icon

Je reálná střídavá péče na 350 km pro 4leté dítě?

edit17
13. kvě 2025

Dobry den , chci de zeptat jak moc je reálné aby tatínek 4 lete holčičky vyhrál soud o střídavou péči na 350 km vzdálenost mezi námi.
Rozvedli jsme se pred 3 lety dceři byl rok byla svěřena do moji pece. Stim ze se na styku dokážeme domluvit.
A musim rict ze jsme si celkem vychazeli vstříc
Vozila jsem ji na půl cesty a nebo nechávala svůj byt jemu i malé k dispozici ( což je nadstandard si myslim)
Vše bylo ok. Ja si našla partnera a mame malého synka exmanžel si našel přítelkyni se stejne starou holčičkou aje problem. Chce střídavou péči dve školky a ja jsem striktně proti.
Mate nekdo takovou zkušenost nejde o to ze bych nechtela aby se vídali ted tam bLa na tyden a vezla sem ji az k němu ale aby mela dva školní kolektivy prijde mo to silene 🙉🙈😃😰

jaja01k
13. kvě 2025

Máme v rodině případ, kdy se matka s 3letým dítětem stěhovala s novým partnerem do zahraničí, otec nesouhlasil, šlo to k soudu a ten nařídil střídavou péči po 6 týdnech. Takže možné je ledaco, velká vzdálenost a dvě školky nemusí být pro soud důvod k odmítnutí střídavé péče.

elesse
13. kvě 2025

Bohuzel, dnesni stav je takovy, ze soud si musi oduvodnit proc to nejde… jako muze z toho byt i asymetricke stridani, napr ct-ne otec, zbytek ty

hojda
13. kvě 2025

Máme ve vzdálenější rodině něco podobného u školkové holčičky a střídavku mají, problém začne s nástupem do školy.

lennus
13. kvě 2025

@edit17 Kamarádka dělá rodinné právo, moje mamka jí vyprávěla příběh kolegy, co se rozvádí a jeho budoucí ex se chce přestěhovat k rodině dost daleko ze současného místa bydliště. Prý bude střídat školy, sice tedy 3 týdny vs 1 u něj, ale je to hrozné a kamarádka právnička reagovala, že ji chtějí zničit. I od ní vím, že pro dítě je ideální, když nemění bydliště a střídají se rodiče u něj.
Nikdy bych to nedopustila, i kdybych se měla přestěhovat blíž k dítěti. Když už se rodiče rozejdou, dítěte se to nesmí dotknout tak zásadním způsobem, je to sobecké.

j.a.n.i
14. kvě 2025

@edit17 No, rekla bych, ze celkem zasadni informace tady chybi - koho napadlo se odstehovat 350km.

ninive211
14. kvě 2025

Pro to dítě to rozhodně není ideál a pokud by soudy trochu více přemýšlely ne jen z hlediska zákona, ale emočně a citově, tak na toto nikdy nemohou přistoupit. Bohužel se stávají případy, jak tu i čteš, že i na tak velkou vzdálenost je ta střídavka schválená, protože soudy v tomto směru upředností to, aby dítě mělo oba rodiče po cca stejný čas a že oba rodiče mají stejné právo na dítě. Co to udělá s dítětem, je každýmu fuk. Za mě střídavka jako taková je zlo samo o sobě a je šílený, že v dnešní době je se prosazuje čím dál častěji a chlapi o ni automaticky žádají, aniž si kolikrát pořádně předem spočítají, co to všechno vlastně obnáší (pořád i dnes ještě je spousta chlapů, co až do rozvodu se o dítě starali v podstatě minimálně a byli priimárně nositeli výplaty, ale aby se vyznali v dětském oblečení, co dítě rádo jí anebo jaký má denní režim, to je velká neznámá-....i když s porovnáním s generací našich otců se ta informovanost opravdu změnila a chlapi se snaží být plnohodnotnou součástí výchovy a života dítěte). A pokud chlap je normální pracující, slušný, nepije, nekouří, není násilník...tak soudy těm žádostem na střídavku prostě téměř plošně vyhovují.

