Tipy na to, jak ušetřit
Milé maminky, chci se Vás zeptat na nějaké rady a triky, které by pomohly ušetřit v rámci domácnosti a života obecně. Občas si přijdu jako otrok peněz, furt se snažíme vydělat, stresujeme a pak stejně se ocitáme v situaci, kdy peníze prostě nejsou. Je to těžké psychicky zvládat, když má člověk rodinu a chce mít pocit bezpečného zítřku. Jde totiž o to, že máme dluhy (v určité životní situaci jsme si museli vzít půjčku v bance, jinak to nešlo), které splácíme, žijeme v nájmu, takže větší částka peněz, co přijdou z výplaty, odchází... já jsem doma s malým, mám občas brigády na doma, rodičák je vyčerpaný. Nikdy v životě jsem nebyla na dovolené (za výjimkou Slovenska, byli jsme kdysi ve Vysokých Tatrác), žijeme hodně skromně, oblečení kupujeme jen pro dítě, pro sebe strašně málo kdy, jinak všechny peníze jdou na udržování domácnosti a na jídlo. Chtěla bych se vymanit z tohoto začarovaného kruhu a začít něco šetřit nebo si občas dovolit něco "na víc". Děkuji za rady
@plksv
@zuzineckah juj..díky holky. Já než dopsala ten svůj příspěvek, trvalo mi to, píšu po kouskách, odbiham... a neukazaly se mi vaše zprávy..děkuju za ně.
@bayt tak on nemusí být každý den. Někdy děti jsou zpočátku první týden v pohodě a brečí až teď druhý. Nekdo nebrečí vůbec. Někdo celé dva týdny, někdo první týden, někdo jen chvilkami, když se mu zasteskne...dva týdny jsem myslela to adaptační období celkově.
Alenka do školky strašně chtěla. Jak jsem psala včera, chodila do dětské skupiny, začala taky ve dvou letech. Úplně v pohodě, líbilo se jí tam, neplakala ani den. Pak byly Vánoce, byla k tomu nemocná, tak byla asi měsíc doma. To zaplakala jeden den, a pak zas nic. Při nástupu do státní školky, těšila se, že už jde do velké školky, měla čerstvě tři roky. První den úplně super, druhej den šla taky s nadšením a když přišla do třídy a viděla ubrecene děti, tak začala taky a držela se mě a nechtěla se pustit. To bylo jednou a pak další dny v pohodě. Od ty doby nikdy nic.
Záleží na dítěti. Osobně si myslím, že jednou přijde ten bod zlomu, kdy prostě máma nestačí. Alca do kolektivu moc chtěla a prospěli ji to i ve dvou letech. Ale byla doma sama.. Ondra to zas tak najevo nedává, má doma Alcu, spolu si hrají, tak za cizími dětmi neběha jak běhávala Alenka. Věřím, že to bude plus ve školce, že je tam s ním.
@bayt skoro vsade vo svete vyrastaju podobny ludia ako sme my a pritom skoro nikde na svete nie je materska tak dlha, ako u nas. Bola som rok v USA a nemala som pocit, zeby chodili traumatizivani ludia po uliciach za to ze isli do jasli trebars v polroku. Moj otec bol v jaslickach od mala a je z neho uspesny, vzdelany a mily clovek. 2.5 rocne dieta normalne moze ist do skolky, hold proste to je zivot. Ak chces byt doma s dietatom do 3,5,10 rokov, to je tvoja vec, ale nevidim nic zle na tom dat dieta do skolky v 2 rokoch a ist pracovat. Skoro kazde dieta prve dni v skolke place, ja som isla az v 5 rokoch do skolky a doteraz si pamatam, ako som tam plakavala. Je to proste zmena, s ktorou sa dieta musi vyrovnat a niekto to prijima lepsie a niekto horsie. Moj brat isiel v 2 rokoch a 8 mesiacoch do skolky a bral to teda lepsie jak ja - proste je ina povaha
@bayt pláč dva týdny může byt s přehledem davový efekt, kolikrát jsem dovedla do školky natešené dítě, ale v šatně jsme netrefili na tři brečouny, tak taky natahoval... Já ho tam proste vrzla a odchod. Koukala jsem totiž přes okno a videla, ze jakmile se za mnou zavřely dveře, tak brek byl ta-tam... Děti, které školku opravdu nezvládají se projevují jinak, ne ranním brekem.
