icon

Půjčka bez vědomí manžela

popoj
18. bře 2016

Ahoj. Jsem vdaná. Máme společný účet kam chodi manzelovi uz par let pravidelne jeho výplata a ze kterého vse platíme. Já ted nemam žádný příjem, budu dostávat az v červnu mateřskou.
Vzhledem k neshodám ve vztahu jsem došla k tomu, že si koupím auto, chci si na něj půjčit cca 150.000,- ale s manželem o tom nebudu diskutovat. Předběžne me s tim poslal někam. Takže se ptám zda víte kolik si muzu bez jeho souhlasu půjčit a zda je to vůbec mozne. Proste se sebrat a jít do banky, ja bez příjmu, jen s nějakým pravidelným jeho příjmem na společný účet, a vzít si tolik penez? Děkuji
PS abych nebyla úplne za mrchu, "jeho" auto, v jeho osobním vlastnictví (ne SJM) si koupil před svatbou, ale splaceli jsme ho ze společného pět let. Dnes to proti me používá, že je jenom JEHO.

Strana
z4
sheila86
19. bře 2016

Banka by ti bez vědomí manžela měla poskytnout půjčku do výše 100tis. Od 100 tis. výš žádají podpis i manžela. Jestli se pletu, tak mě klidně někdo opravte.
Určitě ale budou chtít doložit tvůj příjem.

magdalenax
19. bře 2016

Děvčata, přečetla jsem diskuzi a mám pocit..., a to ten, že zakladatelka diskuze neřeší koupi auta, ať na půjčku atd., ale že jde o zcela něco jiného.
...Koupě "manželova auta" byla na půjčku, kterou spláceli 5 let..., veškeré úspory z jejího platu padly na nákup nemovitosti, plat vysoký tak, že bude mít třicet tisíc mateřské..... a v současné době je na neplaceném volnu... . Jednoduše a prostě, to, co zakladatelka uvádí mi nepasuje ani k sobě, ani od sebe.
Přijde mi to spíše tak, že se zakladatelka dělá zajímavou, nebo se jedná z její strany možná i o to, vyvolat v ostatních notnou dávku virtuální závisti

kulatakosticka
19. bře 2016

@magdalenax no, asi máš pravdu. Nedává to smysl... No možná je reálné to, že si chce půjčit.

konik_mischel
19. bře 2016

@popoj ahoj, souhlasím s tím, co tu zaznělo. ..1. by mi přišlo dost pod pás půjčit si bez vědomí manžela, když ten dluh bude spadat do SJM - kdyby to udělal on, asi bys na něj hrdá nebyla... 2. půjčit si, když nemáš příjem je totální kravina a takto začíná spousta lidí, co později končí v exekuci - a následně u mě v kanceláři 32. nestálo by za to si s manželem normálně sednout a říct mu, že tě štve , že auto jste platili x let spolu ale že on ho považuje za jeho? Případně se domluvit opravdu na něčem za pár tisíc, pokud je to přibližovadlo vedle do města na nákup, tak nic extra nepotřebuješ. Každopádně, za mě největší problém je, že to řešíš tady a s tímhle nápadem místo toho , abys to řešila s manželem a hledali jste nějaké rozumné řešení bez hry na to co je moje a co tvoje... držím palce, určitě se domluvíte 😉

magdalenax
19. bře 2016

@konik_mischel Jestli jsem Tě dobře pochopila, tak pracuješ v exekuční sféře, tak Ti není třeba co vysvětlovat. Určitě víš sama, jak to chodí. Začne to mobilním telefonem na splátky, pak se na splátky koupí televize,,, a najednou, co čert nechtěl, doslouží lednička, nebo něco jiného a je problém na světě. Zaplácne se to půjčkou od dalo by se říct lichvářů, protože na splátky už nedosáhnou a veze se to, jak vagón za vagónem, ovšem né plných zlata, ale s prominutím s*aček....

nariel
19. bře 2016

@popoj Nechtěla jsem reagovat, ale nedá mi to. Určitě nesouhlasím s půjčkou za zády, navíc tak velikou. Jako všechny ostatní ti poradím probrat s manželem a domluvit se na tom, že auto je i pro tebe nutnost.

