Tipy na to, jak ušetřit
Milé maminky, chci se Vás zeptat na nějaké rady a triky, které by pomohly ušetřit v rámci domácnosti a života obecně. Občas si přijdu jako otrok peněz, furt se snažíme vydělat, stresujeme a pak stejně se ocitáme v situaci, kdy peníze prostě nejsou. Je to těžké psychicky zvládat, když má člověk rodinu a chce mít pocit bezpečného zítřku. Jde totiž o to, že máme dluhy (v určité životní situaci jsme si museli vzít půjčku v bance, jinak to nešlo), které splácíme, žijeme v nájmu, takže větší částka peněz, co přijdou z výplaty, odchází... já jsem doma s malým, mám občas brigády na doma, rodičák je vyčerpaný. Nikdy v životě jsem nebyla na dovolené (za výjimkou Slovenska, byli jsme kdysi ve Vysokých Tatrác), žijeme hodně skromně, oblečení kupujeme jen pro dítě, pro sebe strašně málo kdy, jinak všechny peníze jdou na udržování domácnosti a na jídlo. Chtěla bych se vymanit z tohoto začarovaného kruhu a začít něco šetřit nebo si občas dovolit něco "na víc". Děkuji za rady
@ravien tech 5000 ma marcela ,,jen ,, za jidlo, ne za plenky a dalsi veci kolem. obleceni, botky a podobne veci ma zvlast.
jinak zavarovat opravdu muzes i doma. zeleninu a ovoce (v akcich, na trzich ci za mestem na samosberu) koupis levneji a doma zpracujes. ja to tak delala driv take. ted mam sice zahradu, neco mam sveho , neco stejne takto dokupuji. vyplati se mi dojet primo do sadu a to to nemame primo za rohem.
take nasnasim hracky od vietnamcu ci levne smejdy. nase deti dostavaji dokonce hracky jen k svatkum, narozkam, vanocum. a presto, jak jsou dva, maji hracek mraky. ted v dome uz maji i svou hernicku a venku detske hriste.
plenky se daji sehnat dobre. me treba vozi znami z polska dada plenky, za 120-160 kc. i u nas pres net jsme je kupovala za 180 kc. + zkousime nocnik. pristi mesic male seberu plenku a uz krom na noc ji proste nedam. bude mit uz dva roky . a od zari ji vzali do jeslicek, tak se nam snad podari plenek zbavit.
@78marcela jinak ja drive take utracela vic, ale od 19, tedy skoro 20, jsem zila sama a uz jsem v te dobe z brigad (na ty jsme chodila od 15) a prace mela na byt (tenkrat tady u nas to bylo 240000). a behem dvou let jsem byt uplne zrekonstruovali , proste vse jsme s pritelem cpali tam. takze krom jidla , jsme kupovali jen material. a desne nas to bavilo. kdyz bylo hotovo, chodili jsme s e bavit a jezdili na dovolene . ale na ty se take setrilo. a take jsme setrili na auto. pak na svatbu, ktera neprobehla 🙂. ja si nechala byt, pritel penize a auto. a ja sla dal. za rok s novym pritelem a dnesnim manzelem uz jsme uvazovali zase dal. nechtel v tomto byte byt, citil tam jaksi sveho predchudce, chtel pryc. ale jit z takoveho bytu do jineho? a zas erekonstruovat? navic byt 4+1, nejvetsi ve meste, v centru, pritom v klidku, vedle skola, skolka... no byla by to velka skoda. tak jsme utrousila, ze pujdu jedine do baraku. souhlasil. hledali jsme stary dum, vse v te dobe bylo silene drahe a v silenem stavu. prodala jsem vyhodne byt a sli jsme na rok bydlet do bytu k brachovi. sehnali jsme pozemek (na vesnici, kvuli cene), vzali jsme si hypo a rozestaveli dum. stehovali jsme s edo domu bez nabytku, meli jsme kuchyn (ta pri kolaudaci byt musi) a postel v loznici. pak nam nasi enchali udelat skrine, pridali na sedacku, telku a lednicku..ale postupne k vanocum a pod. pred tim jsme meli pujcenou lednicku od tchanovcu ze zahrady, telku mou obrovskou starou z bytu, pracku take ode me z bytu a pod. postupne kazdy mesic jsme dokupovali neco. zacali jsme i na zahrade pomalicku po 39 kackach dokupovat stromecky, obrubniky a tak. plot nemame dodnes cely, jedna cast nas ceka jeste pristi rok.