@78marcela vobec tu neobhajuj, preco davas syna do skolky v dvoch rokoch. To nema vyznam, kto chce, bude si mliet svoje.. keby predsa vidis, ze syn chodi mesiac zo skolky hystericky, ze to tam neznasa, tak to urcite riesit. Si pedagog, stretla si sa s tym, pre deti robis co najlepsie vies, ako kazda z nas.. proste ludia si tu budu mliet svoje.. nemas sa preco obhajovat, ani keby si davala dieta do jasli v 1 roku. Ty sama vies, co je pre tvoje dieta najlepsie, nie cudzi...
@ah1234 díky. Je to tak. Dělám, co si myslím, že je nejlepší. Popravdě, čekat, až budou mít obě děti tři nebo čtyři roky a pak začít stavět...to by fakt nešlo. Jednak si neumím představit, jak bych to dělala, organizovat stavební práce a k tomu ještě děti a svou práci..takhle jsem postavila při rodicaku a šlo to. Pro všechny bylo fajn, že máme svoje bydlení. Ať babičku miluju sebevíc a ona nás, tak přece jen má 85 a mít tam dvě malý děti byl docela zahul..už taky chce svůj klid.
Jo a to jsem taky chtěla napsat. Že všude dávají dětí do školky nebo do jeslí od roka a taky to zvládají. A nevím o tom, že by se to na dětech nějak traumaticky podepisovalo. Já šla do školky ve trech, ségra šla ve dvou do jeslí a bylo to. Vztah máme s rodičema dobrý, ségra možná ještě lepší.
Jo, každá prostě máme svůj názor na to, co děláme. Věřím, že obě, já i @bayt děláme pro naše děti maximum podle našeho nejlepšího svědomí. Prostě na to máme každá svůj názor. Já bych prostě radila zakladatelce, pokud finančně strádá, jít pracovat. Ona ne. A zakladatelka si to stejně zas udělá podle svého.
@78marcela Ale já tě vůbec nechci kritizovat a je nešťastné, že to tak vyplynulo. Já jsem jen napsala, a za tím si stojím, že v ČR je velmi málo matek, které by skutečně MUSELY do práce a jejich děti do jeslí. Rozumím tomu, že ve tvém případě si prostě CHTĚLA pracovat a něco vydělat. A zrovna tvé holčičce to asi ani neuškodilo a do jeslí chtěla. To je přece super! Ale nedělala bych z toho prostě univerzální návod. Ono někdy prostě stačí třeba nekoupit si tu sušičku, že 😃 (narážím na zakladatelku diskuze, ne ve zlém)
@ah1234 Já nevychovávám dítě podle "to je holt život". Snažím se pro něj udělat to nejlepší. USA bych fakt neargumentovala, tam jsou šílené sociální rozdíly. Když si to žena může dovolit, zůstává doma. A věř mi, že ženy, které nemohou, jsou z toho opravdu hodně nešťastné. Naštěstí malinkých dětí po jeslích je i v USA fakt málo....
@bayt Neberu to jako kritiku. Každá máme jiný názor, to je cely. Kdybych si fakt mohla vybrat, tak bych měla fajn chlapa, kompletní rodinu a užívala bych si rodičák. Nemám ho, takže hraju s tím, co mám.
Neznám tě, nevím, jaké máš ty doma rodinné poměry. Myslím si, že ne špatné a že se úplně nedokážeš vcítit do toho, že větší procento žen pracuje, protože musi.
