icon

Tři děti a hypotéka. Zvládáte finančně?

hanulkaha
12. dub 2020

Ahoj holky 😊 mohu poprosit ty z vas, ktere mate hypoteku a tri deti, nejlepe jiz skolaky, jestli se to da financne zvladat, nebo musite otacet kazdou korunu?
Mame dva kluky, 1a 3 roky a oba bychom s manzelem radi jeste treti ditko, jenze mam strach, abychom to utahli financne, hlavne az budou deti ve skole (krouzky, skoly v prirode...) mame hypoteku a oba plat cca 25000,-, nejsme nijak narocni, zijeme skromne...
Dekuji moc 😃

Strana
z7
drep
15. dub 2020

Já budu za satana a škarohlída, ale já bych si položila otázku, jestli to třetí dítě zvládnu, kdybych na ně zůstala sama. Už bez “luxusu” koníčků a kroužků, ale jestli vůbec bych je dokázala sama uživit. Jsem pragmatik, jsem profesně deformovaná, ale já jsem fakt v práci viděla dost příběhu šťastných rodin, kdy stačilo pár momentů a bylo vše jinak. A pokud bych měla pocit, že to bez chlapa neutáhnu, nešla bych do dalšího potomka (a tím nemyslím, že musí chlap zblbnout a najít si mladou, ale stačí úraz, chronická nemoc, vyhazov).

petronelka20
15. dub 2020

@hanulkaha tak to tedy obdivuji, ze za zbyvajicich 0-5 000kc zvladnete platit sipo, energie, auto a ostatni poplatky, my bychom z toho treba jen zaplatili plyn, internet a netflix s hbo go.
@astyna88 nase deti maji sice dost krouzku, ale vse v ramci skoly a skolky, tedy krome karate, ktere maji oba dvakrat tydne (bohuzel pro me kazdy v jiny den). Chteji tam chodit, tak jsem rada, ze se tomu venuji. Kdyby chtely k tomu neco jineho, tak se budou venovat dalsim vecem, nenutime je k tomu.

petronelka20
15. dub 2020

@marketa11112 jinak s tou zabavou to neji uplne pravda, my treba zijeme na vesnici a zabava nas stoji celkem dost. Mame radi kino, takze s manzelem chodime kdyz deti nejsou doma a s detmi chodime na pohadky, sice milujeme prirodu, chodime casto po vyletech, rozhledny, ruzne stezky, tvrze.... Ale take milujeme Zoo, aquaparky, hrady, zamky.... A co si budeme povidat, vstupy jsou vetsinou to nejmensi. Me sice domek, ale malickou zahradku a tu jsme "obetovali" detem, takze neni misto na pestovani, max. v kvetinacich a to je spis na chut. Ja si treba neumim predstavot vyzit se 7 tisici za jidlo, nase deti snedi kazdy den kazdy jeden hermelin, jogurt, miluji orisky (kesu a mandle), tak jednou tydne lososa, kazdy den hodne zeleniny a ovoce....takze jsem na teto castce jen za deti a tam neni obed, vecere, dobrutky, jidlo ve skolce a skole... Kazdy ji jinak a jako me je nepredstavitelny, ze bych za jidlo dala 7K , tak nekomu muze byt neredstavitelny vice. Kazdy je zvykly na neco jineho.

llluckaaa
15. dub 2020

@petronelka20 A upíchnout na prázdniny 3 děti je ještě těžší než upíchnout jen dvě 😀

petronelka20
15. dub 2020

@llluckaaa My mame problem upichnout i dve 😂, se nam podarilo "vyjednat" na prazdniny upichnuti aspon jednoho ditete (v tu dobu bude Seban jeste ve skolce) 😂

llluckaaa
15. dub 2020

@petronelka20 Já je nakonec taky všechny různě na prázdniny udala, jenže teď si přišla korona a je všechno vzhůru nohama, těžko říct, jak to nakonec dopadne ☹

journals
15. dub 2020

@jajulin Ale já vůbec nemluvím jen o dětských centrech. Jasně, můžeš jít/jet do přírody, ale jednou za čas děti chtějí do zoo, nebo na hrad, zámek a pak to lítá. Vstupy, nějaký ten nanuk, doprava, suvenýr... jde to do tisíců. Menším dětem to třeba i naplánuješ tak, aby touhu jít do zoo neměly, ale ty větší to pak uvidí u kamarádů a spolužáků a budou to chtít taky. Takových míst je hromada. Ať už jde o matějskou, zoo, aquapark/bazén, povozit se na koni, jít na motokáry. Příroda je fajn (sami v ní trávíme hodně času) ale časem děti budou chtít zážitky jiného typu. A o prázdninách to bude lítat. O možnosti letních táborů ani nemluvě.

