Otec nechce přiznat otcovství. Jak to řešit?

nicoletteb
18. dub 2021

Zdravím maminky , měla bych dotaz. Žiju s přítelem, byt je psaný na něj. Prvního května se nám má narodit holčička. Každopádně k věci, jeho maminka mu vysloveně ZAKÁZALA aby se uváděl jako otec a nejde ho přimět ke změně názoru. Zkrátka co řekne je svaté. Chtěla sem se tedy zeptat,jak to řešit dál. Musím dojít během týdne na matriku a nechci říkat že jsem svobodná matka, když to tak není. Může z toho být nějaká problém? Děkuji ..

kackakastanka
18. dub 2021

normálně ho nahlásíš jako otce a pokud to on nepotvrdí, dáš to soudně a oni mu po narození udělají dna a otcovství mu přiřknou soudně, stejně jako alimenty, co to zase je za způsoby, že se nemá přihlásit k otcovství, je otec tak to nemůže popřít

koordinatorka_odboje
18. dub 2021

Na soud, kam spadas, podas navrh na urceni otcovstvi. A pro jistotu i alimentu (a nesetri ho), kdyby nahodou maminka zakazala i platit alimenty na dite https://www.legito.cz/navrh-na-urceni-otcovstvi

nicoletteb
autor
18. dub 2021

@kackakastanka on odejít nechce, chce s námi být ale jeho matka mě nemůže vystát, řekla mu, že když se nahlásí jako otec , že ho vydědí a na barák co má dědit může zapomenout. Zároveň nechci řešit soudy a další věci. :(

koordinatorka_odboje
18. dub 2021

@nicoletteb nemuze ho vydedit, protoze se ji nelibi partnerka. Na vydedeni musi byt zakonne duvody - tzn. duvody, co jsou primo v zakone uvedene, ne co si vymysli tchyne.

nicoletteb
autor
18. dub 2021

@nicoletteb navíc říkal, že chce být u porodu, což má smůlu, když nechce být veden jako otec, že?

koordinatorka_odboje
18. dub 2021

@nicoletteb tak ted ma pritel jedinecnou moznost odkazat maminku do patricnych mezi a udelat tak poradek navzdy.

koordinatorka_odboje
18. dub 2021

@nicoletteb ne, u porodu muze byt kdykoliv 18+. Ale nevim, jak ted v tech opatrenich.

nicoletteb
autor
18. dub 2021

@koordinatorka_odboje barák co má dědit je již psaný na něj , po smrti jeho matky rodičů, je jeho.

kackakastanka
18. dub 2021

@nicoletteb hele, to je asi fuk, vydědí, nevydědí, to teď a tady asi není téma k řešení, ne? ty ho prostě nahlaš jako otce a bude se to muset soudně prokázat, nebo až se ho zeptají, tak on to nemůže popřít, protože by lhal... maminka si může říkat co chce, ale toto je vážná věc a vy jste svébytné svobodné bytosti, normálně ho nahlaš jako otce...

koordinatorka_odboje
18. dub 2021

@nicoletteb tak to neni co resit, kdyz je barak psany na nej. At matku radne usmerni, je dospely, ona ho nema co vydirat.

nicoletteb
autor
18. dub 2021

@koordinatorka_odboje on ji právě poslouchá na slovo, dospělý sice je ale svou hlavu asi nemá. Zítra ho tedy na matrice nahlásim a uvidíme jak se tomu postaví on.

koordinatorka_odboje
18. dub 2021

@nicoletteb tak kdyz nema svou hlavu, tak bude trpet. Nenech se s nim vlacet. Delej, co je dobre pro dite, ne pro tchyni.

sarkasv80
18. dub 2021

A ať si taky připraví peníze,protože na výdaje soudu a DNA testy zdarma nejsou 🙄
A navíc budete mít lítání různě kvůli tomu místo,aby si se radovala z miminka,tak toto,mě osobně by takový chlap za to nestál,ale sama si udělej co uznáš za vhodné, nezávidím ti situaci 😕 pevné nervy 🍀

hezz17
18. dub 2021

@nicoletteb v tom případě sis poridila dite s tchyni a ne s chlapem.

merope
18. dub 2021

@nicoletteb Nejspíše ho na matrice nenahlásíš bez jeho souhlasu, ale normálně ho vyplň do veškerých papírů jen bez jeho podpisu a případně se poptej, jak že to přesně je.