Na jiné reagující, ani já nevím co má tazatelka zalubem a z čeho vznikl její dotaz. Nevíme kolik má let apod.
Jen chci dát trochu světla z jiného úhlu. Ale určitě jako všechny předemnou nesouhlasím řešit to tímto způsobem (půjčkou za zády.) ☹
Ale dle čtení diskuze jsem tazatelky musím říct že se dokáži vcítit do její jakože bezmoci, vinou hormonů a změn.
Je mi jedno kolik berete a kolik budete brát a atd. to je mi úplně šumák...

Má dedukce vcítění. Nekamenujte mě!
Vy jste pracovala byla jste v balíku, seznámila jste se s budoucím manželem svatba, pak následuje dítě. Vysníte si domeček. Možná jste bydleli ve městě, teď třeba na vesnici. (Auto u této možnosti vždy výhodou). Zakoupili jste nemovistost na půl z vašich úspor. Vy jste si vysnila ideální domov(Domeček, klid děti, toleratní manžel) A ejhle. Otěhotněla jste a po nějaké době jste se se zaměstnavatelem dohodla, na vašich podmínkách co jste zmínila výše. (Asi zútulňujete nemovitost.) Ale ejhle nastal problém. Se kterým váš sen nepočítal. To žě budete mít dítě je změna hlavně pro vás. Někteří chlapi to prožívají s ženou, ale jiným je to úplně fuk, zajímají je jejich potřeby a to je nejspíš váš případ.
Vy jste těhotná a musíte třeba autobusem tahat nákup, teď jste přišla nato jak je to složité, třeba oproti městu, kde je vše kousek. Manžel vás nepodržel, a ještě podle vašich slov, vás začíná deptat. A teď si říkáte co budu dělat až budu mít dítě, jak to bude těžké s nákupem a doktory, bez manželovi podpory a vašeho auta.
Zakladatelko, nevím jak jste s manželem diskutovali o koupi a následné změně stěhování, těhotenství atd. ale vím jedno urychleně si s manželem sedněte a řeknětemu že jste si dítě sama neudělala, že potřebujete podporu a toleranci, pokud máte jen jeden vůz. Že až se dítě narodí, budete se muset spolehnout na vůz nebo na něj. Je to i jeho odpovědnost a i on se musí přičinit. Jak ho necháte v tomto stylu, neskončí to dobře. Protože až dojdou peníze, nevím jakej je váš manžel charakter, aby vám na dítě něco dal, když už teď se chová takhle. Vím že musíte být asi pěkně zklamaná, protože růžové brýle, spadly. Ale hoďte s manželem řeč a nehroťte to zbytečně drahou půjčkou na auto. Čiňte rozhodnutí až podle toho jak se manžel vybarví, ale musíte mu vysvětlit že potřebujete kompromis, k užívání vozu, protože vy ho potřebujete ale jakmile se dítě narodí, budete ho potřebovat více. Pokud on se nebude angažovat formou nákupů. Pokud vám dá vale. Tak si kupte z lišky levnější vůz (sehnat určitě jde.)
Hodně štěstí a lepší zítřky bez splátek.

magdalenax
19. bře 2016

@nariel Pokud zakladatelka bydlí, tam kde uvádí v profilu, tak v Praze na Zličíně..., takže žádné nákupy z vesnice do města

nariel
19. bře 2016

@magdalenax Mohla tam bydlet před stěhováním, nezdá se mi že by nějak aktualizovala 😉
Vše může být všelijak 😀 😉 Díky za upozornění, na profil jsem nekoukala.

