme šetřili jak blázni (20-30 TCZK měsíčně) a na dům našetřili slušnou částku. Hypotéku máme, ale díky podpoře rodičů velmi malou. Rodičům jejich péči a zájem na startu našeho společného života vracíme láskou, vnoučaty a pomocí, jak je potřeba. Dřív jsme jezdili na obědy my k nim. Dnes jezdí oni k nám a já kolem nich s láskou skáču 🙂.
No nic, na tohle téma rodičovské lásky a obětavosti už jsem tu dříve psala a narazila. Nebudu to dál řešit. Co hodláte dát svým dětem do života? Vykopnete je v 18 za dveře? Naše děti tedy do života s holým zadkem nepůjdou a podpoříme je tak, jak jen budeme moct (tak jako rodiče podpořili nás).
@katerinap1978 Pokud budu mít děti, tak je budu vést k samostatnosti. Že peníze nerostou na stromě a že je nutné se sám o sebe postarat a přijde mi normální že vydělávající člověk přispívá poměrnou částkou na náklady . Neříkám v 18 letech vykopnout, ale být do 30 u rodičů mi přijde totálně mimo. To už má mít člověk svou rodinu, svoje zázemí a ne se nechat život od rodičů.
Jinak já odešla od rodičů v 19 letech , ted mám 31 let a ráda se o mámu postarám, nakoupím, odvezu, zařídím a nic za to nechci. Přijde mi to normální
@katerinap1978 Podle me je normalni dite podporit a umoznit mu vysokou skolu, pokud o to stoji. Po ukonceni vzdelani a nastupu do prace ocekavam, ze budou samostatni. Pokud nekdo vegeti u rodicu do 30, tak je to nemoralni. Stejne tak je samozrejme postarat se o rodice. To je totiz vraceni tech 25 let pece a vychovy, ne odmena za to, ze se mi postarali o bydleni.
platit někomu nájem - to také není můj styl, bude nám čtyřicet, své bydlení máme vyřešené, šetřili a pracovali jsme v mládí, nyní myslíme na budoucnost našich dětí, pokud uvidím, že mají chut také si spořit a pracovat, tak jim do začátku předáme stavební parcelu a pomohu s projektem a at se snaží pak sami... aspoň budou mít motivaci... jen si myslím, že než to mít pro děti v bankách, to raději aspoň u mne vychází lépe investice do stavebních pozemků. ale vidím to, že leccos jsem si odnesla z rodiny - umět hospodařit s penězi, měla jsme štěstí na zajímavé dobře placené brigády, mohla jsem studovat a pracovat na plný úvazek a proto je fajn, když se nad tím zpětně zamyslím, že nemusím ve 40 letech řešit, z čeho zaplatit hypotéku a kde začnu po druhé mateřské pracovat, když mám dvě malé děti, bydlím 130 km od svého zaměstnavatele a autem každý den bez dálnice dojíždět nechci. domnívám se, že pokud jsou lidé mladí, bezdětní, mohou makat a makat a většinu ušetřit. aniž by parazitovali na rodičích, mám své rodiče ráda, jezdím k nim i na delší návštěvy, rádi jsou se svými vnoučaty, ale bydlet s nimi a mou rodinou bych asi nechtěla. a pak další dobrou investicí, kterou jsem tu nezmínila a nezazněla tu, je investice do vzděláním našich dětí...opět nečekám, že vzdělání zajistí a zaplatí stát... v tomto nehodlám být pasivní a i na toto nyní šetřím - to je myslím další dobrá věc.. každopádně maminka, která tuto debatu otevřela stále nenapsala aspoň orientačně jejich rodinné měsíční příjmy a výdaje... tedy těžko něco lépe poradit... a zamyšlení nad těhotnou mladou dívkou, která pije alkohol a kouří... já se takto chovat, tak mě máma vyrazí a v životě mi nepodá pomocnou ruku, pokud bych pila, kouřila, nestarala se o své zdraví a především zdraví svého dítěte. chudák dítě, potáhne se to s ním celý život, díky cigaretám mu již zničila jeho zdraví, svou nezodpovědností jej zřejmě nevychová a nepředá mu slušné návyky, uvidí matku pít a kouřit a až mu bude deset, patnáct, bude to dělat zřejmě také... to je velký průšvih.. a bohužel to kolem sebe vídám... snad je fajn, že žijeme v době, kdy si můžem svůj život trochu z rozmyslem a citem organizovat.. přeci rozumný člověk si nejdříve zajistí slušné zázemí, do které v klidu přivede své potomky.. a netáhne si balvan v podobě vysokých splátek hypotéky až do důchodu.. to se musí podepsat i na zdraví, takto vysoký stres, přijdu o práci, nepřijdu? díky za názor Kateřiny 1978, máme to asi podobně nastavené, tak to je fajn, že v této diskusi nejsem osamocena.
Dámy a jak přesně se vaše diskuse uz na několika stránkách vztahuje k tématu????