chci tim rict, ze ja setrila vzdy, vzdy bylo na co. na druhou stranu pred detma jsme obcas ,,zaparili,,. ale na dovolene jsme s muzem jeste nebyli a to mame letos vyroci 13 let. a dve deti. kazdopadne pristi rok uz i ta dovolena proste bude, kvuli detem. take uz jsme venku z toho nejvetsiho kolotoce , tak to pujde. ja navic pujdu do prace a jeste budu mit rodicak. tak to pujde.
plany a vyhlidky jsou dobre, jen clovek musi doufat, ze se nic nepo....
jinak marcel vis cemu jen nerozumim? pises, ze uz s malou jsi bydlela u babicky , nejak porad nechapu, jak jsi stihla vytvorit s manzelem jeste syna. 🙂). kazdopadne chapu, jak to s detma bylo tezke. ja sama si fakt uzila hnusna tehotenstvi, tezke zacatky s esynem, sileny strach...byl to masakr. ja bych i brala jeste jedno dite, ale manzel s e silene boji. navic neni zdravej a nezvlada moc byt ani s tema nasima dvema detma sam. no a boji se o me. vzdy se muze neco pokazit a u nas to bylo dost na hrane. chapu ho. ale touhu jeste mam.
jinak take jsi slychala a slychas od lidi, kde jako na to vsechno beres? my casto. a to pritom nemame vic penez nez lide kolem, spis naopak. jen holt mame jine priority a setrime. vysedavat v hospudce, na kafickach a kupovat si nove mobily ci boty za 5 tacu, nemame na nic jineho. a uz vubec ne na dum. nekdy mi to prijde smesne.
@78marcela jsi v tomhle jako moje maminka. Celý život ji obdivuju a byla jsem i jako dítě přímo hysterická, když ji někdo kritizoval za podobné volby. Výsledkem je, že má vše splaceno, našetřeno, jak se kompletním rodinám většinou ani nezdá, nakoupené pozemky a založené hospodářství (její velké hobby) a velký prakticky zánovní dům, do kterého jsme se mohli beze všeho s manželem prakticky zdarma nastěhovat. Nejhorší období bylo, když jsme byli jeden na střední a dva na VŠ, alimenty jen jedny a barák ve velké přestavbě (která se ale už tak odkládala dost dlouho). Odnesla jsem si z té doby celoživotní postoj neutrácet za kraviny, takže i když peníze mám, tak si prostě prakticky nic nekoupím, protože mi to přijde zbytečné. Mám podobně přemýšlejícího a vychovaného manžela a i ve městě jsme zvládali ušetřit vždy aspoň jeden plat. Bydleli jsme ve sdíleném 2+1 ve čtyřech (bez dětí), protože nebyl důvod utrácet za vlastní (lidi se pořád vyptávali na kraviny jako jak se zvládáme všichni vystřídat v koupelně, pro dítě z pětičlenné rodiny je ta otázka fakt stupidní 😃 nenapadlo mě to vůbec řešit). Teď jsme v domě na vesnici. Maso vlastní, zelenina v sezoně vlastní, ovoce vlastní celoročně, spousta mražených a zavařených potravin. Kupuju mléko od krávy za 10kč/litr a z toho dělám všechny mléčné výrobky, protože mě to baví. Takže se kupuje v obchodě vlastně jen minimum věcí, např. pečivo a uzeniny (nejsou nutné). Moje kompletní kosmetika sestává z šamponu a kondicionéru, který mi vydrží celé měsíce, mýdla, pasty na zuby a obyčejné vazelíny (krémy na ruce jsou na mě slabý). Nesnáším nákupy oblečení, takže nakupuju nutné předem rozmyšlené zlo 1x za rok (potřebuju 2 trička, kalhoty, svetr a podobně, s tím jdu do obchodu, vyberu, odejdu). No a s tímhle nás pak nepoložila měsíční dovolená v USA, neplánovaná rekonstrukce bytu a nákup nové kuchyně, nic. Prostě si nesáhneme na dno účtu, muselo by se stát něco opravdu hrozného.
