Tři děti a hypotéka. Zvládáte finančně?
Ahoj holky 😊 mohu poprosit ty z vas, ktere mate hypoteku a tri deti, nejlepe jiz skolaky, jestli se to da financne zvladat, nebo musite otacet kazdou korunu?
Mame dva kluky, 1a 3 roky a oba bychom s manzelem radi jeste treti ditko, jenze mam strach, abychom to utahli financne, hlavne az budou deti ve skole (krouzky, skoly v prirode...) mame hypoteku a oba plat cca 25000,-, nejsme nijak narocni, zijeme skromne...
Dekuji moc 😃
@orchidis Nedá mi to nereagovat, snad vystihnu podstatu mých myšlenek. Je mi jasné na koho narážíš, ovšem - jak si dovoluješ soudit a ponižovat?
Sama své děti vedu k šetrnosti, nejen finanční, ale především k přírodě. K respektu k životu, ano, i toho nejposlednějšího zvířete. Protože v konečném důsledku, kdybych dětem "dopřála" veškeré výdobytky nynějšího světa, bude tím trpět někdo jiný. Ať už znečištěným prostředím, mizernýma podmínkama v práci, úbytkem životního prostoru, nedostatkem vody, dosaď si cokoliv.
Představ si, že nám děti musejí pomáhat kolem baráku, se dřívím, s pěstováním, jezdíme na samosběry, zpracováváme zvířata. Umějí si poradit se spoustou věcí již od malinka. A pak přijde kamarád, postává bezradně, protože díky konzumnímu životu si neumí hrát venku, nevidí desítky možností zábavy, protože jeho mozek je zvyklý na playstation a pasivní zábavu, resp. program, který mu zajistí někdo jiný.
A pokud budeme rozcapený i nadále - naše děti si nebudou moci dovolit už ani jedno dítě, protože nebude voda, nebude hmyz, příroda vymře.
@hanulkaha promiň, ale nevěřím ti, z 10000,- ještě rekonstruujete a ještě ti zbyde na spořící účet???? Při dnešních cenách? To není možné.
@aleenka1234 není to možný... to je jen taková sebeobrana tady.. já dávám jen na spořící úcty 6tis a pak by mi zbylo leda na kliku nebo kousek plotu😃
@kajalka to je hezké a chválihodné. Jenže bez toho konzumu by to přeci nešlo. Třeba firma SONY, která vyrábí tebou zatracované playstationy. Víš kolika lidem po celém světě dává práci? Kolik rodin živí? Jsou jich desetitisíce. A podobných "konzumních" firem je spousta. Kdybychom byli všichni soběstační a pěstili a chovali jen to, co sami spotřebujeme, to bychom byli někde v pravěku... Ale proběhla evoluce, díkybohu. Díky naši "rozcapenosti" (bez vína se přeci dá žít, žejo) dnes vinař někde na Moravě dostal zaplaceno a na svoje si přijde i řemeslník, který nám stluče pergolu (ta taky není důležitá, žejo). Myslím, že obzvlášť v dnešní době je notná dávka rozcapenosti důležitější než kdy předtím...
@zuzineckah 🤦🏻♀️ Nepochopila jsi, co jsem tím chtěla říct. Musíme najít rovnováhu.
@orchidis no ano... je to tak. Mně třeba s tím zavařováním a svépomocným způsobem života fakt nikdo nedojímá. Jaksi se tady opomíjí čas, který to sežere, a to je pro mě vzácná komodita. Abych nejdřív dřela na zahradě, pak sklidila a ještě stála hodiny u plotny, to je pro mne naprosto sci-fi představa. Čas radši strávím s dětmi, ovoce/zelenina, co se urodí jde rovnou do pusy, resp. do salátů, či na gril. Rozhodli jsme se jako správní konzumní floutci část zahrady obětovat bazénu. Ten u nás využijeme na 100%. Ať si každý žije jak chce. Ale - a opakuji se - bez peněz to nejde.
@kajalka já tě chápu moc dobře. Vím, co si chtěla říct. Jen říkám, že v dnešní době už tu rovnováhu, o které píšeš nelze nalézt.
