icon

Je pozdní začít s přípravou na přijímací zkoušky?

27. pro 2022

Mám nesvateční otázku. Máme doma páťáka. Od září koketuje s myšlenkou, že by šel na gymnázium. Chvíli je rozhodnutý, že jo, ale většinou tvrdil, že ne, tak jsem ho nechala. Včera přišel s tím, že tedy určitě chce zkusit přijímačky.
Máte zkušenost, že to má ještě cenu se začít chystat. Včera zkusil zkušebně test. Udělal 20 otázek (pak jsme odjížděli), měl 2 chyby.
Jak byste pojali přípravu? Nebo to rovnou odpiskat a prostě ho nechat na ZŠ?

Strana
z3
zekrt
27. pro 2022

Začli jsme v lednu projíždět cermatové testy. Dostal se.

lvicek2000
27. pro 2022

Záleží na jaké gymnázium se hlásí, na ta hodně oblíbená pražská musí většinou děti projít větším drilem a přípravou poměrně intenzivní, aby měly aspoň trochu šanci, je tam obrovský převis, na některá menší v menších městech takový tlak nebude. Záleží i na dosavadních výsledcích atd, do dubna ale času dost, takže se to zvládnout ještě dá. Většina přípravných kurzů začíná až v lednu.

jarunkaxyz1
27. pro 2022

Z vlastní zkušenosti bych dítě na víceleté gymnázium nikdy nedala - ztráta dětství

mollyweasley
27. pro 2022

@jarunkaxyz1 Z vlastní zkušenosti je pro chytré dítě vicelete gymnázium vysvobození.

jarunkaxyz1
27. pro 2022

@mollyweasley - věc názoru

mollyweasley
27. pro 2022

@jarunkaxyz1 Přesně tak, proto vůbec nechápu tvou nevyžádanou poznámku k jiné otázce.
Přeji krásný den.

jarunkaxyz1
27. pro 2022

@mollyweasley - zakladatelka se ptala i na názor, zda nenechat dítě na ZŠ - nebyla to nevyžádaná poznámka

andelka
27. pro 2022

Syn s tím přišel v září. Zkusili jsme ukázkový test z češtiny, dělali jsme to společně,na dvakrát,celkem snad 3 hodiny. Některé věci ještě ani nebrali. V prosinci jsme byli na dni otevřených dveří. Ještě ho to nepustilo. Ale na pravidelnou domácí přípravu nemáme moc čas a morálku. V lednu se podívám na přípravný kurz co tady na gymplu budou pořádat a tam půjde. A uvidíme. Buď to dá nebo ne a zůstane na ZŠ.

mollyweasley
27. pro 2022

@jarunkaxyz1 Ptala se na ZŠ z hlediska času na přijímačky.
Každopádně abych teda taky odpověděla - času je dost, 2 chyby jsou super. Zaměřila bych se na bývalé přijímačky, pravidelné chytáky, potrénovala porozumění textu při zadání, logiku.

jarunkaxyz1
27. pro 2022

@mollyweasley - jelikož mám opačnou zkušenost, tak jsem odpovídala na druhou část otázky. Já se na přijímačky neučila téměř vůbec a dostala jsem se.

autor
27. pro 2022

@lvicek2000 malé gymnázium. Hlásí se 100 dětí, berou 30. Podle mě šance dobrá.
Zdejší gymnázium nemá kurzy.
Zatím je jedničkář. Teď mu hrozí dvojka z češtiny. Pravopis super, ale vždy vynechá nějaký háček, čárku, tečku a jejich učitelka dává i za chybějící tečku nad j dvojku.

@mollyweasley dělal loňský test. Dělal ho sám asi 30 minut. Pak už nebyl čas. Dneska chce zkusit matiku.

