icon

Tři děti a hypotéka. Zvládáte finančně?

hanulkaha
12. dub 2020

Ahoj holky 😊 mohu poprosit ty z vas, ktere mate hypoteku a tri deti, nejlepe jiz skolaky, jestli se to da financne zvladat, nebo musite otacet kazdou korunu?
Mame dva kluky, 1a 3 roky a oba bychom s manzelem radi jeste treti ditko, jenze mam strach, abychom to utahli financne, hlavne az budou deti ve skole (krouzky, skoly v prirode...) mame hypoteku a oba plat cca 25000,-, nejsme nijak narocni, zijeme skromne...
Dekuji moc 😃

Strana
z7
marketa11112
15. dub 2020

a ja si myslim, ze tri deti, s vlastnim bydlenim a danou castkou, zvladnout jdou. preci jen rodicak budes mit jen nejakou dobu, pak se prijem zlepsi, az zase pujdes do prace. takze v dobe, kdy deti budou potrebovat vice veci do skoly, uz budes vydelavat i ty.
jinak zalezi na vsech vydajich -tedy vysi hypo, elektriny, vody, pripadne plynu, na placenych castkach za telefon, internet, telku, naftu/benzin, pojistkach, jidle a pod. pokud jste ted s e dvema detma schopni neco usetrit (treba tolik, aby jste po par letech mohli koupit auto , opravit neco na dome /byte ci koupit neco noveho do vybaveni), tak to pujde. nevim, zda jste v byte ci dome. v dome muzete rozsirit zahradku a vypestovat si vice sami, zavarit a pod. tim se usetri hodne. strasne moc zalezi na tom , zda bydlite na vesnici, na malem meste ci treba v praze. vpraze clovek utrati strasne moc penez za zabavu a pod. preci jen prilezitost dela zlodeje. na malem meste ci vesnici je i ta zabava levnejsi, mene casta, nekdy i zdarma. kdo ma par kroku do lesa , travi hodne cas tam a zadarmo. a jeste si nanosi houby a boruvky. to ve velkem meste nemas. hodne zalezi na tomto zivotnim stylu. my jsme nekde uprostred. mame radi jak les, tak placenou zabavu (treba mirakulum, zoo a dalsi). ale neplati se to kazdy vikend, proste obcas. to je veliky rozdil. stejne tak mame zahradu, takze spoustu veci levneji , holt zapojime vlastni cas a sily. financne jsme na tom podobne a o tretim ditku uvazujeme. nechapu treba, jak nekdo pise, ze projedli 20 t za mesic. 20 t ? to jedi zlata holoubata? u nas se ji vseho hodne, vsichni maji dobrutky, ale teda hodne varime a pecu snad v kuse (i pecivo), zavaruji, mrazim a pod. a jidlo ve 4 lidech nas stoji prumerne 7 t. verim, ze s pubertakama , to bude trosku horsi. ale tak upecu vetsi chleb, vic rohliku a nekoupim nejakou mlsku , budeme na tom podobne.
krouzky teda u nas jeste nemame. ale co jsme koukala, stoji mezi 250 - 500 za mesic. hudebni nastroj (u nas jsou v planu bubny, syn bubnuje uz ted), nejaky bojovy sport pro obe deti, mozna tanec ci nejaky sport na vylitani, mozna malovani ... uvidime,co deti budou chtit. kazdopadne nejsem zastancem deseti krouzku tydne, dva jsou pro deti tak akorat. potrebuji i volny cas. takze ani ty krouzky nemusi stat nekrestanske penize. ale pokud mi dite prijde s necim drazsim, jsem ochotna do toho take jit. ale zase uz budeme dva vydelecne cinni, takze to pujde. krouzky v ramci druziny se mi libi hodne. deti maji pak svuj volny cas po odpolednich a rodic nemusi litat jak das. a take nebyvaji drahe. takze celkove to opravdu nevidim nijak tragicky. holt dite nebude mit boty za 5 tacu ci mobil za 15 t.
ps : obleceni si pro deti siju. na nekterych vecech se da usetrit.

orchidis
15. dub 2020

@aleenka1234
Moc si nepamatuji nicky, ale právě veruska007 tady několikrát psala takový věci, že jsem se úplně psychicky hroutila za ni. Např, že denně oběhnou několik hypermarketů dle slev a pak dle slevového zboží sestavují jídelníček a do noci podle toho vaří a padají únavou. Úplně jsem si to představila a zapamatovala. Pokud se pletu, omlouvám se. Nicméně je to pořád o tom jednom. Dá se vyžít bez problémů z minima, ovšem za takovou cenu, kterou zaplatit nechci (zdraví, nervy, řvaní na děti, psychické vypětí, problémy v manželství, sebeúcta a čas pro sebe na nule). JDE VŠECHNO, otázkou je, kolik chce člověk zaplatit v reálných hodnotách (právě to zdraví, psychika, vztahy, manželství...aj)

