Tři děti a hypotéka. Zvládáte finančně?
Ahoj holky 😊 mohu poprosit ty z vas, ktere mate hypoteku a tri deti, nejlepe jiz skolaky, jestli se to da financne zvladat, nebo musite otacet kazdou korunu?
Mame dva kluky, 1a 3 roky a oba bychom s manzelem radi jeste treti ditko, jenze mam strach, abychom to utahli financne, hlavne az budou deti ve skole (krouzky, skoly v prirode...) mame hypoteku a oba plat cca 25000,-, nejsme nijak narocni, zijeme skromne...
Dekuji moc 😃
@petronelka20 Taky máme vysoké stropy - 3 metry a pokoje nejsou vůbec malé. To asi je možné. Máme inkaso asi 5500 a máme tam plyn, elektřinu, vodné, stočné a celkem drahou pojistku na barák. Za plyn nám pak nějakých 16 tis. vrací. Ale nějak si nedovedu na dřevě představit úsporu 50 tis. ročně.
@potaplice mame dvoupatrovy dum, kazde patro vymera necelych 80m2 😉
Dole velky obyvak a kuchyn s jidelnou, koupelna, chodba, schodiste.
Nahore koupelna a 4 pokoje.
Dva roky zpet jsme diky akci Zelena usporam a dotacim cely dum zateplili a stary kotel vymenili za novy kondenzacni kotel na drevo a naklady na vytapeni rapidne klesly 👍a to kvuli detem topime od cca rijna do dubna na 23-23,5 stupnu 😉
@potaplice take mame vetsi zalohu na plyn, nez bychom museli, ale stale nedokazu pochodit to, ze z castky 20-25K je nekdo schopny zaplatit pres 12K hypoteku, 8K jidlo a z 0-5K zaplatit plyn, elektrinu, vodu( jo taky platime jen neco pres kilo) telefony, pojistky (at tobjsou na auto, barak, zivotko...), internet, tv a radio , telefon, poplatek, nejakou cast hodit stranou na to drevo, aby se v time mohlo topit.
@marketa11112 já přeci na nikoho neútočím, kde si to vzala? 😉 Psala jsem jak to vidím já, a promiň, ale takové to, že vše děláš zároveň a nic víc ti to nezabere, to je pohádka na dobrou noc. Já si například ráda tu marmeládu koupím od šikovné ženské, která si z toho udělala obživu a nemám problém za ni zaplatit 130,- korun. Vážím si její práce, protože vím, že to prostě není prdel a že tomu musela něco obětovat, zatímco já jen otočím víčkem a mlsám. A kromě skvělé chuti platím za kvalitní domácí suroviny. Je to špatně? Nemyslím. Můj "konzum" prospívá někomu jinému. Z toho opravdu nikdy špatný pocit mít nebudu😉 Zásadní rozdíl v téhle diskuzi shledávám v tom, že někdo žije skromně protože musí, i když mu to tak nepřipadá, ale faktem je, že dlouhodobě by "neskromný" život nezvládl. Ten druhý prostě má absolutní finanční svobodu a případný skromný život by byl čistě záliba.
NO my máme měsičně více než tu uvádíte, ale máme bezlepkovou dietu, a že bysme tedy něco bokem našetřily? Taky záleží, aby se nepokazilo auto, s dětmi jsme si pořídili ted nové bezpečné auto. Hypotéku máme 6000 Kč. A jako my nechceme žít z výplat do výplat. Pořádně to promysli, kdyby se manželovi třeba něco stalo, tak jste uplně bez příjmu.
Držím palce na rozhodnutí, tři děti jsou fajn, ale jak říkám koupit vše 3x
A jště bučí, že by chtěli něčeho více.
Jinak my nekupujeme žádné ovoce a zeleninu přes léto, vše vypěstované.
Takže v tomto pohledu ušetříme.
Nyní pečeme i domácí bezlepkové a ušetříme v této době.
