icon

Je známkování ve školách opravdu důležité?

11. čer 2025

Jsem z toho trochu na nervy, celý červen se řeší "známky". Jestli budou děti mít o jednu dvojku, trojku víc, míň. Oni nervozní, aby to dobře dopadlo, mě to nechává víceméně v klidu.
Známky jsou blbost. Už aby to zrušili.

Jde snad o to, jestli se děti chtě učit, učí a baví je to, ne o to, jak je která učtelka objektivně neobjektivně ohodnotí. Každá má stejně jiný kriteria hodnocení.
Sleduju Štěkánku The Učitelku, praštěná, ale v něčem má pravdu.

Sem se vypsala.

Strana
z5
konidana
11. čer 2025

Tak z toho jsi na nervy, nebo te to nechava v klidu? Si nejak protirecis.
Jestli jsi v klidu, tak to neres jako ja. Teda ctyrky hrozici na vyzo jsem s detma uz resila, ale na stredni uz neresim ani to. Tak bude mit jednu ctyrku(mozna) . Hlavne ze nepropadne!

jaja01k
11. čer 2025

Známky jsou blbost, nechává tě to v klidu, ale zároveň jsi z toho na nervy… to moc nedává smysl.

moudivlacek
11. čer 2025
@jaja01k

Známky jsou blbost, nechává tě to v klidu, ale zároveň jsi z toho na nervy… to moc nedává smysl.

@jaja01k hlavně, když je tak někdo v klidu a pohodě a má jasný názor, tak zase a opět nechápu ten anonym ...

babka
11. čer 2025

znamky neresim, pro me je dulezite, jestli tomu dite rozumi a citi se ve skole komfortne

klokanka31
11. čer 2025

Známky nejsou blbost, já zase nechápu jak by se rozlišovalo v čem dítě plave, když by se neznámkovalo.

zuzkasim
11. čer 2025

Já zase nerozumím honění známek na poslední chvíli. Vysvědčení je hodnocení práce za celé pololetí, ne za posledních 14 dnů... A do života? To už známky ani jakékoliv jiné hodnocení nehrají skutečně žádnou roli. Je to důležité jen v tu chvíli. Vyjadřuje to, jak člověk určitý objem učení zvládl za určitý časový úsek, nic víc, nic míň.

20190418
11. čer 2025

Známky neřeším, protože jsem synovi vybrala zš, kde se celou dobu neznamkuje. Jen v 8. a 9. jim to kvůli přijímačkám na sš nějak na známky převedou. Bohužel zejména generace husakových dětí (kam také patřím) si nedokáže bez známek studium představit a pak maji komentáře jako výše, že bez známek nelze rozlišit v čem dítě plave. To je tak absurdní, že je to až k pláči a už ani ne k smíchu. Samozřejmě i bez známek vim moc dobře co mému synovi jde a co moc ne. Kde je potřeba "zamakat" a čemu se třeba tolik věnovat nemusíme. Kdyz nejsou známky je potřeba jako rodič se o studium svého dítěte mnohem víc zajimat. Těch mechanismů jak ověřit, zda si dítě látku osvojilo nebo ne, je tolik a subjektivni známka mezi ně ve finále ani nepatří. Stejně tak častý argument o motivaci je za mě úplně mimo. Dítě naopak nemá motivaci se něco naučit aby dostalo jedničku, ale prostě aby to umělo, aby danou vědomost nebo schopnost umělou rozvíjet. Známky za mě slouží hlavně k nějakému zkratkovitému porovnání a škatulkováni. A mně je fakt úplně jedno, jestli syn umí matiku lépe než Pepíček, je pro mě důležité, co mu jde, co méně a je potřeba se tomu věnovat a zda (ne)dělá pokroky a hlavně, že chápe proč to všechno dělá.

kakba
11. čer 2025

Na znamky se u nas doma nejede, ale ano, jsem za ne rada, ze u nas ve skole jsou.

moudivlacek
11. čer 2025
@klokanka31

Známky nejsou blbost, já zase nechápu jak by se rozlišovalo v čem dítě plave, když by se neznámkovalo.

