Jak právně řešit zákaz styku se synovcem?
Ahoj, před měsícem jsem tady založila diskuzi o týrání 3,5 leteho synovce svoji matkou. Už se začalo něco dít, ale na co bych se chtěla zeptat. Moje sestra mi zakazala se s mým synovcem se vídat. Synovec mě má rád a vždy se na mě těšil. (sestra to zakazala z důvodu, že jsem ji udala na OSPOD). Dá se nějak taková situace pravnicky řešit? Pokud dítě má příbuzného rád a rád s ním tráví čas a nikdo mu tady neublizuje a on se nemůže se mnou vídat?
Děkuji za rady.
@zelenaesmolda meho synovce tyra jeho matka
@skarma007 Doufám, že tvoji rodiče řeknou pravdu až bude probíhat sociální šetření.
@lenka27 Podívej se, já ani ty, situaci neznáme, nicméně @skarma007 v jiné diskuzi psala, že její sestra týrá synovce. To měla stát a nečině přihlížet? Pokud je to pravda, je skvělé, že zasáhla. Ono to není samozřejmost. Pokud sestra dítě netýrá a zakladatelka kecá, tak to OSPOD pozná a zastaví šetření.
@levandule_k u mámy docela pochybuji, ta je z toho hotova a sestry se docela zástava, ale tata pravdu rekne, to vim, možná nerekne všechno, jelikoz kdyby socialka vedela vse, dite ji seberou a to on nechce, nikdo z nas. Se sestrou by měli začít delat nejake psychologické sezeni, aby se sebou zacala něco delat a uvědomila si, co dělá.
Ze zakona maji pribuzne osoby, ke kterym ma dite citovy vztah a znamenalo by pro nej ujmu se s nimi nesetkavat, pravo se s ditem stykat. Takze mas sanci se obratit na soud a pozadovat styk se synovcem, se kterym se mate radi a pro ktereho jsi byla jedinna s dostatkem odhodlani ho branit - troufnu si tvrdit, ze to je dost silny argument, proc prave ty ho mas mit pravo potkavat
Nez se do toho ale pustis, tak bych se pustila do dalsich hovoru se sestrou, protoze priznejme si - dalsi soud s ni by znamenal uz asi opravdu definitivni konec jakychkoli spolecnych vztahu. Vazne si myslim, ze jsi udelala dobre, kdyz si mela za to, ze dite tyra, ze se ospod zacal zajimat (kdybys to neudelala, tak budes poslouchat jaka je to hruza, ze "vsichni to vedeli a nikdo nic nedelala"), ale ted bych se snazila spis sestru respektovat a snazit se ji vysvetlit, zes ji nechtela uskodit, jen ti na synovci opravdu zalezi a uz jsi nevedela kudy kam a jak jinak ji presvedcit, ze jeji jednani neni v poradku a normalni. A treba, ze te to fakt mrzi, ze jsi na to sla takhle a vice jste o tom nemluvili a ted bys to rada udelala jinak...
Az kdyz bude uz opravdu zcela jasne, ze jine cesty neni, sla bych pres soud.
Btw. jak se k tomu vsemu stavi otec ditete? Nikde o nem nic nepises, jeho slovo by ale melo byt dost vyznamne, ne?
@tereza0111 zákon mluví rozumně. Zatím se do toho pouštět nechci. Pořád doufám, že sestra přijde a promluvíme si o tom, ale nic z toho se dosud nestalo, začala me hned nenávidět, místo abysme to resili, proc sem uz tohle musela udelat. Kdyby ji socialka trochu otevrela oci, ze to co dela, delat nemuze a jaky dopad to na dite má, třeba by to všechno pochopila a mohly sme se o tom zacit konečně bavit. Ano přesně takhle se to snažím přes mamu a přes tatu sestře to sdělit. Ona me totiž poslouchat nebude. Sestry nenávist je neskutečná momentálně, jenže ona nesnasi kazdyho, mamu, tatu, svyho přítele a ted i svy dite... Takze ono to celkově snadny nebude ta domluva s ní. Hele, on mi přijde divnej, v telefonu, když sestra volala memu příteli, bylo slyšet od nej, ze jsem tohle posrala, takze najednou asi obrátil...
@skarma007 Ach jo, zametání pod koberec ve stylu, co by tomu řekli lidi... S mámou komunikuj a vysvětluj ji, že nechceš připravit ségru a dítě, ale zajistit synovci pěkné dětství, ale to se bude muset ségra změnit svoje chování...
@levandule_k bohužel... Presne tohle mámě pořád říkám, ja sestře nechci ublížit, ale jiná cesta uz neni.
@veruuu_kubesovic Tak tady ses uplne mimo...
@levandule_k já to omylem napsala autorce místo té co jí tak škaredě🙈 kritizovala
@gracinka7
to fakt? 😀
@zelenaesmolda fakt no 😁. Mláďata rozhodně. Těm se žrádlo musí sypat všude po zemi 🙈
@gracinka7 @zelenaesmolda Vyprávěla kdysi kamarádka, že jim málem pošly krůty, protože jim přemístili krmení 😂
@gracinka7
tak u mladat to chapu ale u tech dospelych je to teda mazec.I kdyz teda jak vidim nektere diskuze tak jsme na tom obcas dost podobne :D
Podařilo se mi se sestrou navázat komunikaci a chce spolupracovat! Tak doufam, ze OSPOD bude tuhle situaci resit tak, ze chce te rodině pomoci...
@skarma007 Stejně sestru a synovce dobře hlídej, aby to nebylo chvilkové. Před OSPODEm se snaží a pak skutek utek, ale to asi víš. Drž se.
@levandule_k určitě, to je jasny, děkuju ❤️
Tak už to začalo...

@sebestka to je super, ze to jde. 👍To jsem ráda. Děkuji, s tím počítám, že to bude náročný, ono už to psychicky náročný dost je. Další absurdita je, jak se segra dozvěděla o tomu OSPODU, tak najednou včera moje mama přišla s tim, jak sestra ma napsaných 20 slov a zacina ho učit slova 🤦♀️ to na to mela tolik času a ted ma asi nahnano, tak začíná neco delat... Jinak kluka rodiče vidí az večer, po školce ho mají naši rodiče celý odpoledne a kluk jde za rodičema az večer... Taky se mi tata sveril, ze synovec doma uz delsi dobu odmita jist, ale u dedy ji hodne...