@zuzineckah to je presne tak. Kdo nemá peníze, rad si maluje, jak je super zit skromný život. Ze si deti vlastně vyhrajou nejvíc v lese, v bazénku/bazénu na zahradě, stačí výlet na zámku/hradu se svacou v tašce, k moři se nemusí, stejne to nikoho nebaví. Net, hry, mobily, pc - deti super žen nepoužívají, nepotřebuji. Vlastně skoro všechny žijí ze vzduchu, 10tis pro 4 člennou rodinu jako kapesny super a ještě se z toho dělají rekonstrukce domu, spoří se atd...
Není to vůbec reálný a lidi, kteří nemají peníze, tak si tohle vše nalhavaji a věří tomu. Ze to je skvělý. Říká se tomu sebereflexe. Něco nemám a mít nebudu, tak se s tím smířim a vidim na tom co nejvíc pozitivního. Ale ono to je v důsledku správný....
@petronelka20 @potaplice
Holky, plyn zaloha 990,- elektrika 1300,-
voda cca 300,-.
Vodne stocne rocne 700 diky cisticce v obci.
Telefon 800 pro oba, pojistky, zivotko atd necelych 1800,-. Z doplatku za plyn platime mesicne detem sporeni
Dreva za sezonu protopime za 7000,-
Ok devcatka, asi ukoncime tuto diskuzi, coz? Nerada bych, aby se to tu zvrhlo 😕
Ja si nic nemaluju, nic si nenalhavam, vim kolik penez mame, jak s nimi dokazeme vyzit a zit a vyhovuje nam to... A na castou poznamku "kdyby se manzelovi neco stalo..." tak pro tyto pripady si samozrejme platime urazove pojisteni...
Takze jeste jednou diky vsem za nazory a pekny vecer preji 😊
@zuzineckah já bych to shrnula úplně lapidárně: u lidí s nízkým příjmem/menšimi rezervami/žijících od výplaty k výplatě může být třetí dítě ten rozdíl, kvůli kterému si, až je na výletě v přírodě přepadne bouřka, tak si nebudou moct dovolit jít se na hodinu zahřát do hospody. Protože oběd pro pět lidí bude v napjatém rozpočtu už neakceptovatelná položka.
@drep nám by tedy 25 000 plat může plus 10 000 kc mateřská vůbec nestačilo.
Neboť benzín do práce logopedie musime mít placenou neboť dceři zo nestačí. My mame fakt úplně jinou částku a pořád někde něco kupujeme ted třeba pila na stromy.
A to lítá.
Ono je též důležité aby muž byl v pořádku a mohl pracovat jak by lehl doma se zraněním čímkoliv na další čas tak nechci vidět ty nervy, a musím říci ze ted manzel dostal bonus za roční práci a teď je v poklidu kdyby se mu něco stalo. Pak to jdou ty nervy na všechny muž toto teď koupit?
My teď dělali zásoby jídla snad za 50 000 kč a 0ak to byla hrůza. Ale když 1 mouka stoji 100 kč a máme doma snad 30 kg mouky. Děti bez pečiva by zit nedokázaly. A pecivo mame 30 km od domova.
Hlavně si do toho nenechte kecat🙂 Máte to v hlavě srovnané, rozpočet máte zhruba nastavený a jste rodina bez dluhů.
@potaplice kdyz jsme jeste topili plynem a nemeli zatepleno, propalili jsme opravdu okolo těch 50tis a to jsme topili na 19 stupnu 😮 ted mame spotrebu plynu nula nula nic, varenim uplne minimum a na topeni taktez, tim, ze topime drevem a plynovy kotel pustime v tomto obdobi treba jen na hodku rano, kzyd ted byly napr ty dva dny chladneji, aby se nemusel natapet kotel ve sklepe. Drevo kupujeme jednou za dva roky, za jednu zimu stopime polovinu, tech cca 7000,- takze ve srovnání s tim, co jsme platili driv, ted topime, alespon pro nas, opravdu temer zadarmo 😉
ještě dodatek když jsme plánovaly 3 děti, tak jsme nevěděli, že děti mají celiakii. Takže najednou se nám zvedly peníze za stravu. Určitě to zvládneš!
