Na čem pravidelně měsíčně ušetřit?
Ahoj, asi trochu vtipná otázka, ale třeba mě inspirujete. Potřebuju měsíčně najít v našem napjatém rozpočtu částku asi 3000 navíc, nemáte nějaký typ, na čem pravidelně měsíčně ušetřit peníz?
@78marcela První rok jsem měla výuku po-pá, (v některé dny i 9 hodin denně), druhý rok to byly čtyři dny v týdnu + povinná praxe a až poslední dva semestry jsem měla výuku tuším pouze tři a dva dny v týdnu. Práci na plný úvazek bych prostě časově nestíhala. (aspoň jsem teda žádnou takovou nenašla)
@sisstin no tak my jsme meli studijni den ctvrtek prvni dva roky a pak patek. Volno z prace na studium mi nikdo nedal, vsechny hodiny jsem si musela nahradit v jine dny. Abych byla v Brne rano na osmou, kazdy ctvrtek jsem vstavala ve 3.30 a přijela večer domu. Studovaly s nami holky treba z Plzne, ktere musely jet ve stredu a v Brne prespat, aby byly rano ve skole.
O vikendu jsem se ucila a delala vsechny mozne ukoly. Za semestr jsme museli precist 15 knih v nemcine. Byl to taky docela zahul. Umim si predstavit, ze je prvak docela tezkej, nez se zorientuji, ale potom si mohou sestavit rozvrh tak, ze tam travi treba jen tri ctyri dny a zbytek jsou doma nebo si prave mohou najit tu brigadu.
@78marcela jenze ne v kazdym oboru si to muzes prizpusobit, to mozna treba, kdyz studujes ekonomii 😉 ja se ve 30 kvuli skole ucim na dva nastroje hudebni, v zivote jsem nehrala, ucim se do tri do rana atd, ale porad mi to prijde lepsi, nez sedet ve skole kazdy den xy hodin a pak jit jeste makat, predstava, ze si studujici slovek vydela na bydleni je dost vtipna. Ja bych si taky hypo nikdy nevzala, taky ziju tak, jak ziju 😒 ale pro vetsinu beznych lidi jina moznost neni...
"78marcela @lamberta a v cem je dalkove jine, ze se da zvladat pri zamestnani? Pozadavky jsou stejne. Snad jen rozvrh. Ale brigada se da najit urcite. Mozna prvak a druhak, pritom bych mozna nepracovala, ale od tretaku urcite v pohode."
Tohle byla moje zpráva. Nikde se tu nezminuji o praci na plny uvazek. Zvlastni je, ze vsechny tu mame vysokou, ale presto je asi tezke moji zprávu pochopit, ze nepisu o plnem uvazku. No nic, tohle me definitivne prestalo bavit. Dobrou noc.
@78marcela "...ale potom si mohou sestavit rozvrh tak, ze tam travi treba jen tri ctyri dny a zbytek jsou doma nebo si prave mohou najit tu brigadu..." právě, tři nebo čtyři dny jsou ve škole - to znamená, že plný úvazek opravdu nepřichází v úvahu a z brigády si na živobytí a navíc vlastní bydlení do budoucna člověk nenašetří. Také nejsem zastánce půjček, a už vůbec ne spotřebních (třeba půjčit si na dovolenou nebo na vánoční dárky mi přijde opravdu zabedněnost) ale hypotéku prostě chápu. Mě se naštěstí hypotéka na bydlení netýká, nemuseli jsem si jí s manželem brát a bydlíme ve vlastním, ale je to zase jen a jen díky našim rodičům, já na tom zásluhu žádnou nemám,
@78marcela Brigada ti pokryje drobnosti jako obleceni, jidlo, knizky ( nemyslim jako rozmar, ale ucebnice, ktere potrebujes, obleceni, aby ho nemuseli kupovat rodice atd.), na tehdejsi dobu jsem mela z brigady slusne penize, ale na usetreni na byt to tedy urcite nebylo. Rozvrh jsem mela prvni dva roky pet dni a ve tretaku volny patek, ktery jsem travila ve vlaku na ceste domu. Taky tu uvadela, ze pri studiu do prace dojizdela nejakou delsi trasu. To proste nesedi.
@78marcela to myslíš vážně, že brigádou si lze vydělat na bydlení? Nebo jsem to špatně pochopila?