llluckaaa
15. dub 2020

@hanulkaha Tak to tě obdivuji, že zvládnete z 12,5 tisíce zaplatit vodu, elektřinu, topení, plyn, benzín, pojistky a ještě jídlo s drogerií 😲

lennus
15. dub 2020

@journals Já třeba předpokládám a budu to i vyžadovat, že od 15 budo chodit na brigády, já taky chodila.

journals
15. dub 2020

@lennus Jasně, ale těch předchozích 15 let bude na rodičích 😉

zuzineckah
15. dub 2020

@lennus zas si to tak nemaluj. Lépe placené brigády neseženou, protože většina zaměstnavatelů požaduje hmotnou odpovědnost, a tu 15 letému nemohou svěřit. Dcera měla problém sehnat i v 17. A druhá věc, od 15 počítej jen pokud budou mít ukončenou ZŠ docházku, dřív ani brigáda nejde legálně.

lennus
15. dub 2020

@zuzineckah Nemaluju, prostě to tak bude, rozhodně je více možností teď než dříve, i kdyby to bylo z kraje jen o prázdninách, přijde mi to spíš výchovné než že bych na nich chtěla šetřit, navíc v hl. městě je těch možností dost. Jak se říká, kdo chce práci, ten si ji najde 😉

jajulin
15. dub 2020

@journals Tak zrovna plánování a realizace našich rodinných výletů je moje hodně velké hobby. Myslím, že naše děti by byly šťastné za celodenní válení u vody na dovolené, ale bohužel mají matku s úchylkou na výlety, která chce furt někde jezdit a něco vidět. Takže o ceně, možnostech atd. mám docela přehled. Jsem přesvědčena, že i rodina, která nemá peněz nazbyt, si občas může dovolit "dražší" výlet. Jde o tu míru a finanční gramotnost. Třeba u nás se předražené občerstvení ani suvenýry nevedou (ne kvůli nedostatku financí, ale z principu), takže opravdu platíme hlavně za vstup a benzin. Život je pro mě otázka priorit. A možnost neomezených výletů a drahých kroužků pro mě není berná mince v rozhodnutí, jestli si můžeme dovolit jedno dítě navíc.

lennus
15. dub 2020

@jajulin Přesně tak, kdo ty tři děti chce, přizpůsobí ten život tomu okolo nich, je daleko více možností ve všech směrech než dřív. A dřív se třeba i skromněji bydleli, klidně tři děti v pokoji. Mamky přítel povídal, jak jich bylo pět a kde všude spali v rámci domu, dnes mají stále hezký vztah. Ten benefit, že se mají, je daleko větší než že by měli mít více!

