Po zaplacení kroužků nám nezbyde skoro nic
Prosím o radu tento měsíc musíme zapatit popeláky 1800kč, hudebku 600kč, mal plavání 1300kč, syn se učí s bičem, na který dlouho už čekáme než se uplete a zrovna tento měsíc je take 1500kč, kroužek counry 500kč...to jsou výdaje navíc, spoření máme, ale odešla lednička, tkže na něm skoro nic není ☹ co teď?zbyde nám kolem 3500kč n celý měsíc, n benzín, jídlo, drogerku...je možné z toho nějakým způsobem vyjít?Většinou máme n měíc necelých 10000kč.Můžeme si půjčit od rdičů ale rději bych to nějak zvládla, nebo nějaké typy jak co nejvíce ušetřit?Jsme dva dospělí sedmiletý prvňáček, a roční holčička, dva pejsci a králíček.Budu ráda za všechny rady
@lenka5731 Vytahovat se vážně nemám zapotřebí 🙂.
Moje reakce byla především obecným povzdechem nad některými radami a narážkami na paní, která dopřeje dětem kroužky a hledá cestu, jak ušetřit jinde, ne na dětech a ne cestou absolutní změny životního stylu. Některé zde uvedené rady dle mého hraničí s ohrožením zdraví, záměrně píši dle mého (můj osobní názor). Proto jsem psala, že si raději vydělám, než žít takto. Ach ta závist ☹.
@anickajirka ještě mě napadlo, krom častějších návštěv rodičů v tomto těžším období, jste zručná a šikovná na pečení, šití, háčkování? Dost mých kamarádek si přivydělává prodejem svých výrobků. Stačí nafotit a dát na inzerci 🙂 .
@katerinap1978 opravdu si asi sedím na vedení. Jakou závist máš na mysli? Kdo zde závidí a komu je zde co závidět?
@anickajirka Převod spotřebitelských úvěrů nabízí každá banka (detaily neznám), a zrovna Air bank má údajně jeden z nejpříznivějších úroků trhu, vyšlo to i ve srovnání na idnes. Mají úrok 9,9% bez vedlejších poplatků s možností předčasného splacení zdarma.
Jo a kdyby ses pro to plavání přeci jen rozhodla a chtěla bys látkové plavky, tak mám na prodej tyto růžové Imse Vimse. Asi 4x použité. http://www.uhanky.cz/cs/koupani-a-plavani-mimin...
@anickajirka ja mam u mbank a naprosta spokojenost
@katerinap1978
Osobně si myslím, že jste trošičku mimo....
Paní Anna a její partner se přepočítali ve svých výdajích a příjmech a bohužel jim vyšlo na měsíc jen kolem dvou tisíc na jídlo, UM a plenky. Nedivím, se že tu většina radí omezit kroužky, nebo je zaplatit o měsíc později i když se bude platit 3000 za tábor. Co je lepší? zaplatit kroužky a nemít co dát do pusy, nebo naopak???
Chápu váš pohled na to, proč by měli omezovat kroužky chlapečka. Jasně dítě za nic nemůže, tak proč by mu mělo být něco odepíráno, ale pokud zbyde na měsíc pouze taková částka, tak není moc způsobů kde jinde ušetřit... Navíc nikde není napsáno, že pokud malý nezačne chodit tento měsíc, tak už nikdy...
Co se týče toho jak uvádíte, že paní nechtěla radit, jak změnit životní styl, tak s vámi opět nesouhlasím, protože bude opravdu potřeba změnit něco v životním stylu, tak aby si rodina paní Anny mohla udělat finanční rezervu než se může jezdit zase po výletech a utrácet jako doteď... (ještě že je zima a nikam se pořádně nedá).
