icon

Jak řešit hlídání dětí během prázdnin, když pracujete?

27. zář 2022

Holky prosím o vaše zkušenosti,jak to prosím děláte když má dítě prázdniny? Kdo hlídá(jde mi převážně o svátky za celý rok a třeba jarní a podzimní prázdniny).
Mám ranní od 7h do 15h-15:30, manžel má 3 směnný provoz(12h) babička hlídací je ještě v práci na 12ctkach. A jiné hlídání nemám. Jde mi o to, že nevim jak vymyslet hlídání když se sejdem ve směnách a budem všichni v práci. 🤷🏼‍♀️
Jsem s toho celkem nervózní 😓😓 děkuji za všechny rady a zkušenosti.

Strana
z4
ee.liska
28. zář 2022

@jola777 nemusely, je spoustu jiných zaměstnání 🙂 Třeba ty, kde můžeš mít HO. Nebo OSVČ.

jola777
28. zář 2022

@ee.liska No když myslíš že je to tak jednoduché. 🙂 Já měla třeba na práci štěstí, ale dokážu pochopit že ne každý ho má a má pak problémy s hlídáním dětí.

ee.liska
28. zář 2022

@jola777 není to jednoduché, i já jsem dlouho hledala. Ale našla. Problémy chápu, ale je třeba je řešit, ne chtít placené volno navíc pro rodiče. Ale jak říkám, kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.

leniczka23
28. zář 2022

Nečetla jsem komentáře, ale školní dítě už jsem normálně nechávala a nechávám samotné doma. Jídlo vše má.pripravene, pravidelně volám. Zvládá v pohodě.
Skolkove je horší, ale tam jsou tynprezdbiny výjimečně, nebo alespoň u nás takže nějaké ředitelské volno řeším dovolenou.

zmrzlinka
28. zář 2022

Já si hlavně myslím,že v dnešní době dva měsíce letnych prázdnin je úplný nesmysl.
6- týdnu by bohatě stačilo.A klidne mne sežerte 😂😂😂

leniczka23
28. zář 2022

@zmrzlinka i 4 by stačili si myslím 😁

j.a.n.i
28. zář 2022

@aarriel Jak nepovoluje, firma je povinna umožnit zaměstnanci s dítětem do 15 let vhodnou úpravu pracovní doby, pokud tomu nebrání vážné provozní důvody. A prosté výměně směny těžko mohou bránit. Takže je to jen o tom, že to zaměstnanci neřeší, ono je jednodušší říct, že něco nejde, než za to zabojovat, ve chvíli, kdy do toho někdo rýpat začne, tak velice rychle zaměstnavatel zjistí, že to prostě jít musí.

j.a.n.i
28. zář 2022

@jola777 Ale jo, tak je jasné, že někdo má problémy s hlídáním, ale holt je musí řešit on a ne se tvářit, že nic nejde, ať to za něj vyřeší někdo jiný. Primárně se musí vykrýt s druhým rodičem, smířit se s tím, že společná dovolená bude jen týden či dva a jinak, že se prostřídají, najít někoho, s kým si budou hlídat na revanš... Cesty jsou, ano nejsou vždy úplně hladké a bezpracné, ale jsou, se zdravými dětmi. Tam kde je nějaké postižení, tam je to výrazně složitější, takže myslím, že my se zdravými nemáme co brečet.

somalicats
28. zář 2022

@anetg No já teda nevím, ale u školkových děí byly prázdniny mnohem víc v pohodě, než jsou u školních - školky jak soukromé, tak většinou i ty státní jedou i přes prázdniny na rozdíl od škol 😀 😀 😀.

zmrzlinka
28. zář 2022

@leniczka23 jooooo👍👍👍😂

levandulovy_caj
28. zář 2022

Když jsem ještě chodila do práce, skolkovou Sárinku jsem pres léto dávala do soukromé školky. Vybírala jsem si tu s akreditaci u MŠMT, abych si mohla skolkovne odepsat z daní...
Budu to dělat i nadále s mladšími.
Je fakt, ze školní děti toho volná přes rok mají strašně moc plus letní prázdniny... Co nejvíc budu využívat příměstské tábory alespoň do doby než bude Sárinka schopná být třeba celý týden sama doma

j.a.n.i
28. zář 2022

@leniczka23 Ti nevím, myslím, že by děti měly mít šanci zažít i nějaké jiné aktivity, než jen sezení ve škole, a během 4 týdnů by toho mnoho nezvládly. Když jen poctivý tábor sežere 3 týdny.

aarriel
28. zář 2022

@j.a.n.i v praxi to ale tak nefunguje 😉 a povinnen neni, jen je povinnen prihlidnou, ted jsme to resili se segrou. A nepovoluje, maji to napsany primo v kolektivni smlouve. A pokud se ti to nelibi, tak muzes jit 🤷

leniczka23
28. zář 2022

@j.a.n.i ti nevím, moje děti zažívají hromadu aktivit i v dny, kdy jsou ve škole. Ale hlavně, hlavně to bylo myšleno jako vtip. Tomu, komu ten komentář patřil to jistě pochopil. 😉
Ale pokud se o tom chceš bavit na vážno, tak za mě 4 týdny asi taky málo. 3 týdny jsme jen u moře a kde máš babičky. Tábory zatím vůbec, to u nás nevedeme, ani nechtěl, ale myslím, že to přijde. Uvidíme.