marketa11112
15. dub 2020

@petronelka20 my mame radi les, zoo, obcas nejake muzeum, v lete pout, hrad a zamek take byl. snazime se vylet prizpusobit veku a nature deti. Se synem je vse trosku slozitejsi,, ale to uz je vec jina. Nase deti zatim neumi rozlisit, zda stal vylet 200 ci 2000. Takze vice je tech levnych - od navstevy hradu ve meste, kde si daji zmrzku a projdeme se prochazkou kolem(max. vylezeme za par kacek na vez ci vlezeme do muzea edvarda kellyho), nebo popojedeme par kilaku do obory nakrmit zviratka. Dokonce staci vzit odrazedla, do baglu svacinu a zajet k jezeru,kde se deti poradne projedou, naji na dece v trave. Dokonce takto jsou spokojenejsi, nez po vylete do mirakula. Synovi se treba libilo technicke muzeum v praze, ale po hodine uz chtel jet domu. Zato z nadrazi od vlacku ho nemuzeme dostat domu.
Jinak to pestovani- zahradu mame velikou, zavaruji, mrazim. Do polevek nekupuji zadnou zeleninu, ani pod maso a pod. , nemusim koupit kecup, nalozena rajcata, zadne obdobne omacky, zadne nalozene michane zeleniny a salaty a pod. cele leto jsme sobestacni. Na zimu mam plny mrazak. Stejne je to s ovocem. Samozrejme dokupuji,nase deti chteji banany, ja miluji grepy a pod. Na podzim jsme brali pul pekneho prasatka. Byla zabijacka. Manzel udi, dela domaci veprovku, sadlo. Hovezi bereme od chovatele za super cenu. Ted jsme si poridili slepicky. Horni zahradu mam okrasnoua deti na te casti maji hriste ( klidne mrkni, mam na blogu album, davala jsem ho tam na pozadami,zase ho budu mazat), spodni na pestovani. Mam dost stromku,keriku,mnoho druhu . zahonky. Mame 1700 metru a zkousime odkoupit dalsich 650. Manzel planuje k slepickam dat i krutu. Pokud nam vyjde ten pozemek, tak mozna i kraliky. Uvidime. Kazdopadne zahrada, tedy to pestovani, me bavi, ale presto mi nesezere vsechen volny cas.
A siti? Me deti jsou sice male, ale chlubi se vecma a lidem se libi. Obcas siju i na prodej. Siju uz i me a manzelovi. Kdyz mas slusne stroje, neni poznat, ze je vec sita doma. Setkavam se s velmi pozitivnimi ohlasy. Mnoho svadlenek sije i pro sve pubertalni a dospele deti, vetsinou nesehnatelne veci, dle obrazku. Je obrovska vyhoda, ze vse prizpusobis , latek je na trhu mraky, vybere kazdy. Nerikam, ze muj syn nebude chtit triko adidas. Ale vi,ze mama usije vse,co chce. Holt se prizpusobim.

jajulin
15. dub 2020

@lennus Jasně, člověk se musí přizpůsobit podmínkám, jaké má. Je ale třeba rozlišit bídu a skromnost. Bída je zlo, ze toho většinou nevzejde nic dobrého. Určitě odsuzuji plánování dětí v případě, že budou třít bídu s nouzí, sotva přežívat od výplaty k výplatě. Ale že si někdo vybere možnost mít víc dětí na úkor toho, že nebudou mít všechno, na co si ukážou, že nebude mít každé dítě svůj pokoj, že nebudou každý víkend dávat tisíce za výlety, že nebudou mít kroužky za desítky tisíc ročně, že budou více přemýšlet o věcech, které kupují? Proč ne? Přijde mi, že se tady sneslo docela dost zbytečně štiplavých komentářů.
Sama nevím, jestli bychom dlouhodobě vyšli se 40 tis. měsíčně. Na běžné potřeby by to asi stačilo, na vyskakování ne. Přesto nemám potřebu někomu dokazovat, že když já utratím tisíce např. za výlety, tak on musí taky, jinak jeho děti budou děsní chudáci, nad kterými budu v noci lítostí brečet do polštáře.
Já vyrostla v docela skromných poměrech - taťka od mládí částečný invalidní důchodce s nemožností zaměstnání, mamka poštovní doručovatelka. Dodnes je mi záhadou, jak to udělali, že jsme vždycky měli všechno potřebné a nikdy se necítili jako outsideři. Vydržovali mě 7 let na VŠ, bráchu na VOŠ. Až jsem měla rodinu, tak si mamka několikrát posteskla, jak ji to mrzí, že nám nemohli moc dopřát atd. A já na ni vyvalila oči, co blázní, že mi nikdy nic nechybělo, že jsem to prostě tak vůbec nevnímala. Ano, na výlety a dovolené jsme nejezdili (možná z toho pramení má současná úchylka na výlety 😅 ), ale to nebylo kvůli penězům, ale proto, že doma bylo obří hospodářství a od toho se prostě odjet nemůže. Myslím, že mi to dalo hodně dobrý vklad do života. Naučila jsem se šetřit už na škole, manžel to má podobně. Naše děti jsou děsní chudáci, protože zdaleka nemají tolik, co často vidím nebo čtu u jiných. Prostě z principu. Je fakt dost těžké vysvětlovat dítěti, že ano, máme dost peněz na to, abychom mu koupili to a ono, ale prostě to teď nekoupíme, protože... Někdy mi přijde, že říct, že nemáme peníze, a tak to nemůžeme koupit, je mnohem jednodušší. Ale snad ten těžší způsob nese a ponese dobré ovoce. Náš nejstarší desetiletý syn je z hlediska financí víc gramotný než někteří dospělí. Ve svém pokoji má kyblík s mincemi plný desetikorun až padesátikorun - kapesné + občas dostane od prarodičů - a má to ve své správě. Asi 2x měsíčně si vezme dvacku a koupí si za ni chipsy, jinak šetří na svůj dům a na jadernou elektrárnu, aby mohl jednou být miliardářem 😂😂😂