tulikiss
19. bře 2016

ty jo ono staci si zakladatelku zadat do vyhledavace a hned to do sebe lip zapada...
https://www.modrykonik.cz/forum/rodinne-problemy/muzu-se-s-ditetem-odstehovat-400-km-od-jeho-otce/ takze bud se tu nekdo bavi a vymysli kraviny, nebo nam tu nerika vse a slo ji hlavne o to zjistit jestli ty prachy dokaze ziskat za zadama manzela... jo a jentak mimochodem ten jeji oslnivy prijem byl 45.000 a to uz davno pred tim nez byla na rodicaku s prvnim deckem.

bassetlady
19. bře 2016

@tulikiss Vy jste úplný Colombo 👍😂

tulikiss
19. bře 2016

@bassetlady ani ne v casti forum sem zadala jeji nick a tohle vyjelo, pokud je mi tema podezrely tak to obcas udelam a clovek pak treba zjisti jak si ten clovek protireci nebo ze takovy tema zakladal uz davno a podobne. je mi totiz pak vzdy lito casu ktery clovek ztrati tim ze chce nekomu poradit a on si pritom jenom dela prdel.

nariel
19. bře 2016

@tulikiss Vida příště budu napřed zkoušet vaši radu 😉 než psáti rady ☹

magdalenax
19. bře 2016

Tak i já jsem to nakonec odhalila a bez hledání. No, jo, policajta ze mne nikdo nevymaže

magdalenax
19. bře 2016

Tak co, naše milá zakladatelko této diskuze...? Jak je tomu doopravdy? Víš, co musí mít lhář v první řadě? - DOBROU PAMĚŤ!!!!!!

akankeo
20. bře 2016

Holky, vy se mi zdate, 45k cisteho je pres 60k hrubeho, muze to byt take 50k plus bonusy coz byva jeden dva platy stravenky kolem 100Kx zadarmo a flexipasy nebo podobne zalezitosti na podporu sportu a kultury, materska z toho opravdu 30k je, jenze uz ta materska je sakra pad a rodicovska pak almuzna. Hold je system postaven na solidarite. Pokud neco umis, tak si te firma drzi a to klidne na neplacenem volnu, protoze lidi sice reptaj ze neni prace nebo je blbe placena, ale ze by se ucili co je na trhu treba nebo nejak vyrazne vzdelavali po dokonceni studi se moc rict neda, muj zamestnavatel sem taha lidi z celeho sveta, protoze nema jak pozice zaplacnout a to si technicke pozice od zakladu skoli, jenze ono zacina byt problem sehnat lidi i s blbou plynnou anglictinou...

akankeo
20. bře 2016

@nariel nahodou si to nahore napsala moc hezky, takhle se v manzelstvi drive nebo pozdeji citi kazda a bud se na tom a manzelem zapracuje, krize se prekona a manzelstvi je o to kvalitnejsi a nebo to konci rozvodem. Za sebe musim rict ze u zeny co neco karierne dokazala a byla na manzelovi nezavisla je pak materska a rodicak obrovsky pad i ohledne vlastniho ega, ze dne na den si na nekom zavisla, navic karierne ztracis, technologie se posouvaj dal, prichazeji nove metodologie a ty si doma, utiras zadecky a bojujes v hledani balancu mezi tim co si ziskala a co ztracis, chlap moc pochopeni nemiva, pro nej se nic moc nemeni, ty si stastna ze ty deti mas, ale z noveho nastaveni teda ne a nastava boj jak se s tim popasovat. Nastvana si samozrejme na manzela, ten pochopeni moc nema, akorat vidi ze ma doma peknou furii a kolobeh naschvalu pomalu zacina. Nebyla sem na tom o moc lip u prvni materske a srovnal me az predcasny navrat do prace co se tady aplikovat neda. S manzelem sme nastesti popojeli, ale pred 3 lety bych tu psala podobnou pisnicku...

zuzineckah
20. bře 2016

@popoj bez souhlasu manžela ti banka nepujčí. Můj manžel potřeboval předloni do firmy profinancovat 100 tisíc, běžný a nijak závratný úvěr a musela jsem to podepsat.