Myslím si, že pokud bys byla v takové situaci, že každou korunu stokrát obrátíš a přemýšlíš, co teď, když fakt si už nemůžeš dovolit koupit UM pro dítě, když vidíš, co mají ostatní děti a tvoje to nemá..když přemýšlíš, jestli mu neublizujes, pokud mu koupíš levnější přesnídávku nebo ne super kvalitní UM..když ti přijde další faktura a nevíš z čeho ji zaplatit..když se ti hlavou honí myšlenky, že jsi udělala chybu, když jsi do tohohle přivedla dítě a ještě máš druhý na cestě...tak nevím, jestli bys setrvávala v póze, že to klidně ještě takhle dva roky vydržíme, hlavně že se máme rádi a jsme spolu doma...
jak jsem psala, zakladatelka si stejně udělá co chce, sama nejlíp ví, jak to má. Možná na tom vážně není špatně, když má sušičku. A možná si ji vážně koupila jen kvůli prachu a astmatu a laryngitide svého syna, aby mu ulevila a pomohla...nevime
A mně děti spí, tak jdu pracovat.
teda, dámy, vidím, že tady u mého příspěvku vznikla velká debata. Nečekala jsem tolik příspěvků Děkuji za rady, jdu si to projít a budu odpovídat, viděla jsem nějaké otázky na mně
@vanilkacka děkuji 😉
@ah1234 Princip diskuze je jaksi o tom, že se každý může vyjádřit k tomu, co se tady napsalo. A myslím, že ano - existují tady určité všeobecné pravdy, které byly prokázané. Třeba jak jsou často psychicky poškozené ty americké děti, které si zmiňovala a které mají být dle tebe v pohodě.
Aby nedošlo k nějaké mýlce, rozhodně si nemyslím, že Marcela má strádající dítě, sama napsala, že se jí holčička do školky těšila!
@bayt a to mas cim podlozene prosim ta ? Oba moji americky bratia boli v jasliach od pol roka a su v pohode, pisem, ze moj tatko bol v jasliach od mala.. to iste kamaratkina mala, tiez Americanka, teraz ma 8 a je to paradne dieta. Vseobecna pravda je to pre teba, ale proste nedokaze prijat fakt, ze to co si myslis, nemusi byt nutne najspravnejsie a jedine spravne. Posli mi teda prosim nejaky vyskumy alebo napis osobne skusenosti, ako u poskodene deti, ktore idu skor do jasli/skolky. Zaujimave ze vacsina sveta je na tom fakt uplne ok a skoro nikde materska do troch rokov dietata neexistuje
SUSICKA vidim, ze se hodne tady resila nase susicka, byl to muj mnoholety sen, ktery po narozeni ditete se stal nezbytnosti. Nejprv se nam zacala tvorit pliset od vlhka a vim, ze ta je nebezpecna, strikali jsme savem proti plisnim, zabralo to na kratkou dobu a pak se objevilo zas. Druha vec je, ze po porodu se mi rozjel strasny ekzem na rukou a veseni a sundavani pradle strasne bolelo, praskaly mi ruce do krve atd. Proto jsme si take (kvuli tem rukam) poridili i mycku, ale tu jsem sehnala za cokoladu, pani si zarizovala novou kuchyn a chtela si tam dat novou mycku, takze starou funkcni venovala na inernetu za cokoladu a postestilo se mne. A jaky je vysledek? Ruse mam skoro bez ran neboli, nepraskaji, plisen zmizela a neobjevuje se, doma je mi prachu a ja jsem stastna
jinak ja pracuju z domu, ale je to prace, ktera neni stala, jeden mesic muze prijit jedna zakazka treba za 500, jiny mesic zas mam hodne prace a vydelam 5000.
@svetlanalana my mame s mamkou tiez alergiu na skoro vsetko a zo vsetkeho mame ekzem - ma to jednoduche riesenie - rukavice. Nedotknem sa cistiacich prostriedkov bez nich.
