icon

Děti a škola. Dáte je na poslední měsíc?

zdrivana
2. kvě 2020

Ahoj,
chtěla bych vědět Váš názor, zda pustíte děti do školy, někde je psáno 11.5 někde zase 25.5?

alcar
3. kvě 2020

@gajdosovag ta prvni veta je klicova - nezni mi to jakoze “dobrovolne”.

78marcela
3. kvě 2020

@alcar všichni musíme pracovat. Osobně bych to viděla na to, že rizikoví budou distancne dále učit z domu, a ostatní budou držet dozor nad dětma..já doufám, že budu dál pracovat z domu

gajdosovag
3. kvě 2020

@alcar Já osobně to vidím jako velký kocourkov a myslím si, že nakonec půjde dětí naprosté minimum a učitelé tak budou dělat stále distanční výuku, hlídat ve školách budou vychovatelky a bude 😀
Stále se zdůrazňuje, že nebude klasická výuka, ale že děcka budou pod dozorem plnit úkoly zadané distanční výukou, aby se po návratu domů již nemusely učit.
No uvidíme s čím školy vyrukují...

martisek11
3. kvě 2020

mě by ještě zjímalo, čestné prohlášení napsat rizik. senioři, když bydlíme ve stejném domě s babi a dědou oni v přízemí, my v patře, není tedy společ. domácnost, ale stejný dům, stýkáme se denně a často, tak myslíte, že tohle platí jako důvod nedat dítě do školky? mají nad 65let, vysoký TK......jde mi o to, jestli se počítají jen ve společné domácnosti, či se to bere i takto jako žití ve společném domě..každý svou domácnost

78marcela
3. kvě 2020

@martisek11 já bych to brala jako společnou domácnost

78marcela
3. kvě 2020

@gajdosovag no je to Kocourkov 😕

gajdosovag
3. kvě 2020

@alcar Hmmm, tak tohle jsem nečetla, to opravdu není moc o dobrovolnosti... a víš co? Já mám velmi rizikové povolání, denně přijdu do styku s velikým množstvím lidí a nikdo se mne neptal jestli chci nebo ne... ochranné pomůcky jsme v prvním náporu neměli a chvílema mi nebylo veselo... tak si říkám, že proč ne, respirátor + brýle a alou 😉

alcar
3. kvě 2020

@78marcela no kdyz si to ctu a mela bych to brat doslovne, tak by ti mel reditel dat respirator, rukavice a alou do tridy nebo budes doma na PN nebo NV. Ale, jak rikam, v praxi to bude nejspis uplne jinak (s cimz teda nesouhlasim, ale ja to nevyresim).

alcar
3. kvě 2020

@gajdosovag asi tak. Take to tak vidim. 😃 Mam manzela, ktery je take hypertonik, ale o tom, ze je vlastne diky teto zcela bezne “nemoci” v rizikove skupine se dozvedel teprve az dneska. Celou dobu chodi do prace - pracuje v doprave v primem kontaktu s lidmi. 😃 No, mohl mit PN nebo neplacene volno. 😂 Ale proc by to delal? 🤦‍♀️ Neciti se ohrozen.

78marcela
3. kvě 2020

@alcar pokud dostanu respirátor, klidně půjdu.

78marcela
3. kvě 2020

@alcar ale někde jsem četla, v tom manuálu, že si mám pořídit ochranné pomůcky sama

alcar
3. kvě 2020

@78marcela tak to jsi asi prvni ucitelka, ktere by nevadilo dychat nekolik hodin pres respirator. 👍😃

78marcela
3. kvě 2020

@alcar možná proto, že s ním zatím nemám zkušenost, takže si to neumím představit. Mám jen domácí roušky.

78marcela
3. kvě 2020

@78marcela a i ty mě stvou

alcar
3. kvě 2020

@78marcela respirator je uz tezky level. Fakt se pres nej blbe dycha, natoz mluvi. Ale kdyz neni zbyti, tak je urcite namiste. Treba u zdravotniku na covid jednotkach by to bez nej neslo. Taky se s tim museli nejak naucit pracovat. Ale za cenu angin, aftu v puse, oparu na rtech, celodennich migren, dehydratace apod.