@zuzineckah Ale lze. Např že si nekoupím víno z Argentiny, ale od českého vinaře.
@orchidis hele, je to marný. Evidentně máš dost velký problém s pochopením psaného textu, protože se ti podařilo dost významným způsobem překroutit smysl mého příspěvku. Nemám potřebu to vysvětlovat znovu, snad ostatní pochopily. Ale přiznávám, že i já jsem natvrdlá - proč podle Tebe může někdo svůj názor napsat a někdo ne? Proč je něčí názor super a něčí k posměchu? Neboj, nečekám, že mi odpovíš, a vlastně po tom ani netoužím 🙂. A ještě něco mi vrtá hlavou - když dáváš lajk svým vlastním příspěvkům (viz str. 2-3), to je teď nějaká nová móda nebo to má vyšší smysl? Měj se pěkně.
@aleenka1234 a proc by to nebylo mozne? Nepotrebuju to nejdrazsi, co je na trhu. Manzel si prevazne vse dela sam, neplatime firmu a tim se sakra usetri... Nemusime mit plovoucku metr za 450,-... Dvere nam delal soused, dali jsme za ne 1/4 toho, co bysme dali nejake firme atd atd. A ano, pokud mi i pres to zbyde třeba tisicovka, dam si ji bokem a potom z toho vetsinou kupuji detem, co je treba, darky, boty... Jinak klasicke sporeni mame a to je zapocitano ve vydajich k hypo a vsemu ostatnimu
@orchidis nikdo ti tento styl zivota nevnucuje. 🙂. Ale neda mi to a zeptam se te : ,, zavarujes?'' 🙂))
Nikdo z na nerekl, ze dite nic nepozna, nebude moci na skolu a pod.
@zuzineckah jenze my ten bazen mame take.
Pestovani mi opravdu nezabira hodiny, zavarovani uz vubec ne. Kdyz se porypavam v hline,odbiham treba deti pohoupat na houpacce nebo si s nima kope manzel micem a pod. Nestradaji. Stejne tak treba marmeladu uvarom naraz s veveri. Neparam se s tim. Tohle, co jsi pouzila, zni spise jako vymluva nekoho, kdo to proste delat nechce . a utocis na ty, kteri to maji jinak. Me to bavi. Je to pro me stejne zabavne jako svezeni na kole, jako jakykoli vylet a pod.
@loylii tak neni klika jako klika 😀 rozhodne ze sebe nepotrebuju delat machra, jak zvladame stavet a pritom nemame ani na kurku chleba... Ne, opravdu to tak neni a zalezi hodne na tom, jak je clovek narocny... Vidim to treba u svagra, ktery ted taky stavi barak a byt na jeho miste, tak jsme opravdu na mizine! Napr. obycejne zasuvky, my koupili ks za 35,- a svagr za 150,- jen proto, ze se to mlade libilo a vypada to moderne. Kupovali vinil za 530,- za metr protoze jiny se jim nelibil! My dodelali vinylovou podlahu pred dvema lety v celem hornim patre a kupovali jsme metr za 240,- a rozhodne to neni zadny smejd, staci pockat treba na akci... Švara koupil jeden jediny lustr za 8000,- je cely z malickych krystalku a proste se jim libil 😁 ze byl drahy jako prase a jak z tohohle budou utirat prach, to uz je vedlejsi. My svetla do horniho patra zatim nekoupili, jsou dulezitejsi veci, ale zarovky mame, svitime, tak o co jde... 😉
@marketa11112 take mame bazen, proc by ne 😀 mame bazen z puvodni ceny 45000,- za 15000,- kupovali jsme z podzimniho vyprodeje a za schovane penize z nemaleho preplatku za plyn, tim, ze topime kotlem na drevo 👍 a muzu rict, ze stokrat radejo se z detmi vyplacnu na vlastni zahrade u vlastniho bazenu, nez na predrazenem preplnenem koupalisti 😀
@loylii
@aleenka1234 je to mozne. Kdo umi, ten umi. Kdo neumi,ten ....vsak vite.