Ale z pohledu jiných jsem chudinka - nikam nechodím (nechci), dřu doma na zahradě (baví mě to), nekupuju si kosmetiku a oblečení (nesnáším), můj ubohý manžel bydlí u tchýně, plánuju jít do práce na čtvrtúvazek po šestinedělí (těžce mě uhání a vlastně proč to nezkusit, když je mamka doma a těší se, že se zapojí do dítěte naplno) a tak. Ale můžu jet každý rok na dlouhou expedici (letos mám utrum), zajít si na metalový koncert, koupit si kvalitní elektroniku. To vše bych si odpustila, kdybych potřebovala peníze jinde.
@marketa11112 jooo, všichni si myslí, kolik nemám penez😀 a já se vždycky jen usmeju. Protože když někdo třeba kouří, nebo chodí do restaurací nebo na kosmetiku, na nehty..tak se pak nemůže divit.
@marketa11112 koukni se mi na blog na článek coming out...tam uvidíš, jak jsem přišla k dětem.
Je to zajímavé. Já jsem vyrůstala v celkem normální rodině, ale moji rodiče (zejména máma) byli vždycky velmi spořiví. Ne tedy stylem, že by si vyráběla vlastní jogurty, ale rozhodně se kupovaly jen sezónní potraviny v akcích. Dostávali jsme kapesné, ale rodiče sledovali, co si za ně koupíme. Když jsem chtěla jít z kapesného do lepšího kadeřnictví ve městě, tak byla scéna (máma si max. koupila krém od Avonu a barvila se doma). Když jsem přišla k penězům (hned v prváku na VŠ jsem začala pracovat), tak jsem chvíli utrácela jak divá za opravdu luxusní věci. Odříkaného chleba....Kupovala jsem si dražší věci než teď. Samozřejmě na to mám dneska už jiný názor a kupuji si věci v rozumné cenové hladině 😃 Myslím, že je fajn, když rodiče žijí tak, jak chtějí, můžou a umí. Ale že by to zase neměli moc cpát dětem. Jako mazat se pouze vazelínou a nikam nechodit je přece jen záležitost životního stylu, která dotyčnou prostě baví. Ale děti nemusí.
