icon

Jaký máte názor na dovolenou během školního roku?

13. únor 2025

Dobrý den maminky
Zajimalo by mě, jaký názor máte na dneší typ "výchovy" pri navštěvování prvního stupně, třeba 1.třída? Chodí vaše děti svědomitě do školy, nebo si dáváte třeba 3 týdenní dovolenou v zahraničí během školního roku, pak třeba tyden ještě někde? Viděla jsem že dnes je to celkem trend
Já tomu úplně nerozumím ale budiž
Děkuji za názory

Strana
z5
felis
13. únor 2025

Jo a jeste dodatek: na střední jsem letěla na tři týdny do Austrálie. A taky mi to povolili jako "studijní pobyt".
Moje ségra vzala dceru na začátku 2.tridy na dovolenou po Evropě na 3 týdny a taky to nebyl problém - proste jde o to, jak se to napíše.
A podle mě (a ověřilo se mi) ze takove výlety dají dítěti mnohem víc, než dřepet ve škole a poslouchat teorii o zeměpisu, cizich jazycich, kulturách, když ty předměty muze reálně zazit 😊 A zvlast, když je to na začátku nebo na konci školního roku, když se už nic neděje anebo se ještě neděje 😄 třeba dcera studuje uměleckou skolu a muze si pamatky a umění prohlédnout v reálu a i pro mě je to zajímavé, když vypráví a vidím, jak se jí to spojuje.

dashyyy
13. únor 2025

@sagitta33 v DE to jinak nejde, nesmí uvolnit dítě během roku na dovolenou, je s tím fakt velký problém, tak to pak svedou na nemoc

uvolňovala jsem děti dvakrát na týden, dvakrát přes ředitele a vše ok. ALE kluk má dg., dohánění školy je peklo, takže už neuvolňuji, potřebuji, aby chodil do školy, co to jde. Jo jeden den, když jsme jeli na páteční svatbu nepočítám, ale třeba měsíc by byl peklo.

tridvajedna
13. únor 2025

Pokud nemá dítě problémy s učivem, není nějak extra nemocné a rodiče probrané věci s dítětem projdou, tak proč ne. Mě rodiče běžně uvolňovali, většinou na týden v každém pololetí, jezdili jsme na poznávací dovolené, když jsem byla starší, tak navíc i nějaké prodloužené víkendy. Rozhodně mi cestování dalo do života víc než by byl čas strávený v lavici...

mabs
Autor odpověď smazal
veronicka89
13. únor 2025

A k cemu ti toto je ?

Jako u nas se tohle bere prisne a nastesti mame uzasnou skolu...

Kdyby tyhle 2 veci nebyly klidne bych ho na nejakych par dni behem roku urvite omluvila ( 2ä3 dny ke svatku s napojenim na vikend atd).

Ptz uprimne kdyz nekde cestujem da to detem celkem dost o nekomfortu, po socialni kontakty s cizími detmi , poznavani nivych mest, navsteva muzea jine stavby , zákony, priroda , zvyky...

Nemsm s tim problem ...

Jinak pokud kvuli tomu dite nema spatne znamky tak mi to i u ostatnich prijde ok...

Ale celkove je mi to u cizich lidi jedno ...

xxx3d
13. únor 2025

je asi rozdíl, zásadní v tom, když to daná škola umožňuje anebo když je to zakázaný

osobně v tom problém nevidím, nicméně zastávám názor, že dítě konkrétně v první třídě by mělo co nejvíce souvisle chodit do školy, dohánění zmeškaného učiva, mám tedy na mysli nemoc, u nás, je peklo. ale jde i o atmosféru ve třídě, kolektiv, různé aktivity, o které je ochuzeno, proto si myslím, že první třída by měla mít jiný rytmus.
a taky máme v plánu jet na dovolenou v červnu, po uzavřené klasifikaci a před rozdáním vysvědčení.

martt
13. únor 2025

Tohle záleží na každém rodiči jak si to udělá. Já jsem syna měla měsíc doma v první tride po operaci nohy aby nemusel o berlích ve škole po schodech a to dohánění učiva bylo docela peklo.

nnnadja
13. únor 2025

Covid mi ukazal,ze cele skolstvi je k prdu-takze ano,cestujeme,kdy me napadne a na jak dlouho chci. Ucivo nedohanime,ucime se na cestach a jsme uplne v pohode.

patypresdevaty
13. únor 2025

Ano, klidně děti uvolním, ale přiměřeně (letos to byly 2 dny navíc k podzimním prázdninám a ještě nejspíš týden v červnu). Zvládneme takhle dvě dovolené za cenu jedné letní, to mi za to stojí,
Ale dcera je ve třetí třídě a se školou nemá absolutně žádný problém, syn je zatím předškolák. Paní učitelka je s tím taky v pohodě - vždycky říká, ať si to užijeme, že s tím absolutně nemá problém, když dcera zvládá s přehledem.