marketa11112
16. dub 2020

@petronelka20 jenze a tou zabavou- my do kina ci divadla nemuzeme, nemame hlidani a deti mi nevydrzi dlouho sedet. Ale loni v lete jsme vymetali venkovni koncerty v okoli. Byva jich tady dost, listky stoji 100-300, takze nas to nezrujnuje. Obora nestoji nic, lrsopark je levny, zoo jednou za cas, les je zadara a jeste si dovalis houby (ze je ji jen manzel, je vec jina). Vstupne u prirodnich koupalist je malicke nebo zadara, navic mame na zahrade bazen, dalsi pak babi s dedou. V mirakulu jsme byli
Loni s obci za par korun, pak byl napr. vylet do prahy do technivkeho muzea, vylet na zamecky v okoli (tam deti zajimalo hlavne hriste, bludiste a urcadlovy sal

zuzineckah
16. dub 2020

@lennus tak jo. Zatímco ty operuješ svou představou, já ti říkám reálnou zkušenost. A ta je, že na legální brigádu dítě nemůže dokud neskončí základní školní docházku. Takže pokud to nebude po známosti, načerno, tak s tím nepočítej. Na to je zákon.

Děti prostě stojí peníze a náklady se zvyšují úměrně věku. V případě zakladatelky nevidím žádný prostor pro nějakou rezervu "kdyby něco", proto jsem se vyjádřila tak, že bych za stávající situace do třetího dítěte nešla. Toť vše.

