Mluvíte dětem do výběru oblečení?
Řeším, jak moc a jestli vůbec mluvit dětem do výběru oblečení. Od doby, co se narodily, jim oblečení siju. V MŠ, nemely nic kupovaného, postupně kupujeme džíny a občas bundu. Čekala jsem, že v určitém věku se trhnou a budou chtít běžné oblečení z obchodů, ale to se zatím nestalo. V červnu jim babička dala letní trika a dodnes leží ve skříni, protože točí moje trika. Je to super a opravdu si toho vážím, ale tím, že siju, tak mají volnou ruku při výběru látek a obě děti milují barvy. Jejich spolužáci jsou černí, moje děti jsou barevné, mají trika se zvířaty, dopravními prostředky, vesmírem, lidmi... Nosí to k riflim, takže to ještě jde, ale stejně začínám řešit, jestli je nezacit nenápadně usměrňovat, ať věci ode mě mají na doma a do školy jim trika koupit v obchodě. Mám obavy, aby si z nich okolí nezačalo dělat legraci. Moje máma taky šila, ale mně to přestalo bavit nosit ještě na prvním stupni. Už si zase siju, ale došla jsem k tomu až po třicítce.
Jak to je u vás? Necháváte dětem s oblečením volnou ruku?
@anonym_autor Výběr oblečení nechávám na nich jen usměrňuju výběr v rámci počasí a nebo , když chtějí jit v teplotách do školy. Moje mamka pro kluky taky šíje. Maji našitá trika i mikini a do školy je rádi nosí. Zatim se mi nestalo , že by s tím ve škole byl nějaký problém nebo , že by se jim děti ve škole smály.
@anonym_autor Výběr oblečení nechávám na nich jen usměrňuju výběr v rámci počasí a nebo , když chtějí jit v teplotách do školy. Moje mamka pro kluky taky šíje. Maji našitá trika i mikini a do školy je rádi nosí. Zatim se mi nestalo , že by s tím ve škole byl nějaký problém nebo , že by se jim děti ve škole smály.
@martt jo teplaky do skoly jsem jim taky vzdy vymluvila. Ona to jejich skola mela i ve skolnim radu, ze je na vyuku nosit nemaji. Na stredni se u dcery teda uz nechytam. To uz v teplakach obcas (tak polovinu casu🙄 ) chodi. Mladej se zas po prvni zkusenosti odmita prevlikat na praxe a jezdi tedy 1x tydne do skoly v monterkach uz z domova (maj ve skole maly skrinky kam se mu monterky k prezuvkam uz nevejdou)
Na děti taky šiju, tedy spíš šila jsem, dva jsou už dospělí. Nošení veselých věcí jim vydrželo docela dlouho, druhý syn se víc specificky obléká i teď, nejstarší pak nastoupil na značkové věci. Dcera si začala dost vymýšlet po 10. roce, teď frčí jen černá a nic moc barevného nechce. Nechala bych výběr opravdu na nich, akorát tedy tepláky jsem do školy nikdy nedovolila, je spousta pohodlných kalhot, které ale nevypadají, jakože v nich dítě spí, jde na hřiště, válí se všude a pak jde do školy...
Dceři jsou 4 a už na sebe nevezme tričko bez potisku. 😂
Nechala bych to na nich. Když se jim to líbí a jsou a tím v pohodě, tak je to dobře.😊 Nemusí být v černé jako spolužáci. A pokud jim to začne být nepříjemné, tak to poznáš a začnou vybírat jiné látky.
@anonym_autor mozna staci jim navrhnout, ze je to moznost, ze muzou nosit i jine obleceni, ze z toho nebudes smutna.