Ale nejde to mít fakt jako pevně nalinkované, to ukáže čas kolik to bude stát. Může se ti na baráku cokoliv pokazit a sumy lítají, auto cokoliv najednou se objeví nemoc za 3 děti necháváme v lékarně tak 1000 Kč.
Ale to je vše prostě ted nehodnotitelné nevíš co bude.
Jako my tu celiakii - dávali jsme za pečivo po 30 Kč ted dáváme za peičovo po stovkách.
@loylii Můžu se zeptat, co je na hrách v přírodě špatného? Co je špatného na tom jet na výlet s vlastními zásobami?
Pro mě jsou třeba běžné restaurace naprosto vyhozené peníze, protože doma uvařím totéž a mnohem líp a levněji. Raději jdeme jednou za čas do exotické restaurace, než ob víkend do hospody na výletě.
A je pro některé z vás nutný tady onanovat nad myšlenkou, že lidi, co zastanou hromadu práce kolem zpracování jídla nemaj ve skutečnosti peníze?
@nikinelinaty A péct bezlepkové se nevyplatí z hlediska financí? Jen mě to tak zajímá, my pečeme doma kváskový chleba a zvlášť teď, kdy minimalizuju návštěvy obchodu, jsem ráda, není to nic složitého, navíc jsme v mlýně koupili mouku ve velkém a vyšlo to i levněji, ale vím, že bezlepkové mouky jsou dražší.
Já třeba do lékárny nechodím skoro vůbec, máme dvě děti, naštěstí jde když tak platit benefitní kartou manžela, to je velké plus, platíme tím i saunu, školku atd.
@zuzineckah jenze me to bavi. Vse, co delam, me bavi. Usetrene penize pouzijeme, setreni jen do struzoku,je pro me pitomost.
Nerikam , ze je spatne,ze neco nedelas a radeji si to koupis. My take treba koupime med, vcelstvo zatim nemame, a mnoho dalsich veci. Ale proste je mozne i z takove castky, jako pani uvadi,zit kvalitne a mit dobre potraviny. Musis vlozit svuj cas a praci. Ale zase to neni tolik casu a prace, jak se nekterym zda. Ja to zvladla i pri praci a jeste jsem se stihla poflakovat.
Jinak nase naklady na bydleni, tedy inkaso je 5000 za mesic. Ovsem mam tam penzijko a vysoke zalohy na elektro. Vraci nam cca 15 t. Pojistka na dun je 5500 za rok. Dan z nemovitosti je 200 kc za rok. Za dva psi jsem ted zaplatila 220 kc za rok. Popelnici mame 1000 kc na rok. Kdyz to tedy rozpocitam a odectu preplatek, jsou celkove naklady na bydleni 5000 kc za mesic. Kdyz prictu hypo, sporeni, pojistky , jsme na 15t. Jidlo, drogerka, nafta, jsne na 27 t (pokud jsem byla s detma doma, tak na 25 t). Takze zbyle jsme vzdy davali za dodelavky domu,zabavu, darky....latky jsem si kupovala z vydelku ze siti ci prodanych vecech po detech. Sem tam zbylo i na stromek ci kvetinacek na zahradu.
A nezapomenme na navyseni rodicaku (80 t je fakt super)nebo na to, ze pani mela dve materske za sebou. To se da usetrit vic. Nezapomenme na vraceni dani na jare. Za deti, dan na manzelku, hypo, to muze byt klidne 60 t naraz.
Ja treba sla ke konci rp na brigadu a do prace, najednou jsem mela dalsi prijem . to se to pak setri.
Takze holky, jde to.
A s nakupem materialu mam bohate zkusenosti. Viz ipa : obchod 600 balik. Bazos 300. Porobethon na kurnik : obchod 10 t, zbyly ze stavby od znameho 2 t. Tramek v obi 280 , z pily 80. Bitumenova folie obi 800, bazos 200 . A tak je to u vseho. Domek pro deti nas stal 10000. Staveli jsme ho sami. Firma by chtela desetkrat tolik. Prace,kterou vlozi clovek sam, stoji u firmy nemale penize. Tak to je. Nic proti tomu, je to ok. Jen vysvetluji, ze dum lze rekonstruovat i z mala. Jde to pomaleji, ale jde. Kdyz prijdou na jare dane, koupite drazsi material a frcite. My ted z techto penez stavime cely bocni zdeny plot v delce pres 30 metru. A to na casti bude plna zed. Pri beznem stavu bychom ho staveli do leta, ted je cas a bude do konce dubna.