Jinak oceňuji paní Annu, že se bije za kroužky svých dětí jak lev a nechce je omezit, to je moc ušlechtilé 🙂 🙂 🙂
@lenka5731 no plavání jsem odsunula na někdy, ale na bazén chodit budem jednou týdně, takže asi budu pro ty látkové.ale až spotřebuji ty jednorázové.za kolik je prodáváš a odkud jsi?
a nepřete se holky tady, vždyt je to o názoru každého...Jinak jsem byla v pátek na nákupu a do neška jsem v obchodě nebyla , vypadá to, že půju až v pátek a to jenom pro ovoce zeleninku čerstvou a mouky na pečení 🙂
@lenka5731 Nebo si sedím na vedení já. Asi moc nerozumím potřebě vytahovat z kontextu část mého příspěvku a vozit se tak po mě, cituji: "Nevím teda, kdo se tu vytahoval, napadá mě snad jen ta paní, co musí během mateřské pracovat, aby si mohla dopřát prací prášek a kadeřníka."....
Nic ve zlém, samozřejmě. Každý žije, jak může a ne vždy máme svůj život pevně ve své moci. Každopádně můj postoj je raději se snažit zvýšit příjmy, než snižovat výdaje pod určitou úroveň. A dále samozřejmě v časech lepších si tvořit rezervu. Máme k běžnému účtu spořící podúčet a odvádime si na něj penízky, které zbudou na konci měsíce. Někdy je to pár korun, někdy víc, každopádně za půl roku až rok se nějaká koruna nastřádá.
@katerinap1978 mně zase vadilo, že jsi ve svém prvním příspěvku v téhle diskusi psala (nedohledávám přesně), že jsi ráda, že takhle hospodařit teda nemusíš ani neumíš (což jsem si vztáhla na ten můj orientační rozpis drogerie, protože byl asi pár příspěvků nad tím) a úplně mi tam chyběl nějaký šetřící tip pro zakladatelku diskuse, takže jsi sem přišla z mého pohledu taky s rýpnutím. Tak nějak mi přišlo mimo, psát sem, že raději budeš pracovat, aby sis mohla dovolit to, to a to. Někdo si ty věci, co zmiňuješ třeba ani koupit nechce a zakladatelka diskuse už nějak předtím uvedla, že brigádu má. Navíc já jsem celkem minimalista, ve většině věcí a moc nechápu, že si někdo kupuje - třeba - věci typu vůně na záchod, do sušičky, do vysavače, deset čističů pro každý povrch zvlášť a další věci mě teď ani nenapadají 😀 a považuje to za "potřebu" a ještě toho, kdo to nepotřebuje nazve sockou a prasetem. Taky nesouhlasím s názorem, že dražší výrobky jsou lepší, co se týče drogerie, kosmetiky. (Ale to už ani nevím, jestli jsi psala ty.) Nevím, co považuješ za tu "určitou úroveň", pod kterou nechceš jít ... někdo u toho stejného může mít pocit, že si dopřává kolik chce 😕 Asi tak. 😕
@anickajirka
@lenka5731 Tak zrovna u Equa bank jejich repujcka vyhrála první místo 2013 i 2014.
Nejsem jejich agent, jen spokojený klient 😉
@lenka5731 Můj prvotní nápad pro zadavetlku byly obědové výlety k rodině - výlety s benefitem. Tím se dají ušetřit spousty peněz, zvlášť pokud si ještě odnesou výslužku domů. Určitá úroveň vlastních potřeb je u každého jiná, neklesnout pod určitou úroveň = neklesnout pod své vlastní potřeby (ty má každý jiné).
Myslím, že z celé naší přestřelky je celkem zřejmé, že jsme obě pěkně vztahovačné. Já to alibisticky svedu na hormony, na co Ty 😀 ??
@katerinap1978 já na nic, jsem vztahovačná od přírody 😎
A já si říkala jaké je švagrová rodinný tip. Každý víkend u někoho, celý. A ona asi praktikuje výlety s benefitem. No ješět že k nám nejezdí, nejsme charita.