@ah1234 ne, rukavice v mem pripade nefunguji, ruce jsou hned mokre a je to jen horsi. Tim, ze to nedycha. Tohle jsem mela, ale an fotce neni nejhorsi stadium, jen prostredni, pak nasleduje to nejhorsi a je to peklo
@svetlanalana skus sa popytat na rozne rukavice.. alebo ine riesenie, nepouzivat chemiu, ale vyrabat doma mozno ? Ja som chcela poradit co sa tyka ekzemu, co mne zabralo, nie spochybnovat jak zle to mas 🙂 sucitim s tebou v tomto, ja sa riadu nedotknem, nemozes dat tu rukavicu pod vodu.. ale napriklad aj vysavam v rukaviciach, mam podozrenie ze je to snad nejaka alergia nielen na chemiu ale aj na spinu/prach/neviem co.. je to hrozne fakt, nikomu to neprajem 🤦🏻♀️
co se tyce skolky, my s manzelem jsme toho nazoru, ze pokud se diteti libi ve skolce, zvlaa to tam krasne, tesi se tam a chvali ho ucitelky, nejsme proti tomu, aby chodil drive, nez od 3. let. Chteli jsme si to zkusit a nasli jsme skvelou sympatickou skolicku, kde zacal chodit 2 dny v tydnu, adaptace probehla skvele, tesil se tam, pak ale byl mesic a pul nemocny, jedna nemoc presla, za dva dny prisla jina atd. Uz je zas zdravy a zas chodi do skolicky. Ja pracuju doma, ale chtela bych zacit nekde pracovat "normalne", kde mam jistotu, ze dostanu zaplacenou nejakou pevnou castku a ne podle toho, jestli budou zakazky nebo ne. Az si najdu vhodnou praci, zacne syn chodit na cely den a vim, ze se situace podstatne zmeni. Psala jsem tento prispevek, abych si trocha vylila srdce, protoze v poslednich dnech to bylo narocne a stresujici a take mozna proto, aby mi nekdo napsal, ze se ma podobne a nejsem jediny ekzot, ktery jen furt setri a casto premysli o tom, jak by vydelat a jestli pristi mesic bude prace atd. Chtela jsem take dostat rady terab o vareni nebo a tom, jake potraviny je lepsi kupovat a dostala jsem ty rady, za co jsem vdecna. Pak je fajn poznamka, ze si mam vse planovat dopredu (jidelnicek). Takze dekuji, cele si to prectu pozdeji, ted musim jit
@svetlanalana procetla jsem diskuzi a ta se stocila teda hodne jinam... Myslim ze zakladatelka nepsala nic o tom ze by nemeli z ceho zit ale ze se citi byt "otrokem penez" a musim rict ze rozumim. Chapu. Prozivam... Mame dva prumerne platy a i presto kazdy mesic/tyden/den prepocitavam. A cekam na vyplatni termin! Musim rict ze uz jsem osekala snad uplne vsechno co jde... Nejen ze nechodim na kafe do kavarny za 60,-...ja uz si nedam ani z automatu v Lidlu za 15,- a proste porad mi penize chybi 🙄 ja teda ted najela na system 2500 v penezence na tyden. Je to na vse! Takze kdyz jdu na kosmetiku tak vim ze budu muset usetrit na jinych vecech nebo kdyz detem koupim boty tak se budu muset uskromnit. Jsem na sebe dost tvrda takze i kdyz mam vetsi vydaje za cistici prostredky ci jsou na cely mesic tak si "nehrabnu" do dalsiho tydne ale snazim se vyjit s tim co mam. A nekdy se stane ze ve ctvrtek mam 400,-🤦♂️ i presto ze jsem si stanovila docela peknou castku tak kazdou nedeli se klepu at je pondeli a ja mam zase penize (na chvili) ale je to porad neco... Obleceni pro nas nebo deti. Vydaje ve skolce. Drogerie. Necekane pozvani na svatbu... I kdyz si myslim ze nejaky tyden bude fajn tak vzdy prijde nejaka jobovka! Takze chapu...