@klokanka31 celou ZŠ slovní hodnocení, u menších školáků předpokládám, že se aspoň trošku zajímají rodiče a otevřením sešitu případně vidí, kde je problém, učitelé komunikují, pokud je třeba něco zopakovat a přechod na známky teď na SŠ úplně bez potíží a to už si opravdu musí hlídat sám
u nás naštěstí se nic nehoní, již týden má vše uzavřené a je klid

glimmer
11. čer 2025

mám 2 děti na ZŠ a co se známek týče, tak jsme akorát doma trochu apelovali na dceru, protože konečný z osmičky se jí počítá k přijímačkám, tak aby to vytáhla co nejlépe v rámci jejich možností ... víme, kde má slabá místa, takže nelze čekat samé jedničky 🙂
Syn je v 6. třídě, takže známky nehrotím ... samozřejmě nemusí mít na výzo 3-4, ale také má slabiny, takže tu 4 z zýtvarky fakt odmítám řešit 🙂

cilkat
11. čer 2025

"Děti nervózní, aby to dopadlo dobře "... ok, co na to fakt koukat ne jako na číslo, ale na příležitost učit se pracovat se stresem? Na motivační a soutěžní prvek? Na olympiádě taky nedostaneš medaili za to, že "tě to baví a sportujes rád ". Tak jednička je medaile, 2-4 "ses zúčastnil "... a pětky vám nehrozí, ne? Takže pochvalu si zaslouží každopádně - i jen za účast

alice180
11. čer 2025
@20190418

Známky neřeším, protože jsem synovi vybrala zš, kde se celou dobu neznamkuje. Jen v 8. a 9. jim to kvůli přijímačkám na sš nějak na známky převedou. Bohužel zejména generace husakových dětí (kam také patřím) si nedokáže bez známek studium představit a pak maji komentáře jako výše, že bez známek nelze rozlišit v čem dítě plave. To je tak absurdní, že je to až k pláči a už ani ne k smíchu. Samozřejmě i bez známek vim moc dobře co mému synovi jde a co moc ne. Kde je potřeba "zamakat" a čemu se třeba tolik věnovat nemusíme. Kdyz nejsou známky je potřeba jako rodič se o studium svého dítěte mnohem víc zajimat. Těch mechanismů jak ověřit, zda si dítě látku osvojilo nebo ne, je tolik a subjektivni známka mezi ně ve finále ani nepatří. Stejně tak častý argument o motivaci je za mě úplně mimo. Dítě naopak nemá motivaci se něco naučit aby dostalo jedničku, ale prostě aby to umělo, aby danou vědomost nebo schopnost umělou rozvíjet. Známky za mě slouží hlavně k nějakému zkratkovitému porovnání a škatulkováni. A mně je fakt úplně jedno, jestli syn umí matiku lépe než Pepíček, je pro mě důležité, co mu jde, co méně a je potřeba se tomu věnovat a zda (ne)dělá pokroky a hlavně, že chápe proč to všechno dělá.

@20190418 k ty motivaci. V 6. třídě jsem měla češtinu mezi 2-3. Učitelka mi řekla, že mi dá trojku, aby mě to motivovalo v dalším roce k tomu, abych měla 2. Úplně si pamatuju ten pocit, když mi to řekla. No trojku jsem měla až do konce 9. Takže totální demotivace.

rebe
11. čer 2025
@klokanka31

@klokanka31 Jak jako dospělá zvládáš poznat, co ti nejde a co ti nejde, když tě nikdo neznámkuje?

klokanka31
11. čer 2025
@glimmer

mám 2 děti na ZŠ a co se známek týče, tak jsme akorát doma trochu apelovali na dceru, protože konečný z osmičky se jí počítá k přijímačkám, tak aby to vytáhla co nejlépe v rámci jejich možností ... víme, kde má slabá místa, takže nelze čekat samé jedničky 🙂
Syn je v 6. třídě, takže známky nehrotím ... samozřejmě nemusí mít na výzo 3-4, ale také má slabiny, takže tu 4 z zýtvarky fakt odmítám řešit 🙂

@glimmer On fakt někdo dá z výtvarky 4?

autor
11. čer 2025
@cilkat

"Děti nervózní, aby to dopadlo dobře "... ok, co na to fakt koukat ne jako na číslo, ale na příležitost učit se pracovat se stresem? Na motivační a soutěžní prvek? Na olympiádě taky nedostaneš medaili za to, že "tě to baví a sportujes rád ". Tak jednička je medaile, 2-4 "ses zúčastnil "... a pětky vám nehrozí, ne? Takže pochvalu si zaslouží každopádně - i jen za účast

@cilkat no já to doma nehrotím, jsou vyjančený ze školy, jakoby to byly závody - sbírat jedničky. A nejhorší je, že je jedno za co.

klokanka31
11. čer 2025
@rebe

@klokanka31 Jak jako dospělá zvládáš poznat, co ti nejde a co ti nejde, když tě nikdo neznámkuje?