Ale mozna proste ani nechteji nosit to co spoluzaci. Mama treba si vzdycky myslela, ze bych mohla nosit "pekne moderni" obleceni jako spoluzaci 😅, a ja bych se tehdy na 2.stupni propadla hanbou vzit na sebe to, co nosily spoluzacky 🤪
@anonym_autor děti by měly být veselé a radostné a ne chodit jak tmavé můry. Nám občas šije babička a dcera to miluje. Navíc ji to všichni chválí, takže o to víc to ráda nosí. Je to prostě něco jiného a neobvyklého. Dcera si taky vybírá barvy, vzory sama. Za co by se měli stydět? Že mají originální oblečení a nechodí od mala v depresivních barvách? Jestli to nevadí jim, nevidím důvod řešit, co si o tom myslí ostatní.
@cherie24 no tak tenhle komentář není vůbec depresivní teda 😀. Děti nemusejí být „barevné jako duha“ každý den, aby byly v pořádku.
Podle mě je důležitý, aby se cítili dobře. A aby to bylo nějakým způsobem i praktický. Takže koriguju pouze to zda je to vhodné ohledně počasí a na jakou aktivitu je. A samozřejmě módní kreace typu leginy, šaty a přes to jeste triko.
Taky bych nechala, ale usměrnila bych je, co se počasí týče. Jinak ano, je to jejich volba. 🙂
Mám dvě barvy milující holčičky a jednoho černotu milujícího chlapce, řeším jen vhodnost ohledně počasí a místa, kam danou věc chtějí vynést. Holkám třeba řeknu svůj názor na kombinaci barev, ale konečné rozhodnutí je na nich.
@cherie24 no tak tenhle komentář není vůbec depresivní teda 😀. Děti nemusejí být „barevné jako duha“ každý den, aby byly v pořádku.
Podle mě je důležitý, aby se cítili dobře. A aby to bylo nějakým způsobem i praktický. Takže koriguju pouze to zda je to vhodné ohledně počasí a na jakou aktivitu je. A samozřejmě módní kreace typu leginy, šaty a přes to jeste triko.
@alice180 tak a navíc kdyz se dítě rozhodne , že bude chodit jen v černé a na obličeji bude nosit bílý makeup s černé zmalovanejma očima a černou pusou tak si myslím, že názor nezmění když mu rodič řekne, že je depresivní🙂
@cherie24 ty máš malé děti. Já mám velké, kdy jsou všichni okolo už černí.
@malytlustyhroch to vědí, jedná se o velké děti.
My už řešili výsměch kvůli oblečení během první, druhé a třetí třídy.
Moc jim do oblékání nemluvím. Do barev vubec, do stylu nenápadně, treba reknu "to je strašný když nekdo chodi do skoly v teplakach" 😅 Minuly tyden dcera ktera prede mnou (evidentne naoko) hani croptopy, si vzala croptop do skoly a odpoledne prisla s odrenyma zadama od batohu, tak jsem ji jen rekla ze zrejme croptop neni vhodnej do školy 😃 Mimochodem ho maji i zakazanej, tak mineni jasny jak ho tam propasovala ankz by dostala poznámku 🤔
@anonym_autor Ne nemluvím, mam 11 letou a oblečení si vybírá sama. Hodne ji na tom záleží a ani na doma nenosí to co se jí nelíbí., Takže do školy široké džíny,croptopy, mikiny. V létě nosila jedině ruzne krátké kraťasky, krátká trička, kšiltovky. Proste doba šatiček a jednorožců je dávno pryc, nějaké doma ušitá obrázková tričky by na sebe určitě nevzala.
Kdybych měla podezření, že kvůli oblečení čelí posměchu, tak bych se snažila to trochu usměrnit, nabídnout alternativu, protože to sama moc dobře znám z vlastního dětství. Jestli chtějí šité, tak je to vlastně ideální a máš možnost to ovlivnit, zkus nabídnout třeba nějaké decentnější vzory v jemnějších odstínech.
Do oblečení dětem mluvím od malička jen z toho pohledu, aby bylo oblečení čisté, vyžehlené a odpovídalo počasí, jinak mají volné ruce. Jednou jedinkrát s tím měl někdo problém, a to ve školce tatínek synovy spolužačky, který svou dceru přesvědčoval, že náš syn musí být holka, když má dlouhé vlasy a růžovou gumičku (a to ho neviděl, když lítal po třídě v kostýmu princezny). No tak mu syn vysvětlil, že holka být nemůže, protože má pindíka a bylo po problému. Ze strany dětí nikdy problém nebyl.