marketa11112
15. dub 2020

@orchidis ted docitam. jako je pravda, ze potravinove alergie jsou draha zalezitost. jde to opet kocirovat tim, ze clovek hodne vari. musis brat v potaz to, ze nekoho to vareni, peceni, zahradniceni, siti i bavi... treba me. ok, vareni moc ne, vari dost i manzel. ale to zbyle ano. mam to jako druh relaxu, uspokojuje me to. ale neznamena to, ze nejezdime na vylety. neznamena to, ze si nedame jidlo v restauraci, neznamena to, ze deti chodi v osoupanych botech (maji nove a ne jedny) a vubec maji vseho zrejme o dost vic, nez jine deti (od vlastniho hriste na zahrade, po hernu v baraku s kde cim, po kola, odrazedla, kolobezky , elektricke motorky, mraky her, detskeho tabletu a dalsi). s casem je to horsi, ale to proto, ze nemame zadne hlidani. deti jsou stale s nama, sami jsme , az kdyz usnou. ale myslim, ze to se trosku spravi s vekem deti. na manzelstvi to zadnou ujmu nezanechava.
je to hodne i o povaze lidi, zajmech, zvyklostech z detstvi a pod. od deti si clovek odpocine v praci. v praci jsem uz byla nekolik mesicu a bylo to super, od deti jsem si oddachla a strasne jsem se na ne tesila.

orchidis
15. dub 2020

@marketa11112 Děkuji za radu, že vařením se ušetří, otevřela mi oči. Kdyby mi to tu některé nenapsaly, ani to nevím a nenapadlo by mě to. Člověka, který vaří denně i 4 dietní jídla opravdu potěší, když mu to napíšeš...😉.

hanulkaha
autor
15. dub 2020

Dekuji vsem za uprimne nazory 😊
Bylo tu zmineno, ze nepisi nic o ostatnich vydajich, jen hypo... Jsme 4clenna rodina + dva psi, velky dum v rekonstrukci, velka zahrada, mensi hospodarstvi. Nas nynejsi prijem je 35000,- (plat a RD) a z teto castky nam mesicne odchazi cca 20-25 000 (hypo, inkaso, poplatky, auta, telefony, jidlo...) takze nam zbyde 10000, - na mesic na "utratu" a z teto castky jsme jeste schopni rekonstruovat dum, koupit, co je zrovna potrebne a jeste nam treba zustane a to davam na sporici ucet. Jako neni to moc, ale musi se brat v potaz take to, ze jednak ted plno penez spolke reko baraku, ktera ale bude pristi rok hotova a potom mam na rodicaku o 15tis mene nez kdybych byla v praci 😉

journals
15. dub 2020

@hanulkaha jestli vam zbyva 10 tis. na jidlo, drogerii, kulturu a rekonstrukci, tak bych do 3. ditete nesla ani nahodou.
Koukam, ze vlastne bez jidla. I tak mi to prijde dost malo

loylii
15. dub 2020

@hanulkaha tak to teda klobouk doluuuuuuu, to snad ani není reálný. Vyzit z 10ti tisíci🤣 ale zase jestli to beres takhle pozitivně, tak do 3.ditete jdi... do prace se nedostaneš, ale 10tis vám stačí, tak ok... já se třeba mám rada a chodím na kosmetiku, manikuru, posedět s kamaradkama, kupuju si rada blbustky a finančně vypomaham rodičům a i do budoucna budu. Jen moje auto třeba na pohonných hmotách vyjde na 4tis měsíčně, jezdím často na chalupu 120km a 2x týdne k rodičům 100km. Vím, ze kdyby bylo nejhur výdaje osekam, ale nemusím a to mi dává obrovskou svobodu..... ale ty dalších potomků jdi....
A teda s částky 10tis ještě rekonstruovat dům? To si z nás spis střílís..

petronelka20
15. dub 2020

@hanulkaha kolik date mesicne za jidlo? Kdyz z 25 K odectu pulku za hypoteku, dalsi xtisic za energie, za benzin, pojistky, telefony...tak mi skoro nic nezbyde.

marketa11112
15. dub 2020

@orchidis ja ti nepsala, ze nevaris. jen jsem konstatovala, ze vareni pri diete je lepsi, nez vse kupovat hotove. - prvni veta. coz je fakt. dalsi veta je uz pokracovani vseobecne, ne o diete. opravdu nevim proc jsi se urazila.

marketa11112
15. dub 2020

@journals pani psala neco jineho. 10000 zbyva bez odectu fixnich nakladu, i jidla. 10000 zbyva na ,,utratu,, , sporeni, zabavu, opravy domu a pod. ...

