Vycházíte finančně?
Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?
@drzticka81 opravdu si myslíš, že do stovky?? Já si naopak myslím, že strašně moc. Lidi zadávají do googlu různá hesla typu "kolik ušetříte, jak hospodaříte, jak vycházíte, kolik utratíte za jídlo atd", pak vyjíždějí právě tyto diskuse a čtou to i lidi, co tu nemají registraci na MK Docela by mě to zajímalo. A proto tady nechci psát nic vyloženě konkrétního a osobního.
@garlic JJ chapu 🙂)))
@marion2017 no uf teda, to je na kolaps ☹
@ilonne souhlasím. raději dopřeju dětem kroužky, zážitky, společnou dovolenou, aby taky občas viděli tátu, nechám je vystudovat...než bych jim šetřila na byt. bohužel. nejsme vrstva, která si může dovolit obojí a tak je třeba si vybrat. buď žít teď (a to stejně omezeně) a nebo spořit to téměř nic (díky inflaci) dětem do budoucna.
@eviknufik no někdo dělá keramiku, šije, plete, háčkuje, maluje hedvábí, peče...ono se to snadno řekne, že není problém pracovat při dětech, ale fakt to není reálné pro každého, no. no ještě záleží kde bydlíš, jestli by byla poptávka...dá se přivydělat hlídáním dítěte nebo úklidem. píšeš opravit namontovat...no jestli jsi hodně dobrá, tak můžeš nabídnout služby typu hodinového manžela 😅
@medulinek teda hypo 20, to je pálka ☹ my nemáme pro děti vůbec nic. dávám jim bokem akorát, co jim dají příbuzní penízky. ale nemají žádné dětské účty, spoření, stavebka...není z čeho tam momentálně spořit.
my jsme z těch šťastných, kterým pomáhají oboji rodiče. ale jak tu bylo psáno...ve stylu pomož si a bude ti pomoženo. musí být vidět snaha plnit vlastní sny a cíle a ne jen natahovat ruku a chovat se nehezky. co si budeme povídat, ona je pomoc i nějaká ta stovka dítěti na botičky, místo 25.autíčka. domácí vajíčko nebo rajče ze zahrádky snad taky nikdo neodmítne.
@marketa11112 amen. to mi píšeš celé z duše 🙂
@drzticka81 já důchod taky neřeším. podle mě v té době, kdy by se nás to mohlo týkat už žádné důchody nebudou a nebo se jich stejně většina lidí vůbec nedožije ☹ s tím dědictvím souhlasím. není nic horšího než když se děti hádají pak o majetek rodičů, což u nás bude realita, protože jeden dům na čtyři děti je prostě problém. no ale kolik lidí dokáže každému potomkovi zajistit bydlení? spousta lidí fakt splácí celý život jednu nemovitost, ve které žije a není pro něj reálné mít tři děti a pořídit tři byty
já na brigády začala chodit taky hned v 15, jakmile to bylo zákonně možné. do té doby jen na černo různé výpomoci v rodině za nějakou kačku. jakmile jsem dodělala školu, musela jsem rodičům začít přispívat na bydlení. u nás pečení holubi do huby fakt nelítali. naši se starali z větší části, protože jsem práci hned nenašla a z rekvalifikační stáže, abych měla praxi toho fakt moc nebylo, ale musela jsem se začít podílet, abych věděla, o čem je život a nebyl pro mě velký šok se pak osamostatnit 🙂
@blahova_andrea nam rodice nepomohli vubec,me otec v 16ti vyrazil z domu,protoze jsem si nasla kluka,tak pry at se o me postara,SŠ a brigady nesly dohromady,SŠ jsem ukoncila ve tretaku v 17ti a sla delat,maturitu jsem si dodelala az po deseti letech pri praci. Pak pevni dcera,po RD jsem sla do prace na pul uvazek,protoze se skolkou na vsi,ktera konci ve ctyri a pritom do prace to mam pres hodinu jsem na plny nemohla,ted cekam druhe,da se rict,ze nas zivi manzel. Ale je to samozrejme na ukor spolecne traveneho casu. Ale snazim se si nestezovat,malokdo ma to stesti,ze ho manzel celkem uzivi. Od manzelovych rodicu financni pomoc cekat nemuzem,oba v duchodu a tri deti. Ani majetek se u nas nededi,babi ky byt prodaly,penize rozdelily mezi deti a ty si vyratily na dovcu,nasi maji domek,jsme na nej dva,tchanovci maji byt v cene cca 300tis a 3 deti. Takze zijeme sami za sebe a snazime se neco malo usporit,uvidime jak to pujde se dvema 😊
@blahova_andrea jj, ja si taky myslim, ze na duchody nebude......jako sporim si minimalni castku, ale pak asi pomrem hlady ci co....ono ta dlouhovekost taky neni nic moc -babicka ma 93, mela pekny zivot, ale tak 8 let ma demenci, nikoho nepoznava, zadny zajem konicek -fyzicky zdatna - ale je to jeste zivot plnohodnotny? je to hnusne rict, ale pro spolecnost je ta dlohovekost financne narocna.......bohuzel....