Pokud tvé děti v minulosti řešily šikanózní chování ve vztahu ke svému oblečení a přesto ho nosit chtějí, pak jsou to patrně dostatečně silné a sebevědomé osobnosti, aby jim chování agresora neubližovalo a uvědomovaly si, že problém má agresor a ne ony a v takovém případě bych šila to, co požadují. Za mě je moc fajn, že ani ve vyšším věku nepotřebuje dítě splynout v davu a umí se odlišit. Pokud by jim chování ostatních vadilo, tak v prvé řadě by se mělo řešit vymýcení daného chování, nikoliv změna oblečení tvých dětí, protože oblečení tvých dětí je v pořádku, ale chování spolužáků nikoliv.
@anonym_autor Ne nemluvím, mam 11 letou a oblečení si vybírá sama. Hodne ji na tom záleží a ani na doma nenosí to co se jí nelíbí., Takže do školy široké džíny,croptopy, mikiny. V létě nosila jedině ruzne krátké kraťasky, krátká trička, kšiltovky. Proste doba šatiček a jednorožců je dávno pryc, nějaké doma ušitá obrázková tričky by na sebe určitě nevzala.
@izz76 tech 11 let je takovej prechodnej vek kdy nektere holky jsou už slečny a některé jeste nosí ty jednorožce 😃
Jé, zrovna minulý týden se mne učitelka dcery ptala, zda se obléká sama, nebo je to naše invence :D...měla letní šaty s volánem, strakatý legíny, ponožky kříklavě žlutý s pikaču :D vytažený přes ty legíny až snad ke kolenům a k tomu softku růžovou s kytkama co jsem jí šila :D...a kšiltovku s Elsou..vypadala jak utečenec z blázince :D :D..já dětem taky šiju a raději nosí to 🙂...kluk ten jako mi přijde má nějaký cit, ale ta naše holka :D...mě je to jedno, já právě nesnášim uniformitu :D...já taky občas nosím šílený věci :D...je pravda, že klukovi se jednou děti smály, že měl klobouk na hlavě a ne kšiltovku, byl z toho docela hotovej (týden si ho nevzal), miluje klobouky, ale prostě jsem mu vysvětlila, že si má nosit co se líbí jemu a ne ostatním, že nevím, proč se mu smějou, možná proto, že jim jejich rodiče říkají co je a není správný nosit a proto si myslí, že je to k smíchu, když oni to nosit nemůžou :D, že prostě neporušil žádný pravidla toho, co kam nosit a kdyby náhodou něco někam nemohl, tak mu to řeknu, protože občas je třeba někam se oblíkat jinak :D..jinak souhlasím s @miryp ....a musíš mít skvělé děti!!!!
Tohle má hodně rovin. Záleží na situaci. Zrovna u vašich dětí bych to neusměrňovala. Jestli to mají rádi a je to něco veselého v kombinaci s něčím decentním. A že to šiješ sama, to je super. Však až se jim to přestane líbit, tak to nosit přestanou. Jinak ano, děti usměrňuji. Vkus se má kultivovat a tak děti nenechávám chodit v kombinacích jako z blázince. Taky dbám na to, aby chodili čistí, neroztrhaní a vhodně k příležitosti. Ono se to jako může jevit, že kdo řeší vzhled je povrchní nebo že nechceme chodit jako stádo. Ale já jsem toho názoru, že to ovlivním, dokud se nechají a snad si z toho vezmou něco do života. A prostě okolí nás podle vzhledu hodnotí, to je fakt, to máme dáno od přírody. Takže snažit se zapadnout za každou cenu určitě ne, ale trochu vnímat i souvislosti, to ano.
