Jak rozvod ovlivňuje péči o dítě a vazbu matky?
Jsem matka 4letého syna. Před rokem podal manžel žádost o rozvod. Důvod do dnes neznám, ale hlavní roli v tom sehrála jeho matka, která se snaží spolu s manželem mít naše dítě ve výhradní péči. Do rozsudku v péči o dítě jsme měli nařízenou střídavou péči, ale otec si 2x žádal o svěření do své péče. Můj názor na to, že dítě má mít oba rodiče nechce vůbec slyšet. Soud mu vyhověl, když přišel s tím, že se bojí o synův život a jeho vývoj, protože je matka psychicky narušená. Musela jsem chodit na psychiatrii, k psychologovi, abych dokázala, že jsem v pořádku. Po měsíci přišla odpověď na mé odvolání a soud nařídil zpět střídavou péči, protože argumenty otce byly nepodloženy a zakládaly se jen na jeho tvrzeních. Po dvou měsících zažádal znovu o svěření do jeho péče a ta samá soudkyně mu opět vyhověla. Dítě bude do konečného rozsudku, který bude za půl roku v péči otce. O matce ani slovo. Znovu jsem se odvolala a dožadovala se styku s dítětem. Otec na to reagoval obviněním ze stalkingu a já byla vzata do vazební věznice na Ruzyni. Neuvěřitelné? Bohužel v tomto státě to možné je. Nikdy mne nenapadlo, jak jednoduché je dostat druhého do vězení (nebyla jsem ve výkonu trestu, jen na vazbě, ale i tak mi to převrátilo život na ruby.) Stačí dokonale lhát a když Vám vše potvrdí matka (myslím tím babičku našeho syna), tak člověk nezmůže nic. Chápu, že se vše muselo prošetřit, ale trvalo to opravdu dlouho, než se přišlo na to, že to, z čeho mě manžel a jeho matka obvinili je vymyšlené. Po 4měs jsem byla propuštěna z vazby, ale v té době proběhl soud o svěření dítěte a vzhledem k tomu, že matka byla ve vazbě, tak dítě je ve výhradní péči otce. Obvinění otce nebylo prokázáno, ale on dosáhl svého. Další soud o dítě je za měsíc a to už bude 5měs co syna neuvidím. Když jsem Šímu viděla naposledy, objal mě a plakal, že u táty byl dlouho, že teď chce být s mámou. Rve mi to srdce! Moji rodiče zažádali, aby mohli vnuka vidět 1víkend v měsíci a ? Zamítnuto - otec si to nepřeje. Zdá se Vám to vše přehnané, neuvěřitelné, smyšlené? Bohužel pravdivé!
Tohle je skoro na to sebrat chlapovi tu střídavou péči, pokud se ukáže, že u soudu lhal.
@mimco
Paní advokátku Hrdou, kontaktoval bratr v době, kdy jsem byla na vazbě. Protože to bylo trestní právo, žádala 120tisíc zálohu. A já bohužel už teď ty peníze nemám. Slyšela jsem,že je výborná a chápu, že cena tomu že odpovídá, ale pro mne je to teď příliš. Měla jsem ji kontaktovat hned na začátku, jenže to jsem netušila kam až to dojde.
@kristinestefan doporucuji moji pravnicku..dokazala nemožné. Dokonce diky ni jsem po rozvodu zjistila, ze exmanzel mel 2 tajne ucty s penězi. Mam diky ni děti v peci a vyzivne, ktere jsem vážně necekala. Doporučuji. Pro nas je nej.. Kontakt ve z prave
@kristinestefan jasný chápu, to je darda teda😔
Profil založený dnes. Nevím, kolik je dítěti, ale podmínky pro soud zjišťuje i sociálka, vyžádá si zprávu ze školního zařízení. Na nařčení ze stalkingu jsou potřeba důkazy. Omlouvám se, ale ve mě tato zpráva nevzbuzuje dostatek důvěry. A už jsem se ve své praxi setkala s mnoha případy, kdy rodič ze zoufalství opravdu začal dělat takové věci, že si cestu ke svému dítěti sám zavřel...
@zuzkasim už jsem buď tady nebo na emiminu psala, tenkrát to bylo do doby,kdy si manžel zažádal o vzetí do své péče -poprvé. Pod nickem : kecka1ukecana. Název diskuze: vzal mi úplně všechno. To bylo tak v půlce toho, co se stalo. Protože název nicku byl zavádějící, tak jsem se dnes zaregistrovala pod svým jménem a příjmením.
Ve vazbě 4mesice 😳 panebože a co byl důvod, to snad jen tak nejde.
Věřím ti a držím pěsti, bohužel nevím jak pomoci, co tak případ medializovat? Po tomto by měl otec dojít o své práva a o dítě přijít.
Není tomu tak dávno, co Josef Klíma dělal reportáž o podobném případů, sociální pracovnice byla nějaká kamarádky "babičky" s níž roky pracovala na úřadu, a jejim vlivem soud dal dítě jen do péče otce, a matky se chtěli zbavit. Vlastně nevím jak to nakonec dopadlo, ale doufám že je již dítě s maminkou.
