icon

Tipy na to, jak ušetřit

svetlanalana
14. čer 2019

Milé maminky, chci se Vás zeptat na nějaké rady a triky, které by pomohly ušetřit v rámci domácnosti a života obecně. Občas si přijdu jako otrok peněz, furt se snažíme vydělat, stresujeme a pak stejně se ocitáme v situaci, kdy peníze prostě nejsou. Je to těžké psychicky zvládat, když má člověk rodinu a chce mít pocit bezpečného zítřku. Jde totiž o to, že máme dluhy (v určité životní situaci jsme si museli vzít půjčku v bance, jinak to nešlo), které splácíme, žijeme v nájmu, takže větší částka peněz, co přijdou z výplaty, odchází... já jsem doma s malým, mám občas brigády na doma, rodičák je vyčerpaný. Nikdy v životě jsem nebyla na dovolené (za výjimkou Slovenska, byli jsme kdysi ve Vysokých Tatrác), žijeme hodně skromně, oblečení kupujeme jen pro dítě, pro sebe strašně málo kdy, jinak všechny peníze jdou na udržování domácnosti a na jídlo. Chtěla bych se vymanit z tohoto začarovaného kruhu a začít něco šetřit nebo si občas dovolit něco "na víc". Děkuji za rady

Strana
z5
78marcela
14. čer 2019

@bayt možná to doposud dávali, když byl ještě rodičák..ten už ale teď vyčerpali..nevíme, a tím se vracíme k tomu, co jsem psala na začátku, že je to těžký něco radit, když neznáme přesný rozpočet.

Každopádně je řešením si vše spočítat a naplánovat.Bydlet 15 km od Brna je nádhera, příležitosti k práci (i umístění dítěte) všude dost.

bayt
14. čer 2019

@trdelnik234 To je určitě lepší jak klasická česká školka, ale i tak na to dítě nemusí být připravené.

78marcela
14. čer 2019

@veroniquecz jo, přesně. Já měla Alenku taky ve Znojmě v dětské skupině. Malýho pak v mikrojeslích. Teď nastoupí do státní školky. Dvouletych tam bude jen pár, budou mít u sebe chůvu...
Je mi celkem fuk, jestli si mě někdo váží nebo neváží za to, že dávám malýho do školky. Dělám to, co si myslím, že je pro nás nejlepší řešení. A z 5200 rodicaku bych nás jaksi neuživila.

bayt
14. čer 2019

@78marcela Věřím ti, že jste v takové situaci, že ti nezbývá nic jiného, než jít do práce. Ale nepovažuju to za ideální a už vůbec bych to neradila někomu cizímu, pokud má jen trochu možnost udělat to jinak. Navíc když už to sem tedy píšeš, tak rodičák máš teda docela nízký. Tříletá varianta je vyšší. A co si budem povídat, ono je všechno taky o prioritách no....nebudu dál rozvádět.

78marcela
14. čer 2019

@bayt klidně rozvadej, ráda bych pochopila, co myslis.

bayt
14. čer 2019

@78marcela No ze z fotek na tvem profilu teda nepusobite jako rodina, co by stradala. Ale zdani muze klamat.

78marcela
14. čer 2019

@bayt nikde netvrdím, že stradame. Chodím do práce, tak vycházím. I když ještě asi před třema rokama to vypadalo dost všelijak.

iulia
14. čer 2019

Sice to tady zaznělo, ale vůbec nevime, od jakého rozpočtu se máme odpíchnout. To je potom těžké radit. Mrkla jsem na profil tazatelky a v květnu 2019 si pořídila sušičku. Tak nevím, kde je ten problém? Paní je moc šikovná, když si dokázala našetřit na susičku.