kulatakosticka
20. bře 2016

@akankeo tak mě spíš přijde i děsivé, že si chce půjčit na něj, když se mají rozvádět. To by byl docela i průser. Jinak mateřská je tuším 69% hrubé mzdy, což u mě znamenalo mateřskou skoro ve výši výplaty 😁

akankeo
20. bře 2016

@kulatakosticka to neni pravda, asi nemas vysoky prijem, beru o 30k hrubehop vic nez pred materskou neb me povysili dva mesice pred odchodem na prvni a mam o 3000 vyssi materskou nez sem mela s dcerama, protoze vypocet je nasledujici, takze pokud beres treba 50cisteho nebo 100 cisteho uz je jedno, vic jak na 33k narok nemas, tvoje odvody dou na ty co maj mzdu nizsi nez prumernou, obdobna tragedie je s nemocenskou:

Denní vyměřovací základ se dále redukuje podle následujících pravidel:
z částky do 901 CZK se počítá 100 %
z částky od 901 do 1 351 CZK se počítá 60 %
z částky od 1 351 do 2 701 CZK se počítá 30 %
z částky nad 2 701 CZK se už nic nezapočítává

konik_mischel
20. bře 2016

@magdalenax ahoj, ne v exekuci, v sociálu... za mnou přichází ty lidi , kde z nich začne padat, kde mají jakou půjčku, kde už je exekuce atd.. a světe div se, v momentě kdy nepálí obálky, začnou s exekutory a věřiteli komunikovat, tak se nám daří celkem úspěšně mořit jeden dluh za druhým, ale dokud dělají, že se jich to netýká, není jim pomoci. Máme hypotéku, pojistku takovou, aby kdyby se něco stalo s mužem, aby pojistka doplatila hypotéku, protože já bych ji sama asi blbě splácela, bydlíme rok a máme stále objímky, starou rozkládací postel místo gauče atd... a upřímně je mi to jedno, pořizujeme z každé výplaty něco, vím, že vybavený byt budu mít za rok, ale ani na minutu nás nenapadlo vzít si další půjčky na vybavení, na dovolenou, na vánoce atd... popravdě, kdo si dneska půjčí u nebankovní společnosti typu cofidis, cetelem atd... by měl dostat papíry na hlavu. Je to novodobá lichva.

kolibricek36
20. bře 2016

@konik_mischel máš pravdu, je to novodobá lichva. S manželem se děsíme toho, že bychom museli půjčku brát - zatím se nám daří. sice obracíme každou korunu, a snažíme se ušetřit - kdyby vybouchla ledička či sporák.... nejsme nijak nároční, ale platit nájem se musí a jíst se musí - takže si pomaháme tak že oblečení spravuju anebo koupím v sekáči - nové koupené máme jen na sváteční dny(narozeniny, pohřby, svatby...)

konik_mischel
20. bře 2016

@kolibricek36 jasně, to chápu, spousta lidí jede od výplaty k výplatě, nejsme výjimky, ale než si cokoli půjčovat, tak lednice , pračka atd... jde vzít na splátky klasicky v obchodech - daleko lepší varianta než půjčka. Vždycky všem co ke mě přijdou říkám, že při fakt napnutém rozpočtu jde ušetřit max. na jídle - pokud teda člověk nekouří atd... Ale když fakt jede nájem, el, voda, jídlo. Tak jediná možnost je jídlo. Bohužel se často setkávám s tím, že lidi o 30 let starší než já neví, jaké jsou levné potraviny, jak ušetřit... je to smutné a docela mě to děsí.

kulatakosticka
20. bře 2016

@akankeo tak já se pohybuju v tom průměru, tak mi to ještě vyšlo.