78marcela
3. kvě 2020

@alcar hm, tak jsem zvědavá jako astmatik..
Ale stejně nevěřím, že to škola zajistí. Spíš budu dělat práci z domu...ale spíš v to doufám. Je to na rozhodnutí ředitelky.

alcar
3. kvě 2020

@78marcela tak pro astmatika je respirator masakr. To nechces... 😁

78marcela
3. kvě 2020

@alcar dík za povzbuzení 😀
Já si fakt strašně vážím všech, co to musí nosit. Mně stačí, když si ji vezmu na nákup jednou za 14 dní na hodinu a jsem z ní na nervy. No uvidíme, co bude..

dolda
3. kvě 2020

@janoma a co máte za práci, že co tohle můžete dovolit ?

andelka
3. kvě 2020

@78marcela s respirátorem chodíme nakupovat. Zlatá rouška. A i ta mě štve.

petronelka20
3. kvě 2020

Ja jeste nevim, uvidime, jake budou podminky otevreni
Mame jedno skolkove dite a jedno v prvni tride. Myslim si, ze zacatkem tydne nam reditelka posle informace. Rozhodnu se take podle toho, kolik deti nastoupi ( meme vesnickou malotridku o 13. detech).

gajdosovag
3. kvě 2020

@78marcela Já myslím, že vám ochranné pomůcky to v pohodě zajistí, dnes už to není problém. Jsou plné lékárny. My tedy v práci máme klasické roušky (ústenky), respirátory FFP2, štíty, ANTICOVID desinfekci rukou i ploch a to jsme soukromá firma s pověstí největšího skrblíka v oboru (co se týká platů i benefitů), přesto když je to možné nosíme vlastní šité roušky.
Jinak dýchat v respirátoru je masakr, kor teď v těch teplech, dávám to tak půl hodiny a utíkám mimo lidi (ven) nadýchat se vzduchu, moje fyzická výkonnost s ním klesla cca na polovinu, neudýchám to...

martisek11
4. kvě 2020

@78marcela JAKO MYSLÍTE,když bydlíme ve stejném domě - tak i to se počítá jako společ. domácnost?

78marcela
4. kvě 2020

@martisek11 já bych to tak brala. Tady nejde o společnou domácnost jako hospodaření nebo sdílet stejně patro, ale o častý každodenní styk. Ve stejném domě se tomu nelze vyhnout, pak hrozí nákaza těchto rizikových skupin. Já třeba počítám s tím, že jakmile nastoupim do školy, přestanu se zase stýkat s mojí babičkou. Sice spolu nebydlíme, ale je tu téměř denně. Nebudu ji chtít ohrozit.

alcar
4. kvě 2020

@78marcela ted to neber jako nejake rypani, ale musim se fakt zeptat, neb tento zpusob eliminace nakazy praktikuje vice lidi. Mas nejakou vizi, jak dlouho ses ni nebudes stykat? Neni to nesmysl? Virus s nejvetsi pravdepodobnosti nezmizne, tak to se s ni nebudes stykat uz nikdy? Ted aktualne se s ni stykas? V dobe chripkove epidemie se s ni taky stykas?

hojda
4. kvě 2020

@klea81 Tak já to myslelala, tak že někteří ekonomové můžou být lepší než učitelé.

78marcela
4. kvě 2020

@alcar no když byla vyhlášena karanténa, tak opravdu k nám nechodila, jen jsem ji oknem podala nákupy a hotovo, neviděly jsme se pořádně. Po Velikonocích k nám začala zase chodit, respektive jsem pro ni přijela a zase ji odvezla, aby nechodila po vesnici. Věřím Soni Pekove, že to zmizne.
Teď se ani tak nebojím jako předtím a rozšířila jsem styk s rodinou a s některými místními. U nás nic nebylo. Ale v místě, kde pracuji, jsou prokázané případy a pakliže budeme mít ve škole děti z celé vesnice, tak riziko je.

hojda
4. kvě 2020

Já to pořád chápu tak, že je to otevření škol hlavně, pro ty, co opravdu potřebují chodit do práce. Pokud mám možnost dítě nechat doma, tak ho doma nechám a usnadním tím provoz ve škole, tím že jich tam bude méně.

hojda
4. kvě 2020

Dnešní info: Ministr školství Robert Plaga i přes zlepšující se epidemiologickou situaci v Česku neuvažuje o tom, že by uspíšil návrat žáků prvního stupně do škol před 25. květnem. Za katedru se také povinně nemusejí vracet učitelé z rizikových skupin. Ve školách se po obnovení výuky otevřou jídelny, žáci však budou muset dodržovat dvoumetrové rozestupy, prohlásil v rozhovoru pro iDNES.cz.
Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-...

hojda
4. kvě 2020

Vnímáme různou socioekonomickou situaci v rodinách a jsou rodiny, kde se rodiče potřebují vrátit do práce, jsou rodiny, kde je ze sociálního pohledu nepodnětné prostředí a tím dochází ještě k většímu rozevírání nůžek v přístupu ke vzdělávání.

To jsou přesně ty skupiny, kterým se umožní vrátit se zpět k prezenční výuce. Bude to organizačně náročné pro ředitele a bude to náročné i pro učitele do 30. 6. tohoto roku, ale ta situace je nouzová a kantoři si s tím poradí.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-...

Takže podle tohoto my třeba nespadáme do skupiny, kdy je nutné se vrátit do práce (práce na HO) ani do nepodnětného prostředí. Jsme malá vesnice, všichni se tu známe i s učiteli, tak by mi bylo asi hloupé poslat děti do školy, když vědí, že jsem doma.

Strana