@bayt ja mam tiez dost sporivu mamku, aj ked som vyrastala v mozem povedat dost bohatej rodine. Rodicia nam teda dopriali kde co- chodili sme na drahe dovolenky (poznavacie po svete), chodili sme na sukromnu skolu.. ale bezne vydaje? Kupovala a varila z najlacnejsich veci, v zivote som nevedela, co je to mat doma dzus.. jogurt sme mali "dovolene" ze 1 za 2 dni, lebo to bolo drahe.. ako jedalnicek sme mali pestry a rozhodne sa neda povedat, zeby kupovala nekvalitne ingrediencie do varenia, takze sme vyzivovo nestradali, ale proste mi obcas chybala nejaka ta "lakocinka" ako ten dzus napriklad. Nehovorim davat to deckam na posedenie, ale raz do mesiaca.. Oblecenie som od nej musela vzdy zobrat.. ako niezeby ma nechala chodit v roztrhanych rifliach, ale mali sme v skole uniformy a vyhlasila, ze jedny rifle a 3 tricka na vikendy a populudnia su tym padom dost. Nechcela som nikdy nejake modne znackove veci, ale prisaham, ze kazdy mesiac sme mali hadku, ze mi pride, ze chodim jak zobrak po uliciach (proste mi to v tej dobe tak prislo) a ona s tym nic nerobi, aj ked moze a ze to obetujem kludne za nieco ine.. lebo mojim rodicom nezalezi na tom, co maju na sebe, tak automaticky na tom podla nich nemalo zalezat ani mne. To iste kozmetika, kadernik, make-up.. na to vsetko som si musela zarobit sama, mamka nechapala "preco si v 17 na seba patlem make-up".. lenze hold veci nie su take jednoduche, niezeby to v skole nejako kamarati riesili, ale vyslali ma na sukromnu skolu a mamka ocakavala, ze budem chodit v jednych rifliach furt von.. asi som nebola dostatocna osobnost vtedy, ale proste mi v puberte z toho bolo trapne, ked som si ako 12-13 rocna nemala z coho kupit este jedny nohavice.. Ked som potom zacala sama zarabat, tak som samozrejme bola posadnuta kupovanim oblecenia.. a trvalo dlho, kym som sa naucila kupovat s rozumom. Na vyzore si relativne potrpim, takze si kupim aj pekne veci (nie drahe) a mam urcite viac kuskov, ako potrebuje moja mamka a tatko a mam aj nejaky ten make-up, ale ako pises, to je zivotny styl z velkej casti.. mojim rodicom na tom nezalezi a to je ich vec a len dobre pre nich, mne na tom zalezi viac, ale zase uz viem, ze to nemozem prehanat ako ked som mala 17-18.. clovek si proste prejde fazou "minam nezmyselne"no.. Moja mamka to nevie pochopit.
Alebo napriklad vobec nechape, ze jeme casto s priatelom vonku alebo si nieco objedname.. pretoze proste nech je to akokolvek, tak tatko zarabal, ona ucila a mala cas kazdy den varit. Ja proste na take veci nemam cas popri tom vsetkom co robim.. a ani ma to uprimne povedane nebavi.. rovnako ako proste nebudem obchadzat vsetky obchody kvoli paradajke ktora je lacnejsia o 10 korun v Lidly a uhorke ktora je zase lacnejsia v Tescu.. niektori ludia to bohuzial robit musia a maju moj obdiv za to, ze zvladaju usetrit 5 tisic mesacne na kozmetike a jedle a za to poslat decka do skoly v prirode. Alebo vdaka tomu mozu zostat na materskej do 3 rokov dietata, pretoze aj ked zastavam nazor ze 2 rocnemu skolka dozivotne neublizi, preco nezostat doma s dietatom, ked to ide a chce sa? Niektori to robia, lebo radsej chcu ist na mesiac do Karibiku, nasetrit na byt, aby si nemuseli brat hypoteku.. to je fajn, ak ich to tesi. My s partnerom nerozhadzujeme uplne zbytocne, ale nerutime sa na obede za 100 korun.. my teda radsej investujeme alebo aktivne nieco vymyslame (priatelovi celkom vynasa appka, ktoru vytvoril), ja radsej vecer mam o jedno doucovanie viac za 5 stoviek, nez sa pol dna trepat po obchodoch a zhanat lacnejsi syr.. a napriklad doucovat ide fakt aj po veceroch s malym dietatom, manzel na tych 45 minut dieta postrazi.. ale to je proste vec zivotneho postoja ako pises. Ja chcem, aby moje dieta poznalo aj co je to "mat doma dzus", lebo si z detstva pamatam, ako som zavidela deckam, ze to maju, preto som kupila odstavovac a ked bude mat na to vek, tak mu to doprajem (zatial to raz tyzdenne doprajem sebe) a zaroven chcem, aby poznalo svet, lebo to mozno niekto zavidel" mne.. ale oboje mat nemozem tym, ze budem setrit na lacnejsej uhorke bohuzial.. preto proste si myslim, ze jedina cesta jak mat skutocne viac penazi je ich nejako niekde zarobit.. vydaje nikdy neukreses dostatocne.. myslim samozrejme u ludi, ktori uz aj tak setria, aby si mohli dovolit kde co.