A teda jeste se mi osvedcilo chodit kazdy den do obchodu. Mam to ale po ceste z prace. Rozmyslim si co bude na svacinu a veceri. Koupim. Sni se to a pak se mi nestane ze na to zapomenu a po tydnu vyhodim zkazene... 🙄
Ahoj,u nas je jeden plat a rodicak. Bohuzel,prachy hybou svetem a jsou potreba. My tedy zvladame diky tomu,ze manzel zmenil tesne pred narozenim syna praci. Ale ma teda makacku a neni zcela zdrav. Jinak mame mensi hypo a prachy stale zere zahrada a dum. Kazdopadne obcas si privydelam z domova,ale jde fakt o narazovky ,spis par stovek. Deti maji vse, setrime jim do kasicky a z toho pak kupujeme darky. Na vetsi pridavame i to,co sem tam dodaji babicky. V tom jsme hodne poctivi. Obleceni pro deti, a ne jen pro ne, siju. Latky beru v akcich,ale take to lita. Mam tedy zahradu,tak pestuji,zavaruji. Kdyz chci vic ovoce na marmeladu,zajedeme do sadu a koupine za dobrou cenu. Zavaruji si zeleninu,kecup,topinkovku..proste jsem zasobarna.
Nakupuji v akcich. Ted vetsinou na zacatku mesice mame velky drahy nakup( projdu treba i tri obchod), pak se dokupuhe co je treba ( fakt si to hlidam a temer vse mame v akcich). Nekupujeme polotovary,varime a peceme doma. Ja pecu i pecivo. Je to pro me levnejsi nez z vesnice jet kvuli rohlikum do mesta. Autem nejezfim zbytecne,spojuji treba dve,tri mista. Jdu treba k zubari,na urad a tak hned nakoupim,zajdu k nasim. Pred kazdym nakupem projedu letaky, na lednicku si pisu seznam toho,co dochazi.
Pro psi mi nosi manzel z prace zradlo za par kacek, ponicene pytle a pod. To je pro nas super.
Deti se koupou spolu. Zatim ve vanicce u sprchace ( ta nase ma 35 cm ba vysku), casem se prestehuji do vany.
Kadernici navstivim tak jednou za rok na zkraceni a upravu konecku. Vlasy uz mam az pod zadek. Obarvir ,kdyz chci,se zvladnu sama. Ale sediny diky bohu zatim nemam. Maluji se minimalne,parkrat za rok,kosmeticku zatim nevyuzivam. Pouzivam jen pletovou vodu a usite pratelne tamponky, krem jsem zacala pouzivat az ted (pouzivam to,co se mi tu vali,dostala jsem jako darek). Casem si koupim lepsi,ale vydrzi dlouho. Sampony ,gely nas vetsonou zasobuje muj bracha..byva to darek k svatku,vanocun,narozkam. Jinak dokupuji obyc gel v dm,jejich znacku,tekute mydlo na ruce 5 l za 79-89 a sampony ,co je v akcich. A tak to delam s kazdou drogerkou..vse beru v akcich, ony se porad opakuji.
Jidlo se u nas vyhodi minimalne a jeste nadavam,ze uz chci ty slepice(budou,vybeh mame,jen postavit domecek,nejak nestihame).
Jinak se snazim treba i veci na zahradu ci dum hledat na bazosi,pripadne brat slevu pres nejake zname a pod. Casto se postesti.
Jinak nam pomohlo dat si hlavni mesicni limit,zrusit placeni kartou a jet v hotovosti. Vic je utrata videt. Priznam,ze nakonec lazdy mesic neco kartou manzel zaplati,ale po domluve. A hodne se nam snizila utracena castka.
Jinak ti reknu,ze ted s manzelem budeme 13 let spolu, a nikdy jsme nebyli na dovolene. Snad to vyjde pristi rok,ale uz tedy s detma.
Jo a deti jdou od zari do skolky. Syn ma 4,5 a uz chodil. Tedy ,byl vecne nemocny, zmenili jsme skolku,tak snad bude lepe. Ale nastupuhe i dcerka. Bude mit dva roky. Na adaptaci mame ani ne pul roku,zacala bych od ledna chodit do prace. Rodicak jeste mit budu,ale syn by chtel k mori,tak pokud najdu praci a vse s detma bude ok,mohlo by to vyjit. Ale priznavam,ze odchod od male dcerky bude hodne tezky. Ted jeste kojim a kdo vi,jak to bude v zari.
