icon

Je známkování ve školách opravdu důležité?

11. čer 2025

Jsem z toho trochu na nervy, celý červen se řeší "známky". Jestli budou děti mít o jednu dvojku, trojku víc, míň. Oni nervozní, aby to dobře dopadlo, mě to nechává víceméně v klidu.
Známky jsou blbost. Už aby to zrušili.

Jde snad o to, jestli se děti chtě učit, učí a baví je to, ne o to, jak je která učtelka objektivně neobjektivně ohodnotí. Každá má stejně jiný kriteria hodnocení.
Sleduju Štěkánku The Učitelku, praštěná, ale v něčem má pravdu.

Sem se vypsala.

Strana
z5
drep
11. čer 2025

Taky je mi sympatické neznámkovat. Přesto, že jsem prošla celým vzděláváním jako jedničkářka. Nikdy mě známky nemotivovaly, nezajímaly. Protože mnohem víc je něco vědět, objevovat, rozšiřovat su obzory, v něčem se zlepšovat. A to je dodneška má magic power. A víc než všechny jedničky mi dalo, když jsme si s kolegou řekli, že si navzájem uděláme “inspekci” vlastní práce a pak jsme se normálně řekli, co bylo dobrý a na čem by se dalo zapracovat. Kdyby mi dal jedničku, protože medicínsky bylo všechno cajk, tak bych se nedozvěděla spoustu postřehů, které získám jen osobním hodnocením.

gbp
11. čer 2025
@dashyyy

my jsme měli ze SPC/PPP doporučení neznámkovat 4 a 5 třídu kvůli psychickému stavu, hlavně kvůli tlaku ve škole.. nakonec jsme se školou došli k závěru, že to neuděláme, škola tlačila proti, protože práce navíc, ačkoliv to nikdo neřekl nahlas, ale já jsem teda do toho nešla kvůli případnému vyřazení z kolektivu.. jinak bych za to bývala byla ráda, kdo nemá doma náročné dítě plné diagnóz, tak ten rozdíl asi nevnímá tolik... mám doma dva kousky, jeden má 4x dg., druhý valí ve škole se samýma jedničkama, ale i u ní vidím, že slovní motivace ze strany úžasné pí. uč je pro ni daleko víc než samotná jednička.. já bych byla pro, aby první stupeň známky neměl

@dashyyy přesně tak. plno práce s tím🙈 a upřímně kolik taky učitelů umí dát adekvátní a efektivní zpětnou vazbu. to není jen o tom napsat jsi šikulka no 🙈 a to nejsem z těch, který by dětem uhrabával cestičku, aby neměly žádný stres, jsem za přiměřenou míru. a tu podle mě slovní hodnocení nabízí.

rebe
11. čer 2025
@klokanka31

@glimmer On fakt někdo dá z výtvarky 4?

@klokanka31 Ono je to fakt legrační, jak mám děti v páté a čtvrté třídě, aniž by v životě dostaly známku, vidím to o hodně jinak než lidé, kteří to na vlastní kůži nezažili. Netvrdím, že to tak mají všechny děti, ale moje děti zvládqají sebehodnocení líp než já a mírnější než paní učitelka k sobě rozhodně nejsou. Co se jim daří a co jim nejde vědí naproato přesně samy od sebe. A nejde mi o to, aby nebyli vystavení tlaku nebo srovnávání - toho mají ve sportu dost a vidím, že ho zvládat dokáží. Oceňuji na tom to, že se učí kvůli tomu, aby se něco dozvěděli a něco uměli. Ne proto, aby dostali určitou známku. Já byla jedničkářka, stres ze známek jsem neměla, protože to pro mě bylo z většiny snadné. Ale velkou spoustu věcí jsem se učila kvůli známce a pak spokojeně zapomněla, když už mi za to nehrozila špatná známka ani se nesliboévala dobrá. Dneska mě to dost mrzí a učím se to znovu - kvůli sobě a proto, že to chci umět. Bez známky.

gbp
11. čer 2025
@glimmer

@klokanka31 no z našeho Vítka rozhodně ne 🙂 snažila jsem to komunikovat s učitelkou, ale bez úspěchu ...

