icon

Jak fungují vzájemné alimenty u střídavé péče?

18. čer 2025

Může mi někdo vysvětlit jak fungují vzájemné alimenty u střidavky? Jako chápu, že by jeden rodič měl tomu druhému doplácet jakýsi životní standard dítěte. My s ex jsme se domluvili, že jsme na tom platově +- stejně, nájem máme taky podobný, že si nic platit nebudeme.(pravidelně, ostatní věci 50/50)Ospod k soudu navrhuje abych já otci posílala 2000 a on mě 2500 🫠 ... Vždyť se ty peníze budou přeposílat jen tam a zpátky a mi přibude navíc pětistovka. Bydlíme s ex od sebe 2 ulice. Škola (na kterou nastupuje od září) je taky tady, takže ani jednomu z nás nevznikaji další náklady na dopravu. Když jsem na ospodu říkala, že nic nechci tvářili se na mě jako bych děsně dítě obirala o možnosti.

Strana
z2
j.a.n.i
18. čer 2025

No, me to prijde taky jako pitomost, ale asi potřebuje být OSPOD důležitý... Pokud jste fakt schopni se na všem dohodnout, tak co jít k soudu s tim, ze chcete společnou péči, tam se standardně alimenty nestanovují.

autor
18. čer 2025
@j.a.n.i

No, me to prijde taky jako pitomost, ale asi potřebuje být OSPOD důležitý... Pokud jste fakt schopni se na všem dohodnout, tak co jít k soudu s tim, ze chcete společnou péči, tam se standardně alimenty nestanovují.

@j.a.n.i no na společnou péči jsem se ptala při první "schůzce" na ospodu. Řekli mi že u tak malého dítěte to není běžné, že běžné se společná péče určuje u 15+.

felis
18. čer 2025

Nevím proč, ale znám pár, který to tak ma... dohodli se, ze muz, který měl posílat vic, tak bude posílat jen ten rozdíl (600,-). Taky bydleli blizko sebe a ostatních nákladech se dohodli. Podle mě to proste že musí něco stanovit a pak to proste vypočtou z tabulek 🤷🏼‍♀️

autor
18. čer 2025
@felis

Nevím proč, ale znám pár, který to tak ma... dohodli se, ze muz, který měl posílat vic, tak bude posílat jen ten rozdíl (600,-). Taky bydleli blizko sebe a ostatních nákladech se dohodli. Podle mě to proste že musí něco stanovit a pak to proste vypočtou z tabulek 🤷🏼‍♀️

@felis no já si říkám, že jsme se měli na soud vyprdnout. Sepsat mezi sebou dohodu, ověřit podpisy a čau 😀 a až kdyby to někdy náhodou přestalo fungovat tak jít k soudu.

dashyyy
18. čer 2025

no s tou dohodou, zažila jsem v blízké rodině, kde ospod tlačil jen do dohody, ale matka unesla dítě z EU a tam by dohoda z ospodu byla na pátrání krátká.. je to extrémní případ, ale lepší mít soudní razítko, kdyby jednomu ruplo v bedně.. taky se řešily alimenty, taky by byly +- nastejno, tak nebyl problém od toho upustit po vzájemné dohodě

autor
18. čer 2025
@dashyyy

no s tou dohodou, zažila jsem v blízké rodině, kde ospod tlačil jen do dohody, ale matka unesla dítě z EU a tam by dohoda z ospodu byla na pátrání krátká.. je to extrémní případ, ale lepší mít soudní razítko, kdyby jednomu ruplo v bedně.. taky se řešily alimenty, taky by byly +- nastejno, tak nebyl problém od toho upustit po vzájemné dohodě

@dashyyy tak nás ospod cíleně tlačí do obnovy vztahu.. Na ex se dívají jako na tu největší zrudu a dávají mu to jasně najevo. Nevím jestli jsme narazili na vyhořelou paní, ale fakt je ve všem nepříjemná. A dokonce vyčítá i to, že bydlíme tak blízko u sebe.

merope
18. čer 2025

Já tam vidím to, že kdyby někdo chtěl navyšovat alimenty od toho druhého, tak je na to už nějaký nastavený rámec. Ale pokud (dokud) se bez problémů domluvíte, tak ideálně soudu nadiktovat, jak to má být a čau.

A holt na OSPODu jsou lidé různí.

krisstina93
18. čer 2025

Tak pokud jste schopni se domluvit, tak na to prostě kašlete. Ono nikdo nezkoumá jestli se výživné fakt platí do doby, než jedna strana přijde s tím, že druhej nic neplati.
Navic co navrhuje ospod neni jistota, ze to soud potvrdí, proste u soudu nadhoďte vlastní navrh. Me taky ospod navrhoval nějaké výživné a soudce nakonec rozhodl jinak, podle sebe.

dashyyy
18. čer 2025

tak to je mazec!!! Trvala bych na jiné osobě, tohle si snad ani nesmí dovolit ne?