@rebe Dobrá otázka 😁

enoli
11. čer 2025

Hm zajímavé, diskuze založená anonymem a evidentně za účelem vyvolání konfliktu….

autor
11. čer 2025
@glimmer

@glimmer jo, to ano, osmička devítka (i když mi to taky přijde jako zbytečné) se ty známky počítají.

autor
11. čer 2025
@enoli

Hm zajímavé, diskuze založená anonymem a evidentně za účelem vyvolání konfliktu….

@enoli Nevím, proč konflikt, já mám docela dojem, že se pomalu školství posouvá k lepšímu - viz bez známek první stupeň....

glimmer
11. čer 2025
@klokanka31

@glimmer On fakt někdo dá z výtvarky 4?

@klokanka31 jj u nás ve škole ... synovi má teď průměr z VV 3,72 ... masakr no 🙂

betelgeuzz
11. čer 2025

na některých školách známky ze ZŠ nezapočítávají, případně jim moc velkou váhu nedávají.

glimmer
11. čer 2025

já si to myslím taky, ale dcera si vybrala školu, kdy mají plusové body za průměr z vysvědčení ... tak je škoda, aby jí to uniklo jen proto, že bude pohodlná a trochu nezabere 🙂

glimmer
11. čer 2025
@betelgeuzz

na některých školách známky ze ZŠ nezapočítávají, případně jim moc velkou váhu nedávají.

@betelgeuzz ono jak kde, to co si vybrala dcera naopak mají plusové body za průměr z konce 8 a pololetí 9 ... když mají průměr do 1,5 tak mají 10 bodů, což ve finále nemusí být málo 🙂

klokanka31
11. čer 2025
@glimmer

@klokanka31 jj u nás ve škole ... synovi má teď průměr z VV 3,72 ... masakr no 🙂

@glimmer To je strašný 😮 Copak z každého bude Picasso?

glimmer
11. čer 2025
@klokanka31

@klokanka31 no z našeho Vítka rozhodně ne 🙂 snažila jsem to komunikovat s učitelkou, ale bez úspěchu ...

barumrallyebum
11. čer 2025

Mne je to jedno, jestli se nekde znamkuje nebo ne, at si ma kazdej jak chce.. ale ja jsem za znamky rada, podivam se a vidim jak na tom je.

moudivlacek
11. čer 2025
@klokanka31

@klokanka31 to mi připomíná v primě VV učil akademický malíř, jedničku má Pán Bůh, dvojku já a trojku ten nejlepší z vás, naštěstí byla volba VV x HV, takže bylo jasno :D bavilo by mě tenkrát oboje, ale výtvarník rozhodl

ajja87
11. čer 2025
@barumrallyebum

Mne je to jedno, jestli se nekde znamkuje nebo ne, at si ma kazdej jak chce.. ale ja jsem za znamky rada, podivam se a vidim jak na tom je.

@barumrallyebum přesně a podle me je blbost i slovní hodnocení v prvnich dvou třídách, když si to ani samy přečíst neumí . já myslím, že dítě vidí známku a řekne mu to víc než, než když mu někdo bude omylat med kolem pusy, protože jako pedagog bys správně neměl hodnotit negativně a pouze dítě motivovat k lepším výsledkům.Tot můj názor. A znamky neřeším, prostě pokud vidím, že něčemu nerozumi, vysvětlíme.Dokud mi nebude propadat,tak neřeším

dashyyy
11. čer 2025

my jsme měli ze SPC/PPP doporučení neznámkovat 4 a 5 třídu kvůli psychickému stavu, hlavně kvůli tlaku ve škole.. nakonec jsme se školou došli k závěru, že to neuděláme, škola tlačila proti, protože práce navíc, ačkoliv to nikdo neřekl nahlas, ale já jsem teda do toho nešla kvůli případnému vyřazení z kolektivu.. jinak bych za to bývala byla ráda, kdo nemá doma náročné dítě plné diagnóz, tak ten rozdíl asi nevnímá tolik... mám doma dva kousky, jeden má 4x dg., druhý valí ve škole se samýma jedničkama, ale i u ní vidím, že slovní motivace ze strany úžasné pí. uč je pro ni daleko víc než samotná jednička.. já bych byla pro, aby první stupeň známky neměl

gbp
11. čer 2025
@20190418

@20190418 🙏🏼 děkuju za tenhle komentář! to je úplně přesný. taky nechápu, jak někomu slovní hodnocení může připadat nicneříkající...🙈 za mě taky jde jen o nějaké škatulkování. a pak z toho akorát vzniká nějaká pachuť a nechuť, jak se tady můžeme dočíst dál jako za 4 z VV🙈🤦🏼‍♀️🙄 jakože to proč proboha! vnitřní motivace se něco dozvědět, naučit, objevit...je přece mnohem mnohem zásadnější pro celý život!

Strana
z5