mafulin
13. únor 2025

Nevím, proč pises to"dnesni ". Už jsem ze základky víc než 20 let a i tenkrát to tak někteří dělali, že jezdili na dovolenou i ve školním roce.
Mě třeba přijde jako nesmysl jet k moři v létě, když i tady je 30C. Jezdíme na podzim. Moře je příjemně studené, pláže prázdné a prodlouzime si léto.

angelinie
13. únor 2025

Ahoj, my od té doby, co máme děti ve škole, jezdíme zásadně v době školních prázdnin. O jarních prázdninách na lyže a v létě minimálně měsíc cestujeme i s dětma. Nejsme s mužem zastánci toho omlouvat děti ze školy kvůli dovolené. A jak někdo píše, že při tom dohání učivo, to by se nám asi nechtělo. Bereme to tak, že o dovolené si mají děti od školy odpočinout a ne se někde na cestách ještě učit 😎

konidana
13. únor 2025

@felis presne, na 2 lyzaky za sebou jsem jezdila jako dite uz v devadesatkach. Mama delala instruktora na lyzaku pro jinou Prahu a pak jsem jela jeste na lyzak o jarnakach v moji praze.

Nase deti jsme brali ze skoly vetsinou par dni k prazdninam (zejmena k podzimnim nebo vanocnim) nebo par dni k vikendu nebo mezi svatkama (kvetnovy, Vaclav, rijen) celkem ne vic nez 14 dni za rok. Ale kazdymu do toho muze byt prd, i kdyby jsme je uvolnili treba na 3 mesice.

U nas je omlouvani deti plne v kompetenci rodicu, takze pokud jim uvolneni ditete schvali reditel (u nas musi schvalit cokoli nad 2 dny) , tak v pohode. V nemecku to takhle nejde, tam maji prisny nemecky rezim.

pinkninja
13. únor 2025

Žijeme v zahraničí. Zpočátku (zvyklá na systém v ČR) jsem se v tom složite hledala. Ale nakonec to k našemu životnímu stylu pasuje daleko lépe, než system volna v ČR.
Tady deti mají jasně rozmístěné prázdniny (vždy stejný týden v roce), vyjma jarních prazdnin, ty jsou klouzavé.
Deti tady tráví trochu více casu ve škole (odpoledky postupně přibývají od 1. třídy). ALE maji volno 1. tyden v roce, kdyz to dobre vychazi, muze to byt cely tyden. Týden jarních prázdnin, 3 tydny na jaře, 5 týdnu v lete a 3 týdny na podzim. Plus pár prodloužených víkendů. Jinak mohu dite uvolnit na 5 puldnu (vcetne skolky) v roce (vyjma nemoci), výjimky neexistuji. Nemá cenu o ně žádat, nebude vyhověno.
Co se týče cestování, jsme saturovaní - na jare, v lete, na podzim i v prodloužených víkendech.
Roman pisu hlavně proto, ze to zkratka nekde chodi i jinak…

patypresdevaty
13. únor 2025

@pinkninja No, je dobře že to píšeš. Protože to ukazuje i tu druhou stránku k tomu "děti v zahraničí mimo prázdniny nikam nesmí". Kdyby u nás bylo obdobné volno mimo léto - 3 týdny na podzim a 3 na jaře (nebo klidně i méně, ale víc než týden v kuse), nebudu mít potřebu jezdit nikam mimo prázdniny 🙂
Já o to fakt v létě s davama za přemrštěný peníze nestojim.
Takže prostě uvolňuju, protože mimo prázdniny dostatečně dlouhé volno v kuse (kromě týdne jarních prázdnin) není. A o Vánoce cestovat nechci...

pinkninja
13. únor 2025

@patypresdevaty Zpočátku mi to přišlo hrozně divný. Ale teď jsem maximálně spokojená. Jezdime na dovolenou mimo sezonu a ma to samá pozitiva.

patypresdevaty
13. únor 2025

@pinkninja to bych taky brala

neomenia
13. únor 2025

V Praze celkem běžná věc, teď odjíždíme na 3 týdny, pryč že zimy, tmy a chřipek 🙂 adios. Dcera má samé jedničky a skoro nikdy nestoná, tak nevím, proč by nemohla jet. Jiný případ by byl, kdyby školu nezvládala nebo byla náchylné dítě, co je doma imrvere s nějakou nudlí a kašlíkem . Jezdíme celkem pravidelně. Za rok bude v první třídě syn, to výjimečně využijeme jen prázdniny a navíc ho asi omlouvat nebudu, ať se ve škole dobře zajede.

eithelwing
13. únor 2025

Jsem učitelka, moc tento trend nemám v oblibě. 🙂 Ředitelé se většinou snaží vyjít vstříc. Když se ale třeba podívám do zahraničí, takový druh absence není většinou tolerován. U nás je z toho téměř hon na čarodějnice, když si ředitel dovolí odmítnout. 😄
Často bohužel odjíždí děti před pololetím, se špatným prospěchem apod.
Možná by bylo fajn udělat i jinak prázdniny. Zkrátit letní, obohatit jiné, tyden na podzim, týden Velikonoce...

kupi
13. únor 2025

@angelinie tak ono to učení, není žádná hrůza, za hodinku stihneme s detma, to co dělají ve škole celé dopoledne. Nejstarší dcera je už teda na gymplu, tam je to horší, ale taky to není velké omezení.

