Po zaplacení kroužků nám nezbyde skoro nic
Prosím o radu tento měsíc musíme zapatit popeláky 1800kč, hudebku 600kč, mal plavání 1300kč, syn se učí s bičem, na který dlouho už čekáme než se uplete a zrovna tento měsíc je take 1500kč, kroužek counry 500kč...to jsou výdaje navíc, spoření máme, ale odešla lednička, tkže na něm skoro nic není ☹ co teď?zbyde nám kolem 3500kč n celý měsíc, n benzín, jídlo, drogerku...je možné z toho nějakým způsobem vyjít?Většinou máme n měíc necelých 10000kč.Můžeme si půjčit od rdičů ale rději bych to nějak zvládla, nebo nějaké typy jak co nejvíce ušetřit?Jsme dva dospělí sedmiletý prvňáček, a roční holčička, dva pejsci a králíček.Budu ráda za všechny rady
@pupickova a představ si, taková červená řepa stojí 1,80€/kilo 😀
Jinak k rezervám, šetření, atd... Představte si, že člověk si život prostě nenaplánuje. Nebo se o to může pokusit. Vzdycky jsme měli solidní rezervu, vyžívali jsme (na rodičáku bychom z toho asi částečně dotovali, ale s tím se tak nějak počítalo). Ale pak přijde nabídka jiné práce (lépe placené tedy), ale k tomu stěhování, nové zařizování, atd... Takže vám to spolkne veškeré úspory. A nad 6 platy se musím fakt smát. To bychom byli pak milionáři.
@edeltraut u nás jsme na tom podobně, taky je velká nezaměstnanost, pak ovšem je na pováženou mít tři děti, hypotéku, dva psy a stěžovat si, že nevyjdu, já taky můžu mít dům na hypo, ale stojí mi za to celý život si odtrhovat od huby, je to volba, já chci žít tak, abych si neztěžovala
@anickajirka - ani ne, ale hodně jsem odkoukala do mamky jak sadila a jak jsme měli zvířata, takže taky uvažuju, že začnu sadit, ale my nemáme studnu, takže jeotázkou, když platíš vodné stočné, jestli se to vyplatí ta zelenina...u nás se pěstovaly brambory, květák, cibule, česnek, pažitka,patizóny, cukety, hrášek, mrkev, petržel, celer, červená řepa,dýně, křen, černá ředkev, zelí, kedlubny,okurky,rajčata, papriky, třeba dá se udělat i provizorní skleník ze starých oken,dáš na zemdřeva a na to okno a je to, nic mi nepřišlo nějak extra náročné, prostě musíš zasadit, pak vyplít, aby to nebylo mochustě třebaumrkve a pak běhemroku 1-2 X oplít od plevele a v létě zalívat sklízet no a hubit škůdce u brambor obírat mandelinky u zelí housenky běláska, no a králíky a slepice krmíš 2 x za den, vždy aby měli čistou vodu a slepice měly v hrnci šrotcelý den a třeba se pustily i popást na trávu...
@roozenka nic se neděje, musím začít více uvažovat nad nějakými věcmi 🙂 teď to přežijem a snad se nám to už nestne
@anickajirka urcite, nebo lednicku muzete splacet prip. lednicka pcoak do pristiho mesice nebo toho dalsiho, kdyz je venku takhle?? 😉
jinak ocet vypadá dbře, fakt to nesmrdí a je to jemnější než bez aviváže
@roozenka když mi tu ledničku máme už doma, já kráva ☹
@chris_n no vidíš a to je ta lepší varianta, stačí si představit, že prostě přijde vyhazov z práce a jiná, stejně placená najednou není k sehnání... úspory se zužují a zužují až najednou nejsou žádný a člověk musí zatraceně utáhnout opasek... 😖 To se pak nová rezerva vytváří zatraceně blbě.
Jo a řepu nejím, ani jí nedávám k prádlu 😀 , tak tou mě neohromíš! 😀 😀
@marsrutka S tím souhlasím. Ale špatná finanční situace může nastat až v průběhu - změna nebo ztráta zaměstnání atd.... Když kolem sebe člověk vidí, že každá druhá domácnost nevyjde od výplaty k výplatě, natož aby ušetřili, tak je to k zamyšlení. Nemyslím, si že jsou všichni nezodpovědní a neschopní se uskromnit.... 🙂. My v současné době také finanční rezervu nemáme, ta padla, když měl manžel na podzim úraz a byl bez příjmu. Nyní budeme nějakou rezervu horko těžko vytvářet a min. pět, šest měsíců budeme "na suchu" 🤐
to je právě to, dvě mé kolegyně, každá jinak ,dopadly díky hypotéce špatně, jednu propustili a druhá se zaručila synovi, ten nemá na splátky, šílené dluhy, nahánějí jí v práci peněžní společnosti telefonem, v srpnu měla být v důchodu a je šťastná za každý měsíc, kdy jí tam vedoucí nechá, sešla strašně
ono s malou výplatou v kraji kde je velká nezaměstnanost se špatně spoří a dítětem...
