icon

Hodnocení diktátu v 1. třídě, jsou nějaká doporučení?

johanka111
8. pro 2014

Mám dítě v 1. třídě, každý týden píší 2x týdně diktáty. Zatím to jsou jen písmena. Problém je v tom, že i když jsou písmena dobře napsaná, tak jedničku nikdy domů nepřinese, protože jim učitelka hodnotí i písmo, které je neúhledné. Jak to máte vy? Jsou na hodnocení diktátů nějaká doporučení, kdybych si šla s učitelkou pohovořit, abych měla argumenty? Díky.

Strana
z9
lu777
9. pro 2014

@jarunkaxyz1 jinak přechod do jiné školy... tohle jsem zažila i při přechodu z jedné na druhou ZŠ, to ani to dítě nemusí být v alternativní škole...

pokud je dítě založením lenoch a dítě ho nechají tak, tak je jedno kam chodí bohužel... je to hodně i o rodičích... my odmala chodíme do knihovny, povídáme si o všem, obě děti mají zájem o plno věcí a tak je v tom "jen" podporujeme...
samozřejmě pokud rodiče nečtou, nezajímá je kultura, práci berou jako nutné zlo a po dítěti naprosto nic nevyžadují, tak to není dobrá konstelace

ovšem alternativní opravdu neznamená nic nevyžadovat 😅 to je velmi rozšířený omyl...
uf, byste měli vidět naši učitelku, v 1. třídě jedou i malou násobilku od října, navíc i římská čísla... 2x za týden mají angličtinu... je teda fakt že je nikdo nestresuje, ale požadavků mají dost a řád velmi pevný - mě to překvapilo, protože je to ještě pevnější než ve waldorfské školce

lu777
9. pro 2014

@jarunkaxyz1
učit se kdy se mi zachce tam ale není 😉
to není o tom "mám na to ale nebudu to dělat" 🤐 (proboha, do takové školy by přece nikdo dítě nedal)
ale o "tohle mi zatím nejde, i když se snažím, tak budu zatím pracovat na tomhle a na tomhle"... 😉

ty děti jsou celý den ve škole a učí se pořád.... jen prostě není možné, aby všechny děti naráz psaly naprosto stejně např. jedno písmeno nebo aby všechny četly na stejné úrovni 😉
to je prostě fakt a s tím se pracuje - nepopírá se 😉

jarunkaxyz1
9. pro 2014

@lu777 - tak se asi jednalo o blbou školu, nevím.....to, jak to píšeš ty, zní ideálně. Mně to bylo maminkou dítěte takto řečeno, no.

polaks
9. pro 2014

Ešte sa vrátim k tomu,že známka má byť motiváciou. Práve sa mi vybavilo moje prvé vysdvedčenie.Nás v tej dobe ešte neznámkovali,len na konci roka bola na vysvedčení napísaná jedna známka cez všetky riadky a ja som tam mala dvojku a to práve pre krasopis,matiku som mala bezchybnú,čítala som luxusne,už v prvej triede som bola na akejsi súťaži v rýchločítaní.Všetko som mala výborné len ten krasopis a preto,že som písala a stále píšem ako kocúr,som dostala cez všetky riadky na vysvedčení veľkú dvojku a to ma tak demotivovalo,že som školu neznášala,opäť ma škola začla baviť až na strednej škole,ktorú som si sama vybrala a hodnotenie bolo o tom,čo človek ozaj vie!!! Celú základku som prešla na dvojkách a pár trojkách,no neznášla som to tam! A toto je vec,ku ktorej sa každým dňom blíži moja dcéra.Aj pre jednu malú chybu dostane dvojku a je z toho zničená.Škola ju prestáva baviť.A keďže je dcéra ďaleko tvrdohlavejšia než som bola ja,obávam sa,že ak sa nenájde dobrá motivácia v puberte sa z toho zbláznim,ak mi začne chodiť za školu.

lu777
9. pro 2014

@jarunkaxyz1 i v alternativní škole může být mizerný učitel 😉 taky záleží jaké se tam sejdou děti i rodiče....
pokud tam jsou děti, kterým se doma rodiče věnují,tak je to stoprocentně vidět i ve výuce 😉

lu777
9. pro 2014

jinak pro pobavení děvčata - my máme slovní hodnocení... jinak si teda píšeme často s učitelkou emaily nebo spolu mluvíme často...