@78marcela souhlasím, že k šetření pomáhá psát si všechny výdaje, ale opravdu všechny. I ty korunové položky, protože ony kolikrát tvoří nakonec velkou částku. Já si takhle psala všechny výdaje během vysoké a pak, když jsem začala vydělávat. Zkazil mi to až manžel, protože odmítal ty korunové položky řešit 😀
Z některých příspěvků mám tady pocit, že bych si vlastně měla připadat neschopně. Studovala jsem VŠ, žádné „sestavit si rozvrh“ neexistovalo. Jsi přiřazený do skupiny, tady máš rozvrh, změny se nepovolovaly. Až tak od třeťáku bylo volněji. Ale zase v Ostravě se nikde na brigádníky nečeká. Později mi jednu brigádu dohodila kamarádka, ale to bylo pár dní za měsíc a pak otevřeli tesco, kam se dalo na brigády chodit, ale zas byl velký zájem, jak člověk nechytil včas rozpisy směn, tak na něho nic moc nezbylo. Z těch brigád jsem si zaplatila věci, na které jsem od rodičů nedostala, občas si zašla někam s kamarády, o prázdninách na vodu. Nestydím se za to, že jsem každou korunu neodložila na bydlení. Jakmile jsem začla pracovat, tak jsem šetřila, plat jsem sice měla pěkný, ale v Praze dal člověk za jeden pokoj 5 tisíc, takže taky nic extra. S manželem jsme si vzali hypotéku, koupili jsme si průměrný byt, tak, abychom neměli 20 let napjatý rozpočet. Nijak mě to nestresuje (jak někdo psal, že je člověk z hypotéky ve stresu). V pohodě jsme spláceli, i když jsem byla na rodičáku. A do práce se vozím 30 km autem, hromadnou bych sice ušetřila, ale strávila bych na cestě o 2 h víc a to je radši strávím s dětmi. Každý má prostě ty priority jiný. Já jsem ráda, že jsem na vysoké i něco zažila s kamarády a ne jen běhala po brigádách a odkládala každou korunu. Rozhodně bych neměnila.
@lamberta tak jeste jednou. Tyden ma sedm dnu. Pokud ja jsem mohla ctyri dny venovat praci a tri dny skole, nevim, proc by to podobne nemohli delat i ostatni, od toho tretaku. Pokud chteji. Urcite to delat nebudou vsichni, nekomu ty brigady staci a ja mluvila pouze o brigadach. Nicmene mam sousedku, studovala prezencne ekonomii a na plny uvazek pracovala jako prodavacka v mezipasmu. Brala vzdy vikendy dvanactky a narazove jeden den v tydnu. A slo to.
@nov777
@zuzineckah ja snad nekde napsala, ze brigadou se da usetrit na byt? A nebudu zpetne procitat vsechny prispevky od xbohu, ale myslim, ze ani ona tohle nepsala, psala, ze jeste setrili s manzelem take po skole a deti si poridili pozdeji, urcite nenapsala, ze si na byt vydelala na brigadach.
Nelibi se mi, ze mi podsouvate neco, co jsem nenapsala. Pak mam tendenci se hajit a vysvetlovat, ze to jsem prece nenapsala. Tim tuto diskuzi zbytecne zaplnujeme nesmysly mimo tema. Takze uz se nebudu vyjadrovat mimo tema diskuze.
@betelgeuzz no prave, protoze tam se da desetikoruna, tam dvacka a ve finale je to dost penez. Ja si takto ukladam i drobaky do pokladnicky, proste ne teda kazdy den, ale jak mam v penezence vic drobnych, tak je tam nastrkam a pak jsem prijemne prekvapena, ze tam mam treba tri tisice. I drobne penize delaji moc.
@78marcela Ale ty se nemusis branit a obhajovat. Nikdo na tebe neutoci. Proste se bavime o tom, co se tady pise. A ja primarne nekomentuju tvoje vyroky, ale vyroky xbohu. Ty ji neustale hajis, nechapu proc. Ma se zapojit sama. A pokud nekdo tvrdi to, co ona, tak se nedivim, ze na to ostatni reaguji. Ja se s manzelem povazuji za hodne odpovednou, hodne pracujici a rozumne zachazejici s financemi, proto mi ty jeji prispevky neprijdou moc realne. Studovat prezencne, pracovat plny uvazek a jeste u toho daleko dojizdet? Ja se nad tim proste podivuju.
@78marcela dovolím si reágovat - záleží na typu vysoké - když vidím budoucího švagra jak se musí stále učit. Tak na brigádu opravdu není čas ano teď v 5 ročníku na víkendy jede, ale to už má nějaké zkoušky za sebou. Jinak na brigádě byl o prázdninách, ale během školy ne. Z toho si ze sestrou zaplatili týden dovolené a zbytek dali stranou.
