Kupují se pro prvňáčky kornouty s bonbony?
Zdravím, mám doma budoucího prvňáčka a řeším zda koupit kornout s bonbóny. Ani nevím jestli se to ještě dělá... Fakt netuším. Je tu někdo komu nastupuje dítě do 1. třídy... a pomůže mi to rozseknout.
@marketa11112 nemám zájem o tvou adresu.mám známé v Aši,Děčíně a Ústí nad Labem a tam je to zvykem.Tak jsem jen viděla že jsi z Mostu,tam to může být taky tak. Však je to v pořádku. Vy máte kornout,morava něco jiného co nemáme zase my na Vysočině či v Praze, stejně jako Ostrava.
Ahoj. Většina tu píše že to není naše tradice. Strašně by me zajímalo kolik z vás dámy slaví Valentýna. 😂😂😂
@honza37 Přesně. Valentýn, na Velikonoce místo klasické šupačky a barvených vajec schovávání čokoládek na zahradě, o Vánocích Santa Claus, sobíci apod. A ještě se přiznejte, kdo místo klasických dušičem slaví s dětmi Halloween. Na koledu se tu zatím nechodí, ale vydlabané dýně, párty se strašidelnými kostýmy... Ale kvůli kornoutu do třídy tu mají některé osypky. Já ho měla. Byl pro mě, něco jako pytlík sladkostí k Mikuláši. Nic se nedělilo se spolužáky ani se nenechávalo učitelce. A měli jsme ho před 30 lety ve třídě všichni. Je to hezký zvyk. Dítě si připadá výjimečné oproti ostatním školákům. Všichni okolo vidí, že jde prvňáček. Až můj syn půjde do první třídy, dám mu ho taky.
@honza37
@petulkadodo
Ona je to ale tradice v pohraničí - v Sudetech, jak už tu někdo psal. Moje nejstarší tak šla před 14 lety do první třídy s kornoutem, protože jsme tenkrát v té oblasti žili a bylo to tam zvykem. Druhá a třetí šly bez kornoutu, v Praze to zvykem není a byly by jediné s kornouty za exoty, stejně jako by kdysi byla nejstarší bez kornoutu.
@somalicats I v Praze ho některé děti mají, i když ne všichni. Ano, jsem původem ze Sudet a u nás v rodině ho měli všichni. Nevidím důvod, proč bych si tento zvyk nemohla přinést i do současného bydliště. Už vidím, jak vysvětluji babičkám, že v Praze se kornout nenosí. Jak je znám, tak mu ho samy koupí a ještě budeme řešit, jak se vyfotit s oběma kornouty, aby to ani jedné babičce nebylo líto 🤣
@petulkadodo Tak tady jsou zase jiné zvyky, pasování na prvňáčky s šerpováním, vítání prvňáčků s předáváním dárků - v naší škole například ty děti potřebují mít ruce volné 🙂, vítání se dělá venku, aby to mohli sledovat i rodiče, takže ani není kam si ten kornout odložit.
@petulkadodo P.S. I já pocházím ze Sudet, ale nevidím problém v tom tuhle tradici opustit se změnou bydliště. I ta jedna babička (původem ze Sudet, druhá babička je pražská) s tím neměla problém. Holt jiný kraj, jiný mrav.
@somalicats u nás je pasování prvňáčků také, ale až v pátek dopoledne a jen za dveřma školy. Prostě akce dětí, bez rodičů. 😔
@hojda také jsem šla 1989 a kornout sem měla, stejně jako všechny děti na vsi. A i roky před tím. Jsme z pohraničí a drží se to doteď. Všechny rodiče i naše děti měly kornouty a teď i vnoučata. Dokonce jim ho všem koupila babička, moc si na tom zakládala, že je kupovala nám dětem a i svým vnoučatům je obstará ona s dědečkem. Jinak já měla kornout větší, než sem já, nyní takové obří už tolik nejsou a pamatuji si v něm hlavně ovoce. 🙂
@honza37 já Valentýna taktéž nestavím 😉 dcerka loni kornout do školy neměla, vlastně ze tří tříd ve škole jej neměl nikdo,za rok jde syn a taktéž jej mít nebude
@petulkadodo Velikonoce máme klasicky, Vánoce taktéž se smaženým kaprem, Valentýna neslavime,na dušičky děláme věnce na hřbitov a na něj jezdíme-dėtem se líbí jak to svítí.Halloween doma neslavime,ale na akci s maskami jezdíme, na karneval ve školce a škole chodí 😉 U nás se čerty a Mikulášem nestraší,proto naše děti čerty milují,ano,je to tak a dokonce i na průvod Krampus masek chodíme,děti se s nimi fotí a tancují (je to pro ně jako divadlo)
@kikimaruska ano, pokud je to u vás tradice, ale začaly se nosit kornouty i tam, kde je nikdy nikdo nenosil a rodiče ani neví, proč se dávají....

@veronikav31 nežiji v Mostě. Ale to je fuk. Každopádně děkuji, že se snažíš o zveřejnění me adresy. Uf.
Ale ano, kornout je tu symbolem prvnaka a to po celých ,,Sudetech,,. Nevadí mi to. Dětem se to líbí a o to vlastně jde. Dostanou prostě bonus oproti zbytku
ČR. Není tu blaze?