a můj syn mi nedávno povídá "taky bych chtěl mít ta čísla"... tak chvíli mi trvalo než jsem to pochopila a povídám "známky?".... "jo, mami, známky, abych věděl jak jsem dobrej"... 😀

on to totiž bere tak, že by mu paní učitelka přesně řekla co mu jde a nejde... tak jsem se ho zeptala jak to vidí on a velmi dobře mi to dokázal popsat, ví i kde má rezervy... musela jsme se smát, že chce známky, protože ty by mu to stejně přesněji neřekly...

mně známky nevadily, asi proto, že jsem byla tak streslá, aby to zvládla, že jsem se hodně učila...
taky v práci s tím mám potíž - kdykoli je hodnocení, tak se dodnes klepu, přitom nemám prakticky proč.... 😝

marketa233
9. pro 2014

@mamkamarketa Je úsměvné, že se tu bavíte o diktátu v první třídě a ty píšeš "standart". 🙂

mamkamarketa
9. pro 2014

@marketa233 uff tak to se omlouvam, to mi ulitlo

pisisvori
9. pro 2014

@lenynka hezky napsane, 100%souhlas,vyborny obrazek,ne ze bych ucitele nejak vynasela, jsou mezi nima urcite potrefene povolanim a spatni,ale v tomhle je lituju.

polaks
9. pro 2014

@lenynka skvelý obrázok,áno toto je problém,preto aj napriek tomu,že moja dcéra občas prinesie horšiu známku za učiteľkou nechodím,aj keď si mylsím,že jej hodnotenie nieje úplne v poriadku.Viem,že s dcérou doma cvičíme denne,písanie,čítanie,počítanie proste všetko,preto vidím,čo a ako dcéra zvláda a tak si dovolím tvrdiť,že to hodnotenie nieje vždy objektívne!

sarihy
9. pro 2014

Zrovna nedávno jsem se bavila s jednou paní, jejíž syn chodí do školy u nás na sídlišti, která jede dle programu "začít spolu", tedy je tak trochu alternativní...a prý je velice spokojená, že třeba v niných školách učitelky velice kriticky hodnotí vzhled písma, což u nich ne, a že je to super....No, nekomentovala jsem to...dle mého je to veliký chyba...Takže ano, myslím, že je v pořádku, že se v první třídě hodnotí nejen to, zda dítě ví, jak se které písmeno píše, ale i to, jak "pěkně" to napíše. To je základ.

kamila297
9. pro 2014

Dobrý den, nějak jsem nepochopila, co chcete s učitelkou řešit, ona snad ví nejlíp, co by měly děti umět. Ke správnému psaní přece patří i úprava písemného projevu. A jestli dítě dostane známku 1 nebo 2, je asi spíš váš osobní problém, než problém dítěte nebo učitelky. Ale jestli chcete pouhé 3 měsíce po zahájení školní docházky dělat zbytečné dusno a svému prvňáčkovi zavařit u učitelky, nikdo vám nebrání... 😉

luthien.k
9. pro 2014

Diktát v první třídě na známky? To se ještě někde dělá? Brrr.... http://nevylecitelnaoptimistka.blogspot.cz/2014... (skvělé je hlavně to video, doporučuju všem zastánkyním známkování, škatulkování, hodnocení a vnější motivace obecně).