kolibricek36
20. bře 2016

@konik_mischel ano jsou - když kupuju chleba tak z druhého dne - je ještě měkký, ale stojí polovinu ceny

martiina_k
20. bře 2016

Já bych si teda za zády manžela rozhodně nepůjčovala, ale není pravda, že jí banka nepůjčí. Na základě nějakého obratu, který na účtě běžně je se např. v KB vytváří možnost půjčky. Před asi dvěma roky jsem od KB chtěla odejít ale tahle možnost kdykoliv přijít a odejít s 250 000 (bez dokládání jakýchkoliv příjmů) mě tam udržela a opravdu jsem tu možnost použila. Došli jsme do situace, kdy jsme ty peníze potřebovali, dokonce jsme mohli už 280 000 a tak jsme si to vzali. Kdyžbysme měli dokládat příjmy, tak by to asi s půjčkou nevyšlo, nebo bylo velice obtížné. Nicméně může být i tahle možnost.

magdalenax
20. bře 2016

@martiina_k Ať už jí banka půjčku dá, či nedá, tak je to každopádně podraz jako prase. Tohle se nedělá. Ale ona zakladatelka nejspíš ví, proč se už neukázala..... .

martiina_k
20. bře 2016

@magdalenax o tom vůbec nediskutuju, to je samozřejmé... kdyby si takhle manžel vzal za mými zády půjčku tak to bych asi nerozdýchala. A kdyžby to bylo natruc, tak to je ještě horší.

akankeo
21. bře 2016

@magdalenax Proc jste tak agresivni? Nic z toho, co pani napsala neni nerealne. Za umysl uz se ospravedlnovala, zda si muze pujcit v podstate zalezi na bance, kde ten ucet ma, v pripade predschvalenych pujcek nebo pujcek na zaklade obratu to lze, protoze proste neni treba dokladat prijem. Plus bavime se sice o pujce, vzit si ji za zady, to vsichni vime, ze je hodne pres caru, ze se manzel chova taky pres caru je tez videt, kazdopadne 150k pri danem prijmu jsou blbe 3 platy, takze to neni zadna tragedie, a pani pracovni smlouva jeste bezi, takze do prace muze kdykoliv naskocit. Jen hold prvni rok da pulku prijmu za soukromou skolku/jesle a pak se naklady na deti snizi. Chlap se tady taky nechova nijak idealne, beztak si vozi sunky v aute za milion, milion a pul dle doby splaceni a nema rozum stejne jako ona, kdyz sou na kordy a vi, ze zena je tehotna, vzhledem k okolnostem ho ma spis min, dneska chlapi dozravaj casto az kdyz jim tahne na 40, nekdy taky nikdy. Jinak ja uz bych si po predchozich zkusenostech taky nekoupila auto pod 100 tisic, natoz pod 50, zvlast kdyz v tom clovek ma vozit deti. Neusetri clovek vubec nic, staci si spocitat ekodan, vyssi spotrebu, mensi vykon pri vyssim motoru, coz se odrazi na cene pojisteni, naklady na opravy, to, ze se na auto nemuze v podstate spolehnout, vzdy muze neco odejit, cena, za kterou ho proda a je na nakladech, ktere da za auto za 150k ani nemrkne, akorat to aspon bude mit nejakou zustatkovou hodnotu pri prodeji...

magdalenax
21. bře 2016

@akankeo To jako já jsem agresivní? Agresivní je v prní řadě zakladatelka dfskuze.
Mimochodem, jaké děti?....

somalicats
22. bře 2016

@akankeo Nemáš pravdu v tom, že u předschválených půjček nemusíš dokládat příjem. Záleží na výšce té půjčky a obávám se, že žádná banka bez doložení příjmu nepůjčí částku nad 100 tisíc. Já měla před pár lety taky předschválenou půjčku, brala jsem si ji kvůli rozjezdu podnikání, a pochopitelně jsem příjmy doložit musela. Jinak co se toho účtu týče, zakladatelka psala, že ho mají společný. Pokud píše pravdu, tak v tom případě záleží na tom, kdo je majitel a kdo disponent - pokud je majitelem účtu její manžel a ona má jen dispoziční právo, tak jí banka žádnou půjčku nedá, i kdyby tam bylo předschválených půl mega.

Strana
z4