journals
15. dub 2020

@marketa11112 Však jsem psala v dodatku, že vidím, že to je bez jídla. Ale stejně mi to přijde sakra málo na spoření, REKONSTRUKCI?, výlety... mě to tedy jako velká rezerva nepřijde.

hanulkaha
autor
15. dub 2020

@journals ve vydajich mam jidlo+drogerku 😉 rekonstrukce bude pristi rok hotova, takze tim padem take odpadne pomerna cast vydaju. Jinak jsme zvykli spise chodit na prochazky a vylety po okoli, do kina zajdeme tak jednou za pul roku, o ed v restauraci si take odpustime... Jsme zvykli zit skromneji a nevadi nam to 😀

marketa11112
Autor odpověď smazal
hanulkaha
autor
15. dub 2020

@petronelka20 pro nas 4 tak do tech 8000,- max jidlo plus drogerie. Manzel chodi na obedy v praci, deti toho zatim tolik neprojedi

hanulkaha
autor
15. dub 2020

@marketa11112 mam to presne tak, na nehty ani kosmetiku nechodim, ke kadernici zajdu jednou za 6 mesicu, deckam hodne obleceni siji a ja nepotrebuju znackove veci... Pro nekoho je to mozna nudny zivot, my jsme ale takto spokojeni 😊

journals
15. dub 2020

@hanulkaha No, děti porostou, náklady budou vyšší. Ale zase budeš chodit do práce. Pro mě by to nebylo, ale v tomhle se samozřejmě musíš rozhodnout sama. Ale přijde mi, že už rozhodnutá jsi 🙂

hanulkaha
autor
15. dub 2020

@journals sporeni mame samozrejme klasicke a to je zapocitano v tech vydajich... Ale pokud mi na ten dany mesic zustena treba 1500,- tak je dam jeste bokem

marketa11112
15. dub 2020

@hanulkaha ja ty vydaje chapu. my mame pratele, kteri na nas hledi jako na cvoky. nechapou, jak to, ze projime malo (dle nich malo, pro me az dost). kdyz mame vzdy plny stul, lednici i spajzku. jak s temer polovicnim prijmem, nez maji oni (jsem byla na rd nekolik let), muzeme dodelavat dum a zahradu. jak presto mame na vylety a dalsi veci. ale pritom si dopravame a kupujeme veci pro radost.
vypada to, ze rozhodnuta jsi a dite chces. 🙂 u nas se rozmyslime take (ne kvuli financim, duvod je jiny). zatim nevime.
naklady sice s vekem deti rostou, ale zase budes vpraci.
se sporenim to mame obdobne, usetrime vic, nez vetsina lidi, ktere znam.
a cestovani? my letos chtely koupit obytnak. nakonec jsme se rozhodli dle situace a vyckavame, cestovat se ted moc neda. ale i kdybychom to auto koupili treba za rok, cestovani nas bude stat stale stejne. a uz je fuk, zda do auta nalozim dve nebo tri deti.

hanulkaha
autor
15. dub 2020

@journals 😀 samozrejme pocitam s tim, ze cim vetsi plůďata, tim vyssi vydaje. Ale kdyz si vezmu prave to, ze barak uz bude hotovy (rekonstruujeme uz 5tym rokem svepomoci) a ja budu mit zase normalni plat, zase to bude o necem jinem 😊
Praveze porad vahame, zda do toho jit nebo ne 🤔 tak z 90% jsme pro, ale porad je tam to ALE...

journals
15. dub 2020

@hanulkaha no, nevím jestli ti zrovna tahle diskuze pomůže 😀 Já bych váš rozpočet nedala ani s jedním, ale vy to klidně můžete zvládnout levou zadní. Diskuze ti v tom udělá spíš větší chaos 😀

journals
15. dub 2020

@hanulkaha A víš jak to je - když budou tři, tak to půjde, protože to bude muset nějak jít. Pak nebude na rozmyšlenou. Spíš jde o to, že nároky dětí se budou zvyšovat - kroužky, lyžáky, školy v přírodě, na značky pak třeba taky začnou koukat, už nebudou chtít tričko šité od mámy... Ale to už dávno víte, takže...
Jistě se rozhodnete správně. Co vidím v okolí, tak když tam aspoň malinká touha po dalším dítěti je, tak rodiče rozhodnutí nelitují. Spíš ti, co se rozhodli další nemít a pak to už nešlo vrátit zpátky.

zuzineckah
15. dub 2020

@astyna88 tak my máme jen hypotéku 14 tisíc, se 40 bychom určitě nevyšli. A co se týče kroužků, tak třeba náš prostřední má anglinu v rámci družiny, atletiku hned poté na hodinu, oba tyto kroužky v pondělí. Ut, St má tenis. Taky hodina. Nevidím nejmenší problém, zbývá mu spousta času. My si na něm rozhodně žádné ambice nehoníme. Chodí tam rád, má tam už spoustu kamarádu a navíc je to ve všech směrech prospěšné...

