Rodinný rozpočet. Jak to máte Vy?
Ahoj, mám dotaz, hodně z vás asi neodpoví a ja to plně respektuji, jen mě zajima jak to maji ostatní protože nevím co dělam špatně. Klidne může někdo do sz.
At počítam jak počítam tak prostě to nedokázu snížit.
Tak my to mame takto vychazi to na výdaje 45.500,- mesicne.
Já jsem a ještě čas budu na rodičovské. Mám 7600. Muž není zrovna ředitel ale pracuje.
Benziny,jidlo,deti (mlika,pleny,ubrousky,jogurty,obcas oblečení),drogerie,spoření 20.000
hypotéka, splátka na auto, energie (plyn,elektřina,voda) 25.000.
Kdybychom neměli podporu od rodiču tak nevim ale strašně mě to štve.
Aua potřebujeme dvě není v obci nic, autobus jezdi s mnoha přestupama a jen párkrát za den vlak tu není.. Muž jezdí jen na okraj prahy a pak co jde tak mhd.
A to nemluvím když se to ojeté auto pos.. z čeho bychom to zaplatili, stací když máme jít na vymenu pneu :-/
@sudylichozrout Tak jestli na to máte finance, tak klidně fungujte, já na tom nevidím nic špatného takto fungovat, když prostě vyjdu a ušetřím i při tomto způsobu života, tak ok. Problém je pokud takto žiju a trápí mě, že nemám peníze a nic neušetřím....
@78marcela tka já vaření jídlo též skoro nevyhazuji. Protože toho udělám vždy tolik, aby se to snědlo. A nějaké malé zbytky mne nějak netrápí, to neschovávám, jelikož v tom nevidím smysl. Některé věci nechám na lince a ono se to nějak "samo vypaří" 😀
Takže neúctu fakt necítím, ale já bych jí tedy ani necítila, kdyby mi řekly, že něco nechtějí. Asi proto, protože to tak sama nevnímám 🙂
@sudylichozrout konečně spřízněná duše 😀 Mám to hodně podobně.... Já tedy i bez těch orientačních částek a bez toho, abychom jedli ve 3. V čase jsme přesná až moc 😀
@drzticka81 já mám nějak tu spotřebu proměnlivou. Proto potřebuji chodit nakupovat častěji.... A s tím spotřebováním potravin je to super, to je to, co mně u mne maličko štve, ale asi na tom nemám tu správnou disciplínu....
@sudylichozrout A koupíš opravdu jen to pečivo?
@sudylichozrout Hele, když není potřeba šetřit, tak to člověk prostě nemá potřebu ani řešit.
Ale jestliže rodina s financemi nevychází, je potřeba zmapovat, kam se peníze “ztrácí”.
@sudylichozrout Když vám dochází šunka, tak přece koupím v příštím nákupu o jedno balení navíc, ne? A když jí koupím moc a nestíháme spotřebovat, tak jí dám do mrazáku a ona se pak hodí třeba do nějakého vařeného jídla.
@brunetka11 jak už jsem psala, asi toto každý vnímá jinak. Já prostě neočekávám, že to musí sníst za každou cenu... (Stejně tak jako já nejím věci za každou cenu. ) Ač já s tímto problém nemám, klidně vařím i dvě jídla nebo různé varianty příloh, abychom byli spokojení všichni 🙂
A třeba to kafe, já bych prostě na rovinu řekla, že to není ono a ať to zkusí znovu a prostě bych to nevypila.
@hojda Kupuju to, co dochazi/neni a na velky nakup jezdime tak jednou za 10 dnu. Takze predstav si, ze ve ctvrtek treba pojedeme na velky nakup. Ale uz v nedeli jdu na mensi, kdy vezmu to, co uz jsme snedli (nejaka zelenina, oecivo, sunka...) a pak treba zase v utery pro to, co chybi vc. mlecnych vyrobku. A pak zase za cas jedeme na velky nakup, kde dobereme zasoby typu testoviny, vetsi mnozstvi mlecnych vyrobku a tak.