@ah1234 Já utrácím docela dost, protože se snažím žít co nejvíce ekologicky. Přírodní kosmetika (jako mazat se olivovým olejem jsem zkusila a byla jsem akorát mastná a vysušená), bio ovoce/zelenina, oblečení z biobavlny, jen pitomé sáčky do koše, které se líp rozkládají. Bezobalové potraviny jsou taky dražší. Na něčem se ušetřit dá, třeba soda a ocet na úklid, bazarové věci. Ale zrovna na tom jídle to fakt nesvedu, to bych si fakt leda musela něco vypěstovat. Moje máma to taky nechápe, jiná generace.....Asi kvůli tomu mám pořád potřebu se obhajovat :D Ale doufám, že na mě budou děti taky pyšné. Dělám to především kvůli nim a pak dalším lidem na celý planetě...
@bayt no tak to mame rovnako, snazime sa zit ekologicky, ale take bezobalove nakupovanie je drahe.. mame drahe zubke kefky a podobne.. do toho na seba proste nedam chemiu a tiez mi nejake natieranie sa olivacom nefungovalo, ako kozmetiky mam malo (az na make-up - mam maskaru, 2 rtenky, ceruzku na obocie a vzdy jeden cierny lak.. ale eko a prirodne je to tak 10 nasobne drahsie), ale ked uz tak 100 priroda, este musi byt aj cruelty-free pre mna a to mas proste drahe ci chces ci nechces. To iste eko plienky su drahsie.. a tak mozeme ist dokola. Zit ekologicky je hold drahe. Ja hlavne dufam, ze takto nastavim synovi aj nejaky priklad, lebo preucat napriklad mojho tatka na to, ze ma zit ekologicky sa uz v 50 tazko praktizuje.. so synom by to mohlo "vyjst".. proste mu ukazat, ze nie sme na planete jediny a ked to takto pojde dalej tak uz planeta ani nebude. Ale proste svet nam hadze klacky pod nohu, namiesto nejakych zvyhodnenych cien je vsetko minimalne raz tak drahe..
@bayt
Presne.Nasi boli tiez taki setrni a pritom ocino bol zubar,takze biedu netreli.Ja som niekde uprostred.Neutracat zbytocne (impulzivne nakupy a pod)ale zase su veci,na ktorych setrim velmi nerada.
Po kupe bytu v jednom z najdrahsich miest v EU sa nam tiez uplne zmenili priority a vydavky.Manzel bol chvilu nasrany,ze kolko to stoji,ked mas zrazu nehnutelnost na krku,ze uz musime fakt davat pozor na zbytocnosti a tak.U nich v rodine sa na moj vkus dost utraca,Riso toto nepodedil nastastie,ale zakazdym ked mu z platu odidu povinne platby tak bedaka,ze sme mohli byt v mestkom byte a mat prachy na uzivanie.
Ni to urcite!Vsetko by sme rozflakali a nakoniec by sme muselu platit za drahy najom v dobrej stvrti alebo sa uskromnit s mestskym bytom v horsej stvrti.
@bayt to je zvláštní, u nás v bezobalu stojí ootraviny stejně nebo i míň než v krámu. Nekupuju tam úplně všechno, chodím tam pěšky a nejsem ochotná do toho krpálu domů táhnout kila rýže a těstovin, ale třeba vločky, sušené ovoce a koření tam vyjde prakticky levněji. Já třeba úplně nechápu nadávání na drahé pleny, protože látkovat se dá za pár korun a je to eko, tam se podle mě dá solidně ušetřit. Já mám zrovna drahou výbavu, ale to je mojí pohodlností (a malým balkonem, kam se mi čtverce nevejdou).