antoinet
15. dub 2020

Za mě jo 🙂 Nejste nezodpovědní, plánujete, přemýšlíte. Jsem proti, aby měli hromadu dětí lidi, co se nechají živit státem, ale vy to dáte 🙂 Kdyby každý přemýšlel jen nad vysokým životním standardem, Češi by brzy vymřeli, nula až dvě děti je opravdu málo.
My máme tři rychle po sobě a je to fajn, nechtěla jsem třetí odtrženého benjamínka.
Na výdaje mají taky kromě fixních nákladů vliv lidé, co patří do vašeho blízkého okolí (přátelé, pracovní kolektiv, rodiny spolužáků). V některých kruzích je normou lyžování v Alpách, SUV a nejnovější mobil, jinde jsou to výšlapy do lesa, ježdění vlakem nebo chození do knihovny. Nic není špatně, jen to lidi hodně ovlivňuje. Já mám srovnání Brno/vesnice na Vysočině a ten rozdíl je obrovský. Zrovna pro děti toho tu obec, škola, farnost...dělá tolik, že vyžití a kroužky stojí minimum.

astyna88
15. dub 2020

Ale nekomu to proste staci,nemusi dite hnat po vsech krouzkach a kupovat mu kazdy mesic nove mikiny. Pak se divme,ze vymirame....kdyz si uvedomim,ze ja jsem ze tri deti stejne jako manzel, mei jsme sotva polovinu a nejak nemam pocit,ze by mamka behala po akcich,on na to ani nebyl cas,kdyz se nam po praci jeste vsem venovala 😊 Teda hlavne segram,kterym jeste vystrojila svatby, dva pohrby za rodice a me financ vejsky...mama vzdy rikala,ze se musi zit za to, co mam, takze kdyz vim,ze mam 3,4deti,tak asi nebudou litat po vsech krouzkach,to me teda zarazi,jak maji deti zaplneny cas....

astyna88
15. dub 2020

@hanulkaha

Ja to mam podobne,muzu chodit na barvu co 5t za 1500-2tis,nebo se nabarvit kdykoliv a bez nutnosti hlidat deti navic chuvou. To jsem si vzp na kamosku,ktera by snad nevysla ani s milionem mesicne, protoze cim vic ma,tim vic utrati. Ale jo,jsou rodiny,ktere travi vikend v nakupaku, pak jdou do mekace a nechaji tam klidne za vse kolem 5tisic. To pak zalezi na kazdem z nas,jaky je a co ho uspokojuje.

astyna88
15. dub 2020

@marketa11112

My jsme take podobni cvoci. Zacalo to prikrmy,ktere jsem varila sama,kompoty,ktere si zavaruju, presnidavky detem...ja pak jen cumim,kdyz vidim,kolik to stoji. Kupovat to z obchodu,tak nevyjdu ani s rodicakem. Plus plenky....my jedeme latkove. Ono se to setreni dot odviji i takto od zacatku. Syny treba zoo, botanicka pred okny, zamky, hrady nebavi, to taky spolkne dost penez. Misto kina si radeji film na doma koupime a koukneme na nej,kdy se nam to hodi. Knizky si chodime pujcovat do knihovny a co se nam libi,to si koupime....

journals
15. dub 2020

@astyna88 Ono je to spíš naopak. Do těch nákupáků jezdí spíš rodiny, které na výlety nemají.
já okolo sebe naopak vidím, že rodiny co peníze mají (a klidně mají i víc dětí) můžou dětem dopřát. Není to o novém telefonu a mikině, ale o zážitcích, cestování a různých akcích které peníze prostě stojí. Samozřejmě, když peníze nejsou, tak nejsou, každý má jiné priority. Ale nesnižovala bych menší počet dětí na úroveň nové mikiny.

astyna88
15. dub 2020

@journals

My treba radi jedime po lesoparcich,manzel je navic geokacer,takze lovi se syny i kesky,vede jim denik,kde byli a co tam videli. Kdyz se nase rodina dozvedela,kolik mame nasetreno a ze si muzeme koupit dum za Prahou skoro za hotove,koukali,protoze prave proto,ze podle nich nechodime travit vylet do nakupu na cinkajici a houpaci auticka, nakupovat do hervisu a do bambule,do mekace max na wc,tak si mysleli,ze jsme spis socky nez "za vodou". Me je uprimne i tech penez lito...

journals
15. dub 2020

@astyna88 Tak to asi rodina neví, kolik stojí výlety mimo obchoďák 😅

jajulin
15. dub 2020

@journals ale vždyť není třeba jezdit jen do dětských zábavních center apod. My objevili tolik krásných míst v přírodě, která jsou úplně zadarmo. Výlet tak stojí jen peníze za benzín. Svačiny většinou nabalím doma.

Strana
z7