@jarunkaxyz1 každé dítě je jiné, pro tebe to třeba nebylo. Pro něj to bude fajn. Kdybych si nemyslela, že to pro něj bude vhodné, tak bych mu tuto možnost ani nenabídla.
Nevím, kolik ti je, ale dřív to šlo bez přípravy, aktuálně ne, protože jen samotné vyplnění toho formuláře je náročné.

martinka_33
27. pro 2022

Já se před 20ti lety neučila na zkoušky vůbec, na zš jsem byla premiantka, ted to bude možná jiné a příptava bude potřeba, nejsem v obraze...
@jarunkaxyz1 nepřipadám si, že bych měla ztracené dětství 😉 Ale v největším záchvatu puberty jsem opakovala ročník 😅 A pak jsem zas měla vyznamenání 😁 Myslim si, že mi víceleté gymnázium dalo do života hodně.

lvicek2000
27. pro 2022

Tak to je času dost, pokud se tomu věnovat chcete, vyzkoušejte si pár přijímaček nanečisto, které jsou dostupné na webu, pořád se rok co rok opakují typy úloh, takže připravit se na to dá. Své samozřejmě udělá nervozita, časový pres apod.
Jinak záleží na spoustě okolností, víceleté gymnázium není pro každého, tak to je, ale pro hodně dětí je naopak vysvobozením. Rozhodněte se dle sebe a dle toho, jak to dítě vnímá, cítí. Ty ho znáš nejlíp 😉

barmil
27. pro 2022

Od zacatku pate tridy jsme jeli cermat testy a jejich pripravku, v te done byla kvuli covidu online

barmil
27. pro 2022

Jinak já sama jsem byla na viceletem gymplu stastna, narozdil od zakladky me to bavilo a pro mojí budoucnost mi to hodně dalo

console
27. pro 2022

@mollyweasley naprosto s tebou (i jako pedagog) souhlasim

kafr
27. pro 2022

Vzhledem k tomu, že přípravné kurzy teprve začnou, tak pokud jste schopni se adekvátně věnovat domácí přípravě, pozdě určitě není.
Soustředit se na porozumění zadání. Ty otázky jsou pokládány jinak, než jsou děti zvyklé.

V dnešní době inkluze, je víceleté gymnázium pro děti nutnost! Pokud už teď přemýšlíte, tak neváhejte. Zažila jsem spoustu dětí, které zavázaly, nešly na víceletý gympl ze 7. třídy (chtěly se věnovat koníčkům, nechtěli starosti), ale v 8. třídě to pak obrečeli. Vlivem puberty (a výchovy)se rozdíl mezi chytrými a průměrnými strašně prohlubuje a co si budeme povídat, hlupáci jsou vždy slyšet víc a strhávají na sebe pozornost (to je ostatně vidět v celé společnosti).

zekrt
27. pro 2022

Já jsem šťastná, že dítě na víceletém gymnáziu máme, protože se na ZŠ nudil, gymnázium si chválí.

cherie24
27. pro 2022

@jarunkaxyz1 já jsem teda ráda, že jsem šla na gymnázium. Nikdo, z mých spolužáků ze ZŠ to nikam nedotáhli. Byl to teda mazec zejména první 2 roky, ale neměnila bych, když vidím, jak na tom jsou ti, kterým zůstalo to dětství ...
Jinak autorce, já se rozhodla odejít na gymnázium týden před přijímačkami. 😂 Odcházela jsem narychlo kvůli celoškolní šikaně, kterou učitelky na ZŠ odmítaly řešit. Týden jsem jela otázky pořád a pořád dokola a mám 8 mi letý gympl, pak i VŠ, kterou jsem udělala při práci. 🙂

veunka17
27. pro 2022

Byla jsem na 8 letem gymlu a musím říct, že kdyby dítě mělo předpoklady a chtělo by, podpořila bych ho.. za mě dost dobré rozhodnutí pro ročníky 6.-9. Alena střední jsem toho trochu litovala, že už nejsem na nějakém oboru. Ve finále jsem aspoň měla delší čas na rozmyšlenou kam pak na VŠ, byla jsem dost nerozhodná.

rd
27. pro 2022

Dobry den, dcera se zacala ucit od zari, postupne, pomalu. Od ledna jiz intenzivneji. Dokola Cermat testy. Sama chtela na gympl, jednu chvili mela krizi a chtela s tim skoncit. Rekli jsme ji, at to nevzda, at jde na zkousky a pak at se rozhodne. Dostala se, byla na sebe pysna, dekovala, ze jsme ji nedovolili to na cilove care vzdat a ted je tam jiz druhym rokem opravdu stastna. Ale vybrali jsme rozumne gymnazium, jsou i narocnejsi a to jsme nechteli, at ma cas na konicky a kamarady.

rotkapchen
27. pro 2022

Cenu to samozřejmě má. A i kdyby se nedostal, tak příprava mu rozhodně neublíží a zkušenost s přijímačkami je také cenná. Pokud s tim koketuje, podpořte ho 😉

konidana
27. pro 2022

@cherie24 za nas snad ani jeste vicelete gymply nebyly, ale ja se uz ve 2.tride rozodla, ze od 3.tr.chci jit na vyberovou jazykovou skolu. Takze tak. Na klasicke sidlistni zakladce mi to nic nedavalo. Nastesti mne diky dobrym prijimackam vzali i přes spatny tridni puvod. Tenkrat jsem se na to rozhodne nijak neucila.