drep
Autor odpověď smazal
me_druhe_ja
28. zář 2022

A teď si vemte, že tady ve Francii jsou každý KAZDY (podzimní, vánoční, jarní a velikonoční) prázdniny 2 (!) týdny. Navíc děti do nějakých 10-11 let (od 3 let kdy začínají školku), než přechází na vyšší stupeň, nechodí ve středu do skoly. Jak to jednou budu dělat, to fakt netuším.

leniczka23
28. zář 2022

@me_druhe_ja ty jo.

bramarfi
28. zář 2022

@me_druhe_ja A důvod té středy je "pauza" a odpočinek před 2. půlkou týdne? Tohle jsem o Francii netušila...

ilonne
28. zář 2022

Skolkovou normálně dávat o prázdniny do školky. Skolni buď příměstské tabory nebo normální tabory a vystřídat se v dovolené.

nick1234
28. zář 2022

@gracinka7 ty Jo kde bydlíte? To bude asi Praha a okolí? U nás stojí v průměru příměstské tábory (ale beru takové ty “obyčejné”, pořádané DDM nebo sportovními kroužky) v průměru 1500, Max 2 tisíce 🤷‍♀️ Ale samozrejme takové, které pořádá ZOO, aquapark apod jsou asi kolem 4 tisíc🙈🤭. Pozn. Olomoucký kraj. Jinak u nás o hlavních prázdninách hlídal hlavně manžel, měl 3 týdny dovolenou (jo téměř žádná mu už potom nezbývá 🤷‍♀️) protože já jsem nastoupila do nové práce a tudíž jsme neměla dovolenou…necelý měsíc byl ve skolce (v září nastoupil do 1.třídy), zbytek týden příměstský tábor a par dni u babičky…teď jsme se vrátila do školství tak snad nějakou chvíli prázdniny nemusím řešit 😏

me_druhe_ja
28. zář 2022

@bramarfi Oni mají povinnou školní docházku od tří let a i ve školce teď i odpolední "výuku" (z té se ty nejmenší ještě daji omluvit a můžou chodit jen dopol, ale prý dost záleží i na ředitelce jak vyhoví). No a ta odpolední výuka i pro ty nejmenší konci 16-16:30. A asi aby vykompenzovali dlouhé dny, tak uprostřed pro ty mladší dají pauzu. Od tech 11 let už mají i středy , ale jen dopol, končí ve 12. Tohle je podle mě úplně debilní... Šíleně neprakticky pro rodiče. Ale jsou na to docela zvyklý a dost zaměstnavatelů počítá s tím, že žena s dětma pracuje na 80% a je ve středu doma.

lennus
28. zář 2022

Některé školy mají příměstské tábory i přes prázdniny. Co se domluvit s někým ze známých a na oplátku nabídnout hlídání jim po domluvě? Nebo najít si někoho na hlídání, co důchodkyně, rozhodit sítě a za nějakou rozumnou cenu pro obě strany.

felis
28. zář 2022

Napadá mě: příměstské tábory o velkých prázdninach, normální tábory (školní dítě už může odjet na 3 týdny - jak ďábelské 😄), pak se s dítětem prostřídat na dovolené vc. babičky (vychází to na každého na dva týdny bez táborů) a pak se třeba zkusit spojit s nějakou maminkou a vykrýt to na pár dní s ní anebo najít nějakou maminku na RD, zaplatit ji za jídlo a něco navíc. Dále zkuste najít DDMko anebo nějaký kroužek typu Junák/Skaut...všechny tyto organizace pořádají výjezdní tábory i o jarních prázdninách. No a v neposlední řadě vést dítě k samostatnosti, ač to zní drsně, abyste to brzy nemuseli tolik řešit.

felis
28. zář 2022

@nick1234 pracovat ve školství je v tomto veliká výhoda. Já si udělala vychovatelství pedagogické minimum, tak až mě přestane bavit HR a budu po mateřské, tak to bude ideální volba.

felis
28. zář 2022

@volodka162 přesně! Tábory jsou super věc, ale holt v dnešní době ne levná, ale nedá se nic dělat. Člověk ukroji od sebe, aby pokryl něco jiného u dítěte.

j.a.n.i
28. zář 2022

@aarriel prihlednout plati u dovolené, u upravy smen jde o povinnosz.

aarriel
28. zář 2022

@j.a.n.i uz jsi nekdy pracovala na 3smenny provoz ve fabrice? Ono je neco jinyho napsany na papire a neco jinyho v praxi.

aarriel
28. zář 2022

@j.a.n.i vytazek ze zakona...

jane46
28. zář 2022

@jeyre U nas zavre skolka 30/6 a otevre 1/9... Volala jsem do ostatnich kolem a poslali me k sipku, protoze k nim nase deti nechodi... Takze tak vesnicke skolky 🤷
Letos 14 dni dovca ja, 14 dni manzel, 14 dni babi v duchodu a pak HO... Na vetsinu taboru jsou male, taky naprd nebo primestske jsou hooodne z ruky ci berou jen spadove deti.

jannym
28. zář 2022

Srpen si beru dovolenou, v cervenci jede skolka tri tydny, starsi skolacka jezdi na tabor a k babicce, mladsiho posledni tyden v cervenci hlidaji moje rodice (mamka si bere volno v praci), ale mam moznost upravit si pracovni dobu a HO, takze kdyz to nekdy hodne moc nevychazi muzu pracovat z domova, sice toho clovek tolik s detma za zadkem neudelam tolik ale tak lepsi nez neplaceny volno

Strana
z4