Ja chapu, ze kazdy to takto nema. Ze kazdy nepremysli o financich, tak jako my (tedy my o tom ani nepremyslime,mame to zazite). Ale prosim mohou nektere z vas pochopit, ze to zle? A dokonce bez vetsi namahy a odrikani. Proste i proto,ze nas to bavi? Kazdopadne byt v byte, neinvestovat do domu, byli bychom na tom jeste lepe. Mela jsem ve meste velky byt 4+1, tehdejsi naklady 5,5 t. Dnes by to bylo o neco vic, ale bez dalsiho vrazeni penez, nebylo by potreba mit dve auta a pod. Ale tady je nam lepe.
Myslim, ze jsem ted opravdu do detajlu popsala naklady na bydleni, moznosti rekonstrukce a pod. Opravdu vim,ze to lze zvladnout. Me se zda jen vysoka castka na hypo, ja bych do takove nesla/( my mame nizsi). Ale to uz je o miste bydliste a financnich moznostech v zacatcich.
@kajalka proč máš pořád potřebu si něco obhajovat? To taky o něčem svědčí... Že zvládneš hodně práce je chválihodné, to nikdo nezpochybňuje. Jen tady prosím nikoho nekrm tím, že ti to nezabere žádný čas.
@marketa11112 hele, si šikovná, tvůj muž evidentně taky. To nezpochybňuji. Já celou dobu na těchto posledních stránkách narážím na tu "rozcapenost konzumu", která tady byla zmíněná. Já rozhodně jsem rozcapený konzument a nehodlám to měnit. Protože když já nekoupím svým děckám nové hadry, boty, sobě nové auto atd., tak si to pak nikdo další nebude moct koupit v bazaru/autobazaru. Rozumíš, co tím chci říct? Vztahuji to na sebe, ale v obecném měřítku by nastal obrovský ekonomický problém. Bez toho konzumu to prostě nejde.
@hanulkaha chtěla si názory, tak je asi dobře, že si seběhly z obou stran, ne? Máš jasno v tom, že třetí dítě chceš, máš jasno také v tom, že ho bez problémů uživíte. Já sice nemám úplně jasno v tom, proč si diskuzi zakládala, ale v pohodě, zajímavé počtení. Já ti přeji, aby vás vaše rozhodnutí učinilo šťastnými, protože to je základní kámen spokojenosti toho dítka (i dalších v domácnosti), aby byly také spokojené a šťastné 👍
@kajalka a píšu něco o tom, te je špatne jet na výlet se svacinou? Taky tak jezdíme, deti mají radi jejich oblíbené dobrutky v krabičce. Ale je špatné hlásat anonymně na netu, jak je to vlastně jedine správný a výchovný jezdit pouze po ČR vyletech, lesech, hrát si na zahradě. Ono je i správně jet k tomu moři, užit si trochu exotiky, jiné zážitky, rozměr. A to nejen kvůli dětem, ale i kvůli nám dospělým. Ne? Bydlím na půl v Praze a na půl na horách, plus jezdíme na chalupu jižní Čechy. Ale teď jsem musela stornovat letní víkend Dysneyland Francie a dovca Emiráty 5* hotel s dětmi. Mrzí mě to, posunem na příští rok, ale nehroutim se z toho. Čechy jsou krasne, ale nelobuju tady za to, jak to vlastně pro ty deti je úplně neeeeej užívat si obyčejných krás.. ony si totiž můžou užívat oboje.. a navíc i my si to s chlapem uzijem a všichni budou spokojený. Deti jednou krasne zážitky a fotky u kterých se budem dojímat. A na to fakt 10tis měsíčně včetně rekonstrukce staršího domu nestaci😇
Pocházím z velké chudší rodiny a je to ten nejlepší vklad do života, co mi rodiče mohli dát. Podle tvých příspěvků mi přijde, že to máte rozmyšlené, jste spořiví, a s 10 000 po zaplacení všeho potřebného se dá s trochou rozmyslu krásně vyjít. Jsou tady dva tábory, jeden se nechce uskromnit, chce dětem i sobě dopřát co bude chtít bez omezeni a zároveň i něco ušetřit. Konkrétně u téměř všech příspěvků orchidis (a to myslím obecně, ne u této diskuze) jsem si všimla, že se nějakým způsobem točí kolem peněz. Je vidět, že si zakládá na tom, že mají dost peněz, že můžou sobě i dětem koupit, co chtějí, a že se nemusí omezovat. Pak je tu druhý tábor, kterému je zvyklý šetřit, rozmýšlet, plánovat, stačí jim málo, neutratí ročně statisíce za dovolené, jsou ochotni přiložit ruku k dílu, aby ušetřili na jedné položce (tím myslím zavařovat, pěstovat, vařit, sami stavět) a mohli si dovolit ušetřené peníze utratit jinak. Zároveň nemám pocit, že by někdo z nich strádal. Ty evidentně patříš do druhého tábora, a podle něj se to zvládnout dá, tak proč ne.