78marcela
9. pro 2014

@lu777 je dobře, že existují alternativní školy a že si dnes může člověk vybrat kam si své dítě dá. Nicméně, podle mého názoru (po 14 letech ve školství si troufnu říct odborného názoru) jsem obecně pro klasické školství. Těch rodin, kdy se rodiče dítěti věnuji a ono je pak schopné si opravdu to svoje vzdělávání řídit.. Těch je minimální procento. A ještě bych řekla na středních školách, ano, tam by to mohlo mít smysl. Pracovala jsem na soukromé střední škole, která podobným způsobem fungovala. Rozhodně to byla škola na úrovni, která měla neustále plný stav i přes to, že jako soukromá byla placená a ne málo. Což je dnes téměř unikát. Ale také mám za sebou osm let na prvním stupni. A tam to dítě prostě není schopno si něco samo řídit. Musí byt vedeno rodiči k tomu, co dělat a jak to dělat. Pro děti z některých rodin je pak běžné státní školství požehnáním, protože aspoň tam získávaji nějaký řád.
No a na fakultě (studuji ještě jednu vysokou) jsme shodou okolností měli minulý semestr také předmět Alternativní školství. Sám ten pedagog řekl, že on osobně by dítě dal do běžné školy.

petra.vavra
9. pro 2014

@johanka111 mám také prvňáka a máme paní učitelku, která má za sebou 30 let praxe, je hodně přísná tam, kde je třeba, ale pokud má napsat dítě písmeno "a" a napíše "a" tak je to v pořádku, je jedno jestli má sklon na jednu či druhou stranu, málo nebo hodně šišaté apod., pokud je to to písmeno co má psát, tak je to prostě správně. Musím říct, že jsem až ohromená, kolik dokonalých lidí s úhledným písmem tu je a všem to šlo určitě hned v 1. třídě perfektně a dokonale. A strašně moc by mě zajímalo, kolik lidí tu tím psacím písmem píše přesně tak úhledně, jak se chce po našich dětech, nyní. Po těch dětech se chce toho už tak dost, všichni se zamyslete nad tím, jak Vám bylo v první třídě a co všechno pro Vás bylo nové. Určitě nikdo nebere jejich práci tak, aby se flinkali či neměli nějaký řád, ale dávat jim podmět, že hned je všechno špatně, rozhodně dobře není. Takže @johanka111 hlavu vzhůru, pohlaďte dítě, řekněte mu, že vám se to líbí a za učitelkou bych si došla a řešila to. Btw, u nás žádné průměrování známek není, to nám tato paní učitelka řekla, že to je největší blbost, kterou někdo vymyslel při hodnocení dětí. 😉

marketa233
10. pro 2014

@petra.vavra Dojemně napsáno, ale hrozný nesmysly.

Vůbec tu nejde o to, kdo jak dnes píše. Úhlednost písma se v první třídě řeší, protože tím dítě cvičí jemnou motoriku. Jak píše někdo ve třiceti s tím nemá nic společného. Dneska už bych taky nedokázala vynásobit matice, ale jsem ráda, že jsem tím cvičením prošla.

Píšeš, že dítě z úvodního příspěvku dostává podnět, že je všechno špatně. Od koho? Od maminky, která se doma z dvojky hroutí?

Jít za učitelkou... Po třech měsících školy bych neběhala za učitelkou kvůli jednotlivosti. Kdyby totiž každá matka, která chce dostávat jedničky, běhala do školy, tak se dveře netrhnou.

hakanka
10. pro 2014

@johanka111 naše paní učitelka dávala do pololetí jen jedničky a"klikyhák"s tím, že pokud měl někdo něco špatně, tak si to musel opravit, event dostal několik řádků na procvičení (mám druháka). nečetla jsem celou diskuzi (nicméně mně až šokují názory zde). Jakožto matka druháka souhlasím s tím, že trojky ze psaní v první třídě motivační nejsou. Já sama jsem ze psaní trojky měla, naši mi nedávali najevo, že jim to vadí, ale prostě bylo nás pár, kteří to tak měli a sama jsem se za to cítila méněcenná (děti se porovnávají mezi sebou). Dnes mám dvě VŠ, od 1. třídy škrábu, rozhodně jsem se nevypsala, a upřímně myslím, že pokud bych trénovala víc, tak bych akorát měla větší trauma.
Moje dítě miluje školu, miluje paní učitelku (já taky), paní učitelka je důsledná, má autoritu a přitom je neustále pozitivní a usměvavá (přestože má ve třídě fakt kvítka) a nepotřebuje k tomu křičet a dávat špatné známky. Děcka pod ní vyrostly, přijde mi, že i osobnostně.