@sasui1
@svetlanalana
Holky, pokud chcete, jsou tu skupinky Šetříme nejen v naší peněžence a moje skupinka Plánování s diMarci. Pod lupou se dá najít dost informací o různých oblastech, kde šetřit. U sebe ve skupince mám taky popsáno jak funguje můj rodinný rozpočet, je tam dost ukázek nákupu a vzorových jídelníčku. Třeba vás tam něco inspiruje.
Já na tom byla dřív fakt finančně mizerne. Teď od září už mám cca 30tis k dispozici a už si můžu občas i něco koupit jen tak pro radost. Dřív to bylo na hraně, když jsem měla pro sebe a dvě děti příjem 14-20tis.
V kostce:
1) Zapisuju si každý výdaj. Ale úplně každý, včetně divácky za parkování nebo kafe z automatu. Na konci měsíce vše vyúčtovat a uvidíte, kudy vám peníze lítají. Pokud je to kafe obden, tak je to třeba zbytečně 300 v haji. Za rok 3600...zbytečně.
2) Mám přesně určeno, kolik co kde můžu utratit. Mám jeden účet ve Sberbank, kam mi chodí výplata z jeslí, která je určena na všechny moje trvalé platby. Na ten zpravidla koukám jen jednou měsíčně při kontrole, jestli vše odešlo jak mělo.
Na druhý účet u airbank mi chodí mzda ze školy, RP a alimenty. Hned po výplatě si určitou sumu přesouvám na spořicí účet, abych to neměla na očích, jinak bych to utratila. Znám se.
3) na měsíc na jídlo a drogerku mám určeno 5000,- Kč. Jakmile dojdou letáky, kouknu, co kde je a podle toho nakupuju. Věci v akcích beru do zásoby, ale nedělám zásoby zas až tak velké, protože je pořád někde něco a nemám tolik místa. Podle letáků si udělám vždy jídelníček a seznam věcí k nákupu.
Jo, někdy dojde ke změně, jime třeba u našich nebo děti nejí a zbyde to na druhý den, tak se mi jídelníček pak posune a jeden týden třeba na nákup nejdu. U nás jdu prakticky jen pro pečivo a salámy. Týdenní nákup mě stojí cca 1000,-. Zbytek mám na to pečivo a platím si z toho obědy ve škole.
4) Do obálek si dávám peníze na věci typu oblečení a boty (2000), Vánoce (900), narozeniny (500), lékárna (500), drobné radosti (500), zábava (1000). Z toho beru, když je potřeba. Když není, zůstává to tam a další měsíc k tomu přidám další, tu samou částku. Někdy dva tři měsíce nic nekoupím a pak jsou někde výprodeje a nakoupím spoustu oblečení dětem i třeba o číslo větší do zásoby. Za plné ceny nakupuju oblečení jen naprosto výjimečně, jen když opravdu něco honem potřebují. Jinak nic, pouze boty, ty se bohužel nedají v akci koupit dopredu. Teda ne dětem, ale sobě jo.