budouci_maminka
13. únor 2025

Ano, jezdime. Uceni bereme sebou. Deti jsou male jen jednou. Po navratu mame uceni dohnane (dostavame kazdy den ze skoly zpravy, co se ten den probiralo). Krom toho ze detem cestovani rozsiruje obzory mnohem vic nez si jen o tom cist, tak to i posiluje vztahy v rodine.

izz76
17. únor 2025

V první třídě ne,ale jinak na týden u moře dite ze školy klidně uvolním. Učí se výborně a nemocná je výjimečně,sotva jednou za školní rok.

glimmer
17. únor 2025

mám děti na druhém stupni ( 6. + 8. třída). Vůbec to neřeším a bereme děti na dovolenou jak se nám to hodí. Takže někdy v červnu, ale klidně i v září na dovolenou. Většinou jedeme minimálně na 14 dní. Vždy žádám o uvolnění, nikdy s tím nebyl problém. Děti si učení doplní.

ele_nka
18. únor 2025

Neděláme to. Ještě se dovedu představit uvolnit v červnu, kdy už stejně nic nedělají. Ale přes školní rok ne.

20190418
18. únor 2025

Jezdíme pravidelně mimo prazdniny. Vlastně my jsme treba v létě v ČR a nějaké věští cesty podnikame pouze na podzim nebo květen/červen. Nesnáším ty davy všude během léta. Jako jedna na jednoho se synem vzdy zvladnu probrat týdenní učivo za pár hodin. Syna dvou týdenní cestovani určitě obohatí víc než sedět dva tydny v dobe chripkove sezony ve škole. Vždycky si od pani učitelky vezmeme učivo na tu dobu, co budeme pryč a od druhé třídy pak má syn vždycky za úkol ještě udělat board o zemi a zážitcích, které tam získal. U nás není problém s uvolňováním a upřímně by si to mohli zkusit. Fakt nevím, jaký logický argument by mi mohl zabránit v tom se obávat uvolňovat syna ze školy mimo prazdniny. Možná kdyby měl vysokou absenci z důvodu nemocí, ale to nemá.

enoli
18. únor 2025

Vcelku je mi to jedno, je to na zodpovědnosti rodičů. Nemohou pak očekávat úlevy pro své dítě. A nemohou si pak stěžovat na množství prázdnin.

enoli
18. únor 2025

@eithelwing tak pokud jsi četla včerejší článek, máme ještě jedny z nejkratsich letních prázdnin.

kupi
18. únor 2025

Zrovna jsme si prodloužili víkend o dva dny na horách, ráno jsme za necelou hodinu udělali úkoly ze školy a teď už můžeme celý den lyžovat, zítra se děti vrátí do školy a myslim, že ucivo mají v pohodě dohnane.

ninive211
18. únor 2025

@eithelwing Zkrátit letní prázdniny určitě ne!!! Už teď bývá (a do budoucna ten trend se bude spíš stupňovat) v červnu a začátkem září nesnesitelné horko, ve třídách je přes den třeba i přes 30 stupňů. 99 % škol ve třídách nemá klimatizace a nemají ani na ně peníze. Dokážete si představit, jak by se v takovém vedru školáci učili? Co by se asi tak naučili? To by stejně ten čas strávili po výletech nebo na hřištích, protože v učebně se prostě při 30 st kvalitně pracovat nedá. Z tohoto důvodu se nedá vůbec uvažovat o zkrácení letních prázdnin (naopak většina jižanských států má delší letní prázdniny od půlky června do půlky září třeba...proč asi? No přesně z výše uvedeného důvodu)
Co bych možná s klidem zrušila jsou jednodenní pololetní prázdniny, nedávají moc smysl, jsou jen jednodenní příležitostí pro lyžaře jet na hory na prodloužený víkend bez zameškání ve škole. Ve světě jsme jen jedna ze dvou zemí, která tyto prázdniny má.

arielka222
18. únor 2025

Syn nastoupil do první třídy. Marodili jsme 14 dní s chřipkou a teď jsem ho na jarnaky omluvila na 5 dní před. Ptz jsme letěli na 12 dní pryč. Všechno vždy doženeme, takže já budu normálně omlouvat, kvůli cestování.

westie
18. únor 2025

Syna ze školy nebereme, já bych si to v některých případech dovedla představit, ale vím, že manžel je proti, tak to neřeším. U nás je to mimo jiné proto, že školu máme placenou, syna škola moc baví a jedou projektovou výuku, takže absence je znát nejen v obsahu učiva, ale i v zapojení do kolektivu, návaznosti projektů, atd.
Ale je pravda, že dovolená mimo termíny prázdnin bývá mnohem levnější, takže to docela chápu.
Mně jako dítě třeba škola taky strašně bavila a úplně jsem nesnášela dohánění učiva po nemoci (naši mě omlouvali jen kvůli nemoci), takže já bych jako dítě z dovolené v průběhu školy moc nadšená nebyla.

Strana
z5