marketa11112
16. dub 2020

@petronelka20 a stou zahradou- klidne mi mrkni na blog. Mame 1700 metru, dalsich 650 zkousime odkoupit. Album jsem sem dala na zadost, zase ho budu mazat. Kazdopadne horni cast je odpocinkova pro nas i deti, dolni ma zahony ,stromy , kere. Vse uz plodi. Mam tam kde co. Uroda je docela pekna, jeste ted mam na mrazaku zeleninu do polevek i ovoce na kolace. Sama si drlam marmelady, kecup, ruzne zeleninove smesi. Ono i to nekoupeni zavarenych okurek ( ktere rostou sami jako plevel) , je velka uspora. Na podzim jsme delali zabijacku. Takze manzel i udil. Domaci udirna je fajn. Mame vlastni veprovky, sadlo . obcas bereme od znameho hovezi, ma mlade bycky. Kurata beru cela. A ted jsme si poridili slepice, pristi rok prihodime i kruty. manzela bavi vse kolem masa ( je kuchar. Teda uz to nedela delsi dobu. Ale drive varil v laznich, na svatbach a pod.) ja rada pecu. Cokoli. Od sladkeho, po chleb. Manzelovo rodice meli zahradu, nasi zahradu u mesta a pak chalupu s poradnou zahradou. Vsichni pestovali jako divi. Takze nam to neprijde zvlastni, ani pracne, jsme zvykli. Jako dite jsem to nenavidela, musela jsem mamce pomahat. A dnes ji chapu. I me zo bavi. Je to relax. Ale jak to mam zazite, netravim tam hodiny. Kdyz to rozpocitam, je to tak 10 minut za den. Zalevane vecer s manzelem, deti to bavi. Vim ale, ze je nikdy nebudu nutit k pomoci. Zahrada je moje. Kazdopadne usetri balik penez. Pred mesicem jsem sklizela 2,5 kilo ruzickove kapusty. Mrkni na cenu v obchode. Ted uz mam prvni salaty, redkvicky, cibulku, pazitku. rozesazuji kedlubny, kvetak, porek , lezou mi okurky, mrkev, hrasek, cibule, bylinky , cukety, a mnoho dalsiho. Hodne seminek mam zdarma, svych. Mam nekolik druhu stromu a dle kvetu to letos vypada na peknou urodu, stejne tak u keru ( od boruvek, po ostruziny). S cim mam vzdy problem, je mnozstvi zahonku. Pribyvaji a stale jich je malo. 🙂)). Jsem schopna vypestovat s minimalni namahou, mraky veci. Tim, ze hodne varime a peceme, usetri se. Samozrejme ovoce dokupuji. Deti chteji hlavne banany a hrozny. Ja mam rada grepy. Vcera jsem brala hadovky a mrkev na salat. Ale je to hnus. Kvalita a chut ze zahrady je uplne jinde. Navic bez postriku. To, co z toho doma vyrobim, je bez ecek. A proto tvorim doma. Vem si jaky je rozdil v obsahu ingredienci u obyc rohliku z obchodu a upeceneho doma. V me marmelade je ovoce a v mem kecupu jsou dokonce i rajcata. Jaky zazrak. A je to doma vyrobene za par kacek. Treba marmeladu mam hotovou do pul hodinky, takze me to nestoji hodiny casu. Tot k usporam za jidlo a vysvetleni, proc nas stoji, kolik stoji.
Ps: vcera me stal nakup 3400 kc a nemela jsem to kam nacpat. Do konce mesice uz nikam opravdu nejdu. Mam narvanou americkou lednici, mrazak, spajzku v kuchyni i komoru. Fakt musime ty zasoby. ,,vyzrat,,. Za chvili bude spousta veci ze zahrady a kam pak a tim.
Jo a zivime jeste dva psi, slepicky, zelvu a rybicky. Bohuzel vekem nam to proridlo. Psu bylo puvodne 7, k tomu byl papousek, agamy, fretka a morcatka. Deti me ted prosi o ptacka a morce, s manzelem mluvime o kralicich (pokud nam prodaji vedlejsi pozemek,tak asi budou). Manzel pracuje ve firme, ma levne hnojivo, hlinu, zahradni techniku, bazen a pod. Ma mnoho znamych, kde co sezene levneji. My jsme fakt v pohode.

marketa11112
16. dub 2020

@lennus my muzeme mit v dome tri pokojicky a deti jsou zatim u nas v loznici. Protoze chteji. Snad z toho vyrostou 🙂.

marketa11112
16. dub 2020

@jajulin 🙂). Me deti maji kasicku a rvou tam kazdou korunku. A nechteji si za to nic koupit. Na co setri zatim nevi. Ale chteji mit kasicku plnou. 🙂).
Nase deti maji daleko vic ,nez vsechny, ktere znam. Je to tim, ze nasi byli desni skrti a me to lezlo krkem. Takze detem dopravam. A opravdu to jde i z financni castky, o ktere mluvi zakladatelka. A kdyz je potreba vic penez, proste si je vydelas. Ja jsem sla na podzim na brigadku, pak do prace. Jeste jsem nemusela, bezi mi rp. Vse slo stranou na nas vysneny obytnak. Az zase budu moci do prace, neco k te castce pridame ( ted jsme z ni ubrali na vylepseni domu a zahrady) a koupime ho. Vim,ze cestovani ve vlastnim neni pro kazdeho. Ale ja budu stastna za sve. Za postel, ve ktere nespalo tisic lidi prede mnou (bleee), za tu moznost menit misto, dojet kam chceme. Kvuli synovi moznosti zastavit kdykoli. A zda povezu dve ci tri deti , mi bude fuk. Ono je moznosti, jak cestovat vice. Deti o nic neprijdou. Naopak. Obytnak je velke dobrodruzstvi. Jde projet cela evropa (tedy, az se to tady zase zklidni)

hanulkaha
autor
16. dub 2020

@llluckaaa mame vlastni studnu a obec svoji cisticku, takze treba za vodu platime minimum, plyn taktez minimalni zalohy a v zime topime drevem a tim ušetříme oproti plynovemu kotli take okolo 50 000,- 😉 spustu surovin mam z vlastni zahrady, zavareniny vlastní...

