Jak zvládat školní drama dcer a nepodléhat emocím?
Mám dcery v 5. třídě, nevím, jak to mají vaše děti, ale já denně poslouchám, jak ta, co byla ještě včera kamarádka, se najednou nebaví, tamta zase lže a navádí ostatní, jiná zase to a tamto, další den je zase vše v pořádku a pořád dokola. Ono by asi o nic moc nešlo, asi je to normální, ale já to strašně těžce nesu, hrozně si to beru osobně a často myslím na to, co zase bude a kdo co zase udělá nebo řekne. Můžete mi poradit, jak to ze sebe dostat a tolik tomu nepodléhat?
@missbufy děkuji, já totiž měla ve škole to stejné, celý první stupeň mě odstrkovaly, až na druhém a na střední to bylo bezva, ale do té doby muka, takže to tak nějak asi transformuju na sebe a nechci aby dopadly jako já, přitom když se jich ptám, jestli je to trápí, tak řeknou že ne a opravdu vypadají, že jsou v pohodě
U starší jsem tohle nezažila, je flegmatik a nikdy neměla potřebu řešit nějaké vztahy.
Mladší je naopak vztahově velice citlivá. Osvědčilo se nám využít služeb školního psychologa, jak pro dítě, tak pro funkci stmelování třídy.
Ja uz to posloucham od skolky, prijde mi to normalni, deti jsou strasne bezprostedni a emoce jsou okamzite, takze jeden den je vse zalite sluncem druhy den jsou vsude mraky a tak porad dokola…
Já jsem učitelka ve 2. třídě. A moje holky jsou schopny se za ten den třikrát "do krve" pohádat. Milujou se, nenávidí se, pak se zase milují, za chvíli už zase ne :D Chvíli je ta nejlepší kamarádka, další přestávku zase jiná. Jako je to absolutně normální. Už se nad tím ani nepozastavujeme :D Nejhorší je, když mají vytvořit dvojice, trojice, čtveřice.... Už jim říkám, ať mají se mnou slitování :D
To je normální, děti to nemaj lehký. Mě se ulevilo, až v dospělém korektnim světě. Taky jsem citlivější. Osobně bych si to nebrala, to není tvůj problém. Snaz se jen o vzájemnou důvěru. To ze ti to říká je dobrý znamení. A tvým úkolem je ji jen uklidnit, ale to zvládneš. Další den už je zas dobře.
@95newmommy2020 já to neznám, já to neřešila, já byla dycky ten outsider (celkem spokojený nespolečenský tvor)😂 Ale dcera také kolikrát doma řešila a brečela že ka a neka... 🙄😅
Mám pocit že mezi klukama tyhle spory nejsou, to jen ženský jsou od mala prostě slepice 😎
@konidana Tak takovej přístup je nejlepší, kdybych měla svůj život odzit ještě jednou, jdu do nej. 😁 Nejsložitější je to pro ty, kdo chtějí být mezi oblibenci. 😃
@karlam To bych neřekla. Mě připadá, že holky jsou naopak víc kamarádské a k sobě milejsi. Kluci jsou často agresivní a utocnejsi. Třeba i kvůli tomu jsem měla preferenci pohlaví pro holčičku. Ale mám samozřejmě kluka s agresivními sklony řešení konfliktu. 🙈😂
@95newmommy2020 a já s @karlam naprosto souhlasím. KLuci si teda taky uměj pohádat, ale není tam to: ty s tím a s tím ne, a proč ne se mnou, ale s tamtím jo ... 🙄
@karlam kluci se zase řežou. Mám kluka ve 2.třídě a každý den přijde, že se porval s tímhle, ten ho bouchl, ten do něj strčil. Ale pokaždé to trvá 10 minut, pak už jsou zase největší kámoši.
Trochu obnovuji diskusi. Resim aktualne stejny problem. Dcera aktualne 3.trida. Od 1.tridy to bylo taky jeden den ka, druhy den neka, dalsi nejlepsi kamosky, nejak to bylo ok. Ale ted je to intenzivnejsi, holky ji ve skupinach na mobile pomlouvaji (nekdo ji to rekl), ve skole se s ni nikdo nebavi, kdyz maji delat dvojice, udelaji naschval trojici, aby dcera zustala sama. Ma kamarady i mimo skoly, ale chybi ji nekdo, s kym by si mohla promluvit o prestavkach. Graduje je to tak daleko, ze rano vstavam s placem, ze do skoly nechce. Jinak je nekonfliktni, napomocna, bezproblemova, ale introvert, neni proaktivni. Snazi se, kdyz k nim prijde, o cem si povidaji, nebo, ze se k nim prida, reknou, at jde pryc, ze se ted bavi spolu. Jaky argument pomohl vasim detem nebo vam, jak se se situaci vyporadat? Je citlivejsi a Kozoroh, hodne veci bere na sebe a hleda chybu v sobe. Diky

Dcera je ve 2. tride a je to to same... Ja to tedy vubec neprozivam, ale ptam se kazdy den jaky je stav "kamaradstvi" abych byla v obraze, kdyby to bylo nahodou neco vaznejsiho 🙂 No a pak funguji jako utesitelka, kdyz si dcera mysli, ze po jedne hadce uz navzdy ztratila kamaradku a je to uuuuplny konec sveta. Na druhy den je samozrejme zase vsechno OK 🙂 Takze za me doporucuji se soustredit na jine veci nebo treba zacit sportovat nebo se zamestnat jinak aby clovek zmenil svoje myslenky.