@kristinestefan jako bývalé policistce mi tedy moc nesedí ta 4mesicni vazba za nebezpečné pronásledování. Jak konkrétně zněla vysokokapacitní část usnesení o sdělení obvinění?
@ilonne Do vazby jsem šla začátkem června. Vše dlouho trvalo, spis byl ukončen koncem července. Právě kvůli dovolené, bylo to v době prázdnin, byl soud určen až na 30.8.2022. Po mé výpovědi, manželovi i jeho matky, se soudce omluvil, že spis nemá prostudovaný, před tím ho skolil covid, tak další jednání bylo odročeno na 30.9. V pátek jsem byla propuštěna z vazby. Důvod byl nebezpečné pronásledování a vyhrožování jeho matce, že ji mám strčit pod tramvaj. Nakonec se ukázalo, že i když byli domluveni co říkat, tak se často neshodli a nakonec jeho matka potvrdila, že vlastně nic neví, ale že ji to říkal syn, tak to asi pravda bude. Soudce to nakonec předal přestupkovému na Praze 7.
@zuzangel Bratr v době mé vazby kontaktoval 2 novináře, odpověď byla, že teď je toho tolik a že nejsem jediná, co se něco podobného děje. Častým argumentem je, že matka při rozvodu obviní otce že sexuálního obtěžování jí nebo dítěte, otec je vzat do vazby a trvá to než se přijde na to, že je to msta za rozvod. Mě by se to také zdálo neuvěřitelné, popravdě mě tyto věci moc nezajímali, netýkalo se mě to a nikdy by mě nenapadlo že to budu muset řešit.
@kristinestefan no pěkně. Jinak tam mám špatné slovo, má tam být vyrokova cast - automatické opravy. Tak budeš zadat odškodnění za neoprávněným pobyt ve vazbě, ne? Kdo to vysetroval?
@kristinestefan https://www.emimino.cz/diskuse/vzal-mi-uplne-vs... to bude teda tohle
4 měsíce ve vazbě, protože jsi se dožadovala styku s dítětem? Jsi jim podpálila barák ne? No, zdá se mi to hodně přitažené za vlasy a nebo říkáš jen svou verzi příběhu. Že naše justice je prohnilá, je mi jasné. Ale aby naprosto normální, dobré, bezproblémové matce vzal soud dítě, bez možnosti styku a ještě jí zavřeli a nikde to mediálně nevyplavalo...... Sorry jako, nevěřím 🙂
Já znám ze svého okolí případ, a asi není jediný, kdy tchýně chtěla synáčka i vnoučka pro sebe tak moc, až fakt docílili toho, že se matka sesypala, udělala jednu "blbinu" (odmítla předat nemocné dítě) a už to jelo. Dítě svěřeno otci a matka má asistovaný styk jednou za měsíc. Sama někdy nevím, jestli se smát, brečet, nevěřit, nebo co vlastně. Ale jako dějou se různý věci... Kdybych sama neviděla celkem zblízka, neuvěřím (není to rodina, spíš člověk z našeho hoodu). Jen chci říct, že je to opravdu často jen o právnících a ochotě psychopatů zajít kamkoli.
@kristinestefan Jsem advokátka a musím říct, že v tom Vašem příspěvku je spousta věcí, které se mi moc nezdají (a to mám s rodinným právem bohaté zkušenosti). Soud přeci nemohl vycházet pouze z výpovědi otce dítěte a jeho matky, aby rozhodl o svěření dítěte do jeho péče. Máte přeci širší rodinu a OSPOD. Trestní rovinu neřeším, to je úplně jiná věc a i to vzetí do vazby je zvláštní, pokud zde nebyl podložený důvod, který je zrovna u vazby, navíc poměrně dlouhé, zákonem požadován. Vy jste vůbec nebyla zastoupená advokátem?! Přeci pokud je ze strany otce dítěte takto cílená snaha o svěření dítěte do péče a diskreditaci Vaší osoby, tak je to první kam mé kroky míří. Nebo to jste vše řešila sama a nechala bratra ať Vám sežene advokáta? Dneska jsou i bezplatné právní poradny a podobné věci (centra pro matky atd.)
@orchidis Jo, u nás zase z druhé strany. Matka se rozhodla, že dítě o otce připraví. Rozsudkem si leda tak něco utřela. Tam jsem si i říkala, co všechno se musí ještě stát, aby OSPOD a soud konal. Takže přesně, dějou se různé věci, na všech frontách. A stát proti sociopatům, to je fakt chuťovka. Ovšem tady ten příspěvek je přese všechno nevěrohodný.
Taky se mi to zdá moc černobílé... Kromě jiného - soud v rozsudku neupravil styk s matkou? Jakože ani slovo o matce?! Tomu nejsem ochotná uvěřit (sama jsem zažila šest soudních státní o děti).