marketa11112
16. dub 2020

@hanulkaha vydaje rodin jsou strasne rozdilne. U nas je draha voda cca 1100 za mesic. Zahradu zalevame prevazne destovkou. Ale za elektrinu a drevo dame rocne 24000. Elektrinou topine,varime, mame i mrazak navic,terarko,akvarko,vecne bezi michacka...dotapime drevem v krbu. Nekdo pak treba protopi 40 t a ani nemrkne. Vydaje maji rodiny fakt rozdilne. Je tezke se dle toho ridit. My,kdyz jezdime oba do prace, s detma do sjolky, na nakup, sem tam vylet, dame za naftu a benzin 4 t, v lete treba trosku vic,kdyz se jede na vylet dal. Ale v nekterych rodinnach to projede treba jen zenska ( viz ma kamaradka, ktera bydli ve vedlejsi vsi a ma to do mesta bliz, nez ja). Nechapu,jak to dokaze.

marketa11112
16. dub 2020

@hanulkaha s mou kamaradkou se bavime o penezich normalne. Vime,kolik kdo ma a pod. Ja nechapu,jak to dela ona,ze profrci tolik, ona nechape,jak to delame my, ze si muzeme ve skutecnosti dovolit vic, nez ona. Nekdy je to fakt sranda. Ted jsme treba s muzem oba doma za 60%. + mam teda rodicak. Do uspor fakt sahat nemusim, stavime domek pro slepicky a zdeny plot - pres 30 metru. na material stacily vracene dane. Za preplatek za elektro se koupi drevo do krbu na tri sezony. A stejne se zaplati stavebka a dalsi. Ted se skoro nic neprojede, clovek nenakoupi zadne kraviny, nas plan zoo padl....jedeme v trosku jinem rezimu. 25.5 maji otevirat skolky. Ale pry velmi omezene. Nevim, zda tam deti uz dat ci ne. Hlavne syna.... Pokukuji po praci na kratsi uvazek, jen na dopoledne. Duvodem jsou deti. Na konci prazdnin mi konci rp. A i tak to dame v pohode, defakto mi staci nahradit rodicak, vse navic bereme jako bonus.

lennus
16. dub 2020

@zuzineckah Já s ničím neoperuju, jsem celkem realista a mám kamarády a známé, jejichž děti mají brigády. Psala jsem od 15 a v tomto věku většina dětí ZŠ ukončí, pokud nastupují v 6. Dítě nemusí mít hned nějakou extra brigádu, sama jsem měla lepší brigády i peníze až při studiu na VŠ - práce v kanclu, na recepci, učila jsem angličtinu na jazykovce. Ve věku, kdy děti mají dokončenou ZŠ, tak ještě asi nemají tolik co nabídnout, sama jsem měla různé brigády - sbírání broskví, mytí oken, v čokoládovně, doplňování zboží, skládání časopisů atd. Myslím, že to vede k tomu, aby si děti vážily peněz a práce, respektovali i povolání, které třeba dělat nebudou. Sama jsem měla od roku staršího přivýdělky na rodičáku, nebojím se zeptat, rozhodit sítě a vyplatilo se mi. A jak se říká - kdo nechce hledá důvody, kdo chce, hledá způsoby.