A za sebe musím říct, že takový nápad @katerinap1978 mi příjde dost vyžírkový a hodně nefér vůči hostitelům
@hribecekbeztecek Mám dvě dcerky. Jednou budu moc ráda, když za námi s rodinami přijdou na oběd a velmi ráda jim nabalím jídlo domů. Zdá se mi to jako lepší pomoc, než peníze (ne každý by si peníze z hrdosti vzal, ale proč si nevzít pro děti gulášek s knedlíčky). U nás v rodině je toto běžné a i zakladatelka v úvodu psala, že k rodičům na obědy pravidelně chodí. Pokud v jednom měsíci dojdou vícekráte, rodičům jistě dojde, odkud vítr fouká.... Není to univerzální rada, ale rada přímo pro zadavatelku v konkrétní životní situaci.
no ty návštěvy fungují za předpokladu, že nemáte rodinu sto kiláků daleko..
bratr mého muže platí doma za zodpovědného chytře hospodařícího mladého muže, bodejt by nevycházel s penězma líp než my, bezdětný, mobil i auto služební a každý týden u máti, která mu nabalí jídlo na celý týden, on si koupí pouze cestou do práce šáteček a na oběd jde s klientem, to samo platí firma.. to potom přemýšlím, za co utrácí peníze 😀
takhle funguje docela dost mladých rodin.. jeden víkend u jedněch rodičů. druhý u druhých, ještě si berou domů.. já bych s nima neměnila...já jsem ráda doma se svou rodinou, ráda si udělám svůj program a oběd uvařím doma podle své chuti..i kdyby to měla být jen blbá koprovka s vajíčkem a bramborem..
@katerinap1978 A není lepší to říct upřímně? Než se tvářit, že jedeme náhodou kolem a zrovna v době oděda. Já netvrdím, že od moji mamky taky občas nedostanu gulášek s domácím knedlíke, neodmítnu ho. Ale, že bych místo slušného požádání o půjčku přišla s výletem s benefitem. No fakt mi to nepříjde vůči rodičům fér. A třeba právě ta moje švagrová stráví u tchýně celý víkend se svou čtyřčlenou rodinnou, tchýně by nikdy neřekla ne, aby mohla jezdit po svých závodech a jiných aktivitách a ve finále platíme el. a vodu za celý barák my, protože tchýně na to po jejich výletech s benefitem nemá. A my máme peněz podle všech dost, tak nám to neublíží. Tolik jen pohled do reality, jak to může taky vypadat.
@katerinap1978 U nás je sice taktéž normální, že když jsme u mamky nebo u tchýně na obědě, tak nám ještě každá nabalí jídlo s sebou, ale upřímně - dělat to často a cíleně je vyžírkovství, ať se Ti to líbí nebo ne. Naši rodiče taky mají právo na to zacházet se svými financemi dle svého, nemají už povinnost nás živit, mít děti byla naše svobodná volba, ne jejich. A pokud bych se dostala do situace, že bych peníze fakt neměla, tak to mamce na rovinu řeknu. Ale dojet k ní 150 km jen tak "náhodou" zrovna na oběd, to je hodně ubohé...
a zase rozepře.at si to udělá každý jak chce, paní jen radila 🙂
@anickajirka Mít jiný názor a jiný pohled na věc nejsou rozepře.
@somalicats vždyť se bavíte jenom a tom samém 😉
@anickajirka No a? Každý může mít jiný pohled na věc. A jiným pohledem je třeba zrovna míra obědových návštěv u rodičů.
@somalicats každý má jiný pohled na věc, to je jasné, ale nikomu nic nevnucovat je taky fajn, napíšu názor a hotovo, ne?a nebudu psát, že je to ubohé. 🙂
@anickajirka Píšu, že to je ubohé, protože mi to ubohé připadá. Někdo má tu míru jinde a nepřijde mu divné, že třeba ob den chodí k rodičům na jídlo a počítá s tím, že dostane a sám nevydá ani korunu. Jo, rodiče se můžou tvářit, že je vše v pohodě, nicméně to až tak v pohodě být nemusí. Navíc je rozdíl, jestli je člověk sám a bezdětný (tam to i dokážu pochopit - jestliže maminka tak jako tak vaří a uvaří i pro něj - i když mě by třeba hanba fackovala, kdybych mamce za to třeba neudělala ani nákup), nebo jestli tam přifrčí s čtyř-či vícečlennou famílií. A znova říkám - když má rodina finanční trable, a není už jak optimalizovat výdaje, tak není nic špatného na tom požádat dočasně nejbližší o pomoc, ale pěkně na rovinu, a ne vyčůraně jezdit v době oběda a tak nějak automaticky počítat s tím, že něco dostanu...