tereza0111
14. kvě 2025

A odstehoval se tatinek nebo ty? Jestli jsi ty ten kdo se odstehoval a ted to pouzivas jako argument proc nemuze byt stridavka, neni to pro tebe uplne dobre.
Naopak jestli je to otec kdo se odstehoval, byla bych klidnejsi, ale soudy obcas prekvapi ledascim

cherie24
14. kvě 2025
@tereza0111

A odstehoval se tatinek nebo ty? Jestli jsi ty ten kdo se odstehoval a ted to pouzivas jako argument proc nemuze byt stridavka, neni to pro tebe uplne dobre.
Naopak jestli je to otec kdo se odstehoval, byla bych klidnejsi, ale soudy obcas prekvapi ledascim

@tereza0111 záleží na soudci a důvodu stěhování. Normálně myslící soudce to bere v potaz. Já se stěhovala po rozchodu 130 km zpět k rodině, jiná možnost nebyla. Ex bez peněz a já bych sama z rodičáku neutáhla bydlení a dítě ve velkoměstě. OSPOD mě potopil a řekl, že jsem povinná mu dítě vozit, neboť jsem se odstěhovala já a že je důvod stěhovat absolutně nezajímá. U soudu soudkyně jasně řekla, že jezdit, vyzvedávat a řešit cestu bude ex. Dokonce mu řekla, že jestli s tím má problém, ať se k dceři přistěhuje blíž. Důvod chápala a brala v potaz.

petrasipkova1
14. kvě 2025

Hrozný co musí děti kvůli dementním rodičům zažívat. Jelikož nejsem dement, tak pokud bych si z nějakého důvodu udělala dítěte s takovou existencí se kterou by nebyla řeč, tak bych se přestěhovala do stejného místa jako druhý rodič. Aby dítě chodilo do jedné školky, školy, pouze chodilo třeba co týden spát k jinému rodiči.

suzanna123
14. kvě 2025
@cherie24

@tereza0111 záleží na soudci a důvodu stěhování. Normálně myslící soudce to bere v potaz. Já se stěhovala po rozchodu 130 km zpět k rodině, jiná možnost nebyla. Ex bez peněz a já bych sama z rodičáku neutáhla bydlení a dítě ve velkoměstě. OSPOD mě potopil a řekl, že jsem povinná mu dítě vozit, neboť jsem se odstěhovala já a že je důvod stěhovat absolutně nezajímá. U soudu soudkyně jasně řekla, že jezdit, vyzvedávat a řešit cestu bude ex. Dokonce mu řekla, že jestli s tím má problém, ať se k dceři přistěhuje blíž. Důvod chápala a brala v potaz.

@cherie24 mně tohle přijde absolutně mimo. Když je střídavka, tak to ještě tak nějak smysl dává, ale ve chvíli, kdy jeden rodič pečuje o dítě absolutní většinu času a ten druhý ho má jednou za čas, tak ještě frknout tomu rodiči, že ho má vozit, to fakt rozum nebere. I kdyby jen půl na půl - kde je půl na půl jinde v té péči?
Já pravidelně děkuji nebesům, že jsme se s ex nevzali a byli se schopni domluvit, takže OSPOD a soudy a jejich nesmysly jsme nikdy řešit nemuseli.

sikkacirek
14. kvě 2025

bohužel možnost, že to nařídí tu je (zažila jsem jeden takový případ, kdy soudce se podle mě úplně zbláznil, navíc ta holčička měla PAS - naštěstí otec po půl roce uznal, že to tak nejde a zrušilo se to)...ale primárním hlediskem je ohled na dítě, tzn. jedna škola/školka, kolektiv, kroužky, přátelé...ale za savojí praxi už jsem fakt zažila naprosté šílenosti, tak snad máte normálního soudce a chce to pořádného advokáta 🙂..držím palce....poslední roky mám pocit, že každý může a chce všechno bez ohledu na ty nejmenší ...zažila jsem střídavku na chvilku i jako dítě a nikdy bych to svým dětem neudělala, i když spousta rodin tvrdí, že je to v pohodě a hezky to zvládají (a fakt chci věřit, že tomu tak je!), ale pokud se nestřídají rodiče u dětí, tak prostě to v pohodě není a ty děti to rodičům hlavně neřeknou, aby jim neublížili (já to taky neřekla, dokud se to nazačalo projevovat).....no snad to vše dopadne dobře!