Za druhé - za "jen" stalking se chodí na 4m do vazby? Proč? Obava z dalšího páchání trestné činnosti? Že v tom případě věznice nepraskaji ve švech...?
Pokud se takto opravdu vše stalo, pak asi chybí podstatná část příběhu.
(Popravdě kdyby svůj příběh popsala matka našich pěstouňat, zněl by dost podobně... )
@sikkacirek mohla bych napsat SZ? Chtěla bych se na něco soukromě zeptat. 🙂
@dasipe ano
Toto je hodně vymyšlený příběh. Jaká je druhá strana? Píšete jen o otci synovi a babičce. Co vy? Jaký byl důvod aby chtěl otec syna do výhradní péče? Nevěřím moc téhle pohádce. Tam bude něco víc z Vaši strany. Nikdo matce bezdůvodně dítě neodebere a nezavře ji na vazbu. Zkuste teď tu o Karkulce.
@merope ano, to jsem psala v době, kdy mi manžel sebral syna poprvé. Netušila jsem, že to bude mít jestě horší pokracovaní. Na 8stránce diskuze mi napsala jakási "kySi" a světe div se, dala mi za pravdu a napsala svůj příběh, z kterého se mi tenkrát chtělo brečet. A teď si uvědomuji, že, jsem na tom podobně jako ta "kySi" (až na ten kriminál).
@kristinestefan dobře, ale jak tě mohli vzít rovnou do vazby na základě nepodloženého a vylhaného obvinění ze stalkingu
o vzetí do vazby snad rozhoduje soudce, ne?
@sikkacirek Advokáta mám druhého, ale mám pocit, že mi to nepomůže, od začátku bojuji s OSPODem a tam je ten hlavní kámen úrazu. Nechce se mi psát o problémech s OSPOD Prahy7, každopádně došlo to tak daleko, že dnes jsou v kontaktu jen s otcem a mě na vše odpovídají, obraťte se na svého právníka. Co se týká rodiny, tak to zcela nechápu! Syn má babičku, dědu, bratrance, sestřenici (ano, jsou z mé strany) a protože jsou rodiče dítěte rozhádaní, tak se s nikým z mé strany nesmí Šimon vidět. Nepochopím to! Vždyť na to by měl být brán zřetel, aby dítě nepřišlo o kontakt s rodinou.....naši ho viděli naposledy o Velikonocích. A to jsme do jižních Čech jezdili pravidelně na 1týden v měsíci po celý rodičák. Moje mamka mu volala na den dětí, k narozeninám, ale marně, manžel jí vůbec nezvedne telefon. A pak u soudu, kdy ho chtěli vidět 1vikend v měsíci, tak soudkyně vyhověla otci a zamítla to. Prý jsme rozhádaní a na dítě by to mělo špatný vliv. Nechápu to!!! Jjak takhle může rozhodnout?!?
@orchidis je to zdlouhavý, trochu jsem tomu pomohla, ale na druhou stranu manžel se svou matkou na mě volali policií, že je prý sledují, i když jsem stála na zastávce tramvaje a jela do práce. Praci mám stále na P7, kousek od bydliště manžela. Ale o tom jsem psala loni v diskuzi "vzal mi úplně všechno" na emiminu.
@kristinestefan To je právě to, "trochu jsi tomu pomohla", ono to nebylo až tak trochu, muselo to být něco vážného. Se sociálkou spolupracuju spoustu let, mám představu, co musí rodič (obvykle opakovaně) provést, aby ztratil důvěryhodnost. Zažila jsem i případy, kdy to rodiče skutečně udělal na vyprovokování partnera, ze zoufalství, ale pořád to dělal on a poškozovalo to v první řadě jeho vlastní dítě, tak to zkrátka je. Něco provedu a nesu za své činy odpovědnost. Důležité je, aby vaše dítě žilo pokud možno v klidu, protože ono je oběť, nemělo žádnou možnost do ničeho zasáhnout, nezodpovídá za vás dospělé. Jestli se otec stará a má ho rád, víš, že je o něj postaráno a máš čas se dát dohromady, hlavně psychicky, ukaž, že umíš jednat v klidu, na úrovni, snaž se o rozumnou dohodu a žij tak, aby ses za sebe nemusela stydět ty ani tvoje dítě za tebe. Zní to divně, vím, každá matka by bojovala za své dítě, ale ty už jsi překročila určitou mez a prostě teď musíš ukázat, že se umíš vrátit zpátky. Bez ohledu na to, co dělá tvůj bývalý muž, to je zase jeho zodpovědnost.
Neodešel od tebe manžel po nějaké společné dovolené s jeho matkou, kdy ty jsi odjela se synem domů a on tam zůstal s nimi? Mám pocit, že se tady takového řešilo.

@kristinestefan jestli mohu doporučit, obraťte se na kancelář advokátky Lucie Hrdé, dělá sice domácí násilí, ale možná by poradila, protože pokud je tohle všechno pravda, je to naprosto šílené, je mi to moc líto😔
Tohle je ona…