Dělá ČVUT 4-5 dní ve škole i od rána do večera min 1-2 musí kreslit a učit se. A jeden den tráví (trávil se sestrou).
Je sobota celý den se učí, večer si jdou s kamarády někam na 2 hodinky sednout a ráno už vstává v 7 a učí se.
Všechny zkoušky nemá na 1 a na některé musel po druhé.
jinak já jsem na škole a těsně po škole úspory neřešila - chtěla jsme si užít - zašla jsem si na kosmetiku, na masáž , ale neutrácela jsme úplně zbytečně. Nebo jsme mohla sedět doma a těšit se co bude za 10 let.
A lituji toho zpětně? NE! Teď si to dovolit nemůže a jsem ráda a bud na to vzpomínat, že jsem si také úžívala a neškudlila. S manželem se nemáme špatně i když by to mohlo být lepší. Máme hypotéku a já jsem na mateřské s 3 měsíčním synem a plánujeme druhé.
Kdybych si vlastní byt měla koupit, až si na něho opravdu našetřím z výplaty a přitom bych normálně bydlela, platila nájem, občas si dovolila nějaký ten "luxus" v podobě dovolené u moře a tak, tak si ho koupím taky až někdy po padesátce, s větší pravděpodobností až v důchodu. No a protože se mi hypotéky taky příliš nezamlouvají (uvažovali jsme o ní, ale naštěstí se naskytla i jiná možnost), tak bydlíme ve státním, smlouva na dobu neurčitou, dokud budeme platit, tak nás nikdo nevyhodí. Nájemné min. o třetinu levnější, než co jsme cpali do kapsy soukromníkům předtím (tím ušetříme docela dost). Jen na ten byt se teda čekalo hodně dlouho a byla to spíš haluz, že nám ho přiklepli, manžel byl od dvaceti zaregistrován jako žadatel o byt u radnice, dostali jsme ho až teď poté, co jsme se vzali a čekali jsme malou (takže body "navíc"). No a dostali...abysme ho mohli mít, tak jsme nejdřív museli zaplácnout dluh po bývalé nájemkyni, což činilo přes 200 000 Kč. Takže zadarmo to rozhodně taky nebylo. Nicméně snad někdy do budoucna je tu vidina relativně levného odkupu toho bytu (zřejmě teda dle současných plánů města za víc jak pět let...aspoň už nebudu na rodičáku), tak s tím pak počítáme. I tak se nám to sakra vyplat oproti tomu vzít si hypošku a podobně situovaný byt ve stejné lokalitě kupovat za 2,5 milionu, protože jde o docela žádanou čtvrť.
@betelgeuzz
mě se to taky vyplatilo, hlídat si každý nákup a pak jsem zjistila kolik utratíme za benzín a za jídlo, docela mě ta částka překvapila🙂 aspoň vidím, kde tečou peníze nejvíc a kde můžu šetřit🙂
@zuzana_ka ber to jen jako dotaz ze zvědavosti a obecně pro všechny ... Jak je to přesně myšleno ...
To si člověk musí fakt psát výdaje, aby zjistil, že to a to je zbytečné nebo drahé? Přece když si kupuju kafe v automatu, vodu u stánku, časopis, jedu za kamarádkou každé dva týdny autem 50 km tam a 50 km zpět jen tak na kafe, chodím několikrát týdně na meníčko do restaurace, v supermarketu kupuju zlevněné tatranky ve velkém ... tak snad už předem vím, že tyhle výdaje jsou "zbytečné", nebo ne? Já jsem si výdaje psala x- let a k žádným závěrům jsem z toho nikdy nedošla. Zrovna nedávno jsem našla finanční deník z let 2006-2008 a docela jsem se pobavila.
Jinak moje největší ušetření - mimořádnými splátkami předčasně splacený překlenovací úvěr, který nebylo možné refinancovat, zkrátila jsem ho oproti smlouvě o 7 let - takže "ušetřených" cca 350 tis. na úrocích.