janule0123
14. kvě 2025

@edit17 ano, známe podobný případ …a dopadlo to plnou peci otce, matka si pro deti jezdí jednou za dva týdny na vikend … přes celou republiku… a musi je i vracet, protoze se odstěhovala ona …

zmrzlinka
14. kvě 2025

Ze svých zkušeností bych střídavou péči zakázala.Rodiče ale mají právo na své dítě .Na co má právo dítě nikoho nezajímá....dítě je až na posledním místě.

l_
14. kvě 2025
@zmrzlinka

Ze svých zkušeností bych střídavou péči zakázala.Rodiče ale mají právo na své dítě .Na co má právo dítě nikoho nezajímá....dítě je až na posledním místě.

Me strasne 'bavi' jal se dava stridavka v zajmu ditete a pravu na oba rodice a pravu rodice na dite.. ale realitu, vliv na dite, schopnost vychovy a pece obou rodicu, to nikdo nezkouma.. a jestlo se zkouma prostredi stylem jako byla ospodacka u nas, tak potes koste..

Jako fakt, jak pise
@zmrzlinka dite az na poslednim miste 🤢 u nas ospod nic nerekl,.po tel nakecala hodne, realita nula.. dite nikoho nezajimalo, ani vlastne nic jinyho..

Stridavka.za me pouze pri shode vsech trech stran, a dohledem.idealne nekoho odborneho a hlavne jen v pripade, kdy dospely jsou schopni spolu mluvit a delat kompromisy (a takovych je po rozchodu fakt minimum)...

cherie24
14. kvě 2025
@suzanna123

@cherie24 mně tohle přijde absolutně mimo. Když je střídavka, tak to ještě tak nějak smysl dává, ale ve chvíli, kdy jeden rodič pečuje o dítě absolutní většinu času a ten druhý ho má jednou za čas, tak ještě frknout tomu rodiči, že ho má vozit, to fakt rozum nebere. I kdyby jen půl na půl - kde je půl na půl jinde v té péči?
Já pravidelně děkuji nebesům, že jsme se s ex nevzali a byli se schopni domluvit, takže OSPOD a soudy a jejich nesmysly jsme nikdy řešit nemuseli.

@suzanna123 je to hrozné. OSPOD by měl stát na straně dětí, ale děti jsou v dnešní době až na posledním místě, když se rozhoduje o právech rodičů. Já tenkrát četla knížku od 2 psychologů, kteří se věnují rodinnému právu a ti jsou oba za to, že střídavá péče je sobecké chování 2 lidí, kteří nejsou schopní se domluvit. Nikdo nechce mít 2 domovy, mít stále sbalený batoh a pendlovat od jednoho k druhému. Obzvlášť na takto dlouhé vzdálenosti to musí být pro ty děti utrpení. 2 školy a 2 domovy, no ještě že rodiče mají stejná práva, ale děti nemají žádná 🥲

l_
14. kvě 2025
@cherie24

@suzanna123 je to hrozné. OSPOD by měl stát na straně dětí, ale děti jsou v dnešní době až na posledním místě, když se rozhoduje o právech rodičů. Já tenkrát četla knížku od 2 psychologů, kteří se věnují rodinnému právu a ti jsou oba za to, že střídavá péče je sobecké chování 2 lidí, kteří nejsou schopní se domluvit. Nikdo nechce mít 2 domovy, mít stále sbalený batoh a pendlovat od jednoho k druhému. Obzvlášť na takto dlouhé vzdálenosti to musí být pro ty děti utrpení. 2 školy a 2 domovy, no ještě že rodiče mají stejná práva, ale děti nemají žádná 🥲

