Vycházíte finančně?
Holky s jakou částkou musíte vystačit na celý měsíc, když od příjmů odečtete veškeré výdaje? A stačí Vám to?
@portinari za tu dobu co jsem s manželem, nás nájem Brně stál víc než půl milionu. Úplně se mi chce brečet, když si vezmu, že jsem to mohla mít splaceno na hypotéce :-/. No, alespoň se nám povedlo našetrit tolik, že nemáme mimo hypo žádné jiné dluhy, máme auto a plně vybavený dům 🙂
Jj, nás to taky překvapilo. Týden jsem se klepala, že nám ten odhad nebude stačit a pak jsem málem odpadla, když nám ho dal do ruky 😀...
My naštěstí vycházíme dobře, celkove naklady utrata za mesic je cca do 17 000,- (naklady na bydleni, jidlo, drogerie, poplatky, proste vse). Plus obcas neplanovane vetai vydaje jako nakup nejake nove vetsi veci. Ale myslím, ze jsme oba s manzelem nenarocni - kosmetika nam vydrzi celkem dlouho, ja se nijak nelicim, takze takove veci nepotrebuji. Mydlo delam domaci a to pouzivame i místo sprchoveho gelu. Obleceni nakupujeme jednou za cas. Ale pritom se v nicem neomezujeme, kupujeme kvalitni jidlo nebo i tak co chceme. Oblečení pro syna kupuji nové podle potreby. A mesicne nam zbyde skoro stejně tolik co utratime, jako o par tisic min, ale porad myslím ze ušetříme dost.
@nikinnna V posledních letech mi přijde, že hypotéka je brána jako samozřejmost, kterou musí mít naprosto každý, ale ve světě to tak není.
Češi výrazně preferují bydlení ve vlastním, shodují se všechny průzkumy. V nájmu bydlí podle Sociologického ústavu AV ČR čím dál méně lidí, aktuálně jenom pětina (21 %). Skoro stejný počet (18 %) bydlí ve vlastní nemovitosti zatížené hypotékou. Lišíme se v tom například od Německa nebo Švýcarska, kde je poměr vlastního a nájemního bydlení mnohem vyrovnanější, skoro padesát na padesát.
Zdroj: http://www.penize.cz/hypoteky/318893-vyhnani-z-...
@hojda jenomže na stáří si ten nájem nebude spousta lidí moct dovolit zaplatit. Osobně to vidím tak, že hypotéku budu mít v 50 ti letech zaplacenou a nebudu se muset na stáří dřít jak blázen. Nehledě na to, že za 15 let budou nájmy mnohem dražší a já už si budu jenom doplácet pár peněz, na to svoje.
@nikinnna Mě zas přijde, že se teď staví hlavně garsonky 😀 A vtipné je chodit dívat se po těch starých rodinných 3+1 bytech, kde evidentně posledních 40 let nikdo nevymaloval, nic neopravil, nějaký důchodce tam živořil - jen zálohy na energie a poplatky do fondu oprav mu musely spolknout 2/3 důchodu.... není nad to být chudej ve 100 metrovém bytě v hodnotě několika milionů....
Mně někdy přijde, že důchodci na těch bytech, kde prožili kus života hrozně bazírují a berou stěhování do menšího jako ztrátu důstojnosti, což moc nechápu.
@dokument tak to bych si rada poslechla, jak jste tohle myslela...
@msimankova Taky to nechápu, ale jsme docela jiná generace, těžko se vciťovat. Kolikrát si asi absurdnost své situace ani neuvědomují... Trhá mi žíly, jak v centru města vidím tolik krásných velkých bytů zanedbaných, celé domy vybydlené.... a my bychom tak kupovali, a nemáme co! (Resp. za co vzhledem k jejich aktuální předraženosti.)
My máme krizový plán, že až děti odrostou, tak náš velký dům, v lukrativní lokalitě prodáme a nastěhujeme se do 2kk někam na samotu u lesa. Snad to spolu s úsporami hodí tolik, že nebudeme muset čekat do 70ti let na důchod 😂
@portinari Je fakt, že těžko pochopíme, jak jim asi je, ale jak nechci být zlá, tak si myslím, že jde často o ztrátu soudnosti. Babička bývalého přítele nás nechala rok platit nájem jinde, protože chtěla mít pocit vlastního bytu (už jí to moc nemyslelo a zapomněla, že ho odkoupil on) a pak tedy řekla, že když je u své dcery čtyři dny v týdnu, už tam může zůstat. Ulevilo se všem, navíc i tchyni - zase byly ve třípokojovém bytě dva důchody a vzájemně si pomohly.