tulikiss
14. čer 2019

@iulia to bylo prvni co me zarazilo, navic dite na fotkach nevypada ze by se na nem na obleceni nejak extra setrilo.
asi to sem uplne nepatri, ale nepochopim ,ze si nasekam dluhy a misto mimoradne splatky si koupim susicku

bayt
14. čer 2019

@iulia
@tulikiss Tak to je docela jiná situace :( Jenže ono to tak bohužel často bývá. Kupříkladu moje známá si stále stěžuje na peníze, ale na dovolenou jedou na dluh nebo si něco koupí v prvním krámu, který vidí. Ne, že si aspoň porovná ceny...

trdelnik234
14. čer 2019

@tulikiss
Tak ono nie je vsetko tak,ako na fotkach vyzera ze.Nikto si asi na MK nezavesi fotku dietata v pancuchacoch a obnosenom tricko po starsom bratrancovi.
No a k tej susicke.Mozno maju v zime v byte plesen plus dieta alergik,nemaju balkon a tito je jeden zo sposobov ako to riesit

bayt
14. čer 2019

@trdelnik234 Ok, ale pokud nemám peníze, jako fakt nemám, tak s tou sušičkou asi tan půl rok, rok vydržím. Dřív taky sušičky nebyly a nějak se to dalo. Např. věšet venku (balkón, dvůr). Jde to i v zimě.

iowa
14. čer 2019

Myslím, že by bylo fajn být spíš vděčný za to, co všechno máte než se stresovat tím, co nemáte. Dítě vypadá čistě, oblečení má fajn, žádné otrhané hadry, na pozadí váš byt vypadá dobře a udržovaně, pořídili jste sušičku, to není úplně levná záležitost, je úplně super, že jste si jí mohli dovolit.
Dovolená nemusí být drahá, může být klidně u nás, je tu krásně. Pár dní pod stanem s plynovou bombou a vlastním jídlem je super zážitek 🙂

78marcela
14. čer 2019

@bayt pro info. Jsem s dětma sama. Měla jsem nějaké našetřené peníze, které během Alenčina prvního roku vzaly za své. Bydleli jsme u babičky v jednom malém dětském pokoji, ne a ne pro nás sehnat bydlení. Tehdy to bylo s penezma dost blby. Abych si přivydělala, učila jsem doma, babička hlídala malou.
Pak jsem za pár korun koupila minipozemek, vzala si hypotéku a postavila minidomek. Když se malej narodil, v prvním roce jsem.mela RP na.maximum, 12tis. Pak jsem si našla práci v mikrojeslích jako chůva. Obě děti jsem zpočátku měla u sebe. Ondra měl 10mesicu. Pak jsem si RP prodloužila na tři roky, proto je tak nízký. Příjem celkem jsem měla asi 20tis.
Od září se mi naskytla možnost jít učit na školu, kam jsem vždy chtěla. Jsem tam dva dny v týdnu. Ondru hlídá mamka, Alka už je ve skolce.
Teď se mi zvýší úvazek na čtyři dny. Ondra už půjde do školky.
Veškeré moje příjmy z jeslí, ze školy, z RP a z alimentů jsou teď cca 30tis. Splácím hypo, platím vše jak běžná rodina. Nestradame, vše zvládám platit, ale přemýšlím a plánuju. Na sušičku jsem ještě nenasetrila, ale ta mě vážně netrápí. To spíš mrazák by se hodil😀
Nevim, jak působím nebo nepůsobim na profilu. Mně se osvědčilo, když jsem byla v nouzi, pracovat. Proto to radim ostatním. Nemyslím, že by děti strádaly, když jdou ve 2,5 letech do skolky.

loylii
14. čer 2019

@jikov první dva řádky mě desi...😉

bayt
14. čer 2019

@78marcela Tak já nevím, jestli její dítě bude strádat, asi to neví ani ona. Je možnost, že třeba nebude, ale taky je velká pravděpodobnost, že bude. Jinak klobouk dolů rozhodně, kolik si toho zvládla a dokázala. Samozřejmě situace, kdy můžeš mít během pracovní doby u sebe děti nebo kdy hlídá máma, to je pak taky něco jiného.