jinak -jakmile jsem si zacal vydelavat, taky jsem musela davat penize nasim, ale kdyz to tak vezmu, bylo to ekonomicky vyhodne pro vsechny strany - ja nedavala tolik jako za najem-mohla si tudiz setrit, neco si uzit, rodice meli penize navic -ono pak dva duchodci na tripokojovy byt taky neni nic moc -navic v panelaku, kde ac je byt jejich, musi platit velke palky na rekonstrukci celeho objektu -zatepleni, strecha, vytah atd. takze byli radi, ze tam ziju- a jak jsem psala, stale jsem doufala, ze si nekoho najdu a zacneme zit spolu-bohuzel se tak nestalo, az mnohem pozdeji 🙂))
@drzticka81 takže, kdyby ti na to rodiče dali, tak bys Píka?
@marion2017 pila?
@marion2017 nepila -mela jsem odstrasujici priklad 🙂)) ale treba bych si zasla do kina, do cajovny, na zmrzku apod .......
@msimankova to nikde nepíšu 😉jen jsem napsala, že se nikdo nemusí obhajovat, když to má jinak. Protoze nakupovat nové věci a pod. je stejně "normální" jako preferovat sekace a nákupy z druhé ruky. Tak to bylo myšleno 🖒
@zuzineckah rozumím 🙂
@drzticka81 tak to nechápu...protože jsi psala, ze jelikož jsi neměla peníze, tak jsi nepila, nekourila apod. A ti co měli, tak naopak. Já jsem toho až tak neměla, ale klidně se přiznám,ze jsem proparila noci, několikrát jsem byla na mol a nijak me to ne poznamenalo. Myslím, ze je to součást dospívání a života a žít v naprosté izolaci a odříkání také neni dobře. Teď si dam dvojku na oslavě, málokdy doma a 1*za rok či dva se opiji, ať uz je depka nebo jen příležitost. Jinak po barech nechodím a nekourim, ziju docela normální život a od pirát si vše mi přijde k ničemu.
@marion2017 Ja jsem psala, ze jelikoz jsem nemela penize, nechodila jsem si nikam sednout (do hospod, restauraci, cajoven -ale i tam se da pit nealko-ja nemela potrebu pit alkohol -za prve jsem psala, ze jsem mela odstrasujici priklad 🙂)) a za druhe jsem se pohybovala ve spolecnosti, ktera nepila alkohol taky -ani nekourila -tzn. mela jsem konicky a zaliby, ktere mi vyplnovaly cas -sport, klavir, vytvarka, zavody a taky v nasi tride na gymplu -coz je skoro cele dospivani - jsem mela spoluzacky, ktere taky nepily alkohol-nasi kluci ano, ale holky jsme byly takove slusne, kdyz to prezenu, my jsme chodivaly do cajovny, kdyz uz -holky si daly medovinu, ja caj za dvacku apod.), alkohol jsem prvni ochutnala nekdy na VS, ale uz mi mohlo byt kolem 22 mozna-v lehke mire, kourit jsem nezkousela nikdy-smrdi mi to, drogy taky ne.......a neboj, taky si nekdy alkohol dam 🙂)) akorat uz sest let -tehotenstvi, kojeni (kojim do 2.5 let), tehotenstvi, 2 roky zlucnikova dieta-tam se nesmi pit alkohol-jen pivo, ted opet tehotenstvi-clovek odvykne a vubec mu to nechybi 🙂))
@tarianna taky mame z pujcek jen hypo a jednu u rodiny,bez hypo se v dnešní době asi obejde málokdo,ale taky jsem ri u MD i RD přivydělávala,nastesti k nam jezdil hlidat tchan,malou mi vozil poledne na kojeni,delala jsem v podstate kancelarinu v IT,ale ted se dvema uz se bojim že to nepujde
@dokument tak samozrejme muzes zit cely zivot na pronajmu,ale komu se chce cpat penize furt do ciziho,jinak teda nevim,v Praze byt 3+1,coz mi prijde pro 4clenou rodinu minimum 3,5 mega a to nevim,jak bych nasetrila,dum nas vysel na neco malo pres 4 a taky nevim,jak bysme na nej setrili 🙂
@dokument Dost záleží, kde člověk bydlí. My nemáme hypotéku, ale nájem právě proto, že s hypotékou bychom si tu životní úroveň co teď máme (velký byt v centru města) nemohli dovolit. Nájem máme poloviční proti případné hypotéce na srovnatelný byt. Než jít na krev, mít hypotéku za každou cenu a vyhlížet každý měsíc výplatu..., nebo naopak klesnout v životním standardu jen aby hypotéka byla nižší... Prostě za mě je nájem + spořit si aktuálně nejlepší řešení, rozhodně lepší než 3+1 v paneláku na kraji města na doživotí.