tak naše hypotéka nám bere jen 17% z celkových příjmů, tak to jsme na tom dobře co tak čtu, mohli bychom platit víc, ale postupně byt renovujem tak se nám na to líp šetří a když něco zbyde, hodíme na hypo mimořádnou splátku. Přijde mi to takhle lepší než se klepat jestli budu mít týden před výplatou na chleba 🙂
@hojda tak to je dost nelogicke. S bankou se da v pripade vypadku dohodnot, v pripade najemneho to je tak 50:50. A kdyz plati najem nekomu cizimu a nemovitost neni jeho, logicky ji nemuze prodat a mit tak alespon neco (zalezi, jak dlouho plati a jaka je vxse uveru vs hodnita nemovitosti). V pripade hypo muze prodat, zaplatit dluh(pri najmu nema z ceho) a jeste mu neco z tech penez zbude. Neuvazujete ani v dlouhodobem horizontu; 25 let budete platit stejnou vysi za hypo nebo nizsi,jako ja a pak uz nic. Byt budete moci prodat v pripade nouze. Najem budete pkatit 25,30,40 let a v prip. Problemu ve stari nebudete mit co prodat. Takze, i kdybyste u hypo platila 25 let vice nez v najmu, vyplati se to. Plus nepicitam mozne stehovani kazdy rok, reseni provizorniho nabytku/zarizeni, zvysovani najemneho apod...znam ze sveho okoli a stehovat se s igelitkou v 80 a umrit v byte, kde jsem 2 mesice a ani to nemam vxsedene nic moc predstava.
@marion2017 souhlasím s vámi.
my budem mít hypo za 13 let (z celkových 20) splacenou a budeme mít svojí jistotu - nikdo nám nedá výpověd a nebudeme nucený si hledat na rychlo s dětmi jiný byt (jako to řeší teď aktuálně kámoška a mají dost problém něco narychlo sehnat). nájemný nám nikdo nezvedne, můžeme si s bytem dělat co chceme, nehledě na to že vy oproti hypo měsíčně ušetříte třeba 2000-3000 (tím bych si na svůj byt našetřila v lepším případě za 30 let). Nájem se vyplatí max někomu kdo očekává že bude brzy nějakou nemovitost dědit, jinak je podle mě lepší bydlet v klidu ve svým. A s bankou se dá dohodnou, pokud si člověk nehraje na mrtvýho brouka a snaží případný výpadek peněz hned řešit.
@mondulka21 Opět názor založený na jediný osobní zkušenosti, jedněch výchozích podmínkách. Život je rozmanitý, co se někomu vyplatí, druhému nemusí. My hypotékou na byt jaký bychom si přáli zatím prostě nedosáhneme. A nájmem oproti hypotéce ušetříme o řád jiné částky než uvádíte (město od města ale i čtvrť od čtvrti je to s cenami nájmů/hypoték prostě jiné). Já vám tu hypotéku přeji, pro vás je to dobré řešení, ale není to univerzálně dobré řešení pro všechny.
@marion2017 ze ten standard, který chtějí žít, užívat, neodpovídá tomu, na co reálně maji, obecně, ze už se na to dnes díváme jinak. Říkáme, ze hypotéky není dluh, ale investice, přitom v danou chvíli je to dluh.
Přesně jak píše @hojda, tak jsem to myslela
Prostě dnes je to součást našeho myšlení, tu možnost hypoteky máme, takže ji vyuzivame.
@portinari ok, tak u vás to třeba tak je, ale tady u nás ani z města odkud pocházím ten rozdíl v nájmu verzus hypo je na téhle úrovni a to kolikrát ještě nižší (samozřejmě záleží na kolik let si tu hypotéku chcete naplánovat). my třeba pronajímáme byt a máme hypo na jinou nemovitost ve stejné hodnotě a "doplácíme" na hypotéku jen 1200, zbytek nám pokryje nájemné a to byt pronajímáme ještě dost levně oproti tomu co jsem viděla jiné inzeráty na totožný byt. ale nebýt lidí co si byt radši pronajmou tak by nám byt nevydělával na naší hypotéku 🙂. tak třeba pokud je někdo sám, tak je mu to jedno, ale jsem přesvědčena že s dětma už ta nejistota že se třeba budete muset najednou vystěhovat je a mě osobně by se to tedy nelíbilo. navíc neznám moc nájemníků co by do bytu chtěli investovat, šperkovat si ho, provádět větší úpravy... ale pokud vám to tak vyhovuje, je to fajn 🙂
@marion2017 kde bereš jistotu, že když v průběhu hypo musíš nemovitost prodat, tak ti něco zbyde? To přece vůbec nemusí byt pravda (a znám osobne min. 5 případů, kdy to tak bylo).