Proste kupujeme prubezne to, co je treba. Drogerii beru v DM spis najednou jednou za cas. Ale to jidlo je u nas vylozene prutokova zalezitost. Je nas hodne a hodne se spotrebuje.
@hojda Nekupujeme balenou sunku, ale na lahudkovem pultu. To same syry.
Nemam rada jidlo z mrazaku. Tam davam akorat maso a uvarene veci, co zbyly. Ale ani pecivo, ani uzeniny mrazit nedavam.
@hojda já bych tedy určitě jenom to pečivo nekoupila, protože mi v tu chvíli bude docházet určitě ještě další věci 😀 Budu mít na něco chuť, bude něco v akci..... Ač uznávám, že tohle je pro šetřící lidi to, co je špatně. Stejně tak jako chodit na nákup hladová, to nevěřím, že někdo může koupit jenom to, co je na seznamu.
@sudylichozrout já všechno mrazim, takže průběžně vyndávám a rozmrazuju
@sudylichozrout s tím mražením souhlas. Já nemrazím v podstatě vůbec, i maso jenom ve chvíli, že bych ho musela vyhodit. Přijde mi, že se mražením věci děsně znehodnocují....
@sudylichozrout Jako dochází, ale prostě dopeču potřebné množství sama ,-) Nebo vytáhnu zásobu z mrazáku.
Ad šunka nebo sýry - to si vlastně nevzpomínám, kdy by tento typ potravin došel. Vakuování to jistí.
@sudylichozrout Kupované pečivo z mrazáku je v posledních letech nepoživatelné. Ale pokud se zpracuje kynuté domácí (hned po vychladnutí po upečení), nemá to na chuť a kvalitu žádný vliv.
Po rozmrazení je jak čerstvé z trouby.
@78marcela
@blondynka400 Ja mrazeni veci prave nesnasim. Moje mama to delala a ne, nechutna mi to. Jen maso, ktere nema az tak vysokou gurmanskou hodnotu, tedy kureci (i skelety a odrezky na vyvar). Hovezi a ryby ne. Veprove prakticky nejime (ne kvuli vire, ale kvuli chuti), jen tu veprsunku. Mrazime jeste navarene veci do zasoby, hlavne omacky a ruzne smesi, ke kterym se pak jen uvari priloha. Plus mame v mrazaku veci, ktete tam patri - spenat, fazolky a tak.
@brunetka11 Chleba si obcas peceme, ale ani ten mi z mrazaku nechutna. Proste to na tom jidle poznam a ne-e.
@sudylichozrout Já zase nedávám mrazené uvařené maso a už vůbec ne omáčky 🙂 Ale je fakt, že je mixuji pouze ze zeleniny a výpečku, nijak nezahušťuji.
@sudylichozrout Normálně jezdíme na nákup 1x za 14 dní do supermarketu a v obchodě u nás jsem dokupovala už jen pečivo a třeba zmrzku, nebo něco jiného pro děti když dostanou chuť, když jdeme ze školy a případně něco akutního, někdy ovoce nebo nebo zeleninu, ale většinou nakoupím dost na těch 14 dní a dokupuji fakt jen to pečivo. Jinak v rámci nouzového stavu jsem zkusila i domácí rohlíky od cuketky a jsou výborné a i druhý den se dají jíst, kupované už většinou moc dobré nejsou. Pečivo nemrazíme, to nám taky nechutná a tolik místa v mrazáku nemám. Je tam maso a zelenina a zmrzky 🙂.
Jak psaly holky výše. Pokud tě netrápí finance, tak to neřešte. Byly časy, kdy jsem s Alenkou žila jen z rodicaku a to jsem opravdu hodně přemýšlela, co koupit a jestli to je opravdu nutnost.
Teď nesetrim tolik, ale celkově mi to nastavení zůstalo a já jsem ráda, že tolik neprojime a můžu koupit dětem kolo nebo trampolínu.