@glimmer právě možná z vašeho Vítka Picasso bude! spoustu těch největší umělců za jejich života nikdo nedocenil. škoda jen, že timto se akorát vytváří nechuť a averze... presne proto pak ja nezpivam, muj manzel nekresli...🙄

enoli
11. čer 2025

A co Ti to než známek řekne. Ideální je kombinace známek a slovního hodnocení. Tohle povede akorát k tomu, že ti rodice se nechtějí učit s dětmi mávnou rukou a řeknou “v pohodě”….

enoli
11. čer 2025
@rebe

@klokanka31 Ono je to fakt legrační, jak mám děti v páté a čtvrté třídě, aniž by v životě dostaly známku, vidím to o hodně jinak než lidé, kteří to na vlastní kůži nezažili. Netvrdím, že to tak mají všechny děti, ale moje děti zvládqají sebehodnocení líp než já a mírnější než paní učitelka k sobě rozhodně nejsou. Co se jim daří a co jim nejde vědí naproato přesně samy od sebe. A nejde mi o to, aby nebyli vystavení tlaku nebo srovnávání - toho mají ve sportu dost a vidím, že ho zvládat dokáží. Oceňuji na tom to, že se učí kvůli tomu, aby se něco dozvěděli a něco uměli. Ne proto, aby dostali určitou známku. Já byla jedničkářka, stres ze známek jsem neměla, protože to pro mě bylo z většiny snadné. Ale velkou spoustu věcí jsem se učila kvůli známce a pak spokojeně zapomněla, když už mi za to nehrozila špatná známka ani se nesliboévala dobrá. Dneska mě to dost mrzí a učím se to znovu - kvůli sobě a proto, že to chci umět. Bez známky.

@rebe jenže řekněme si otevřeno, tohle je vhodné pro rodiče, které prospěch děti zajímá. Respektive, které se zajímají o školní úspěchy co neúspěchy svých dětí. S ty jsi hodně zainteresovaný rodič, což je dobře. Doplatí na to děti, jejich rodiče škola nezajímá už teď…

gbp
11. čer 2025
@enoli

@rebe jenže řekněme si otevřeno, tohle je vhodné pro rodiče, které prospěch děti zajímá. Respektive, které se zajímají o školní úspěchy co neúspěchy svých dětí. S ty jsi hodně zainteresovaný rodič, což je dobře. Doplatí na to děti, jejich rodiče škola nezajímá už teď…

@enoli takze známky jsou tedy motivaci pro rodiče? kdyz se nekdo o skolu a o to, jak se deti uci nezajima, tak ho znamky namotivuji aby se zajimal?

enoli
11. čer 2025
@gbp

@enoli takze známky jsou tedy motivaci pro rodiče? kdyz se nekdo o skolu a o to, jak se deti uci nezajima, tak ho znamky namotivuji aby se zajimal?

@gbp četla jsi to celé? Říkám známky + slovní hodnocení🙈.

angelinie
11. čer 2025
@enoli

@enoli je to tak...zažili jsme u našich dětí obojí a jednoznačně při tom čistě slovním hodnocení nebylo reálně potřeba dělat do školy vůbec nic. Absence vypracování domácích úkolů, projektů, přípravy do školy apod. nevedla k vůbec žádným důsledkům / postihům, takže kdo nechtěl dělat nic, opravdu nemusel. Ve finále si přečetl nějaké to slovní hodnocení, velmi často se opakující nic neříkající fráze a tím to haslo. Souhlasím s tím, že ideální je ta kombinace známek a slovního hodnocení. A úplně nejvíc mě vždycky rozesměje , když nějaká škola zruší známky, ale zavede například stupnici smajlíků / semafory / jiné obdoby známkovací stupnice, takže v tom ve finále není vůbec žádný rozdíl...

gbp
11. čer 2025
@enoli

@gbp četla jsi to celé? Říkám známky + slovní hodnocení🙈.

@enoli četla jsem to celé. reagovala jsem na tvůj příspěvek pro rebe, tak se nic o kombinaci nepíše. ale nevadi.

20190418
11. čer 2025
@angelinie

@enoli je to tak...zažili jsme u našich dětí obojí a jednoznačně při tom čistě slovním hodnocení nebylo reálně potřeba dělat do školy vůbec nic. Absence vypracování domácích úkolů, projektů, přípravy do školy apod. nevedla k vůbec žádným důsledkům / postihům, takže kdo nechtěl dělat nic, opravdu nemusel. Ve finále si přečetl nějaké to slovní hodnocení, velmi často se opakující nic neříkající fráze a tím to haslo. Souhlasím s tím, že ideální je ta kombinace známek a slovního hodnocení. A úplně nejvíc mě vždycky rozesměje , když nějaká škola zruší známky, ale zavede například stupnici smajlíků / semafory / jiné obdoby známkovací stupnice, takže v tom ve finále není vůbec žádný rozdíl...

