Jaký máte názor na dovolenou během školního roku?
Dobrý den maminky
Zajimalo by mě, jaký názor máte na dneší typ "výchovy" pri navštěvování prvního stupně, třeba 1.třída? Chodí vaše děti svědomitě do školy, nebo si dáváte třeba 3 týdenní dovolenou v zahraničí během školního roku, pak třeba tyden ještě někde? Viděla jsem že dnes je to celkem trend
Já tomu úplně nerozumím ale budiž
Děkuji za názory
My máme rozdílné názory v tomto s manželem. Ten by děti hnal do školy snad i v horečkách. Mně nikdo školu takhle nenutil a mám VŠ. Manžel se nechal vyhodit z průmky (schválně, ne kvůli dovednostem), nicméně pak maturitu dodělal. Snažím se to brát zdravým rozumem. Tři týdny někde mi přijdou už moc hlavně z důvodu dohánění učiva. Ale na přelomu srpna / září jezdíme k moři. A jednou dvakrát do roka na prodloužený víkend, kdy třeba den dva nejdou taky do školy.
Jinak kámoška jela v dubnu třeba na 5 týdnů na Tenerife s rodinou, nenapadlo mě se nad tím pozastavovat. Jen jsem je obdivovala, jak to pak dohnali.
Záleží na konkrétní rodině a přístupu ke školství obecně, na tom, jak dítě zvládá studium, jak cestovatelská rodina je. Asi se pohybuji více v bublině lidí, kteří hodně cestují i s dětmi a ani školní docházka není překážkou.
My syna každý rok min týden uvolňovali kvůli nějakému zájezdu, a v posledních letech je to častěji. Syn studuje 8letý gympl a závodně sportuje, takže pohůdku zrovna nemá, no tím spíš mu rádi dobíjíme baterky někde na čerstvém vzduchu, většinou u moře. Potřebuje to také kvůli imunitě a to je vlastně vždy můj argument, přes který nejede vlak. Nikdy s tím nebyl žádný problém ze strany školy.
Nějak nevidím důvod, proč by dítě nemohlo na rodinnou dovolenou v rámci vyučování, navíc někam, kde mu to prospěje zdravotně.
Nenechala bych si do toho kecat ani od školy.
Vždyť v dnešní době začíná frčet domškoláctví a věřím, že nějaká změna v celkovém konceptu školství na sebe nenechá dlouho čekat, takže proč se podivovat nad tím, že někdo své děti omlouvá více..
Když se podíváte do rodin, které žijí nad poměry, tam jsou časté výjezdy a poznávání světa xkrát ročně úplně běžné.
Děti ještě do školy nechodí, ale budeme to tak dělat 🙂. Jako dítě jsem s rodiči procestovala jih Afriky, Skandinávii, Střední Ameriku… A zcela určitě mi to dalo víc než hodiny ve škole.
Koukam celkem vášnivé téma. Tak přidám… syn nyní v první třídě a v lednu nebyl kvůli dovolené 3týdny ve škole. Schváleno třídní i ředitelkou. Jeli jsme za sluncem / teplem a každý rano jsem se s nim učila protože paní učitelka každý den dává do Bakaláře co děti dělali. No problém, je zpět ve škole a není pozadu. Je jiná doba
Na prvním stupni ZŠ mi nepřipadá nic tak světoborného, abych nemohla dítě omluvit, jak uznám za vhodné, jestliže se učí bez problémů. Látku, co probírají kvůli nejpomalejším celé týdny, doma vysvětlím za pár minut. Úkoly si může dělat i na dovolené, aspoň má zábavu na večer. 😁 Popravdě v cestování vidím mnohem větší přínos než sedět celý rok v lavici a mlet to samé dokolečka. A jestli to má někdo naopak, ať jeho dítě klidně chodí do školy celý rok, ale tady to soutěžní ostatních ať si laskavě nechá pro sebe. 🤷♀️ Cestovat mimo prázdniny je otázka třetiny peněz, třetiny lidí, méně horka, vše čistější, v zimě sníh, narozdíl od slavnejch jarních prázdnin, které jsou v půlce března úplně k ničemu. A jestliže dítě nemá žádné problémy ani s učením, ani s kázní, tak absolutně není důvod řešit, jestli má domluvených o 20 hodin víc nebo míň. Spíš je to úplně absurdní. A tady ty řeči okolo mě baví úplně nejvíc. Jakože fakt má někdo tak nudnej život, že si musí vést statistiky, kolik maji cizí děti zameškaných hodin? A teď do mě! 😁
@prejeta_zaba Ono to je podle mě celé o závisti.