K otazce... asi je jeste cas. Resim s dcerou prijimacky tedy z devitky, ale ono to bude podobne. Zatim si psala asi 2 ty testy z minulych let a jeste aspon par jich bude muset doma napsat. Jinak celkem na pripravu prdi, takze prestiznejsi skola v praze na urovni gymplu asi spis pada, ale ma jeste jinou v zaloze a tam by se snad mela dostat.

anielkha
27. pro 2022

Dcera loni začala v lednu, bylo to tak akorát, v dubnu už toho bylo dost. Jednou týdne i přípravný kurz. 🙂 Jinak je nadšena, jsme moc radi, ze se dostala. Já jsem taky chodila na 7lety, takže jsem byla pro. Dětství jsem měla super 🙂

tulikiss
27. pro 2022

syn uz ma za sebou prvni pripravny kurz, mel ho kazdý týden dve hodiny.. od ledna nastupuje i do pokracovaciho. ale syn se hlasi na hodne oblibene gymnazium a tak je potreba, aby hlavně češtinu natrenoval(u matiky se nebojim tam ma už od září buď plný počet nebo max jednu chybu) .

zuzkasim
27. pro 2022

Mám nepopupární názor, že páťák by se neměl na přijímačky učit, ale měl by si je samozřejmě zkusit, aby se setkal s těmi typy otázek, s formulářem a vůbec. Ale přijde mi, že kdo na to má, tak se prostě dostane, kdo ne, tak tam v tu chvíli nepatří (dozraje později, ZŠ mu neublíží...). Sama píšeš, že si celý test ještě nezkusil, tak ho to nech projet celé, uvidíte. Ostatně podat si přihlášku můžete, spousta dětí si to jde prostě "zkusit". Myslím, že teď je ideální doba na rozhodnutí, pak si zkusit pár těch testů, probrat chyby (ono může jít i o špatně pochopené nebo přečtené zadání). Já osobně bych pro to u páťáka nic víc nedělala.

vikinkav
27. pro 2022

Ja se jen pridam se zkusenosti, na 8 letem gymplu nejvic kvituju tu partu, co se tam vytvorila - jak to slo vlastne skrz pubertu tak se napric rocniky utvorily pary, kteri jsou dnes manzele a vsechny skvele pratele mam z gymplu, ta vazba je u nas hodne silna.

rd
27. pro 2022

@zuzkasim V pate tride se neprobira latka, ktera je v testech na gympl. Jsem presvedcena, ze student, ktery bude znat latku jen ze ZS se na gympl nedostane.

zuzkasim
27. pro 2022

@rd Některé školy mají upravené své vzdělávací programy tak, že k tomu může dojít, ale pokud vím, tak to není žádné pravidlo. Znám většinu dětí, které na osmiletý gympl šly z běžné ZŠ bez extra přípravy, prostě si zkusily pár testů a hotovo, jsou to jak děti od nás ze školy, tak děti přátel. A mluvím o velkém městě, kde je opravdu velká konkurence, žiju v Brně. Mé děti to zkusily, neuspěly, testy jsem viděla a nenarazila jsem na nic, na co by jim znalost ZŠ nestačila. Jo, v matice byla jedna šílenost, ale dalo se na to přijít logicky, i když se tu konkrétní operaci ještě neučili. Podle mě jde právě o tu kreativitu a logické myšlení, které by gymplák buď měl mít nebo tam nepatří a bylo by to pro něj spíš trápení. Ale dobře vím, že můj názor není populární, zvlášť mezi ambiciózními rodiči🙂

anielkha
27. pro 2022

@zuzkasim tak to mate dobrou zakladku, my jsme museli s dcerou spoustu látky dohnat. Jak v češtině, tak v matice… o angličtině nemluvím, tam se čekala úroveň B1, tu dcera vůbec ze základky neměla.

Strana
z3