@angelinie to, že vaše škola / učitelka a vy jako rodiče neumíte pracovat se slovnim hodnocením a neumíte dítě motivovat neznamená, že je slovní hodnocení špatné. Jinak - semafor je samozřejmě k smichu.
A pokud rodiče na dítě kašlou, tak pak je všechno špatně a už je v podstatě jedno, zda dostává nebo nedostává známky.

angelinie
11. čer 2025
@20190418

@angelinie to, že vaše škola / učitelka a vy jako rodiče neumíte pracovat se slovnim hodnocením a neumíte dítě motivovat neznamená, že je slovní hodnocení špatné. Jinak - semafor je samozřejmě k smichu.
A pokud rodiče na dítě kašlou, tak pak je všechno špatně a už je v podstatě jedno, zda dostává nebo nedostává známky.

@20190418 Ano, naše škola opravdu absolutně netuší, jak to má správně vypadat, je to celkem tragédie. A bohužel ti rodiče, co na děti a jejich vzdělání kašlou, mohou tímto stylem v tom vesele a bez problémů pokračovat. Na druhou stranu znám i opačný extrém přímo z rodiny, kdy učitelka slovnímu hodnocení a věcem s tím spojeným věnovala opravdu maximum, rozvíjela to ve své třídě velmi slibně, ale bohužel i při počtu 12 dětí ve třídě došlo k jejímu vyhoření, protože dělat to opravdu dobře znamená věnovat tomu obrovské množství času nad rámec pracovní doby. Takže já tomu z vlastní zkušenosti moc nefandím.

20190418
11. čer 2025
@angelinie

@20190418 Ano, naše škola opravdu absolutně netuší, jak to má správně vypadat, je to celkem tragédie. A bohužel ti rodiče, co na děti a jejich vzdělání kašlou, mohou tímto stylem v tom vesele a bez problémů pokračovat. Na druhou stranu znám i opačný extrém přímo z rodiny, kdy učitelka slovnímu hodnocení a věcem s tím spojeným věnovala opravdu maximum, rozvíjela to ve své třídě velmi slibně, ale bohužel i při počtu 12 dětí ve třídě došlo k jejímu vyhoření, protože dělat to opravdu dobře znamená věnovat tomu obrovské množství času nad rámec pracovní doby. Takže já tomu z vlastní zkušenosti moc nefandím.

@angelinie no když tam není podpora vedení, tak je to na prd. U nás jsou na 23 dětí dvě učitelky plus asistentka a slovní hodnocení je velmi konkrétní a originální (žádný copy paste). Vedle toho další mechanismy jako měsíční plány zakončené ověřováním osvojení nabytých znalosti, kdy pak hodnotí učitel, žák sám sebe a nakonec já jako rodič. V tom měsíčním jedou taky barvy, ale spiš ve smyslu vše ok - ještě něco musím docvicit/doučit - tápu v tom plus slovní komentář. Taky si dělají osobní plány na další měsíc, jak se posunou typu V dubnu jsem si už plně osvojil malou nasobilku, v květnu se chci zaměřit na indické násobení...a pak celkové hodnocení na vysvědčení opět v modu co měly zvladnout, co se jim zvladnout podařilo a kde to ještě pokulhava a vzdy v kontextu slabších a silnějších stránek. To je takova základní kostra a k tomu ještě týdenní úkoly opet kombinujici více předmětu a učiva, projekty, prezentace atd....no, nedokážu si představit jak bych mohla nevědět, jak na tom syn je.

klokanka31
11. čer 2025

Hele a jak to funguje když by dítě mělo propadnout? Ze známek se to vypočítá, ale co ze slovního hodnocení?