Musím se přidat k bouřlivé diskuzi 😀 Celé roky jsme měli finanční rezervu, ale léta praxe říkají, že se to prostě někdy všechno s... a pak jde finančí rezerva taky do háje (i ta sebevětší), takže vím jak se paní musí cítit... stejně jako ona na dětech jsem šetřit nechtěla a taky nešetřila (nebo aspoň jen tak, že si toho nemohly všimnout 😉 Rodiče (moji i manželovi) se snažili pomáhat, ale brát si peníze mi přijde trochu blbý, takže spíš to bylo formou - koupili jsme dětem plíny, nebo v Lídlu bylo pyžamko v akci atd... - i tak jim patří velký dík...My osobně začli šetřit u sebe, pak nákupy (popravdě spoustu věcí není třeba, nebo se dají vyřešit jinak)... jsme 4 a hodně velkej pes, přemýšlela jsem nad každým nákupem, ale sundala jsem to asi o třetinu nákladově dolů... Fakt je, že mám rodičák jen 5300, takže víkendy když je doma manžel, tak on hlídá a já chodím do práce, takže volný čas na sebe fakt nemáme, max. jeden víkend v měsíci, spíš míň... na sebe jsem si hodně dlouhou dobu nic nekoupila, jen boty, manžel to samé... ale abych kvůli tomu děti nebrala na výlety a tak? To mi přijde kách - snažíme se je brát jak často to jen jde, chodí i do bazénu (i když už ne kroužek, ale jen s námi), aspoň 2x týdně na pohádku do divadla... moje rada: kroužky zkusit odložit platbu (i když chápu, že je nepříjemný to někomu vyprávět, ale v klidu, takových je většina 😉 ), zamyslet se nad výdajema - fakt si sednout a napsat si co za co a třeba si to celý měsíc psát - každou ptákovinu a uvidíš... a zkus si najít nějakou práci (aspoň z domava) protože každá ztisicovka je dobrá 🙂
@somalicats já si nemyslím, že by to paní myslela nějak vyčůraně, myslím si, e to myslela tak, že o tom rodiče ví a souhlasí s tím.Kdybych řekla já rodičům, že nemáme peníze a že budeme jezdit častěji, tak určitě nebudou proti, vyčůraně bych tak asi nejezdila.a v naší rodině je normální, že se jezdí na obědy a naopak, naše návštěvy jsou celodenní.a ikdyby to paní mylela vyčůraně, chtěla jen poradit
@chris_n Taky nemáme noční tarif.
@anickajirka No, a zkusila ses na tuhle radu podívat i z pohledu rodičů? Rodič Ti v drtivé většině případů neřekne "ne, nejezdi". Málokdo z nás je jedináček - teď si představ, že by tohle začali praktikovat všichni sourozenci se svými rodinami - no chudáci rodiče... My jsme se ségrou dvě, a kdybychom každá toto dělala, řekněme střídala mamku a tchýni, tak naše máti nemá jediný víkend klid.
Navíc, vlákno jsi založila jako diskusi, tak se nediv, že tu diskutujem 😉
@chris_n 300kč je pro někoho hodně moc, ale souhlasím, že někdo ho opravdu potřebuje a nemusí mít luxus.Byly doby, kd jsem mohla používat je nizoral a to byly pálky

@anickajirka Ještě k plavečkám. My měli nějaké úplně obyčejné, koupila jsem je ve slevě za 100,-, jen měly u nožek gumky, aby případné hovínko nevypadlo do vody. A nesnášela jsem, jak se plínka vždycky nacucla, takže jsme použili asi tři, zbytek jsem prodala a koupila plavečky. le je teda fakt, že jsme nechodili na kojenecké (považuju za zbytečné), malý chodil normálně na koupák až v cca 3/4 roce.