My teda mame uz druhou hypo,prvni dum jsme prodavali po necelych dvou letech protoze bydleni v radovce pro nas bylo ocistcem. Diky tomu,ze jsme novou hypo brali u stejne banky a byla temer dvojnasobna,odpustili nam doplaceni vsech uroku,vraceli jsme realne pujcenou castku a nejakou mensi pokutu,diky tomu nam zustalo necelych 200k z prodeje. Pak jsme zadali znovu,hypo je vedena jako 100%, ale realne jsme museli mit 10% z castky nasetreno ci zastavit dalsi nemovitostm sice jsme nasetreno meli,ale vydali bysme se do koruny,pomohla nam babi,ktera k nasemu domu ruci i svym bytem. Je to samozrejme velky zavazek a nic moc pocit. Na usetrene penize se nesaha pro pripad vypadku vydelku. Zatim se nam diky RD,nemocenske a bezke RD dalsi nedari rezervu zvysovat. Nastesti nejsme nijak narocni,diky nedostupnosti mhd mame tedy dve auta,jedno rodinne,do ktereho se tedy investuje,druhe mam manzel takove prditko. Nelakaji nas kulturni akce,chozeni po restauracich,nekupujem kraviny,na dovolenou jedem pokud na ni usetrime po sezone. Jefiny za co utracim ja jsou deti,ale krasny oblecky kupuju po bazarkach a za podobnou cenu zase prodavam,takze je to sul nul. Da se tak zit,ale clovek proste pocitat musi a myslet na zadni vratka jeste vic.
@hojda no já se raději nesmyslně zadlužím a budu dělat vše proto, abych to nějak utáhla a zvládla než dopadnout jako moji rodiče. celý život v nájmu, omezovaní, cpali peníze do cizího a to velmi nemalé a zdražovalo se jim pod zadkem třeba i 3x ročně. odstěhovali se a po pěti letech řeší to samé. jsou před důchodem a co mají? holý zadek a strach, kam se vrtnou na dalších pár let? síly jim ubývají, kdo to má pořád balit, převážet a zabydlovat se někde jinde? těch starostí kolem toho. to aspoň s námi dětmi vydrželi na jednou místě a nemuseli stěhovat co chvíli nás. nechci žít tak, že budu cpát peníze někomu jinému a sama nebudu mít nic. bez dovolení si ani nevymaluju, nic si nepořídím, protože mě můžou v podstatě "kdykoliv" vystěhovat a já to tam budu muset nechat a nebo to stejně nebudu jinde mít kam dát. nechci děti pořád přesouvat, učit je novou adresu, měnit jim školy, kamarády...jak už tu bylo psáno. chci pro svou rodinu domov a to nelze v nájmech, kde nic nemůžeš, s tím, že se navíc smlouvy dávají na poměrně krátkou dobu a ne jako dřív na neurčito. ano...pro nás je hypotéka luxus nad naše poměry. ale ten risk nám za to stojí. abych mohla bydlet a žít, tak budu +- stejnou částku stejně muset platit. ani banku ani domácího nebude zajímat, kde na to vezmu. hlavně, že to zaplatím. jsem velký odpůrce jakýchkoliv půjček a dluhů, ale hypo je u mě velká výjimka. bez ní prostě důstojně mnoho lidí žít nemůže. bohužel někomu se stává i osudnou, to se nedá nic dělat. ale je to i tím, že si lidé staví mega obrovské domy, nehlídají rozpočet, rozšoupnou se a peníze jim dojdou už v půlce stavby. pak to lepší dalšími půjčkami, dalšími hypo, navyšováním apod. a to stále nebydlí. i já se bojím, že by muž přestal vydělávat, že by se mu mohlo něco stát. ale to mám kvůli tomu strachu živořit pod mostem a vzdát se snu o domově?
@nikinnna na samotách u lesů se staví 2kk? 😅

@portinari také mam pocit, ze bylo nezodpovedne u nekterych lidi, ze na hypo vůbec dosahli...bylo nerealne, aby z dlouhodobého hlediska mohli platit kolikrat vysokou hypo....nemeli pojisteni, nizke prijmy, nebylo pocitano s tim, ze mladi lide budou mit deti a pod....loni jen v naší mrnave vesnici bylo na prodej asi 10 domu po insolvenci , nesplaceni hypo a pod...lide kolikrat vůbec nepremysli do budoucna, tak to za ne musí udelat někdo jiny....
my mame první hypo splacenou, pristavujeme a budeme si brat nakonec opet 450000, 20% nemusíme vyčerpat.. ručíme jak jinak nasim domem, mame to na deset let.. splátky i s pojistkou 3600-4600.dle vybrane hypo... a uz ted jsme z toho mirne nervozni.....a to vime, ze to zaplatime i v pripade, ze by byl manzel na pracaku nebo mu klesl prijem v praci a pod.....budeme se snazit co nejvíce setrit a splatit hypo drive...umorit co nejvyšší castku a mit dům zase cisty a bez zavazku...pak mi spadne kamen ze srdce...