@trdelnik234 Brusel? 🙂 Já se snažím kupovat věci, co vydrží. Přírodní materiály, a co nejtrvanlivější. Takže klidně si počkám a koupím si třeba dřevěnou komodu, než si koupit něco z "plastu". Tu komodu budu mít nadosmrti, stačí maximálně za pár let přetřít. Tak když o tom uvažuji, i tak se dá šetřit. Prostě koupit méně kvalitních věcí, co vydrží. My bydlíme ve starším bytě, kdysi to pro mě mělo kouzlo dávných časů a bla bla bla. No, tady ale vidím, že z hlediska energie a nervů je to rozhodně náročnější. Ale taky se ušetří.
@drep Koření asi jo, to kupuju většinou na dovolené, ale třeba teď čočka 3x dražší než ta v krámě :/ Asi jak co prostě 🙂 Drogérie taky, ale to je tím, že je přírodní. Nebo teda "více přírodní".
@ah1234
Sto bodov.Presne to si myslim aj ja.Radsej vymyslat jak viac zarobit ako hutat pol dna nad tym,kde nakupit a co uvarit,aby sme usetrili.
Moj clovek
Pariz
@bayt
Zabudla som ta oznacit.Predmestie Pariza.
Ja som asi exot, ale ja bezobalove obchody nemam rada. Proste potom ma doma vsade tie papierova sacky a vrecka a tuzim len po jednom "vyhodit ich do kosa".
Hanbim sa zato, ale je to tak; nastastie v obchode som nebola ani nepamatam
@trdelnik234 a co robis ked nechodis do obchodov ?
Ja mam take latkove "sacky" ktore das do skrine (zlozia sa jak kuchynske utierky) a ani nevies ze ich mas 😅
Tak tie nutne potrebujem.
U nas nakupuje manzel. Mna to nebavi. Idem len narychlo na pecivo a k masiarovi, pripadne na trh v sobotu na ryby. Ma v tych bio produktoch lepsi prehlad, odmieta jazdit autom, tak si proste tie nakupy vlaci 2x denne sam. On je taky eko-bio, co je fajn.
@trdelnik234
2x tyzdenne malo byt.
@trdelnik234 ja mam tieto: https://www.econea.cz/re-sack-net-sitovinovy-sa...
Ale je toho kopa.. na pecivo mame sietkove. Oni sice pisu ze je to na zeleninu a ovocie ale to hadzem priamo do tasky a toto mam na sosovicu a tak.. u nas sa v poslednej dobe objednava online.. uz zacinaju mat aj bezobalove potraviny a velky vyber bio-eko a pre mna vegan.. ale zase to mas tie vratne tasky vzdy doma az do dalsieho nakupu
@ah1234
dakujem. Si poklad
@trdelnik234 To je lepší varianta (oproti Bruselu) 🙂
Zkus hledat na koniku, je tu toho uz spousty 🙂
@trdelnik234 Já mám látkové "pytlíky", ale na něco si nosím i kovovou lahev nebo lehkou skleněnou dózu.

@ravien já těch 5000 mám na jídlo a běžnou drogerku. Nemám v tom další věci jako oblečení, benzín a tak. To mám bokem.
Alenka mi taky nechtěla jíst domácí příkrmy, takže jsem kupovala, Ondrovi to naštěstí bylo jedno, takže jsem to kombinovala.
Když byli úplně malí, tak jsem taky měla dost oblečení po někom. Zbytečně kupovat nové. Kupuju až teď poslední dobou, když vím, že ji to déle vydrží. Hraček taky stačí méně, pro dítě je to lepší když má méně hraček.