angelinie
11. čer 2025
@20190418

@angelinie no když tam není podpora vedení, tak je to na prd. U nás jsou na 23 dětí dvě učitelky plus asistentka a slovní hodnocení je velmi konkrétní a originální (žádný copy paste). Vedle toho další mechanismy jako měsíční plány zakončené ověřováním osvojení nabytých znalosti, kdy pak hodnotí učitel, žák sám sebe a nakonec já jako rodič. V tom měsíčním jedou taky barvy, ale spiš ve smyslu vše ok - ještě něco musím docvicit/doučit - tápu v tom plus slovní komentář. Taky si dělají osobní plány na další měsíc, jak se posunou typu V dubnu jsem si už plně osvojil malou nasobilku, v květnu se chci zaměřit na indické násobení...a pak celkové hodnocení na vysvědčení opět v modu co měly zvladnout, co se jim zvladnout podařilo a kde to ještě pokulhava a vzdy v kontextu slabších a silnějších stránek. To je takova základní kostra a k tomu ještě týdenní úkoly opet kombinujici více předmětu a učiva, projekty, prezentace atd....no, nedokážu si představit jak bych mohla nevědět, jak na tom syn je.

@20190418 jj, takhle nějak to vypadalo u té naší učitelky z rodiny, je to velmi náročné pro ty dobré pedagogy. Nicméně pokud to škola dělá špatně, odfláknutě, neví, co dělá, tak rodiče vůbec ten přehled mít nemusí...a opravdu to vede k tomu, že nemusí u vzdělávání dětí hnout ani prstem. My jsme to vzali z opačné strany a v podstatě jedeme s našimi dětmi částečný homeschooling, což je zase velmi náročné pro nás. Ale děláme to rádi a vidíme v tom smysl. Jo a ještě jen tak pro pobavení, na té zmíněné škole, kde naplno zavedli to slovní hodnocení (u naší příbuzné), byly pak velké kauzy u osmáků a deváťáků, kdy se rodiče hromadně bouřili proti známkám, které jim byly zapsány z důvodu přijímaček na střední školy, protože do té doby měli vesměs pocit, že děti prospívají skvěle a najednou to tak skvělé zdaleka nebylo a dost jim to ztížilo možnost dostat se na vysněné střední školy...takže tolik zkušeností z praxe základní školy, která myslím zavedla slovní hodnocení víc než dobře.

20190418
11. čer 2025
@klokanka31

Hele a jak to funguje když by dítě mělo propadnout? Ze známek se to vypočítá, ale co ze slovního hodnocení?

@klokanka31 nevím, o takovém případě jsem neslyšela...ale zase pokud je tam aktivní přístup rodičů tak tipuji, že se prostě s rodiči domluví, že by bylo dobré ročník opakovat, aby si dítě opravdu tu látku upevnilo. Ale u nás k tomu asi spíš nedojde. U dětí se sleduje ten progres a pokud k němu nedochází, tak přijdou na řadu podpůrná opatření. U nás učitelky s pomocí jedné kolegyně (nevím jak se přesně jmenuje ta její pozice, asi něco jako výchovný poradce) vypracují plán, proberou ho s rodiči a aplikují. Doporučí třeba nějaké extra programy, jakoby ne úplně doučování, ale jsou i jiné metody jak ty "pomalejší části mozku" aktivovat atd. Prostě se dělá všechno proto, aby dítě nepropadlo (pokud vůbec takový institut existuje). Základ je odchytit to včas a pracovat s tím.
@angelinie - ad známky v 8. třídě. Zase, pokud se rodiče o dítě nezajímají a slovní hodnocení a vůbec práce se silnějšími a slabšími stránkami dítěte je vágní, tak pak to překvápko být může. Já si zase u nás nedokážu predstavit, že bych mohla být překvapená. Angličtina pecka, čeština by byla taky kdyby dával větší pozor a matika je tou slabší stránkou, to je u nás jasné. Teprve nedávno mu secvakl princip desítkové soustavy🙈... navíc dělají ve 3. 5. a 7. třídě srovnavaci zkousky, dělají kazdy rok matematického klokana, teď dělali Cambridge testy. Prostě tomu nelze uniknout 🤣

chumlee71
11. čer 2025

Já jsem ráda, že naše děti ve škole nemají známky. Nač se stresovat . Na konci roku dostaneme hodnocení a je to.

nimomo
11. čer 2025
@glimmer

@klokanka31 no z našeho Vítka rozhodně ne 🙂 snažila jsem to komunikovat s učitelkou, ale bez úspěchu ...