@cherie24 my mame rozsirenou peci a to je taky pecka 🤦🏻‍♀️ holka presne porad sbalena.. je to narocne i pro me, natoz pro ni.. ale ego otce neustoupi, max stridavka (pac si mysli, ze se u stridavky neplatej alimenty 🙄)..

martinka_33
14. kvě 2025

Ten kdo sebidstehuje by mel mit smulu podle me. Ja bych tohle pro deti nechtela, proto hniju ve meste, ktery se mi vubec nelibi (nastesti ta část, kde bydlime se mi docela líbí). Deti tu maj školu a tátu. Je dobre ze jsme blízko, oni uz chodi po skole k nemu kdyz pak spí u nás a naopak, zacina to býr dost v jejich režii a to si myslim, ze je dobře, nemaj pocit ze jednoho z rodicunnemuzou videt, muzou, kdyz se s nim domluvi. Velkou vzdalenost bych nechtela.

enoli
14. kvě 2025

@edit17 ano, jde to. Dokonce i ve škole mohou mít děti střídavou péči a dvě školy, ale to už je mazec. A kdo se vlastně odstěhoval takovou dálku? V zájmu dítěte je snad nejlepší, když rodiče bydlí blízko sebe.

lucieevita
14. kvě 2025

@edit17 určitě to může být soudem určeno. Dneska je běžné, střídavá péče i na velkou vzdálenost. A odstěhovala jste se z vašeho původního bydliště vy nebo tatínek? Já chápu, i když se odstěhuje maminka s dítětem malým třeba za svou rodinou, aby měla pomoc a nebyla na to sama. Ale pak když otec chce střídavou péči, může dojít k tomu, že dítě žije na dvou místech. Já tedy mám jen jednu holčičku, ale kvůli ní bych změnila práci i se odstěhovala, takovou vzdálenost bych na střídavku nechtěla. Nebo se snažila dohodnout s tatínkem na jiné variantě - stěhovat se všichni atd. Také zda si je jistý, co opravdu chce po vaší dceři.

felis
14. kvě 2025

Fakt záleží na jakého soudce u soudu narazis. Trvala bych na svém... vstřícný krok z Tve strany je nějaká rozšířená péče... od ct do po nebo tak nějak. Moje dcera žila ve stridavce 10 let. Mela jednu školu, a presto to ok pro ni nebylo.

suzanna123
14. kvě 2025
@martinka_33

Ten kdo sebidstehuje by mel mit smulu podle me. Ja bych tohle pro deti nechtela, proto hniju ve meste, ktery se mi vubec nelibi (nastesti ta část, kde bydlime se mi docela líbí). Deti tu maj školu a tátu. Je dobre ze jsme blízko, oni uz chodi po skole k nemu kdyz pak spí u nás a naopak, zacina to býr dost v jejich režii a to si myslim, ze je dobře, nemaj pocit ze jednoho z rodicunnemuzou videt, muzou, kdyz se s nim domluvi. Velkou vzdalenost bych nechtela.

@martinka_33 já s tebou na jednu stranu souhlasím, protože přesně takhle jsem si představovala, že to bude u nás. Jenže někdy prostě věci nejsou tak jednoduché. Jo, když to nefunguje, je to vůči tou dítěti blbé, a samozřejmě dítě by mělo být priorita, na druhou stranu chápu, že když se třeba žena odstěhovala za chlapem, nikoho tam nezná, nemá tam žádné zázemí a ten vztah krachl hodně záhy, že ji tam nic nedrží. Nebo jak bys třeba řešila, kdyby byla dotyčná na RD a odstěhovala se proto, že si prostě nemohla dovolit vlastní bydlení a nastěhovala se k rodičům? Primární by mělo být, aby se rodiče pokusili dohodnout za všech okolností v zájmu dítěte.

evelin1251
15. kvě 2025

Z doslechu také znám, máma se s dětmi odstěhovala 250 km daleko. Soud nařídil střídavku po 14 dnech. 1 cestu jezdí máma druhou táta. Už to jedou 2.rok, deti jsou školkové a 2.třída, snášejí to asi dobře, ale těžko říct, co se odehrává uvnitř nich 😐