@journals jenze my mame na vybranou. My si do restaurace klidne zajit muzeme a rozpocet nam to nijak neznici. Klidne jdeme na koupak, jen radeji na prirodni venkovni koupaliste, nikoli do zasmrdeneho kryteho bazenu. Na vylety jezdime a vstupy opravdu nejsou zdarma. Ikdyz ceny jsou tedy velmi rozdilne. Nemam problem jit s detma na pout a nechat tam tri tacy. Kazdorocne chodime na obri oseckou pout. Znas? Je super. Me deti chodi v novem obleceni, maji nove boty, mraky hracek, sportovniho vybaveni, opravdu nemam problem zaplatit treba divadlo ve skolce a pod. Ale nehodlam vyhazovat penize za predrazene zbozi, casto nekvalitni ci srovnatelne s jinym. Nehodlam jist jen jidlo z obchodu plne ecek a dalsich nesmyslnych hovadin. Na cerstvem kvaskovem chlebu si clovek fakt pochutna. Ted ho pecu temer kazdy den, protoze ho snime klidne i trictvrte k snidani. S maslem a pazitkou je to vetsi pochoutka, nez kde jake jidlo z luxusni restaurace. Pro nas ano. A ze jsem jich videla dost. Jenze to jidlo mi tam proste nechutna. V tomto jsem takova selka. Radeji vypecky, knedlik a zeli. Cas radeji budu travit venku s detma , nez u kadernika. Mam na nej, ale nebavi me nekde sedet a cucet. Navic strihat se zatim ani nenecham. Bylo by mi to lito. Udrzuji se normalne. Ale zvladam to zatim doma v poklusu, nepotrebuji k tomu nic zazracneho. A fakt nevypadam jako nejaka smudla ci mamina. Jsem stihla, upravit se umim, lide mi typuji o deset let mene. Takze zadne nasledky. 🙂. Troufnu si rict, ze i v satech, ktere jsem si sama usila, jsem byla nejlepe oblecenou zenou v praci. Co nektere zeny dokazou, je masakr.
Me ted pripada, ze kdo to neumi,tvrdi,ze to nelze. A nejen to. Lze to s gracii. Lze to proto, ze clovek chce.
Jo a dovolena? Letos jsme chteli jet k mori. Vybranou destinaci jsme nemeli. Nechavali jsme to az na cervenec. Skoda, no.
Kazdopadne ted mame deti dve. Tri stoji o neco vic. Jak deti rostou,rostou i naklady, jasne. Ale rostou i prijmy, matka se vraci do prace. Stat na ditko vraci dan, proplaci skolkovne.... Myslim,ze treti dite se zvladnout da.