@glimmer a právě "výchovy" jsou předměty, kde bych znamky přímo zakázala

angelinie
11. čer 2025
@20190418

@klokanka31 nevím, o takovém případě jsem neslyšela...ale zase pokud je tam aktivní přístup rodičů tak tipuji, že se prostě s rodiči domluví, že by bylo dobré ročník opakovat, aby si dítě opravdu tu látku upevnilo. Ale u nás k tomu asi spíš nedojde. U dětí se sleduje ten progres a pokud k němu nedochází, tak přijdou na řadu podpůrná opatření. U nás učitelky s pomocí jedné kolegyně (nevím jak se přesně jmenuje ta její pozice, asi něco jako výchovný poradce) vypracují plán, proberou ho s rodiči a aplikují. Doporučí třeba nějaké extra programy, jakoby ne úplně doučování, ale jsou i jiné metody jak ty "pomalejší části mozku" aktivovat atd. Prostě se dělá všechno proto, aby dítě nepropadlo (pokud vůbec takový institut existuje). Základ je odchytit to včas a pracovat s tím.
@angelinie - ad známky v 8. třídě. Zase, pokud se rodiče o dítě nezajímají a slovní hodnocení a vůbec práce se silnějšími a slabšími stránkami dítěte je vágní, tak pak to překvápko být může. Já si zase u nás nedokážu predstavit, že bych mohla být překvapená. Angličtina pecka, čeština by byla taky kdyby dával větší pozor a matika je tou slabší stránkou, to je u nás jasné. Teprve nedávno mu secvakl princip desítkové soustavy🙈... navíc dělají ve 3. 5. a 7. třídě srovnavaci zkousky, dělají kazdy rok matematického klokana, teď dělali Cambridge testy. Prostě tomu nelze uniknout 🤣

@20190418 no na té škole, o které píšu mívají pravidelné schůzky s rodiči, resp. je to vždycky tuším učitel + rodič + žák minimálně jednou měsíčně. Nějaké takové stručnější hodnocení je na závěr každého týdne a obsáhlejší jednou měsíčně. Takže ti rodiče byly obeznámeni se vším, ale ono jaksi i když má dítě v klasickém hodnocení trojku, tak je pořád v daném předmětů dobré, že? Jenže takhle dobré bylo třeba v několika předmětech a trojky na vysvědčení, které se přikládá k přijímačkám už jsou poněkud problém. A z toho byli pak ti rodiče překvapení...

izz76
11. čer 2025

Vzhledem k tomu,že mám chytré děti, tak jsem úplně v klidu. Známky bych možná zrušila v 1-2 třídě, pak uz ne myslim,ze by na to nektere deti i rodice uplne kašlali a ze skoly vylezli negeamoti. Jinak me se docela libi jak se mladší dcera ted ke konci roku snaží aby mela samé jedničky. Dva předměty ji vychází mezi 1-2,tak porad řeší s učitelkou jak vylepšit. Během roku to má na salámu a teď se může přetrhnout. Je to její vlastní iniciativa,my jsme v pohodě i s dvojkou,ale jsem rada,ze je ctižádostivá, v životě se to muže hodit i v jiných situacích.

martinka_33
11. čer 2025
@moudivlacek

@klokanka31 celou ZŠ slovní hodnocení, u menších školáků předpokládám, že se aspoň trošku zajímají rodiče a otevřením sešitu případně vidí, kde je problém, učitelé komunikují, pokud je třeba něco zopakovat a přechod na známky teď na SŠ úplně bez potíží a to už si opravdu musí hlídat sám
u nás naštěstí se nic nehoní, již týden má vše uzavřené a je klid

@moudivlacek ja jse teda hrozná máma, ale nevim ani co se deti zrovna učí, dneska dcera neco rikala o centilitrech kolik to je mililitru tak říkám ze je chxtra a ona, ze se ti zrovna učí ve škole 😅 ale ja nekoukam ani na známky takze pro me být nemusej 😅

moudivlacek
11. čer 2025
@martinka_33

@moudivlacek ja jse teda hrozná máma, ale nevim ani co se deti zrovna učí, dneska dcera neco rikala o centilitrech kolik to je mililitru tak říkám ze je chxtra a ona, ze se ti zrovna učí ve škole 😅 ale ja nekoukam ani na známky takze pro me být nemusej 😅