Mám 10holku a 13kluka, kluka musím usměrňovat, fakt by chodil do školy v nejšerednějších teplákách, které tahá do kravína a je mu to úplně fuk, co mu přijde pod ruku to vezme, ani připravené oblečení není kolikrát řešení... holka už je samostatná jednotka, tam jen hlídám počasí .. ale ta debata s černou, taky černá celkem jede a pobavila moje matka, když s námi byla asi po půl roce a stavovaly jsme se v HM, že si holka něco koupí.. já týden po pohřbu milovaného psa, celá v černém, poslouchala od matky jak nabádala holku, že černou nosí jen neúspěšní a nešťastní lidé.. no milá matka málem koupila lepáka
Dcera (3.třída) odmalinka preferuje cokoliv jí kdo ušil/upletl/uháčkoval. Setkává se spíše s obdivnými komentáři. Černou nechce a já ji nenutím, naopak, zkoušíme různé barevné kombinace a já s údivem zjišťuji, jaké má estetické cítění. Oblečení do školy vybíráme spolu, občas něco usměrním či doporučím, jindy uznám, že ji můžu nechat její výběr. O víkendech má již dost volnou ruku a to jsou teda kreativní modely jak z přehlídkových mol 🙂)) několik vrstev sukní a samé šátky atd. Budiž. Jakmile se někam jde, převléká se. Zítra má ve třídě focení. Snažím se jí předvybrat, ale většinou se zrovna na focení nechce nechat ovlivnit a prosazuje svou. Tak když je to jednou za čas a jedná se o hezké šaty, proč ne 🙂. Džíny nesnáší, protože jí omezuji v pohybu. To je její největší kritérium výběru oblečení. Zato má velice ráda různé sukně a třeba podkolenky. Někdy si vezme každou ponožku jinou stp. Prostě drobné rebelie, které model posouvají jinam a vytváří osobitost. Takže se učím ustupovat, protoźe oceňuji, že ona také ustupuje a navíc hodnotím, že si umí cenit kvality a práce rukodělných věcí.
Takže jestliže to Vaše děti neřeší, buďte asi v klidu. Když to chtějí, tak si to prosadí i v kolektivu.
Kdybych měla podezření, že kvůli oblečení čelí posměchu, tak bych se snažila to trochu usměrnit, nabídnout alternativu, protože to sama moc dobře znám z vlastního dětství. Jestli chtějí šité, tak je to vlastně ideální a máš možnost to ovlivnit, zkus nabídnout třeba nějaké decentnější vzory v jemnějších odstínech.
@kleio decentnější vzory nechtějí. Znají weby, kde nakupuji a pošlou odkaz, co chtějí. Kdyby to bylo běžné oblečení, tak v jejich velikostech už není žádná divočina.
@izz76 tech 11 let je takovej prechodnej vek kdy nektere holky jsou už slečny a některé jeste nosí ty jednorožce 😃
@martinka_33 Změna v oblékání nastala hodně ve 4 třídě, to najednou z růžových holčiček v legínách a sukních , byly holky krátkých černých tričkách a širokých kalhotech. Ted je dcera v 5 třídě a všechny vypadají stejně 😃Tsky me docela překvapilo, ze to prislo takhle brzo, jsou to male puberťačky se vsim vsudy 🙉
@ahanka moje děti do kolektivu nezapadaji, takže jim je asi jedno, co si kdo myslí.
Mám tedy malé děti, ale nechávám na rozhodnutí syna, co chce.Mně taky nikdo nekecá do toho, co nosím (občas by manžel uvítal veselejší barvu 😁). Neteř má 10 let a vybírá si sama, co si vezme. Plus ségra jen dá navíc vrstvu dle počasí.
Kolik je dětem? A když píšeš divočinu, můžeš poslat foto?
Mám tedy malé děti, ale nechávám na rozhodnutí syna, co chce.Mně taky nikdo nekecá do toho, co nosím (občas by manžel uvítal veselejší barvu 😁). Neteř má 10 let a vybírá si sama, co si vezme. Plus ségra jen dá navíc vrstvu dle počasí.