My staršího za 5 let školy omluvili minimálně, sem tam pátek kvůli návštěvě rodiny, co bydlí dál nebo kamarádů v zahraničí. Jednou jsme jeli v červnu na týden na dovolenou. Myslím, že většina dětí to hravě dožene a těm dětem cestování dá kolikrát i víc než sezení v lavici, kde se učí teorii. Ostatní neřeším. Nepřijde mi to jako trend, jsem za tuto volnost ráda, já jako rodič zodpovídám za dítě. V Německu není možné omluvit dítě mimo školní prázdniny z vyučování, i když dost prý záleží na regionu, někde jsou přísnější, jinde mírnější. Buďme rádi za tyto možnosti a volnost v oblasti vzdělávání.
Tak mě to je úplně jedno, není to moje dítě a třeba ty méně přizpůsobivý mají volno pomalu 3/4 školního roku a taky je to na pohodu. Takže jestli někdo jede na měsíc pryč nebo na týden je jedno. Pokud pak vše dožene
Za mě týden, když dítě nemá problém ve škole nebo v červnu, když jsou uzavřené známky, tak úplně v pohodě. Někdy i prodloužený víkend - v pátek třeba nejít, když se nepíše důležitá písemka nebo tak - tak to je v pohodě. Ale 3 týdny v kuse na dovolenou. Leda ty poslední 3 týdny v červnu, pokud už je vše nějak uzavřeno, jinak určitě ne. V zájmu dítěte hlavně. Chybět 3 týdny v kuse, to je hodně učiva a zaměstnaných hodin.
@prejeta_zaba hezky napsáno, já souhlasím. Jen rodiče znají své děti a vědí, jestli si to mohou dovolit. Moje dcerka nerada chybí už ve školce.. 3 týdny na dovče a ne ve škole by nebylo pro ní. Byla by z toho na nervy, to bych jí neudělala. Ale týden klidně a je to každého věc. Ať si chybí třeba měsíc v kuse.
@lucieevita
@prejeta_zaba holky, uvědomujete si, že se to nazývá povinná školní dochazka a ne "cochcarna"? Pro tyto případy existuje "individualni" vzdělávání, nebo-li domácí výuka.
@prejeta_zaba jen tak pro zajímavost...předloni měli děti jarní prázdniny druhý týden v březnu (takže ten nejzazší termín), jeli jsme na lyže do Francie, všude už bylo jaro, ale na sjezdovkách samozřejmě udržovali sníh. Francouzské děti už měly školu, takže svahy byly úplně prázdné, měli jsme v podstatě pro sebe 180 km sjezdovek, jezdili v tričku, max. v mikině a stálo nás to úplný pakatel (oproti lyžování v ČR). Takže občas se dá najít skvělá nabídka i v době školních prázdnin, ale chce to umět hledat 😎
@enoli ta opravdu neexistuje pro případ, kdyz dítě chybí kvůli dovolené do pár týdnů. Jiné dítě může mnohem víc promarodit a mít i větší problém s dohanemim...
A ve výsledku může taková dovolená krásně dobít baterky a dítě díky tomu může být i zdravější a výkonnější ;)
@patypresdevaty jenže tady se to zvrhlo v debatu, ať si klidně kvůli dovolené chybí měsíc....nemoc neovlivnis. Pokud vedome chceš, aby dítě chybělo několik týdnů kvůli dovolené a říkáš, že škola zas tak důležitá není a zvládneš s ním výuku doma, tak můžeš zažádat o individuální výuku (domácí vzdelavani). A prosim te, sice říkám "ty", ale nemyslím adrese tebe.
@enoli ja ale nechci dítě individuálně vzdělávat, chci ho uvolnit na maximálně 2x tyden mimo prázdniny. Delsi uvolneni resi realne jen maly zlomek lidi. Nemusíme tedy kvuli tomu chodit do extrémů
Moje děti do školy nechodí vůbec, protože mi to přijde jako přehlídka ztraceného času. Podle mého názoru má česká státní škola nepříjemný nepoměr mezi tím, co po dětech chce, a co si děti po skončení školního roku skutečně pamatují a co umí. A děsivě vysoký počet dětí, kterým vezme chuť se vzdělávat. Rozčiluje mě, kolik lidí si pak myslí, že jediné učení je osvojování si učiva, takže pak ze škol vycházejí "vzdělanci", kteří nemají tušení, jak to vypadá za hranicemi jejich kraje, jak se žije jinde nebo jak tam vypdá příroda, natožpak aby uměli navazovat sociální kontakty mimo svou věkovou skupinu a stejnou jazykovou skupinu. Takže moje odpověď na otázku - ano, kdyby moje děti chodily do školy, klidně bych s nimi jela na delší zahraniční dovolenou, školní učivo by dohnaly během pár dnů a za tu dobu se tam naučily mnohem víc věcí než během sezení ve škole.