Já jsem spíš myslela to, že prostě bych na úkor dítěte nestavěla barák. Prostě bych ho postavila o rok později, ono by se to nepo...

78marcela
14. čer 2019

@bayt otázka priorit. Já šla radši do práce abychom měli kde bydlet. Nešlo o to, že postavit dům je luxus. Mně ten náš malý dům vyšel úplně stejně jako byt 3+1 v paneláku. Ale ani ten byt nebyl k sehnání, hledala jsem dva roky.

fire85
14. čer 2019

@78marcela a co když nebude zvládat? Necháš ho stresovat se ve školce? A co manžel? Ten se nemůže zapojit ?

lida9
14. čer 2019

@malanoha muzes mi takovou skolku ci DS s celotydenni dochazkou za 2 tis mesicne ukazat? u nas je asi 5 DS v okoli, nejlevnejsi je cca 7tis bez jidla ( a ano maji dotace od ministerstva )... statni skolka je u nas i pro 3letaka naprosto vyloucena z duvodu navalu deti... takze ja sebou dite do prace musim brat, coz ne kazdy muze...

fire85
14. čer 2019

@78marcela už jsem dočetla 😉

78marcela
14. čer 2019

@fire85 jelikož ho nemám, tak se zapojit nemůže. Pokud by to nezvládal, tak pak budu řešit. Ale za celou mou pedagogickou praxi jsem zažila jedno jediné dítě, co melo potíže se adaptovat ve školce. A on tam bude mít starší ségru, takže nečekám komplikace.

makronka222
14. čer 2019

Rodicak fuc = jit do prace a nebo chlap at hlida po vecer a ty muzes jit do prace. Pokud chlap maka pd pozdejsiho rana, muzes jit uklizet brzo rano kancelare, dite si predate nekde u nej pred praci a je to

bayt
15. čer 2019

@78marcela Hm, tak to ti ovšem fakt nevěřím. Že bys zažila jediné dítě, co má potíže se zadaptovat? Takových dětí je přece spousta. Spíš to vypadá tak, že tohle nebereš v potaz. Dítě musí, tak musí. Já jich teda zažila hodně...

zuzineckah
15. čer 2019

@bayt tak zrovna @78marcela je matka samoživitelka, od které by si nejedna žena v podobné situaci měla brát příklad. Nikdy tady nebrečela, nikdy nenadávala, jak je život nespravedlivý, jak se stát nestará... Naopak, dokázala to, co se mnoha rodinám nedaří ani ve dvou. Jsem přesvědčená, že je to především výsledek její disciplíny a praktického myšlení. A také samozřejmě celkového přístupu k životu. A taky jsem přesvědčená, že má za sebou nejednu smutnou chvilku, brutální únavu a zřejmě taktéž hlavu zatíženou hromadou otázek do budoucna... Navzdory tomu nefňuká. Nestěžuje si. Maká a dokazuje to staré známe, když se chce, všechno jde. Pro mě je to hodně inspirativní ženská a peskovat jí za to, že dá své dítě do jeslí, či školky, to už mi přijde trochu jako skrytá závist, že někdo nedokáže ani z poloviny to, co zatím dokázala ona...

bayt
15. čer 2019

@zuzineckah Já jsem jí taky za to všechno ocenila. Několikrát jsem napsala, že samozřejmě do celého jejího příběhu nevidím. Ale prostě a jednoduše bych nedala ani ne dvouleté dítě do jeslí a nešla bych stavět barák. Strávila bych v tom mrňavým pokojíku holt další rok a půl a postavila ho pak. A vlastně si uvědomuju, jak nepopulární je to názor. Ženská má bejt silná, tvrďačka, na nikoho se nespoléhat a hlavně makat, makat a makat. A studovat. A neflákat se. A věřím, že to měla stokrát těžší, než ženská s chlapem ve srovnatelné situaci. A přesto si stojím za tím, že tak malé dítě paušálně do školky nepatří (ne každé je zralé), a že radit zakladatelce, ať jde makat, je prostě nepoužitelná rada. A závist - no tak samozřejmě uznávám, že jsem nikdy nedokázala to, co ona. Mám jedno dítě, a jsem ráda. Přesto si prostě dovolím mít jiný názor. Což se tady na Koníkovi poslední dobou nenosí - každá musí na mateřské být minimálně projektový manažer, pěstovat si po večerech vlastní biozeleninu a místo spánku studovat VŠ.