petra.vavra
10. pro 2014

@marketa233 Vám jsem nepsala a už vůbec jsem si nevšimla, že si tykáme..... toť asi vše

hakanka
10. pro 2014

A teda, já nikde nevyčetla, že maminka chce samé jedničky, jen, že jí nepřijde motivující, aby dítě dostávalo trojky. To je rozdíl ne? Ehm, že by špatná čtenářská gramotnost a nesprávné porozumění textu 😀 ?

nov777
10. pro 2014

@hakanka Co čtení, hlavně že mají krasopis 🙂

sarihy
10. pro 2014

@petra.vavra Prvňáka budu mít příští rok, ale tak nějak přemýšlím, co všechno očekávám, že se dítě během toho prvního roku naučí...psát, číst a počítat...Podle mě nestačí jen vědět, jak které písmeno vypadá, ale i to, jak je napsáno...a není to jen o tom, aby to bylo správně kvůli dobré známce/razítku, ale hlavně proto, aby se dítě učilo od začátku, že jsou pravidla, která musí dodržovat, že se musí snažit...když bude psát jako prase a nikdo to nebude řešit, tak co se tím to dítě naučí? - že si může dělat, co chce, protože to není důležité?, že není potřeba se snažit? Jasně, je potřeba u každého dítěte vidět i pokrok, který udělalo postupem času, ale to, aby psalo a četlo a počítalo správně, je snad základ, ne?!

nov777
10. pro 2014

@petra.vavra Naprostý souhlas. Pokud to takto dělá někdo s praxí 30 let, tak na tom asi něco bude. Jak jsem psala dřív, známkovat se má to, co je testované. Učitelka, co to dělá třicet let už asi ví a nemusí si nic dokazovat. Zato jsem si vzpomněla na jednu známou, která se konečně z učení v mš dostala na zš a doslova jí z toho ruplo v kouli. Když jsem ji minule poslouchala, tak mě jen napadlo, jak je dobře, že jsme se přestěhovali a naše děti učit nebude. Vysloveně si na té práci honí triko a vymýšlí blbosti, aby se přesvědčila o vlastní důležitosti.

petra.vavra
10. pro 2014

@nov777 já paní učitelku znám osobně a je tu velmi váženou osobou, protože je to Paní učitelka, takže to co říká, ví proč říká 🙂 je přísná, ale tak, že ví, kde má být přísná a není to vůbec o tom, že by někde děti polevovaly apod.; také znám pár takových na cizí jazyk, je to na zhroucení, tady se něco chce, ale jak se to dělá je věc druhá, zaplať pan bůh za naší paní učitelku, která má ještě stále zájem i o děti a ony jí milují

nonacek
10. pro 2014

@johanka111 mam opačný "problem "😆 naše paní učitelka je v klasifikaci hooodně benevolentní😉 Ale věřím ,že je profík a po čase jsem zjistila že to z dětmi umí.... ve všech směrech...
A paní učitelky obdivuji,protože když ty mé lumpici mam doma....
a to jsou jen 2 a ne 25 deti který je třeba zklidnit.... a učit.
Je to také o zpolupraci paní učitelka rodič a rodič a Dítě.
Když víte , že paní učitelka klasifikuje krásopis tak s nim doma trénujte písmo.Motivujteho ho k jedničkam😉
Přeji hodně štěstí ✌

lu777
10. pro 2014

@78marcela bohužel pokud rodič očekává, že škola za něj bude suplovat výchovu komplet, tak pak to nemůže fungovat, o tom žádná 😉
v tom vidím velký problém dnes - všichni se někam ženeme, přitom peníze jsou na to co je opravdu třeba (nevidím okolo sebe nikoho hladovět, každý jezdí na dovolenou a má auto)....
to soustředění se na materiální věci je enormně velké a ještě to roste...

člověk se musí postarat o to, aby děti měly jídlo, čisté oblečení a kde bydlet... ale základ je stejně pozornost a čas pro ně.... neznám jedinou rodinu kde bych považovala děti za dobře vychované aniž by se jim rodiče opravdu dostatečně věnovali....