5) Dalo by se ušetřit i domácím pečivem, zavařovánim, pečením...to bohužel u mě neklapne. Nemám na to čas ani chuť. A taky ani potřebu, protože babička dětem občas buchty donese, i nějaké zavařeniny..takže mě to nenuti v tomto něco dělat. Správná hospodyňka že mě nikdy nebude...možná až se budu nudit v důchodě 😀
@78marcela v jedne z setricich skupin jsem a nejake rady jsem uz doma aplikovala... Musim rict ze jsem se dostala na polovicni utratu toho co byvavalo. Psala jse. Ze ted uz si nedam kafe za 60 ale ani za 15 v Lidlu... Uz jsem se hodne omezila ale proste nebyla jsem zvykla koukat na to co kolik stoji a kde to sehnat levneji a jak to udelat abych vysla ale pak ze dne na den buch a musim pocitat a premyslet! Mame krasny prijem. Bohuzel teda i dost velke vydaje! Takze si nestezuju na to jak se mame. Ale na to ze "penize hybou svetem" holt ze vzduchu a ciste lasky se zit neda 😁😁😁
@sasui1 jo, já to měla u sebe to samý ještě před pár lety. Byla jsem sama, bezdětná, velmi dobře vydělávající, vůbec jsem nekoukala na korunu a koupila si hned, co bylo potřeba nebo se.mi líbilo...pak přišel zlom. Otěhotněla jsem a počítala že budu do porodu pracovat, ale potratila jsem a pak další těhotenství bylo velmi komplikované a musela jsem zůstat doma na neschopence jako OSVČ, za pár korun. Pak se dcera narodila a měla zdravotní problémy, do roku se mi dusila, musela být neustále na monitoru, neexistovalo od ní odejít ani na pět minut. Takže do práce jsem se vrátit nemohla, jen jsem doma učila a babička ji hlídala. Takže skoro dva roky jsem byla doma za minimální peníze, vše našetřené šlo do kytek celkem brzy. To byla škola, která mě fakt naučila šetřit. Dnes si říkám, že je škoda, že jsem to neuměla dřív, že jsem dneska mohla mít domek bez hypotéky. Dnes, jako samozivitelka s mnohem menším příjmem a se dvěma dětmi a hypotékou ušetřím víc než jako bezdětná s minimálními náklady na bydlení a dvojnásobným příjmem..ironie celkem 😀
@78marcela jojo... Taky si rikam ze za svuj prostopasny zivot plny radovanek jsem dneska mohla mit splaceny dum! 😁 Ale tak dulezite je se z takovych skutecnosti poucit... Ale teda ten tvrdy stret s realitou sakra boli!!! U me doslo k velkemu tresku pred 3mesici takze jsem z toho tak trochu porad v haji 😁
@sasui1 to věřím, je to prostě velká a tvrdá změna. Ale bude k lepšímu! On člověk nakonec zjistí, že až tolik zas nepotřebuje a že při troše plánování vlastně stačí málo. Předtím jsem jedla dost po restauracích a měsíčně za sebe a jídlo dala 10-12tis. Dnes mi stačí 5tis pro tříčlennou rodinu. To je rozdíl 7tis..za rok 84tis..to jsem mohla jet na Maledivy, za to, co jsem takhle nacpala do restaurací... Když si to takto člověk uvědomí, tak pak i rád šetří. U mě se z toho teď stal prostě životní styl, a baví mě to. A když jdu jednou za měsíc do restaurace, tak si to mnohem víc uziju.
@78marcela Musím říct, že jsi strašně šikovná. Já si také zapisuju výdaje od té doby, co jsem na mateřské, máme jedno dítě a průměr na měsíc mi vyšel 13 600 Kč, nechápu, jak zvládneš vyjít s 5 tisíci a to máš větší děti a k tomu dvě.
Já v tom mám všechno, kromě nájmu + internetu.
Šetříme si na vlastní bydlení, hypotéce se nevyhneme, ale chceme mít dostatečnou rezervu.
Do restaurací nechodíme, pouze vyjímečně, vaříme doma, snažím se nakupovat dle akcí a stejně to naskáče. Dost udělají pleny a příkrmy, malá mi bohužel nejí příkrmy připravené doma, průběžně to zkouším a zatím to úspěšně odmítá.
Tím jak bydlíme v bytě, nemám možnost zavařování, pěstování,... ani nic podobného od příbuzných nedostáváme, veškeré potraviny kupujeme.
Snažím se, aby malá měla všechno, nechci, aby měla hračky od vietnamců. Občas koupím nějakou hračku z bazaru, oblečení to samé, boty určitě budu kupovat vždy nové.
Myslím, že bychom ještě ušetřit něco mohli, ale asi bych musela víc přemýšlet, co kupuji.

@78marcela Pláč dva týdny každý den mi nepřijde OK...