zuzineckah
15. čer 2019

@bayt ženeš to zbytečně ode zdi ke zdi. To je jedna věc. Druhá je ta, že ne každé dítě je NEzralé ve dvou letech. Třeba náš prostřední byl pro školku dělaný v necelých dvou letech. Prostě bez problémů, nadšený, hrozně ho vyšvihla v mnoha směrech. Nejmladší naopak. Budu ráda, když ji zvládne teď (3,5). Považuji Marcelu za natolik uvědomělou - a sama to také psala - že když by její dítě školku nezvládlo, bude situaci řešit jinak. A já osobně zase nechápu tu mantru, že dítě musí viset matce na sukni do třech let a musí být pro ní středem vesmíru... Stejně jako školka příliš brzy, i být doma s matkou příliš dlouho může být pro některé děti spíš na škodu, než k osohu... Nemluvě o tom, že některým matkám to vysloveně leze na mozek😉

bayt
15. čer 2019

@zuzineckah Jasně, úplně s tebou souhlasím. Však taky píšu, že to je individuální - zrovna tak věřím zakladatelce, že její dítě být zralé vůbec nemusí, proto má jen brigádu. Marcela napsala, že ona nezažila dítě, co by se nezadaptovalo na školku. Ale faktem je, že většina dětí (většina, neříkám všechny) ve dvou letech zralá nebude. I když bysme si to asi skoro všechny přály...

plksv
15. čer 2019

@78marcela milá Marcelko, jsi pro mě úžasná žena a maminka. Myslím, že Tvoje děti na Tebe jednou budou pyšné a nebudou řešit, že šly ve dvou letech do školky.

zuzineckah
15. čer 2019

@bayt ale podle mě rada, že má jít makat je zrovna v tomhle případě na místě. Pokud muž nedokáže rodinu zajistit a už teď žijí tak, že není kde utáhnout, pak jim nic jiného nezbývá. Může to taky řešit brigádou. 2,5 leté by to mohlo ve školce, či DS aspoň zkusit. Samozřejmě, je potřeba zvážit ekonomický efekt, aby nedělala jen na ústav... Ale pokud by byl rozdíl zajímavý, tak práce vždycky byla, je a bude ta nejsnadnější cesta jak si přilepšit.

78marcela
15. čer 2019

@bayt tak záleží co si pod tím představuješ. Když dítě nastoupí do MŠ, tak brečí. Jo. Je v jiném prostředí, nemá najednou za zadkem rodiče, jsou tam dvě cizí ženský a cizí ubreceny děti. Jasný, že má obavy a jak jinak je projevit než pláčem...
Když nastoupim do jiné práce, taky nejsem ve své kůži, jsem nervózní, napjatá. Nebrecim, ale není mi úplně ok, když nevím, co mě čeká. Děti logicky brečí, ale to trvá max dva týdny. Pak jsou v pohodě, najdou si kamarády, a chodí rady.. dnešní školky vesměs mají dost zajímavý program, pořád něco dělají, spousta zajímavých aktivit, besídky, divadla, plavání, včera šli na dravce, taky měli mobilní planetárium a spousta dalšího
Jo, jen u jednoho dítěte se stalo, že jsme docházku doporučili odložit, ne a ne si chlapeček zvyknout. Přišel po třech měsících znovu a už v pohode. I když je fakt, že v jeslích nebo ve školce nemám až tak dlouhou praxi.

Strana
z5