Kolik je dětem? A když píšeš divočinu, můžeš poslat foto?
@martulka88 obě děti jsou 10+, posílat jejich trika nebudu, protože by byly odhalitelné, protože to jsou unikáty. Ale často je to nějaká barva a na tom celoplošný potisk.
@cherie24 ty máš malé děti. Já mám velké, kdy jsou všichni okolo už černí.
@malytlustyhroch to vědí, jedná se o velké děti.
My už řešili výsměch kvůli oblečení během první, druhé a třetí třídy.
@anonym_autor já mám kámošku co nosí ráda černou,ale já zase mám ráda barvy ,nevidím na tom nic špatného,moje dcera 8 let nesnáší černou,miluje šaty,nechávám je nosit to co chtějí,jenom je usměrnim podle počasí,šaty nosí i v zimě,proto na zimu kupují s dlouhým rukávem a termopuncochace nebo termo legíny
@anonym_autor já mám kámošku co nosí ráda černou,ale já zase mám ráda barvy ,nevidím na tom nic špatného,moje dcera 8 let nesnáší černou,miluje šaty,nechávám je nosit to co chtějí,jenom je usměrnim podle počasí,šaty nosí i v zimě,proto na zimu kupují s dlouhým rukávem a termopuncochace nebo termo legíny
@martinka0209 malé děti mají rády barvy, to je normální, ale kolem určitého věku se to mění. U mých dětí zatím nic a to je starší na druhém stupni.
Děti si berou, co chtějí (s ohledem na počasí) a někdy jsou to teda modely 🙈😃🤭 Ale neřeším to. Mladší má někdy problém si vzít tričko, které nemá uprostřed obrázek. Ale “černé” teda nechodí, a to ani jiné děti ve školce. Nosí i šaty v zimě. Šité oblečení s traktory, auty, zvířaty apod. má na dítě kamarádka. Furt v tom to dítě chodí a mně se to nikdy nelíbilo. Byl jak stračena vždycky. Ale nikdy jsem to kamarádce neřekla, je to její věc a když se jim to líbí, tak proč ne. 🙂 Ať každý nosí to, co má rád. 🫶
Děti si berou, co chtějí (s ohledem na počasí) a někdy jsou to teda modely 🙈😃🤭 Ale neřeším to. Mladší má někdy problém si vzít tričko, které nemá uprostřed obrázek. Ale “černé” teda nechodí, a to ani jiné děti ve školce. Nosí i šaty v zimě. Šité oblečení s traktory, auty, zvířaty apod. má na dítě kamarádka. Furt v tom to dítě chodí a mně se to nikdy nelíbilo. Byl jak stračena vždycky. Ale nikdy jsem to kamarádce neřekla, je to její věc a když se jim to líbí, tak proč ne. 🙂 Ať každý nosí to, co má rád. 🫶
@teate v MŠ děti v černém nebývají. U nás jsou děti 10+, starší je na druhém stupni a jako stracena je právě pořád. Mně se to na malých dětech líbí. Taky mám hodně věcí, co jsem si šila.

Ano nechavam. Pouze usmernuju co se tyce pocasi. Na vikendovy vandr v lednu jsem dvanactiletou donutila, ze krom tricka a mikiny proste musi mit i bundu aspon s sebou v batohu. Jinak at si nosi co chtej. Trilety kdyz nastoupil do skoly, tak prvni pololeti nosil obcas dukni jako starsi segra (nejakou jeji). Nikdo to neresil. Ani ja, ani ve skolce. Casem ho to preslo. Cca do 7 let v pohode dedil obleceni po segre, neoprenove boty na vodu mu nevadily ani ruzove. Pak uz zacal vic resit. Ale cca ve ctrnacti prekvapil, ze si prisvojil segrinu kolobezku (s ruzovymi gripy) na dojeti do skoly (pote co mu po 8 letech dojezdila uz druha jeho). U dcerineho obleceni jen v duchu protacim panenky. Ve skolce silene kombinace cehokoli, v puberte.... no ani nemluvim🤣