@martinka_33 to byla reakce na to, jak to mají rodiče zjistit, když nebudou známky, koho to zajímá, má možnost to během vteřiny zjistit z sešitu, koho ne, nebude řešit ani ty známky ;) (přesně jak píšeš :D)

moudivlacek
11. čer 2025
@klokanka31

@klokanka31 Add to propadnutí, nejsem pedagog, nemám prostudovaný školský zákon ani nic dalšího takže ti max. řeknu, jak to bylo u nás. Děcka dostávala průběžná slovní hodnocení a na pololetním a závěrečném výzu celkem podrobný (cca 2 A4) popis co vše dělali, co jim šlo a naopak v čem je třeba zabrat. Netýkalo se to jen samotných předmětů, ale i toho, jak se k sobě navzájem chovají, jak jsou aktivní, i třeba zapojení mimoškolních aktivit atd.
Když se psaly písemky, dělaly referáty, deníky, seminárky apod. byla zpětná vazba, co je dobré, co je třeba zlepšit. V osmičce a devítce měli žáci na větších testech %, prostě povedlo se ti to na 30, 70, 100% a měli stanovené minimum, kolik je třeba projití. Na výzu sice známky nebyly, ale škola si normálně (a teď fakt nevím, kam se normálně známky píšou, do třídnice?) známky za jednotlivé předměty na vysvědčení 1. i 2. pololetí vedla, a pokud by to žáka či rodiče zajímalo a měl tu potřebu, stačilo se zeptat. Přiznám se, že za celou ZŠ jsme nějak tu potřebu (vyjma potvrzení známek na přihlášku na SŠ) neměli, nebylo to pro nás důležité. Na vysvědčení krom slovního hodnocení je pak ta klasická škála prospěl s vyznamenáním, prospěl, neprospěl. Víc nebylo třeba.
Ale chápu, že někdo to má jinak a potřebuje vidět tu jedničku, dvojku.

jitkaem
11. čer 2025

Muj muz: vyucni list, plat 50 tisic mesicne. Ja: maturita a plat? 25 tisic mesicne.....

me_druhe_ja
11. čer 2025

Ja jsem zastánce známek. Ale na závěrečné vysvědčení bych je doplnila krátkým slovním hodnocením: hlavně ve smyslu zlepšení/zhoršení oproti minula, silné/slabé stránky. Tři, čtyři věty. Stačí.
Tady ve Francii to funguje podobně: mají teda známky 1-20, s tím, že 20 je max a dělá se fakt průměr, takže třeba na "vysvědčením" je známka 15,65. Plus to krátké slovní hodnocení. A taky dávají i průměr třídy z každého předmětu. A je to na trimestry, ne pololetí. To mi taky nepřijde špatný. Takže i když je kvalita školství podle mě horší než u nás, tak ten systém hodnocení se mi líbí více.

zuzkasim
11. čer 2025
@klokanka31

@klokanka31 Určité období má svoje předepsané výstupy. Do slovního hodnocení se napíše, že ty a ty výstupy nejsou zvládnuty. Dovedu si představit např. v 1. třídě: Nemáš zvládnuté téměř žádné tvary psacích písmen, poznáš pouze některá tiskací písmena, nepamatuješ si však všechna, nejsi schopen je spojit do slabik. Nepřečteš ani krátká slova, neporozumíš tedy ani jednoduché krátké větě... Do budoucna je potřeba pracovat na upevnění tvarů tiskací i psací abecedy...

zuzkasim
11. čer 2025
@jitkaem

Muj muz: vyucni list, plat 50 tisic mesicne. Ja: maturita a plat? 25 tisic mesicne.....

@jitkaem Ani neříkej, můj muž s výučním listem má víc jak já s vysokoškolským diplomem🤣 Jako nemá 2x tolik jak já, ale víc má. A to já si udržovala praxi částečně i na mateřské. No jo, holt jsem si nevybrala ideální obor, ale mám ho ráda.

lis6
11. čer 2025
@jitkaem

@jitkaem a ?

lis6
11. čer 2025

Dle mého buď obojí nebo známky, je to přehlednější a uchopitelnější.

lis6
11. čer 2025
@jitkaem

@jitkaem i když možná je to ukázka právě toho známkování, pak bych byla pro to slovní hodnocení, ale na mě tedy známkování takové následky nezanechalo, mojí úspěšnost nestanovují ani známky ani plat

Strana
z5