@sudylichozrout u nás se nikdy moc nemrazilo, max ovoce a maso. Já co jsem kdy zkusila, tak fakt chuťově nic moc, navíc mi pak přijde, že se to z toho stane mrtvé jídlo, stejně jako ze zavařovaného, víckrát ohřívaného a pod. Ono u kuřecí když rozmrazíš, tak je takové divé.... Jako jo, než ho vyhodit, udělám to, ale pak hodně zvažuji, na co ho použiji, aby to chuťově nebylo poznat, že bylo mražené.
Zelenina, občas filé (jeden druh mám fakt ráda 😀 ) co koupím mražené mi nevadí, ale i tak to beru spíš jako železnou zásobu....
@brunetka11 a jaký je tedy důvod mražení pečiva, když ho musíš dát zmrazit hned po tom, co ho upečeš?
Bydlím 2 vesnice u Úval, a máme to hodně podobně, až na to ze jsme vlastně v plusu díky autu, máme dvě hodně staré škodovku, opravy zapakatel. Vem si nemít to nové auto, ale jen ojeté, byli byste v balíku 😂🤣 kdyžtak můžeme napsat sz,
@sudylichozrout Já dávám mrazit, jen třeba tu šunku, když jí nestíháme sníst, nebo jogurt, smetanu, když vím, že to nestihnu zpracovat a vyhodila bych to, tak dám zamrazit a použiju jogurt třeba do buchty, nebo do langošů.
@hojda Helejt, kazdy to ma asi fakt jinak. 😉
@hojda A jinak. Ze by se u nas nesnedl jogurt ci smetana a musel se mrazit, to nehrozi 😀
@blondynka400 Mrkni se mi na profil, pochopíš ,-)
Hele, fakt to tu z naší strany není myšleno, kdo z koho, jak to má kdo doma vychytanější.
Padl dotaz, jak to udělat, aby rodina nejela v rozpočtu na dřeň nebo dokonce fungovala díky supportu prarodičů.
Jde to. Ale je potřeba nad výdaji a provozem rodiny přemýšlet. A plánovat.
@sudylichozrout Tak mi teď hodně přešli na balené potraviny díky covidu.
@brunetka11 já profily neprojíždím, ale ok, mrknu 😀
Já to tak neberu. Do této diskuze jsem se včera dostala náhodou. Protože mne nadzvedl jeden příspěvek a neodolala jsem nereagovat. Dnešek beru spíš možní jako inspiraci, jak se to dá taky dělat.... Proto to tu rozebírám. Já vidím věci ze svého pohledu, vy z jiného. Asi je to dost dáno tím, že mne finance netrápí, ale jak už jsem tu psala, mám maličko pocit, že se prostě u nás zbytečně plýtvá a že by to šlo možná i jinak....
@blondynka400 Nás taky finance naštěstí netrápí, asi bychom mohli utrácet mnohem víc, ale jsme s manželem oba z rodin zvyklí, že musí být finanční rezerva a učíme to i děti.
@hojda My prave ne, na balene jsme nepresli. Nebudu kupovat balenou sunku za 40 kc/100 g, kdyz na pultu maji tu samou za 30 kc/100 g. Nejsme uplne chudi, ale tak bohati, abychom mohli penize hazet uplne zbytecne pryc, taky ne.
@blondynka400 S tím jsem tu před nějakou dobou začínala podobně. Marcela inspirovala a inspiruje hodně.
Až díky jejímu diáři konečně dokážu v základu evidovat naše náklady. A zrovna nedávno jsem zjistila, že díky základním principům jsme schopni náklady zredukovat na polovinu, když jsem porovnala dva předchozí roky. A nebylo to extra bolestivé. Loni jsme měli v plánu splatit hypotéku do 7 let. Jestli se něco nepodělá, tak teď to vypadá na max 2-3 roky.

@drzticka81 to budu muset taky zacit delat. Varim na dva dny. Seznam si pisu 👍🏻 A jidelnicek uz sepisuju ✍🏻 🙂