Soudům se nejspíše nevyhneš, ale ono to není "lítat po soudech" - on u soudu opravdu nemůže lhát, takže pokud se ho zeptají, on řekne, že je otec a vymalováno. Maminka bude spokojená a hotovo.

barulina
18. dub 2021

Tak pokud on nepujde s twbou, tak na matriku nemusis. Po narozenindcery, pokud trvas na tom. At v rl je, takusis pres soud. Bohuzel. Jinak to nejde. A uprimne ja bych popremyslela jestli takovyho noumu v rl chci a v zivote vubec

barulina
18. dub 2021

K porodu muze ikdyz neni v rl. Ale nevim jak je to ted Covid

merope
18. dub 2021

@niceletteb Ale určitě skoč na matriku, ideálně na matriku náležející k porodnici, kde budeš rodit a poptej se jich, jak to je (dá se i telefonicky či mailem). My řešili situaci, že "u dítěte počatého z IVF se za otce bere automaticky muž, který k tomu dal svolení", ale matrika na to nemyslí, takže papíry se vyřizují až po porodu. Je potřeba je dořešit do měsíce od narození, jinak to posílají na soud automaticky. U vás se klidně půjde dát domluvit, že prostě situace je, jaká je, takže tě ani nebudou honit, prostě se počká měsíc po porodu, úřednice to pošle na soud, ten vás oba vyzve ke stání, tam chlap už musí říct, že je otec (lhát u soudu mu maminka přikázat nemůže), myslím, že žádné DNA ani nebude potřeba. Anebo to teda matrikářka po porodu otci vše vysvětlí, jak to je - případně se dá domluvit možná s matrikářkou, ať ho vyzve k návštěvě, on tam přijde, tam ale lhát nemůže (dá se mamince vysvětlit, že lhát se uředníkům nesmí), takže řekne, že je otec a vše bude v pohodě.

Jinak bacha, že matriky jsou jenom v pondělí a středu 🙂. Já byla kvůli komplikacím po porodu asi 10 dní v nemocnici, pak pár dní doma, ale nebyla jsem moc schopná fungovat, pak týden hospitalizace u malého a řešili jsme matriku asi 25 dní po porodu 🙂.

barulina
18. dub 2021

A pokud je barak psany na nej, nikdo ho nevydedi

merope
18. dub 2021

@barulina Tak u porodu klidně může tvrdit a bude tvrdit, že je otec. Nikde není dána povinnost mít vyřízené papíry na určení otcovství před porodem a v některých situacích (IVF nesezdaného páru) to dokonce ani nejde.

barulina
18. dub 2021

Na matrice ho sama nenahlasis. To bys mohla nahlasit treba Paroubka. Tam musite jit spolu

lv
18. dub 2021

nejvíc sexy vlastnost u chlapa pro mne je ZODPOVĚDNOST. to ti to děcko udělal pod nátlakem, držela jsi mu nůž na krku? Pro mě by tím strašně klesl. No a škodolibě mne napadá, jednou ten barák může být dcery.
Chápe, že pro ni bude nic? Lékař, školka, škola, vše řešit zmocněním, že ji může zastupovat? K zblití.

bramarfi
18. dub 2021

Bez jeho přítomnosti a souhlasu je zbytečné zabývat se matrikou před porodem. Po porodu podat žádost na soud, když se bude cukat, nařídí se testy. Ale bacha, táhne se to klidně rok. No, a při té příležitosti si rovnou zažádej o svěření dítěte do výhradní péče, alimenty na dítě a do dvou let výživné na sebe. Protože tvůj přítel je zcela zjevně životní výhra a partie roku. A pak ať se jeho máti klidně zvencne.

bramarfi
18. dub 2021

Anebo se vezměte - pak bude otcem automaticky. Otázka je, jestli je to to, co chceš.

lachtanice86
18. dub 2021

@nicoletteb skvělý vyber partnera pro život a jako otce dítěte

zoyee
18. dub 2021

Partner bude asi skvělá podpora.... Hlavně jí nech svoje příjmení, i kdyby se mu najednou rozsvítilo a na tu matiku s Tebou došel...

nicoletteb
autor
18. dub 2021

moc všem děkuju za radu, zkusím s ním ještě promluvit a vysvětlit mu , že to bude zbytečně komplikovat. Příjmení bude mít po mě , to jednoznačně.

j.a.n.i
18. dub 2021

@merope No, uz vidim matrikarku, tak si bude zvat nekoho, jen protože o nem nekdo dalsi prohlasuje, ze je otec 😁

j.a.n.i
18. dub 2021

@merope No, tvrdit ze e otec v porodnici dice muze, ale pokud na to nema papir, tak ho s ohledem na aktuální opatření klidně vykopnou a szezovat si muze tak na lamparne.

nicoletteb
autor
18. dub 2021

Nejhorší je , že tvrdí že on dítě nechtěl. Tak mu říkám že na to je pozdě, že na to měl myslet předtím, než to do ke pouštěl, moc dobře věděl následky , je dospělý. I se tomu stavěl dobře, jen jeho matka do něj neustále hustí. A asi má na něj dobrý vliv. Říkala sem že to zbytečně komplikuje, že jestli s námi chce být, ať se prostě podepíše, že poslední co chci je ho ,,oskubat" (to si myslí nejspíše jeho matinka) každopádně nemá v plánu odejít od nás. Tak já už nevím tedy.