@lenka5731 ale jde o to, že vlastně to kafe není drahý, stojí „jen“ 10 kč, ale když si ho dáš každý den, jsou to 300. Časopis stojí „jen“ 15 kč, ale když si ho koupím jednou týdně, je to 60 kč. Voda u stánku stojí „jen“ 20 kč, ale když si ji koupím obden, jsou to 300. Takže měsíčně mám 660 kč. Tobě to možná jasné je, že to kafe je zbytečný, ale spoust lidí to nevidí, že tu jejich útratu tvoří takové maličkosti. Moje mamka si stěžuje, že nemá peníze, aby holkám koupila drahý dárek. Ale tam koupí blbinu, tam druhou a pak jim dá 10 blbin v hodnotě třeba 500 kč. Stejně jako spousta lidí má problém platit kartou, protože to nejsou peníze, které by dávali z ruky a utrácí pak víc. Tohle třeba zas nechápu já, já beru platbu kartou stejně jako penězmi. Vím kolik tam mám a co si můžu dovolit koupit.
Předčasné splacení překlenováku je sice fajn, taky jsme to udělali, ale to může udělat jen ten, kdo má ty peníze na splacení.
@78marcela mimo téma je diskuze asi od druhé stránky 😎 Zakladatelka už nereagovala, takže se diskuze rozběhla na všechny strany 🙂 Příspěvky xbohu se točily o způsobu šetření, který má možnost využít možná tak 10% všech dospělých, proto na to mnohé pisatelky reagovaly. Nějak se k tomu připletly brigády, což tedy je ve vztahu k šetření na bydlení absolutní kravina, na tom se asi shodneme všichni. Já si jen chtěla upřesnit, jak si to myslela, protože pár nesmyslů už tady zaznělo
A taky teda k tematu. Zalezi jaky rozpocet a naklady konkretne zakladatelka ma. K tomu se vubec nevyjadrila. Prvni zdroje usezreni je vzdy zabava, pece a veci navic tj. jen vynechat kino, vecere, menicka v restauraci a tak. Ale predpokladam, ze lidi, kteri maji problem vyjit s penezi, tohle stejne nedelaji. Takze rada na nic. Dalsi omezeni je treba jen kolecko pedikura, gelovky, rasy, kosmetika, masaz. Vynechat tohle a mesicne mam 2- 3 tisice hned. Ale opet, pokud ty penize nemam, asi si tohle nedopravam. Takze mi zbyvaji naklady na bydleni - s tim se nic dramatickyho vymyslet neda. A pak jidlo - takze omezit se, kupovat zaklad a nic navic - vynechat drazsi jogurt, ovoce, syry apod. Jen mi prijde zvlastni, ze by nekdo tohle nevedel. A potreboval v tom radit.
@betelgeuzz však my jsme peníze na předčasné splacení překlenováku taky neměli, ale proto muž šel a ty peníze vydělal 🙂
@lenka5731 když člověk nepotřebuje šetřit, tak ani nehlídá co kde utratí, ale v okamžiku, kdy je potřeba dát nějakou tu korunu bokem, tak musí hledat výdaje které je potřeba zkrouhnout a tam mi právě pomohly měsíční výpisy z účtu.
Kolikrát jsem si říkala, že nemám z čeho šetřit, ale po tom výpisu vím, co a jak 🙂 kolikrát jsem si říkala, že jsem nic si nic nekoupila a najednou ve výpisu vidím, že jsem si koupila tričko apod. na které jsem za pár týdnů zapomněla🙂
Navíc máme s přítelem jeden účet, tak vidím kolik utratil on🙂
@zuzana_ka já to mám nastavené úplně jinak, asi je to výchovou ... 🙂 Ačkoliv jsem nikdy neměla problém s tím, že by příjmy nestačily, tak vždy byla priorita ušetřit. Samozřejmě, že taky kupuju "nesmysly", ale vidím to už ve chvíli, kdy vytahuju peněženku z kabelky. Podvědomě to asi předávám i dětem, protože dcera měla už jako tříletá hlášky typu "jaktože máme tolik jogurtů, byly zlevněný?" (to bylo opravdu ve třech letech) Nebo později, "sakra, mně se rozbil zip u bundy, potřebuju novou bundu, nebudeme moct jet na výlet" nebo na mladší "zhasni to světlo, budeme zbytečně platit za elektřinu" 😀 (aktuálně je jí 6)
@lenka5731 A neprijde ti divny, ze to resi takhle male deti? Ja ti nevim, ale podle me by mely byt premysleni tohohle rypu usetreny. V puberte prip. jakmile maji kapesne, tak je rozvijeni financni gramotnosti na miste, ale u trilete a sestilete? Nas skoro ctyrlety zatim pobral pouze info, ze chodime do prace kvuli penezum. Kdyz se pta proc, tak reknu, ze vydelavam penizky na more a zoo, coz je pravda.

@78marcela sestrenka studovala UK medicinu a meli rozvrh rozfrcanej pres celej den, mikiardy uceni, fakt brigada by nesla 😉