@hanulkaha Mně přijde, že to máš všechno dobře vypočítané, takže pokud myslíš, že máš protor pro další dítě, tak do toho jdi 🙂 Na starší děti budou náklady znatelně vyšší, co je jistota, na druhou stranu budeš mít vyšší příjmy než je rodičák (což se ale bohužel za jisté považovat nedá).
Je fajn, že máte nízké provozní náklady na bydlení, to je základ. Nevím, kdy vám končí fixace, ale snad máš spočítáno i to, že ti může úroková sazba znatelně vyskočit a najednou budete platit o x tisíc víc (ale nevím, kolik máte jistinu, jakou aktuální sazbu, jaká je splatnost, kdy končí fixace, třeba to bude v pohodě, jen mě napadlo, že toto by taky mohlo udělat větší díru v rozpočtu...).
Koukám, že jsem přišla o další soutěž o nejlepší matku a hospodyňku roku 😢 Kdo vyhrál? 😀
@hanulkaha a třeba vysokou za děti taky udělá švagr za polovinu ceny? Kolik bude mít kdo dětí je samozřejmě jeho věc, ale vy tu furt mluvíte o nenáročných mrňatech a domech, kde makají kamarádi za zlomkovou cenu (mmch, co daně, přiznali přivýdělek?). Naše puberťačka sní k večeři to, co já za celý den. Její závodní plavání stojí tak 3000,- měsíčně (myslím včetně vybavení, které se při šesti trénincích týdně rychle ničí). U nás na medicíně naprostá většina lidí brigádu prostě nestíhala při každodenní povinné a kontrolované docházce. Bez financí od rodičů v našem ročníku vystudovali dva, jednu živil bohatej přítel a druhý byl mimořádně chytrý a nikdy pak nešel dělat medicínu, protože jako doktor ma plný úvazek by měl míň než jako učitel angličtiny.
Jsou věci, které se dají udělat zalevno doma, Když máte kámoše, přistup je zdrojům a jste ochotní obětovat čas. Což třeba já nejsem, ale nikomu to neberu. Ale jsou věci, které prostě stojí co stojí. Středoškolák potřebuje počítač. Ideálně každý svůj. Sportovec potřebuje vybavení, naše plavkyně stojí dost, ale furt je to sranda oproti hokeji nebo jezdectví. Vysokoškolák potřebuje taky ledascos a stavět to tak, že buď si na to vydělá nebo nebude studovat, to mi přijde ujetý.
@hanulkaha mame to obdobne. 🙂. U nas zase manzel ma kde co za nakupku z prace nebo od znamych. Napr. znamemu postavil bazen , dostal za to domluvenou castku a jako bonus hadici a dve cerpadla na zahradu. Ted stavime domecek pro slepice,zdeny. A material (25 porobethon) na zdi koupil za 2000. Jako bonus okapy. A domek 5 x 2 metry bude na svete. Strechu (tramy,prkna, ipa), udelame sami ze dreva z blizke pily. Ipu beru od chlapa na bazosi, za pulku. Kde to bere, nevim.Nebo plot. Firma chtela 240000 bez dph jen za zaklady. Temer milion za cely plot. Za ty penize mame zaklady,podezdivky, kovove ploty, opernou zed, kryte sezeni 9* 3,5 , venkovni sezeni s udirnou, ohnistem a grilem. Jo, byla to fuska. Trvalo nam to delsi dobu. Ale usetrily jsme balik, za ktery je prave ten bazen, za ktery je pristavena druha cast domu (450000), za ktery mame i druhe auto ,a za ktery jsme si s detma uzili mraky vyletu. Navic nas vse kolem domu bavi vic, nez sezeni nekde v kavarnicce na pivicku. Manzel si to pivko da radeji na vlastni zahrade,u vlastniho grilu, s kamaradama,kteri prijedou k nam.
Ale v praci ,kdyz prijel prvne s nasim druhym autem,uz take slysel kecy,kde na to jako bere.
@drep my detem sporime uz nyni.