lennus
Autor odpověď smazal
lennus
16. dub 2020

@jajulin Tak nějak věřím, že většina lidí je soudná, nebavím se o bídě, to by bylo opravdu nezodpovědné a tam už ten rozdíl v počtu dětí určitě bude vidět, někdy se prostě stane a ne každý je zastánce potratů, i když si osobně myslím, že v dnešní době je hodně možností, aby se nestalo nedopatřením otěhotnění.
Já třeba byla na dovolené v moři s našima až po 8. třídě na ZŠ, na dovolenou aspoň v ČR vždy bylo, dnes se jezdí děti od mala hodně, i ty naše, je to vše prostě o prioritách, když budu chtít dětem dopřát drahý sport, tak si to třetí možná rozmyslím, když mi bude stačit nějaký místní Sokol a výlety do přírody, určitě to zvládnout lze. Ale já taky nechci dítěti dát vše, i když by na to bylo, i tu brigádu chci prostě z výchovných důvodů, vidím v tom velký smysl a mě to osobně ovlivnilo. Já při studiu na VŠ dostávala jen pár tisíc na bydlení a jídlo, když jsem chtěla zábavu, něco lepšího na sebe, tak jsem si na to musela vydělat a podle mě je to tak v pořádku, pokud samozřejmě dítě nestuduje medicínu, tam toho prostoru a volného času moc není. Finanční gramotnost by se určitě měla vyučovat už na ZŠ. 🙂
My jsme na tom třeba tak, že plat má manžel slušný, já na rodičáku přivýdělky, kupujeme kvalitní potraviny, to řeším hodně, neutrácím moc za kosmetiku, v tomto jsem minimalista, oblečení i z druhé ruky zvlášť pro děti, dospělým to přeci jen vydrží déle, rádi cestujeme, nepotřebujeme drahý hotel, klidně si i občas uvaříme na cestách, s dětmi toho máme projeto už opravdu dost, zvlášť s tím starším. A vím, že až budu pracovat, tak to taky výrazně pomůže, u nás je kámen úrazu bydlení, je v pohodě, ne tedy naše, platíme nízký nájem, máme skvělé vztahy s panem domácím. Doufám, že to do budoucna nějak vyřešíme, ale zatím nám to tu stačí, jen se třemi už by to nebylo na dlouho.

Mně prostě přijde, že na tom zakladatelka vůbec není špatně a že má jasno. Držím jí palce a přeju správné rozhodnutí, ale opravdu věřím, že pokud na tom rodina není vážně zle, tak se třeba přechodnou dobu i uskromní a nebudou litovat dalšího přírustku. 🙂

lennus
16. dub 2020

@marketa11112 Naše děti jsou taky mazlové, mít víc prostoru, brala bych obří postel, do puberty s námi spát nebudou. Mají už od září konečně vlastní pokoj, ale nad ránem přijdou, takže to chápu a znám. 🙂

orchidis
16. dub 2020

@zuzineckah Hele to je marný... je to vždycky stejnej scénář... někdo se slušně zeptá, ty odpovíš, v minutě se objeví pořád ty samý nicky, co píšou pořád ty samý věci: "zavařuješ? tím se dá vážně dobře ušetřit" nebo "my nejsme socky, my takhle žít chcem" nebo "naši s náma necestovali, tak si to teď řeším" a "já, já, já, to vím nejlíp a jsem nejchytřejší a to co chtěj děti a co s sebou nese dnešní doba je balast, to nepotřebujou" (jinými slovy, kašlu na děcka, jejich potřeby a sociální statut v kolektivu, já jsem paní chytrá).
Lepší nechat to bejt, ať si natlučou samy. "Chytrý" jsou dost 🙂. Jen mě teda děsí, jak v takové omezenosti a hlouposti ovládnou tyto diskuze, bez ochoty číst, bez ochoty naslouchat. Prostě si sem jdou napsat to svoje, zcela mimo téma, ale hlavně, že je to na 2x A4.

Mmch: zavařuješ? tím se dá dost ušetřit! 😀 a už šetříte na jadernou elektrárnu? Protože jestli ne, nemáte finančne gramotný děti a měli byste jim urychleně vysvětlit, že miliardářem se dneska stane jen ten, co škudlí každou pětku, nic si nekoupí, sedí doma a maximálně ho matka vezme do lesa. Tak to totiž v reálu chodí...

lennus
16. dub 2020

@orchidis Dovolím si nesouhlasit, každý má nějaké osobní zkušenosti, každý má jiný životní styl a standard a tvrdím přesto všechno, že každý rodič a každá máma chce pro své dítě to nejlepší, vidím to i u kamarádů a známých, ne vždy je jejich styl mně blízký, ale prostě dělají to nejlepší, proč hned takto kritizovat a útočit?

Strana
z7