škola tohle suplovat nemůže... rodiče toho po škole chtějí moc! rodiče suplovat prostě nelze... ani já jako máma nemůžu zastoupit manžela jako tátu....
děti potřebují pevný základ - fungující rodinu a dostatek času s rodiči...

pokud to nemají tak můžou chodit do nejlepší školy na světě a možná budou mít znalosti, ale výchovu těžko... tu musí poskytnout především rodina - a to hlavně příkladem 😉 několik hodin ve škole tohle nikdy nemůže nahradit

lu777
10. pro 2014

jinak s určitou přísností nemám žádný problém... musí ale vycházet od osoby, které si dítě a potažmo rodič váží... já jsem takové učitele z 90 % měla na základce i na střední, měla jsem dost kliku 🙂
na učitele vzpomínám vesměs ve velmi dobrém...

profesor, který mě učil na VŠ tomu říkal "laskavá přísnost" 🙂 🙂
a to je přesně ono... když má dítě tu laskavost a cítí tu autoritu od učitele, tak i tu přísnost pak bere jako férovou...

stejně tak od rodiče - jak říkal Matějček "trestat může jen ten kdo dává lásku" 🙂

berenika39
10. pro 2014

@marketa233 ale představ si, že jsou školy, kde jsou týdně vyhrazené hodiny, kdy můžeš za paní učitelkou přijít - kdy přímo ty učitelky stojí o to, aby s rodiči komunikovlay(i - i učitelé), protože se tak dá dobře předejít budoucím případným konfliktům. průběžně se řeší to, co prckovi nejde, aby se tomu mohli společně doma víc věovat. nic není černobílé. jsem vděčná, že si dneska můžeme školu pro naše děti vybrat.

pisisvori
10. pro 2014

K odkazu na clanek,muj nazor.Ano male deti radi sami delaji spoustu veci, uklizi,pomahaji varit, cisti si zuby,ale beda jak "museji" 😉. Stejne bych rekla,ze je to i s ucenim. bavi je to,chteji se ucit,ale jen kdyz chteji a to co chteji,takze si myslim,ze duvodem demotivace nejsou znamky,ale to ze je to povinnost a ne hra najednou. navic nevidim velky rozdil v tom,ze to delaji pro 1a boji se 5a v tom, ze chteji mit hezke hodnoceni a boji se oskliveho. ano neni to tak soutezive a skatulkujici,ale hodne podobne,.

dale tady nekdo psal,ze prvnacek neni schopen rozlisit a pochopit,ze k psani patri nejen spravnost ale i uhlednostg.takze nechape proc ma 2,kdyz to ma spravne(i kdyz z dalsiho komentare zamavatelky vyplinulo,ze jsou chyby ve sravnosti). Ale stejne dite ma byt schopne si "ridit"samo vyuku? 1dite z 1000cu se bude ucit samo,jak psala 78marcela-nejdriv na stredni.

ano exisuje ideal jak popisuje Lu777,ale tam jde o to,ze jsou tak deti vedeny od mala a jiste take zdedily uvedomelou , snazivou povahu svych rodicu😉

lu777
10. pro 2014

jinak z dvojek bych se určitě nenervovala 🙂
hroutila bych se, kdyby moje dítě někoho šikanovalo... kdyby něco ukradlo... kdyby chodilo za školu...

mnoho věcí se dá upravit fakt krátkým cvičením, ale každý den 😉 jsou na to i super sešity, stačí se obrátit na poradnu a oni řeknou které jsou nejlepší 😉 my jsme cvičili třeba nejdřív podle Mezi námi pastelkami... a od těch samých autorů toho je vícero a jsou to i cvičení zábavná a přitom hodně zlepší motoriku 😉

hlavně maminky prvňáčků buďte k dětem na tom začátku trošku shovívavé 🙂 ... a k sobě taky! 🙂 😉 ani my, ani paní učitelka není perfektní, všichni jsme lidi a pracujeme na tom, abychom se zlepšili 🙂

sarihy
10. pro 2014

@berenika39 Vybrat školu...co jsem tak díky návštěvám několika škol zjistila, je to bohužel velice omezené...všude vládne spádovost, takže v době populační exploze je ten výběr tak jako spíš na oko, ve skutečnosti to zase tak moc nejde...bohužel...

Strana
z9