tak takový kraj tedy neznám...
jenže dům je nečekaný žrout neočekávaných výdajů, je to svým způsobem oběť, celý život strkáš prachy do něj, jelikož máme po babičce dům, kde trávíme prázdniny, tak za mne ne, když to vidím,to radši byt i menší, ale užít si trochu v životě, zajet si někam a pak doživotní ortel splátek nade mnou, to by mne hodně tížilo, svým způsobem obdivuji klidný spánek lidí, co to tak mají
Hypotéka je risk, ale já jí vidím zároveň jako způsob spoření/investice. Nějakou dobu na tom možná budu hůř, než v nájmu, ale pak jsem ve svém. Pro mě je vlastní bydlení priorita - možná je to tím, že mí prarodiče i rodiče měli vlastní dům a nikdo z příbuzných nebydlel v nájmu.... ale bydlet v nájmu bych chápala jako absolutní nejistotu, kdy skončím pod mostem 🙂. A v padesáti až budu mít soběstačné děti by mi nikdo hypotéku nedal... 🙂. Třeba je můj postoj zkreslený, ale jsem ráda, že mám "vlastní" střechu nad hlavou, ještě nám zbývá něco splatit, ale už to není nic tak drastického 😉
je pravda, že já mám byt v osobním vlastnictví, to jsem vždy chtěla, mohla jsem mít podnikový zadarmo s jednou tak větším nájmem, ale do toho jsem nešla
@marsrutka To je sice pravda, ale pořád je to investice do svého.... zvyšuji tím hodnotu svého majetku. Kdybych platila nájem, tak bych "srkala peníze" někomu cizímu 🙂.... - to je můj postoj, možná to vidím až moc jednostranně 🙂. Každý to máme nastavené jinak, my s manželem nejen, že se snažíme náš dům "zhodnotit", ale ještě k tomu kupujeme louky, loučky a paloučky 😀. To je náš způsob investování a šetření 😉.
@marsrutka třeba u nás, náš byt za Prahou /do prahy 35km cca/ k pronájmu by byl třeba za 15 tisíc když by chtěl člověk čistě poplatit všechno a ne na tom vydělat (coz se v Praze třeba děje). A dokážu si představit, že kdyby si někdo ten byt koupil na hypo, měl rozumný peníze do základu, atd.. atd..., tak by se určitě s hypotékou dostal níž, no a tudíž i s celkovými náklady za byt. Takže by pro něho bylo zbytečný si ten byt pronajímat 😉
@marsrutka no vidíš a já si třeba zase už neumím představit žít v bytě 😉 A žrout výdajů dům je, to každopádně...A právě o tom to je, někdo bude žít v domě na hypotéku od výplaty k výplatě a někdo v bytě se svou finanční rezervou a oba mohou být šťastní a spokojení 😀
A jinak pro @anickajirka tip na "levné" jídlo - třeba zeleninové karbanátky. Dnes jsem je vařila a byly super 😀
@edeltraut to je super, my s manželem to máme tak, že s 10 členy jsme si zavedli družstvo vlastníků a pronajíme nebytové prostory dvou obchodům, takže nájem tvoří jen fond oprav, který i dotujeme z pronájmů, takže nájem plus služby je miniaturní 2500kč a opraveno už je úplně vše, zateplení, balkony, dřevěná okna, nové trubky, elektřina, tvůj životní styl se mi líbí, jen prostě tomu nechci obětovat vše, my by jsme živořili, kdyby jsme si vzali hypo a to se mi nechce, žiju jen jednou
@edeltraut Ano, investice do vlastního bydlení je to nejlepší, co člověk může udělat 🙂
Jinak doporučuji, co se tu psalo už dříve - počítat s tím, co se musí platit a pravidelně si na to odkládat. Teď jsme vyplázli naráz skoro 20000 za pojištění auta a dálniční známku. Teď to ještě bylo v pohodě, ale jak nastoupím na mateřskou, budeme si to taky muset víc hlídat...

vůně octa do každý rodiny 😉