veruvojtkova
18. čer 2025

Tak to je hodně vtipný 🙂 máme střídavou péči a neplatíme si nic, dohodli jsme se, že otec bude platit něco navíc v rámci kroužků, výletů atd a soudkyně s tím souhlasila, že máme téměř totožný plat, takže je to takto v pořádku. OSPOD to u soudu stejně jen navrhne, on o tom nerozhoduje, takže bych tam šla už s nějakou vzájemnou dohodou mezi tebou a mužem, to má stejně soud nejradši, když jste dopředu domluvení a bude si myslím přihlížet na vás že jste se domluvili a ne na OSPOD.

zuzkasim
18. čer 2025

No ale o tom to je, pokud se umíte domluvit, tak sepíšete vzájemnou dohodu, ověříte podpisy a podáte na soud se žádostí o rozvod. Jsem nyní v tomto procesu, navrhli jsme společnou péči, kterou ostatně už stejně 2 roky praktikujeme, OSPOD to doporučil, soud se ujistil, zda to tak opravdu chceme a hotovo, máme to tak. Ač mám příjmy nižší než manžel (ne výrazně), dohodli jsme se, že to tak zkrátka necháme. Moc nerozumím tomu, proč jste si to tak sami nesepsali?

j.a.n.i
18. čer 2025

Na cely slavny OSPOD se vybodnete, sepiste dohodu a tu si bud jen podepiste nebo nechte schvalit soudem a nazdar.

magola
18. čer 2025

U střídavé péče je základní myšlenka ta, že dítě žije střídavě u obou rodičů ve srovnatelném rozsahu, a tedy oba rodiče by měli přispívat rovnocenně na jeho potřeby. Pak skutečně není nutné, aby si rodiče posílali mezi sebou peníze.

martinka_33
18. čer 2025

Co to mate za OSPOD? Nam normalne soud dal společnou péči pro deti 3 a 5 let (vlastne v dobe soudu to bylo 4 a skoro 6 let). Možná ale záleží ja dlouho jste rozejíti, my uz jsme spolu vic jak pul roku nebyli kdyz probehl soud o děti, takze z ospod videli ze fungujeme společně. Myjsme i na ten soud prijeli spolu jednim autem a prisli spolu. Pani z ospod nam jeste pred soudem rikala ze budezastupovat deti, rekli jsme ji jak fungujeme a ona sama ze navrhne spolecnou péči.

autor
18. čer 2025
@martinka_33

Co to mate za OSPOD? Nam normalne soud dal společnou péči pro deti 3 a 5 let (vlastne v dobe soudu to bylo 4 a skoro 6 let). Možná ale záleží ja dlouho jste rozejíti, my uz jsme spolu vic jak pul roku nebyli kdyz probehl soud o děti, takze z ospod videli ze fungujeme společně. Myjsme i na ten soud prijeli spolu jednim autem a prisli spolu. Pani z ospod nam jeste pred soudem rikala ze budezastupovat deti, rekli jsme ji jak fungujeme a ona sama ze navrhne spolecnou péči.

@martinka_33 nebydlíme spolu od října / listopadu.

martinka_33
18. čer 2025

Tak to vubec nechapu

andelka
18. čer 2025

My máme společnou péči od 2 a 4 let věku děti. Ospod měl pindy a chtěl je svěřit mně, ale soudkyně to probrala s námi a schválila naši dohodu. Alimenty tedy máme schválené taky, před 11 lety, jsou pořád stejné, na výdajích se dohodneme vždycky nějak spolu. Mam je, protože u mě vždy byli víc a mam a vždy budu mít nižší příjem.

podaji
19. čer 2025

Přesně takhle to bylo u nás. Vykašlali jsme se na soud, nebyli jsme svoji. Peci jsme si nastavili společnou v té době děti 5 a 7 let. Sepsali dohodu, nechali ověřit podpisy a zatím s tím neměl nikdo problém.

suzanna123
19. čer 2025

A to je přesně důvod, proč jsem nechtěla svatbu - stačily mi příběhy o tom, jak ty soudy vypadají a z představy, že nám do toho kecá nějaká čúza z OSPODu , mám regulérní kopřivku 🤮 Rozešli jsme se v klidu bez asistence soudu a na všem se dohodli a jsme schopni se domluvit i průběžně. Ani písemně nic nemáme.

pampelina18
19. čer 2025

Teď jste v pohodě do budoucna být nemusíte. Dělá se to běžné že se takto přeposílání peníze, určí to třeba i soud

zuzkasim
19. čer 2025
@suzanna123

A to je přesně důvod, proč jsem nechtěla svatbu - stačily mi příběhy o tom, jak ty soudy vypadají a z představy, že nám do toho kecá nějaká čúza z OSPODu , mám regulérní kopřivku 🤮 Rozešli jsme se v klidu bez asistence soudu a na všem se dohodli a jsme schopni se domluvit i průběžně. Ani písemně nic nemáme.