@patypresdevaty však já neřeším třeba 2x týden, když to u někoho není na pováženou z jiných důvodů...řeším to, jak se tu psalo např.. mesic
@enoli nedělám to tak, ale je mi jedno, kdyz někdo ano. A kdyby přišla nějaká mimořádná příležitost, udělala bych to taky. Což hned neznamená, že bych měla s dítětem přejít na DV. To připadá v úvahu, až když je to časté...
Tak u nás to nejsem já, kdo se bojí, jak by to doháněl, ale můj syn je v tomhle až úzkostlivy a téměř se slzami v očích me prosil,, ať nikam nejezdíme, že by zmeškal. On je strašně moc zodpovědný, až nedětsky. Pak mi tedy jeden den povolil 😉
@skororozvedena jinak k tématu, můj názor coby samoživitelky se 3 dětmi s velmi omezenou pomocí babiček se vyvíjel asi takhle - 1.faze- never ever! už takhle horko těžko zvládám pokrýt letní prázdniny plus x dalších volen (u nás byly třeba podzimky týden, dostali ředitelské volno. Byla jsem tehdy vzteklá,že nikoho nezajímá jak to rodiče vyřeší). Musím šetřit dovolenou, přece si ji nebudu plácat jen tak, 2 teď uz pokukuju po cenách ubytování ve Slovinsku v květnu a říkám si, ze pokud díky levnější ceně si můžeme dovolit někam vyrazit 2x ročně, tak to za těch pár dní stojí! Víc teda řeším, zda uvolní mě z práce 😉
@enoli za mě je cochcárna 3x týdně zaspat, neplnit úkoly, nechápat ani 10x vysvětlené. Řádně omluvené hodiny s důvodem, ať už je to nemoc nebo jakékoliv rodinné důvody, jsou v pořádku.
Ja trochu rozbourim konikovske vody.
Sama o sobe to naprosto neschvaluju a nikdy bych to nedovolila. Jako dite jsem nejezdila a nevidim pro to zadny duvod.
Nicmene chci vam doprat nahled na situaci v zahranici.
Pro ty z vas, ktere me neznaji, ziju v Bavorsku (a predem upozornuju, ze se situace muze lisit i v ramci jednotlivych spolkovych zemi).
U nas je toto uvolnovani naprosto zakazane a muze a je to trestne stihatelne! V praxi to vypada tak, ze skola ma ohlasovaci povinnost a absence pred a po jakychkoli prazdninach jsou bedlive sledovany. Na hranicich, letistich a nadrazich hlidkuji policiste a pri nachytani nekoho mohou udelit pokutu az nekolik tisic eur!!! Pro opakovane delikty lze jit dokonce az na 1rok do vezeni!
Nekdy je to vedene az ad absurdum, kdy jsme jeli na pohreb dedy do CR (1den) a museli jsme mit extra dokument s razitkem, ze smime vyjet. A presto, ze jsme vse meli vyrizeno, nam volala skola a ptala se, kde dite je.
@kamimnichov no ale je k tomu potreba napsat i tu druhou stranku, kterou tu nekdo zminoval, a to ze v zahranici (a pokud vim i v Nemecku) jsou typicky delsi volna behem podzimu a jara... To dava vice moznosti, aniz by clovek byl nucen cestovat na delsi dobu jen v dobe leta nebo Vanoc
@kamimnichov no a co tím popisem situace v Německu chceš říct? Jako že je to tak v Německu, tak je to správně?
@monny3 jo, to je druhá věc. Protože se v některých zemích ve škole stále používají fyzické tresty, tak to budeme dělat taky? @kamimnichov
Školství v ČR a Německu je v mnoha směrech odlišné, nedá se vytrhnout jednu věc a tu srovnávat. V severských zemích mají zase ucitele jednou za X let nárok na dlouhý sabatikal. Každá země má nějaká svá specifika, která se nám můžou subjektivně líbit nebo ne, ale nemá smysl to hodnotit jako horsi/lepší, kor vytrzene z kontextu
Ani jako rodič, ani jako učitelka s tím nemám problémem, pokud to má nějaké meze a není to pětkrát do roka na několik týdnů. Pokud má dítě látku osvojenou, nemá mezery a úkoly si plní a nikdo po mně nechce, abych to s ním pak doháněla, tak je to každého věc. Jako učitelka si tedy tenhle luxus, jet mimo sezónu a prázdniny, dovolit nemůžu, ale brala bych to. Je to kolikrát opravdu levnější, s méně lidmi, takže já ty rodiče chápu a kdybych mohla, dělám to taky.

@westie V průběhu školy je to naprd, ale třeba úplně na konci roku po uzavření známek nebo první týden v září, kdy se stejně ještě pořádně neučí...o co jde? Stáhnutí dítěte na tři týdny někdy v dubnu by se mi taky nelíbilo. Ale v konečném důsledku opravdu každého věc. Pokud dítě stíhá učivo a nemá přehnané absence...