@marketa11112 A já se nebojím přiznat, že já to mám jinak. Zavařování nesnáším, kompoty mi nechutnají a okopávání záhonků mě nebaví. Stejně máme malou zahrádku, že ji raději nechám na relax a pár bylinek než na nějaké velké pěstování. Kafíčko si dám v kavárně ráda a na výletě si sednu ráda na záhrádku ke kofole nebo pivu. A klidně si dojdu na to koupaliště nebo krytý bazén, protože bych sice já ležela raději rozpláclá doma, ale děti to tam baví víc, protože je tam víc prostoru, skluzavky a plno kamarádů. Ráda si dojdu do divadla a na koncert. Ráda si dojdu zacvičit za ženskými zumbu, než abych jen cvičila u videa doma nebo běhala. Holt každého baví něco jiná a je fajn, když si to každý umí zařídit tak, aby byl ve svém životě spokojený 🙂
@llluckaaa
@llluckaaa No vzdyt. Kazdeho bavi neco jineho, to beru. 🙂.
Ale ani my neshnijeme doma, to fakt ne. Vylety mame radi. A fakt detem klidne koupim obed( vezu treba jen svacu) ci zmrzku ve stanku. 🙂. teda ne jen detem. Jen nektere veci je pro me jednodussi a schudnejsi mit doma, udelat si doma a pod. Ono je to i tom setreni. Ne,ze ne. Ale ja mam lepsi pocit z domaciho. Vim, co v tom je. Je to vzdy po ruce a je toho hodne. Chutna nam to. Jsme tak navykli od nasich rodicu a pod. Navic mam velkou zahradu na vesnici a nechat ji lezet ladem , by byla fakt skoda.
Mam to i v siti. Nemusim do obchodu, usiju kdykoli cokoli potrebujeme,bavi me to, deti mi chodi v bavlne ,ne v umelem. a ty krasne laaatky ( clovek nekdy az slinta), deti maji neco jineho,nez ostatni, u neceho usetrim (treba u softu), u neceho ne( latka s krteckem, prasatkem pepinou ci patrolou, je docela draha). Nemluvim treba o tom,ze manzel koupi triko s dlouhym rukavem a po dvou vypranich , mu jsou kratke. U trika za 1500 me to teda docela nastvalo.
@hanulkaha Tak takhle. My jsme stavěli nový dům a ano, to co se mi libilo jsem na ten dům dala. Zase kritizovat někoho za to, že si koupil zásuvku za 150 Kč? To je ještě hodně malinko. Podlaha do 500? Tak to jsem asi z jiného kraje. Tady vinyl stojí okolo 800 Kč plus nivelačka atd. 😀
Pokud vám tento život vyhovuje tak tím lépe. Ale když někdo na vás útočí tak nemá cenu zase kritizovat někoho okolo protože má zásuvku o 100 Kč dražší. 😊
Ale pokud víte, že to zvládnete (protože stejně to už dávno víte, podle komentářů), tak názory lidí,kteří neznají váš život jsou asi k ničemu.
Přeji hodně štěstí. 😊
@marketa11112 ne, možné to není, leda, že by si i vyraběl material 😂
@marta_kovar dekuji 😊
Jinak nikoho nekritizuji, at si poridi treba zasuvky ze zlata, me je to sumak 😀 jen jsem uvadela ten cenovy rozdil ve vydajich jako reakci na to, ze proc by nebylo mozne, abychom z 10000,- mesicne zvladali vrazet penize jeste do rekonsteukce 😉
@aleenka1234 No, nekupuji v sekáči oblečení, co vypadá jako z desáté ruky 🙂. Většinou v sekáči za 59,- nakoupím bundy, tepláky, kalhoty a kolikrát i boty úplně nové, ještě s visačkama z obchodu. Trika, kraťasy, tepláky značkové... synovi se ve škole určitě nesmějí. A jeho spolužáci jsou na tom obdobně, jen pár rodičů má na rozhazování. Pracovně se občas chodím dívat do škol a málokteré dítě je oblečené značkově, většinou jsou děti oblečené hůř než naše 😉.

@lennus Můj postřej pro nick uvedený na začátku příspěvku. Nemusíš se tím nijak zneklidňovat 🙂.