Chápu obě strany a oba pohledy. Ale 35 000 pro 5 lidí mi přijde sakra málo. Nehledě na to, že můžou nastat i jiné výdaje, které člověk nečeká. Já by jsem radši měla 2 děti a nějaký standard a jistotu. Než z chtíče udělat další dítě a nevědět zda to zvládnu. 😊
Jsme s přítelem jenom my dva. A jsem na začátku těhotenství. A dohromady máme něco přes 52 000 čistého. Platíme hypotéku, investice, životka, energie, telefony, pohonné hmoty a další výdaje který má každý z nás a přijde mi to tak akorát na uživení 4 lidí. Samozřejmě jelikož jsme zatím sami, tak si užíváme a nemám problém si cokoliv koupit. Ale jako dítě jsem žila v horších finančních podmínkách a už nikdy to nechci zažít a nechci aby tohle měli moje děti. Rodiče vybírali peníze po autě aby měli ke konci měsíce na chleba. Ano, jako dítě jsem nic nepoznala. Ale sami rodiče teď řeknou, že už nikdy tohle nechtějí zažít. A tak si užívají. Nová auta, motorky, výlety atd. Ale samozřejmě když je potřeba umí ušetřit. Ale rozdíl je v tom, že je doma už jen mladší sourozenec. Takže za mě je někdy méně více. 😊
@marketa11112 Nevím, proč jsem označená zrovna já. Já jsem na tebe nereagovala.
Však super, máte na vybranou 👍 A o tom právě mluvím. Za mě je to ideální, mít možnosti a rozhodovat se podle aktuálních podmínek, nálady...
Super, že tě pěstování baví. Bohužel ne každý má stejné podmínky a stejné priority. Tak to prostě je. Těžko budu mít za Prahou obrovskou zahradu kde si vypěstuju zeleninu, ale máme jí od babiček a moc si toho cením. Když zelenina není, nemám problém dát hromadu peněz za kvalitní zeleninu v bio nebo farmářské kvalitě. A klidně se plácnu přes kapsu. Nešiju a šít asi nikdy nebudu, na to jsem fakt líná, ale klidně si koupíme kvalitní oblečení, které je možná dražší, ale není to sezónní záležitost. A ani s tím nemám morální problém.
Tahle diskuze je až vtipná. Někdo něco napíše, někdo jiný vytrhne kontext, stáhne to na sebe a už to jede.
Přijde mi to nějak takto:
- anonym A napíše, že je rád, že má možnost dát si kafe kdekoliv. Drahé, levné, jakékoliv
- anonym B napíše, že pije jen kafe ze Starbucksu
- anonym C reaguje na B, že je zhýralec největší
- anonym D se ozve s tím, že jemu Starbucks nechutná, pije pouze doma Nescafé
- anonym E se přidá s tím, že kafe nepije vůbec a že nechápe, na co někdo kafe potřebuje
- anonym F pije pouze kávu, kterou si sám vypěstuje na zahradě
- anonym G zase pije kafe jen od sousedky Marušky a žádnou jinou
A všichni jsou vlastně spokojený, tak o co jde???
@journals Ten konec mě vážně rozesmál. 😂😂
@zuzineckah ale jo, jasne , ze jo. tak kazdy nema barak, zahradu, kazdy nechce ci nemuze ci neumi pestovat, sit a pod. navic kazdeho to nebavi. ja mam vyhodu, ze me bavi vsechno. jak ta prace kolem domu, tak ty vylety, tak sport, malovat, dokonce i prace v praci. jsem vlastne stastny clovek, ktereho bavi vse, co dela. proste si na vsem najdu neco dobreho. a priznavam, ze jsem ,,mirne, hyperaktivni 🙂. spis neumim odpocivat a kdyz odpocivam, tak se vlastne nudim... uznavam, ze to neni pro kazdeho.
a samozrejme vim a chapu, jak funguje ekonomika 🙂. i ja potrebuji vychytavky dnesni doby ke svemu zivotu 🙂). nejsem sto let za opicema.
kazdopadne vim , ze to jde i jinak.

@potaplice take my me to zajimalo, mame barak 5+1 pres 150m2 s vysokymi stropy a protopime plynem max. do 30 000kc rocne. Me prijde proste i zajimave, ze z peti tisic je mozne poplatit vsechny poplatky a to mame take studnu.