@suzanna123 Svatba má i své jiné výhody🙂 Každopádně já mám s OSPODem dobré zkušenosti, kolem nás pracují dobře a pokud do svěření o výchově kecají, tak ve prospěch dítěte. Znám několik případů, kdy se jeden z rodičů sprčil, začal navrhovat varianty výhodné pro sebe, ale ne pro druhého rodiče a pro děti, OSPOD tohle dokáže zvrátit. Vždy se najde nějaký blbec, který na své místo nepatří, ale všechny pracovníky ospodu bych fakt čůzami nenazývala, spolupracuju pravidelně s několika ospody.

j.a.n.i
19. čer 2025
@zuzkasim

@suzanna123 Svatba má i své jiné výhody🙂 Každopádně já mám s OSPODem dobré zkušenosti, kolem nás pracují dobře a pokud do svěření o výchově kecají, tak ve prospěch dítěte. Znám několik případů, kdy se jeden z rodičů sprčil, začal navrhovat varianty výhodné pro sebe, ale ne pro druhého rodiče a pro děti, OSPOD tohle dokáže zvrátit. Vždy se najde nějaký blbec, který na své místo nepatří, ale všechny pracovníky ospodu bych fakt čůzami nenazývala, spolupracuju pravidelně s několika ospody.

@zuzkasim No, krom vdovskeho duchodu tedy moc zadnou vyhodu nevidím...

dashyyy
19. čer 2025
@suzanna123

@suzanna123 no to bude zřejmě tím, že jste byli schopni se domluvit a funguje to.. pokud byste nefungovali, skončili byste před soudem pravděpodobně též, sezdaní či nesezdaní .. švára taky nebyl ženatý, nic nepodepsali a pak mamince jeblo a klepal se, jestli se mu kluk vůbec vrátí z ciziny, kde se ona mezitím vdala

j.a.n.i
19. čer 2025
@dashyyy

@suzanna123 no to bude zřejmě tím, že jste byli schopni se domluvit a funguje to.. pokud byste nefungovali, skončili byste před soudem pravděpodobně též, sezdaní či nesezdaní .. švára taky nebyl ženatý, nic nepodepsali a pak mamince jeblo a klepal se, jestli se mu kluk vůbec vrátí z ciziny, kde se ona mezitím vdala

@dashyyy No a kdyby soudně neco meli, tak myslis, ze je zrovna v tomhle nějaký podstatný rozdil?

dashyyy
19. čer 2025
@j.a.n.i

@dashyyy No a kdyby soudně neco meli, tak myslis, ze je zrovna v tomhle nějaký podstatný rozdil?

@j.a.n.i ano určitě, při pátrání po dítěti v cizině mimo EU ti rozsudek soudu pomůže, řešila jsem to s ambasádou a bez papíru se štemplem byl v podstatě bezmocný a mohl jen čekat, co bude

suzanna123
19. čer 2025
@zuzkasim

@dashyyy samozřejmě, ale pokud je člověk schopný se domluvit, tak se bez svatby tomu soudu může vyhnout.
@zuzkasim taky souhlasím, ale já tohle prostě vnímala jako tak zásadní věc, že ty výhody to přebilo. A asi to i vypovídalo něco o tom vztahu 🤷‍♀️

j.a.n.i
19. čer 2025
@dashyyy

@j.a.n.i ano určitě, při pátrání po dítěti v cizině mimo EU ti rozsudek soudu pomůže, řešila jsem to s ambasádou a bez papíru se štemplem byl v podstatě bezmocný a mohl jen čekat, co bude

@dashyyy A se stemplem mas pocit, ze by se delo co?

dashyyy
20. čer 2025
@suzanna123

@dashyyy samozřejmě, ale pokud je člověk schopný se domluvit, tak se bez svatby tomu soudu může vyhnout.
@zuzkasim taky souhlasím, ale já tohle prostě vnímala jako tak zásadní věc, že ty výhody to přebilo. A asi to i vypovídalo něco o tom vztahu 🤷‍♀️

@j.a.n.i se štemplem můžeš oficiálně rozjet pátrání.. ambasáda nebyla schopná pomoct, policie ČR taky ne, dítě měsíc nezvěstný.. navíc i pro tu matku do budoucna dobrý vědět, že by si příště mohla jít dřepnout za únos
@suzanna123 jasně, ale když pak jednomu hrábne, je to pak daleko náročnější, než to úředně pořešit hned

j.a.n.i
20. čer 2025
@dashyyy

@j.a.n.i se štemplem můžeš oficiálně rozjet pátrání.. ambasáda nebyla schopná pomoct, policie ČR taky ne, dítě měsíc nezvěstný.. navíc i pro tu matku do budoucna dobrý vědět, že by si příště mohla jít dřepnout za únos
@suzanna123 jasně, ale když pak jednomu hrábne, je to pak daleko náročnější, než to úředně pořešit hned

@dashyyy Ale rodic si se stemplem i bez něj úplně stejny. Nebo mas pocit, ze v opacnem případě to unos neni?

suzanna123
20. čer 2025
@dashyyy

@dashyyy já nevím, o čem tady diskutujeme. Já reaguji na úvodní příspěvek, kde se rodiče bez problémů dohodnou a nějaká slepice jim do toho bezdůvodně hází vidle a ty tu řešíš co přesně? Pro mě byl tohle důvod se nevdávat a dobře jsem udělala, ale nikde nepíšu, že to tak mají dělat všichni nebo že dohody budou fungovat všude 🙄

Strana
z2