@xbohu Opravdu mě dostala věta "přeci rozumný člověk si nejdříve zajistí slušné zázemí, do které v klidu přivede své potomky.. a netáhne si balvan v podobě vysokých splátek hypotéky až do důchodu.."
Nezlob se, ale to jsou předpotopní názory. Pracuju od 16, od té doby si taky spořím. Nicméně podle tebe tím, že mám hypotéku, jsem nerozumná a neměla bych vlastně mít děti. Vidíš to jen ze svého pohledu, kde jsi měla určitě i notnou dávku štěstí. V Praze opravdu nejde si naspořit na byt předtím, než máš děti. To prostě není reálné. A kdybys náhodou chtěla napsat, ať se odstěhujeme, tak to nepřichází v úvahu, jelikož jsme oba z Prahy, máme tu své rodiny, zázemí. A radši budu v Praze platit hypotéku za vlastní byt než bydle někde na vesnici, odkud bych stejně musela do práce dojíždět (nejspíš stejně do Prahy).
@xbohu Nečtu celou diskuzi, ale nebudeš ty náhodou tak trošku protekční dítko, nebo maminčina vyžírka? 😀
"přeci rozumný člověk si nejdříve zajistí slušné zázemí, do které v klidu přivede své potomky.. a netáhne si balvan v podobě vysokých splátek hypotéky až do důchodu.."
Ujišťuji tě, že jsme s manželem dva velmi odpovědní lidé, pracujeme oba od mladého věku (makali jsme i při vysoké), škudlili jsme kde se dalo a hypo, byť nízkou, si s sebou potáhneme až do padesátky (možná splatíme dříve). Děti máme, jsme totiž rozumní a odpovědní a víme, že čekat do padesáti, nebo vyžírat rodiče, není ani správné ani morální 🙂.
Četla jsem jen kousíček, tak mě neukamenujte 🙂
@katerinap1978 já myslím, že by se tu nikdo do xbohu nepouštěl, kdyby to ona nepodávala jako jedinou správnou cestu. A píšeš, že jste šetřili 20 – 30 tisíc měsíčně. Spousta lidí tolik ani nevydělává, natož aby tohle ušetřili.
@xbohu Ten postoj, ze mas ve ctyriceti odpracovano je zabavny. Stejne jako to, ze z tvych prispevku vyplyva, ze sis do 40 vydelala pilnou praci a sporenim na rekobstrukci domu rodicu, koupi a rekostrukci bytu k pronajmu, koupi a rekonstrukci bytu (nebo dokonce domu) pro vlastni bydleni a dokonce par stavebnich parcel pro potomky.
@katerinap1978 Nepsala jsi někde náhodou, že podnikáte v zemědělství a využíváte ve velkém dotace, atp 😉 ?
Jsou zkrátka různé typy lidí. Někteří si to umí "zařídit" 😉 😝 (bydlení u maminky, dojení dotací, atp), jiní prostě normálně pracují (neříkám, že vy nepracujete, hlavně se neurážej, prosím). Tak to bylo, je a zřejmě i nadále bude. Mějte s námi blbečky trochu soucit, holky 😀.
@xbohu já tedy se zadlužováním všeobecně nesouhlasím a nikdy jsem to nedělala, ale hypotéku jako jedinou beru jako výjimku. jako než našetřím 2miliony na bydlení, tak budu bydlet kde? budu muset bydlení stejně platit a ještě se k tomu věčně stěhovat a žít provizorně. v tomto případě je podle mě zadlužit se normální. prostě splácet bance ač přeplatím, ale bydlet rovnou "podle svého a ve svém" a raději šetřit na tom ostatním

@xbohu Dekuji za reakci na muj prispevek. Nicmene odpovedi jsem se nedockala. Uprimne doufam, ze moje deti budoz mit jiny prustup nez ty a tvuj sourozenec. Nechci se dockat toho, ze mi zustanou vsichni tri doma a jeste i s rodinami. To he podle me spatne a hlavne se ma mlady clovek osamostatnit a zit na vlastni naklady. Vasi by si zaslouzili medaili. Ekologie je podle me to, ze pracujes ve stejnem meste, kde bydlis a chodis tam pesky. Dojizdeni 130km urcite nema s ekologii, co delat. Jestli jedes busem nebo autem uz je celkem jedno. A k te praci od 20 se tu nikdo nevyjadruje, protoze je to treba podle me normalni. Vetsina lidi, ktere znam, pracovali uz pri stredni, pri vs samozrejmosti. Asi spatny vzorek. A k tomu skromnemu ziti si mi pripomnela tetu ze slovenska. Ma dve dcery. Jedna maka, zaridila si vlastni bydleni a pecuje o tetu. Druha vydelava sotva neco, celkove neaktivni, bydleni poresila mamahotelem a kritizuje sestru, ze moc pracuje. A vis, co na teta? To se jim to zije, kdyz ta majajici samostatna vsechno zaridi, daruje jim kde co a oni zijou z casti z tety a z casti z prace sve sestry. Moc nerozumim tomu, ze jsi tak hrda na svuj zivotni styl.