Experti doporučují, aby hypotéka nepřesáhla 30% celkových příjmů a to si nemyslím, že moc lidí, kteří mají hypotéku zvládá. Docela by mě zajímala ta reálná procenta.
Zajímavé články a mapa nájem vs. hypotéka.
http://ekonomika.idnes.cz/on-line-rozhovor-s-fi...
http://ekonomika.idnes.cz/index-bydleni-modre-p...
tak my mame lehce pod 50%
@dokument
@medulinek
Kazdy to ma nastaveny jinak. Mne podnajem sam o sobe nevadi, taky jsem v nem par let bydlela. Ale byla jsem mlada a nevadilo mi v pripade potreby se prestehovat jinam.
Ted s detmi chci vlastni domov. Nechci se bat, ze si majitel vzpomene, ze chce byt prodat nebo pronajmout kamaradovi a ja se s detmi budu muset stehovat.
Chci domov, ktery si budu moct cincat bez toho, ze bych se musela ptat na svoleni, jestli muzu vymalovat.
A vzhledem k tomu, ze za najem bych platila cca stejnou castku jak za hypo, ne-li vyssi, tak byla jasna volba pro vlastni bydleni.
Taky by asi mělo zaznít, že srovnání výše nájmu a hypotéky, aby mělo být pouze jedním z více kritérií při rozhodování pro hypotéku a ne jen jedno jediné. Pokud nezaplatím nájem, tak to není pro rodinu, takové finační trauma, jako když nezaplatí hypotéku.
@medulinek Přesně, bydlíme tam, kde jedině můžeme oba pracovat. Holt, bydlet na malém městě, na byt ušetříme za pár let (to rozpětí cen bytů po republice je skoro k neuvěření), jen k tomu mít tu práci jako ve velkém městě. 🙂
U nás si nemůžeme hypotéku dovolit resp. nechceme - taky by nám to vycházelo lehce pod 50 % příjmů a rozhodli jsme se to proto neriskovat.
@hojda hypotéka nám dělá 30% příjmů, celkové účty pak 50%. Počítám tedy jenom manželův plat v práci, kde má HPP a moji mateřskou (další zdroje příjmu nejsou stabilní). Až se vrátím do práce, tak by hypotéka měla být něco kolem 20% příjmů. Jenom pozor na to, že ty procenta jsou dost zavádějící, protože je rozdíl, když zaplatíte 50% z třiceti tisíc a nebo z šedesáti...
@nikinnna Tak já to chápu tak, že pokud má někdo 30 tisíc, tak by měl mít hypotéku nejvýše 9 tisíc a pokud má někdo příjem 60 tisíc, tak hypotéka nejvýše 18 tisíc. Prostě vždy poměrná část příjmu,ale taky je to jen orientační, protože záleží třeba i na tom, kolik má rodině dětí. Beru to spíš, jako orientační kritérium. A asi bych se zamyslela, pokud někdo chce jít do hypotéky, která mu sebere více jak 50% jeho příjmů.
my tedy začali stavět až u druhého dítěte, hypo začneme splácet tak nějak, když se budu já po mateřských vracet do práce, tak snad to nějak dáme 🙂

@garlic \myslim, ze to tu cteme jen ti sami 🙂)) hahahaha tipuju do stovky, hahaha